RSS Feed

Femeia de la țară după modelul Ana, Catrina sau Florica

vezi toate articolele de
15 Oct 2013 la 09:30 3 comentarii 2544 vizualizari.

Nici nu știam că există o zi mondială dedicată femeilor din mediul rural și dacă tot am aflat de aici, am încercat să caut câteva tipologii ale femeilor din mediul rural în literatura noastră, personaje celebre din programa școlară. Oferta nu este chiar atât de variată cum mă așteptam, practic, femeile de la țară sunt ori aprige și răzbunătoare cum e Vitoria Lipan ori supuse și umilite de soți, tați, frați și întreaga comunitate – așa ca Ana din Ion sau Catrina Moromete, lipsite de noroc pur și simplu așa cum e Sultănica lui Delavrancea.

Lecție de viață nr. 1 – singura avere – virginitatea:

În 1883, Barbu St. Delavrancea în Sultănica descria drama unei tinere de la țară care suferă din cauza unei dragoste neîmplinite. Sultănica este frumoasă: Chipul ei parc-ar fi zugrăvit: alb și cu două răsuri pe obraji. Ochi negri ca mura, frumoși de pică, dar când îi încruntă, te sperie ca-ntunericul. Părul lins, cu unde albăstrui. (…) Și ce vâlnic, și ce năframă, și ce cămașă de borangic, galbenă ca spicul și subțire ca pânza păiajenului, încât i se simte tot sânul, pietros ca poama pârguită, cum se bate când abia răsuflă de osteneală. Harnică și cinstită foarte: Unde pune mâna, Dumnezeu cu mila! Sare din vârful stogului și cade ca un fulg. În argea nu i se văd mâinile. Când toarce, mănâncă caierul. De cinstită, nu e obraz mai curat. Problema ei principală în ochii satului este faptul că-și dorește ceva mai mult decât să se mărite cu primul venit. Și e îndrăgostită de un papugiu de București. Ghinion. Nu pentru că lui Drăgan șmecherul satului nu i-ar fi plăcut de Sultănica, dimpotrivă, între cei doi au loc schimburi de priviri cu subînțeles și zâmbete îndrăgostite. Previzibilul se petrece, undeva pe un câmp, Drăgan câștigă pariul cu restul șleahtei de masculi rurali, ea devine amanta lui. Întreaga comunitate o învinuiește pentru pierderea onoarei și o râde, o bârfește, o jignește, mama sa moare de inimă rea iar ea părăsește într-un final satul. Drăgan rămâne combinatorul satului în capul horei.

Lecție de viață nr. 2 – băieții au prioritate și când este vorba de studii:

În Mara lui Ioan Slavici, Persida, fiica văduvei Mara, deși deșteaptă și harnică, pierde teren în fața fratelui său Trică și în timp ce mama lor îi pregătește acestuia un teren lin pentru studiu, ea este oferită mănăstirii (acțiunea se petrece într-un târgușor, nu chiar într-un sat izolat). Ce să vezi, pe Trică nu-l duce capul și devine tot calfă. Prea târziu pentru Persida care crește la mănăstire cu reguli stricte și fără acces la învățătură adevărată.

Lecția nr.3 – bărbatul are voie să fie cutră, știe el mai bine de ce.

Ion al lui Rebreanu ne dezvăluie două destine de femei din mediul rural la fel de triste: Ana, o fată al cărui tată este bogat și drept urmare respectat de comunitate, bună, blândă și harnică dar mai puțin arătoasă este de la bun început distribuită în rolul victimei. Florica, frumoasă și săracă lipită pământului – motiv destul de întemeiat pentru bărbatul iubit ca să o aleagă pe prima este un fel de tristă câștigătoare a unui fel de concurs de cucerire a bărbatului râvnit. Ambele iubesc același bărbat, un fel de Don Juan în mizerie a satului. Și el o iubește pe Florica însă iubește încă și mai mult averea așa că o seduce pe Ana mizând pe faptul că tatăl acesteia nu prea va mai avea încotro și va trebui să-l accepte. Totuși, nu se mulțumește cu asta, consideră că societatea nu-i acordă destule șanse (deși să fim serioși, Ion n-are absolut nimic special nefiind nici pe departe vreun model de hărnicie, deșteptăciune sau integritate, e doar prototipul omului căruia i se pare că e profund nedreptățit fără să își imagineze că de fapt nu prea are nimic de oferit la rândul său). Un infatuat de țară încurajat de comunitate și vremuri să desconsidere femeile și să le transforme în accesorii ale propriei bărbății: Ana pentru bani, Florica pentru frumusețe.

Lecția nr.4 – Io te-am luat, io te omor.

Moromeții (Marin Preda) și Catrina lor, soția lui Moromete, muncită de dimineața până seara de către bărbat, bătută din când în când de acesta, batjocorită pentru bigotismul său, urâtă de copiii vitregi, o slugă cu acte în regulă cu alte cuvinte. Femeia n-are drepturi ci doar obligații chiar dacă vine cu ceva avere pentru familie și chiar dacă robotește în folosul unor copii care nici măcar nu sunt ai săi.

În literatura de acum nu-mi amintesc să fi citit ceva relevant despre condiția femeii din mediul rural, poate doar puțin în Lizoanca al Doinei Ruști. Avem în schimb tone de știri, reallity show-uri și reportaje în care femeile din mediul rural apar din păcate reprezentate fie ca victime ale violenței domestice sau martore ale unor drame din satele lor natale, fie ca persoane reduse social și intelectual, numai bune de exploatat, ca un fel de marfă exotică (și docilă) în comparație cu orășencele parșive.

Caut de ceva timp muzică populară cântată de către femei pentru femei, fără floricele de dragoste și dor, despre ce fac ele fără omniprezentul bărbat căruia ba se simt nevoite să-i ducă dorul ba să-i numere calitățile. Am găsit cu indulgență câteva piese dar foarte puține. E ca și cum întreaga viață la țară din secolul acesta e copiată după cărțile secolelor anterioare și o întreagă generație de Ioni stă în pragul birtului și-și cere dreptul de a domina și exploata în continuare mame, surori sau soții care fac greșeala să se (mai) plimbe pe ulițele satelor.


Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


3 comments

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!