RSS Feed

Și fina Mariei Grapini se opune creșterii salariului minim pe economie, de ce nu

vezi toate articolele de
11 Dec 2014 la 10:16 18 comentarii 3437 vizualizari.

33 de domni și doamne au semnat o scrisoare deschisă (că tot e la modă) adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta și ministrului Rovana Plumb. Domnii și doamnele semnalau pericolele economice și sociale pe care le-ar atrage creșterea salariului minim pe economie din 2015. Domnii și doamnele se declară îngrijorați în calitatea lor de cadre didactice, economiști, antreprenori și manageri preocupați de politicile publice. Majoritatea numelor domniilor lor nu-mi spun nimic. Sunt și câțiva care nu știu (și nu-mi explic deloc) ce caută pe lista semnatarilor. Sper că au fost incluși fără să știe și că vor lua măsuri urgente prin care să se detașeze de o astfel de aberație. (lista întreagă a semnatarilor se găsește aici)

Sunt și câteva nume despre care deși n-am auzit vreodată, la prima căutare pe google au furnizat rezultate spectaculoase. Spre exemplu doamna antreprenor Victoria Burton (Baboi). Cum nu scrie nimic altceva în dreptul numelui său (în afara titlului de antreprenor) țin să cred că este vorba despre aceeași Victoria Burton – președinte al firmei NEW VICTORIA CAUCIUC, NEW VICTORIA SRL. Despre care am găsit informații în CanCan și în Curentul. Ceva despre o nuntă și respectiv… un bust din silicon care nu se știe din ce fonduri ar fi fost achiziționat. În revistele și ziarele economice mai greu.

Personal mă interesează prea puțin cu cine sau cum s-a căsătorit doamna Victoria, nu pot să nu observ totuși că în poza de nuntă apare și doamna Grapini. Întâmplător (deși nimic nu e întâmplător), ambele doamne lucrează în acele domenii în care, desigur, angajatorii mizează cât se poate de mult și de susținut pe un salariu minim pe economie cât mai mic (cauciucuri și respectiv textile).

Cum spuneam, am vrut să descopăr cine este totuși antreprenorul Victoria Burton despre care eu n-auzisem vreodată și care, iată, este preocupat de viitorul țării. Și să observ ce altfel de sfaturi practice a mai oferit vreodată și cui, cum sună ele, poate cel despre salariul minim o fi o greșeală, o întâmplare nefericită. Și uite așa am ajuns la o postare publică de pe blogul personal al doamnei Maria Grapini – ianuarie, 2013 – Cum poți face o pâine mai bună cu aceeași făină?.

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism se declara epuizat de angajații ministerului pe care trebuie să-i cearnă ca pe făină pentru un randament cât mai bun. Așadar va fi nevoie de selecție și fără supărare, eu o voi face! Cine știe și face ce trebuie, când trebuie, nu trebuie sa aibă teamă, va lucra mai departe acolo unde este. Cine nu, NU! Nu poți, cu aceeași făină, sa faci pâine mai bună, oricât de iscusit ar fi brutarul!
Acum pot să vă spun că se confirmă faptul că s-au cheltuit sume foarte mari pe proiecte care nu erau prioritare, că s-au angajat plăți de către foștii miniștri, iar plata trebuie să o facem in 2013, așadar bugetul va fi grevat de cheltuielile dedicate restanțelor sau proceselor pierdute de statul roman.
– scria Maria Grapini.

Unul dintre comentariile care apar îi aparține doamnei fină Victoria Burton: Sarutmana draga Nasa ! Ar fi minunat, daca e posibil, incepand de la acest stadiu al datoriilor, care este foarte clar expus, totusi sa se poata canaliza cat mai mult spre IMM-uri, in viitor, desigur. Faina actuala trebuie bine cernuta si apoi adaugata cu faina proaspata si curata !!!
Iti doresc tot sucesul din lume intrucat sunt ferm convinsa va vei reusi !


- WOW, un alt exemplu de sfat absolut coerent și avizat! Nu am reușit să găsesc altceva – un interviu, un eseu, o povestioară care să mă lămurească mai bine asupra calităților sau studiilor doamnei în economie. Presupun că trebuie să existe o grămadă de motive pentru care dânsa apare pe o listă a economiștilor români care se opun creșterii salariului minim pe economie. Doar că sunt foarte bine ascunse :) .

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


18 comments
 • 1

  Maria Grapini, fosta utecista fruntasa in productie de la PASMATEX Timisoara, trimisa de PCR sa faca facultatea la Iasi, dupa Lovilutia din ‘89 ajunsa mare bisnitzwoman. Cum si pe ce bani a cumparat PASMATEX-ul? Creditul a fost aprobat la recomandarea superiorilor ei in grad. Nu s-a multumit cu raptul efectuat si a ajuns in conducerea Camerei de comert si Industrie Timisoara, mare experta in toate si mai ales in TOP-ul firmelor. Mai mult, a poftit si la pensie de EuroParlamentar. Ca este organ acoperit, dovada este ca s-a inscris in PC-ul securistului Voiculescu. Ca ministru a avut o prestatie jenanta, in schimb s-a facut remarcata prin activitatea sustinuta la hAntena3, postul TV al superiorului ei din Securitate. Rusine, martafoaico!!!!

 • 2

  Stanga comunistoida a creat intotdeauna inflatie, fiindca altfel nu stie sa gestioneze ; iar inflatia duce la instabilitate economica si la blocaj, urmat de regres puternic. S-au mai facut nenorocirile astea in ultimii 25 de ani.

 • 3

  Da, fara sa intru acum in comentarii legate de gramatica cu care ne-a obisnuit Dna Grapini (sau lipsa ei), regasesc insa atat in comentariile Dnei Grapini, cat si ale celor criticate de Dv. ale Victoriei Burton, multe bune practici de management.

  Pe care Dv. desigur nu le vedeti si nu le intelegeti, pentru ca nu lucrati in economia reala, dar desigur va dati cu parerea pe aspecte economice.

  Lucrurile sunt mult mai complexe cu salariul minim, doar Lucian Davidescu a scris un pic mai bine despre asta.

  Dupa cum vedeti nu sar nici pro, nici contra. Dar ar fi sa dau un raspuns, ar fi contra, pentru ca loveste fix in antreprenorii mici locali, romani, si ajuta firmele straine, mai puternice.

 • 4

  @Mihai: păi bunele practici de management (care, chiar și așa, mă îndoiesc că le sunt familiare celor două doamne, a fi un bun manager – e o definiție subiectivă din punctul meu de vedere) nu transformă pe nimeni în expert în economie. și nu ai nevoie de doctorat în economie ca să-ți dai seama că ceva nu e în regulă cu faptul că deși se anunță o grămadă de scumpiri ale utilităților – se pune problema ca salariul minim să rămână înghețat. domnule, eu îmi plătesc taxele statului. mi le plătesc și pentru că vreau ca acești bani să ajute toți cetățenii acestui stat prin sisteme de educație și sănătate mai bune pentru toată lumea, nu pentru ca marile corporații să-și mărească profitul plătind mâna de lucru cu salariul minim pe economie și nici pentru ca un nene care are firmă de construcții la care lucrează doi muncitori plătiți și cu salariul minim și fără asigurare de sănătate și de cele mai multe ori cu întârziere să devină mare antreprenor. și-apoi trăim deja într-o lume în care inegalitatea socială este ridicată la rang de mare inginerie economică de către o mulțime de neni care nu dau doi bani pe felul în care (sau dacă) evoluează întreaga societate. așa că măcar de bun simț din partea lor ar fi să-și vadă de portofele și să lase inițiativele care privesc statul pentru alții.

  Dora Constantinovici
  2014-12-16 11:42:10 | Raporteaza
 • 5

  Masura mi se pare una salutara. Pacat ca salariul minim nu e ridicat pana la un nivel de cel putin 500 euro. Astfel s-ar proteja mai bine posturile angajatilor cu experienta impotriva concurentei neloiale venite din partea noilor absolventi sau a sarantocilor care sunt atat de disperati sa obtina o slujba incat ar fi in stare sa accepte orice salariu. Cine ar mai angaja un absolvent fara experienta cu un asemenea salariu minim? Dupa ce ca in primul an nu va sti sa faca mai nimic mai trebuie sa-i dai si salariu nesimtit. In plus, masura ar putea avea si alte efecte utile. Am inteles ca ar putea bloca cu succes incercarile de integrare profesionala a romilor, cine va mai angaja tigani daca trebuie sa le plateasca mai multi bani decat valoreaza munca pe care o vor presta acestia? Singura lor sansa va fi emigrarea catre alte tari din UE, mai prospere, lucru de care nu ne putem plange.

 • 6

  @Ventidius: 500 de euro ți se pare salariu nesimțit pentru un tânăr absolvent care poate nu vrea/nu poate să locuiască cu părinții? dar 300 de euro cum e, tot nesimțit? tu vorbești serios?! de unde vă trageți voi concluziile astea cu săracii/tinerii și categoriile defavorizate care vă deranjează și că mai respiră același aer cu voi în timp ce toate firmele mari vă trag în piept și voi le pupați mâinile – mă depășește. oricum, logica, matematica și economia nu fac parte dintre punctele voastre forte, asta măcar e foarte clar.

  Dora Constantinovici
  2014-12-16 16:00:29 | Raporteaza
 • 7

  Dora,

  Gresesti atunci cand te exprimi in favoarea cresterii salariului minim pe economie.

  Personal, cred ca el nu ar trebui scazut sau crescut, el ar trebui complet eliminat.

  Rolul salariului minim pe economie este, dupa umila mea parere, o modalitate de mentinere a ratei de somaj.

  Salariul unui individ, in final, este expresia valorii sale.

  Obligand un proprietar de companie sa plateasca un salariu minim de X RON, chiar si atunci cand pregatirea potentialului angajat nu justifica acel salariu, il obligi sa-si reduca personalul la un unmar de angajati egal cu bugetul lui de salarii impartit la salariul minim. Daca acest lucru reprezinta ore in plus, asta e viata…

  In acelasi timp, il lasi in afara fortei de munca, pe acel individ dispus sa invete o meserie la “locul faptei”, chiar si pentru un salariu mai mic sau, aproape inexistent, individ pe care un patron de companie ar fi poate dispus sa il “foloseasca” la un pret mic, si sa-l pregateasca pentru un salariu viitor mai bun.

  Sau, pentru a evita oricare dintre cele doua scenarii enumerate mai sus, ii impingi pe ambii actori (patron si angajat), in economia subterana, acolo unde lucrurile merg cat de cat normal.

 • 8

  știu o mulțime de patroni care din asta trăiesc: învață salariații o meserie la locul faptei pe salariul minim pe economie. sau pe cât mai puțini bani le permite legea pentru un anumit job. unii dintre ei așa ies la pensie dacă mai apucă. alții sunt înlocuiți când vor mai multe drepturi (chiar dacă au acumulat calificare) și o iau de la capăt la un alt patron care îi învață meserie pe modelul că iar nu sunt destul de calificați, pe cel mai mic salariu posibil. și tot așa. common, despre ce vorbim?

  Dora Constantinovici
  2014-12-17 00:27:57 | Raporteaza
 • 9

  Dora,

  Faptul ca exista patroni care fac acest lucru acum, nu face decat sa demonstreze punctul meu de vedere.La ce bun este salariul minim pe economie daca, in final, patronul plateste numai cat doreste?

  De ce accepta angajatul sa stea in acel loc pana iese la pensie?

  In final, schimbarea depinde mult mai mult de angajat decat de ceea ce face, sau impune, guvernul.

  Aceste lucruri, practic vorbind, nu pot fi controlate de la centru.

  Singurul lor efect, este ca le ofera o arma in plus micilor functionari guvernamentali pentru a hartui micii intreprinzatori in scopul obtinerii de spaga.

 • 10

  Ar trebui salariul mimim corelat la viata “ieftina”din Romania …. Avem preturi europene , de ce nu …si salarii ? Pentru micii intreprinzatori si nu numai , pentru patronii firmelor care nu se vor descurca am urmatorul mesaj : Va astept sa dati faliment si sa va angajati la firma mea pe salariul minim existent acum … Va rog sa nu va inghesuiti , profitorilor ! Nu faceti altceva decat sa profitati de forta de munca ieftina . Nu mai visati castiguri fabuloase , lasati si angajatii dmv sa duca un trai decent . Acesti oameni care accepta( si le accepta pentru ca nu au alternativa , trebuie sa traiasca , spera ca va fi mai bine ) aceste salarii minime sunt sclavi , nu angajati . Probabil ca banii le ajung pentru mancare , chirie si transport catre servici ….Sclavi ,simpli sclavi . Sunteti sub orice critica domnilor mari ROMANI !

 • 11

  jeguri de oameni de ce sa creasca salariul plebei?doar ei sa-si umfle burtile multi nu stiu dar in biblie scrie asa,,in vremumurile din urma plata lucratorilor pe care ati oprit-o striga catre mine.”Vai de capul lor de orbi,nu vor scapa de pedeapsa binemeritata pentru rautatea si dispretul aratat fata de cei care practic le cresc profiturile si care sufera din cauza ca nu pot sa-si asigure asa cum trebuie cele necesare.Ei zic ca pot aparea pericole economice,da grave,de genul ca vor fi mai multe investitii,mai multe locuri de munca oameni mai fericiti in cazul cresteri salariului minim la cel putin 2500 de lei.

 • 12

  Tavi,prietene nu stiu pe ce lume traiesti tu dar iti pot dovedi contrariul:cand d-l Boc a trimis bugetarii in concediu fara plata asa au facut si patronii locali bineinteles numai in acte,la sfarsit oamenii cu toata evaziunea posibila au raportat profit (destul de mare) iar peste cativa ani cand ANAF-ul i-a verificat,surpriza fiscalitatea si contabilitatea au zis pas(adica mai pe intelesul tau au platit amenzi usturatoare)intrucat o firma nu poate realiza profit,nu poate avea productivitate si sa nu plateasca taxe si impozite (care sunt firesti in toate tarile europene doar ca acolo nu se fura milioane de euro ca la noi ,vezi toate arestarile facut in ultimul timp)

 • 13

  Marian,

  intrebare simpla. Cu ce te incalzeste pe tine fixarea salariului minim pe economie la, sa zicem, 5000 RON.

  Chiar asa tampiti suntem? In final, patronul de firma va plati nici mai mult nici mai putin decat ii permite bugetul, indiferent de ce spun baietii de la bucuresti sau de unde Dumnezeu mai vrei tu.

  Asadar, daca ei platesc cat isi permit sau cat vor, la ce ajuta acest salariu minim pe economie?

  Si tu vrei sa imi spui ca esti atat de naiv incat sa iti imaginezi ca in Romania se platesc mai curand amenzi decat spagi?

  Prietene, teoria ta ar putea avea sens oriunde altundeva dar nu in lumea reala. Iar in ceea ce priveste Europa si onestiatatea ei, stai linistit. Nu exista loc pe planeta pamant in care sa nu se fure atunci cand raportul risk/ recompensa este in favoarea recompensei.

  Intrebare pentru tine: Impozitul pe salariu este cel care este. Daca el nu ar fi perceput inainte ca omul sa incaseze salariul, cati romani de rand ar incerca sa se eschiveze de la plata lui? Milioane? Sunt ei hoti pentru ca incearca sa pastreze roadele propriei munci? Daca ai raspuns da, nu prea mai am ce comenta. Esti mai indoctrinat decat mi-am inchipuit…

  Daca ai raspuns nu, de ce nu ar incerca si patronul de companie sa faca ceea ce deja am stabilit ca oricine ar face?

 • 14

  Stau sa ma gandesc daca in tarile din UE unde exista salariu minim pe economie acest salariu distruge economia tarilor respective. Nu de alta dar singura tara din UE care nu are salariu minim pe economie este Germania

 • 15

  @Willys, nu, dar are salariu minim pe ora. E cam acelasi lucru pana la urma

 • 16

  Demult nu am mai citit un articol cu adevarat pertinent. Intotdeauna mi-a fost imposibil sa inteleg cum un om care castiga salariul minim reuseste sa se intretina ori sa isi intretina familia. In mintea mea un salariu ar trebui sa iti permita sa iti acoperi toate nevoile, nu sa muncesti doar ca sa nu mori in urmatoarele 3 zile. Managementul nemultumit ca trebuie sa isi plateasca angajatii sa profite de pozitia “deosebita” pe care o detin si pentru care sunt platiti astronomic si sa implementeze strategii competente de marite a profitului (adica sa puna osul la treaba). Pentru ca oamenii nu sunt saci de faina si nu au nevoie nici sa fie cernuti nici inlocuiti cu faina proaspata. Citind comentariul Victoriei Burton (numele mai ales) realizez cat de fidel este reprodus scenariul din operele lui Caragiale, ceea ce mie mi se pare cu atat mai dramatic cu cat aceste lucruri chiar au loc in realitatea in care incearca sa supravietuiasca si se chinuie oameni adevarati, copii, tineri, adulti si batrani. Este un scenariu pervers.

 • 17

  @Marian Nu e chiar tara lui papura voda cum iti inchiupui tu. Patronul nu poate incheia contracte de munca cu salariul sub salariul minim pe economie.Deci nu platesc mai putin decat daca folosesc conventie civila (contract de colaborator) sau munca la negru. Nu-si permit sa plateasca acest “urias” salariu minim de 1000 de lei? atunci poate mai bine sa faca ei toata munca si scapa de plata salariilor. In practica, la IMMuri se practica metoda salariul minim pe hartie si angajatul mai primeste 100-200 de euro la negru, adica o forma de evaziune fiscala care ne afecteaza pe toti in final. Daca se ridica salariul minim ghici ce se intampla, din aia 100-200 la negru trebuie sa mai mute pe hartie o parte si sa plateasca si impozitele aferente

 • 18

  Dora, eu aș propune o lege prin care 70% din banii care merg în conturile patronului (bani rezultați din profit și care nu sunt reinvestiți sau nu capătă o altă destinație , cum ar fi binele public, educație, sănătate etc) să fie redistribuiți trimestrial către angajații acelui patron. Dar, chiar și în cazul în care patronul reinvestește, totuși, 35% din acele 70 de procente să meargă tot în salariile angajaților. La urma urmei, patronii care se îmbogățesc în numai câțiva ani, se îmbogățesc (și) din munca angajaților și este clar că mulți din ei blochează profiturile în conturile proprii (pentru lux, palate etc), iar acești bani e clar că sunt scoși din circuit. E doar o idee, dar conceptul general la care mă refer este acela al redistribuirii bogăției unei țări în mod corect , civilizat. Nu 80% la doi și 20% la noi (19 milioane). Concept socialist sau nu (deși eu nu mă simt foarte socialist), acesta face diferența între țările civilizate și cele de Lumea a treia. E vorba de dreptate socială, de desprindere de Evul Mediu. Nimeni nu are dreptul să se îmbogățească (nici în trei ani și nici în 100) în timp ce angajații lui sunt săraci. E clar o viață de Lumea a treia, aceasta din România. Nimeni nu spune ca un patron , care abia supraviețuiește , să plătească salarii mari, ci spun că nimeni nu are dreptul să aibă conturi personale de milioane și miliarde atunci când angajații lui trăiesc în sărăcie sau când salariile lor sunt prea mici față de profitul rezultat din munca lor , profit care nu se reflectă și în viața lor, profit care ajunge NUMAI în conturile secrete ale patronilor. Profituri care nu ajung niciodată – nici măcar – să fie taxate or impozitate, astfel încât măcar să fie redistribuite pentru binele general al societății (educație, sănătate). Sper ca viitoarele guverne să aibă puterea să înțeleagă că a fi ticălos și a-ți extermina propriul popor (propria familie, dealtfel), că a nu reforma, măcar, sistemul de educație (singura șansă de supraviețuire a unui popor în aceste noi timpuri) ar reprezenta o ”opțiune” ”demnă” numai de niște entități inumane, de niște asasini diabolici ai umanității. O altă șansă ar fi, inevitabil și în cazul în care nu vor înțelege să se schimbe, ca săracii și îndobitociții să pună ghilotina în piață. Fapt ce ne-ar arunca iar în acea veșnică și diabolică învârtire într-un cerc blestemat al istoriei omenești.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!