RSS Feed

To be, or not to be

vezi toate articolele de
23 Mar 2012 la 22:17 79 comentarii 1603 vizualizari.
…my favorite capital

Dacă aș putea ”zdrobi” curiozitățile une țări (Anglia, în cazul de față) pentru a le putea preface în praf și după o ploaie de pe aceleași  meleaguri aristocratice să se ”lege” de mine tot praful… Mi-aș dori să rămân prăfuită.

Am fost în Londra săptămâna trecută. Cu studenți de la Drept și un ghid energic, cu un aplomb extraordinar. Ghidul a fost o doamnă profesoară de la Facultatea de Drept din cadrul UBB și totodată ”managerul de excursie” .


Am ajuns în Regatul Unit luni, de dimineață, foarte de dimineață… Am fost luați de la aeroport cu autocarul și am poposit direct în Oxford. Până una alta, eu m-am lămurit cu sistemul de învățământ englez, cu diferențele dintre College and University. În vizită prin oraș, ne-am oprit la Sheldonian Theatre – construit între anii 1664-1669  pentru Universitatea din Oxford- , de unde am prins niște fotografii foarte faine, din cupola clădirii.

Prima ciocnire cu lumea britanică a fost plimbarea în grabă pe străzile Oxfordului.
Ba nu, prima a fost când într-o toaletă am văzut două robinete și abia în camera de la International Student House (unde am fost cazați), mi-am dat seama că ele pot deveni un chin. Ori alegi apa rece, ori apa prea fierbinte.
Și altele: mulți bicicliști, multe Starbucks-uri, oameni înalți și cu ochi albaștri (care trec strada când culoarea semaforului arată roșu pentru pietoni), stații unde double-deckurile soseau conform programului afișat pe un tabelele electronice. Abia în zilele următoare vremea rece și ploioasă și-a făcut apariția.

De fapt, a plouat doar cu o zi înainte să zburăm spre Cluj Napoca – credeam, inițial, că scăpăm. (eram în fața Buckhingam Palace, așteptam schimbarea gărzii. Multă lume, înghesuială pentru… aproape nimic. Este o părere personală pentru că am stat oarecum în condiții destul de rele și nici n-am văzut  nimic. În timpul acela, de exemplu, puteam merge direct spre British Museum.)

Ulterior ne-am îndreptat spre o clădire monumentală, inclusă în patrimonial Unesco.
Locul unde s-a născut Winston Churcill, Palatul Blenhein . Aici am primit la pachet cu biletul de intrare și o englezoaică getbeget – pe post de ghid – care ne-a explicat  istoria fiecărei camere din Palat (îmi amintesc că erau niște camere regale imense decorate ba în roșu, ba în verde și nu în ultimul rând un fel de salon gigant cu o masă și cu vase superbe).

Acesta este singurul conac din Anglia cu nume de palat. Din păcate nu ne-au lăsat să facem fotografii, doar din exterior. Dar eu am și o mică înregistrare audio cu englezoaica.

Am vizitat mai multe clădiri impozante și importante din Marea Britanie, toate au fost dotate cu restarant-cafenele unde puteai lua o gustare, o cafea, cam orice… Pentru că în apropiere erau și magazine de suveniruri, cu prețuri mai mult sau mai puțin piperate. Bine, de departe cel mai tare restaurant de genul acesta l-am văzut la Victoria and Albert Museum, zici că erai într-o biserică cu vitralii frumos pictate. Am să vă postesc despre asta într-un alt articol, e luuuungă vizita prin acest imens muzeu (cel mai mare din muzeu din lume de artă și design).

”Pastrami si gerkin” – asta scria, în sfârșit, pe sandviciul ales de mine în restaurantul din Blenhein Palace – nimic nemaiîntâlnit,  mi-am zis. Am ales să-l mănânc în grădina Palatului.

De fapt, am mâncat doar pâinea. După ce a fost analizat, ne-am dumirit că sandviciul conținea și alte mirodenii, plus leurdă și cred că nu ne-am împăcat.

Șoferul care ne-a luat de la aeroport era marocan și pe drum înspre Hostelul unde trebuia să ne cazăm, ne-a arătat că de-o parte a drumului erau casele sau blocurile unde locuiau imigranții (cei mai săraci, de regulă) și de celaltă parte cei care sunt remunerați mai bine. De ce trebui să existe cartiere pentru săraci și cartiere pentru bogați delimitați de o șosea?

A, chiar înainte de a ajunge la Blenhein Palace am văzut Pandora, magazinul. Am ales să nu intru, îmi plac bijuteriile de  pe site :)

A doua zi a fost  mai tumultoasă. Ne-am dus la Westminster Palace, care adăpostește Parlamentul U.K. Nu bine am ieșit din stația de metrou, și am sărit pe poze cu Big Ben – recunosc, și eu. Se putea intra în Parlament și atunci – mai de dimineață-,  dar ne-am îndreptat atenția spre cea mai celebra mănăstire (celebră și după ce cuplul, William și Kate, s-a căsătorit aici, în 2011): Westminister Abbey , și ne-am întors în jurul orei 17:00 la Wesminster Hall, pe motiv că ar fi mai puțini turiști dornici să intre în Parlament…, dar nu a fost chiar așa.

Experiență inedită pentru mine vizita în cea mai veche mănăstire, unde au fost înmormântați regi și regine ai Regatului Unit. Biletul a inclus și ”acoustic guids”, niște ”telefoane”, le-aș zice eu, care aveau 27 de fișiere audio, despre fiecare încăpere sau loc care reprezenta ceva din imensa clădire. Punctele de pe harta pliant corespundeau cu cele din ghidul acustic și astfel toată lumea se plimba vorbind, parcă, la telefon, prin mănăstire. Avantaje: îți alegeai singur ce și unde voiai să ajungi și ce să vezi în biserică. Dezavantajul era că dacă aveai întrebări colaterale nu aveai cui să i le adresezi. Închipuiți-vă o convorbire telefonică în care doar interlocutorul vostru vorbește.  Da, am mai ascultat  și eu ceva uitându-mă la altceva, dar nu s-a întâmplat de multe ori :) .

Erau ghiduri de genul acesta și în alte limbi, știu că am nimerit inițial unul setat în limba franceză și am făcut schimb (nu cu unul în română, nici nu cred că existau).

Din păcate nu aveam voie să fotografiem înăuntru, și erau atât de muuulte locuri/statui/morminte, cel puțin surprinzătoare. Fotografia de mai jos este realizată din fața cafenelei mănăstirii.

Îmi amintesc acum că era și un colț al poeților (chiar mă amuzam împreună cu soțul doamnei  profesoare, care ne-a însoțit în toată excursia) – de faptul că toaleta era imediat lângă acel colț al poeților.  Acea parte din mănăstire era un omagiu adus scriitorilor englezi și nu numai, compozitori sau altor artiști. Noroc că mă uit peste tot… călcasem pe Rudyard Kipling. El nu avea statuie, dar numele său era inscripționat pe jos, alături de alți artiști englezi.

Dintre mormintele regilor și reginelor am văzut: Elizabeta I, Mary Regina Scoției, Bloody Mary și Henry VII, politicieni, eroi de război, sau după cum am zis mai sus, poeți. Bineînțeles, sunt doar o mică parte din ce îmi amintesc acum.

În aceeași zi am fost la ”The Supreme Court of The United Kingdom”, deschisă în 16 octombrie 2009 de Elisabeta a II-a. În altă zi am fost și la Central Criminal Court (nu o să uit niciodată cu câtă migală căuta în poșete/genți domnul de la securitate).

Cel mai frumos a fost în The Royal Courts of Justice – se vede că am fost în Londra cu oameni care studiază la Facultatea de Drept. Dar despre asta, într-un alt articol. Vă mai arăt doar modelul covoarelor din Curtea Supremă, cu simbolurile fiecărei țări din U.K. (trandafir, in, ciulin, praz) .

Tot ”astăzi” au urmat fotografii lângă cei care nu zâmbesc, chiar dacă îi provoci… (adică lângă soldați britanici).  Apoi, am trecut printr-o curte ca să ajungem în fața ”Banqueting House”.

După ce am admirat tavanul lui Rubens (care se reflecta perfect în mesele oglindă din salon) am coborât în locul construit pentru James I, să poată scăpa de rigorile vieții publice. Aici a fost proiecția filmului în care King Charles I a fost executat. Eu m-am uitat la tot, nu a durat foarte mult. Asta mi-a plăcut mult în Anglia, știau să explice totul, într-o manieră diversă și interesantă. Chiar și printre multele pliante pe care eu le-am colectat, am găsit unul cu ”Parlament and you” – explicat pe înțelesul tuturor ce și cum, diferențele dintre Parlament și Guvern, ce face ministrul, cine votează legi, etc.

Chocolate Muffin în Trafalgar Square cu privirea îndreptată spre Nelson (pe care l-am văzut de dimineață într-o vitrină din Westminster Abbey, fără al său umăr stâng) , National Gallery cam în pripă, e drept… dar îndeajuns cât să-mi desfăt privirea cu celebre colecții de artă. Sunt peste 2000 de tablouri, pe toate nu am apucat să le văd.

M-am distanțat de grup, nu voiam Mc Chicken în cea mai faimoasă piață din Londra, dar prea ”normal” n-am nimerit nici eu. Am mâncat, deci, la un restaurant englezesc cu nume franțuzesc mâncare japoneză. Așadar ”Carrollina Rolls” (era un soi de sushi) în ”Pret A Manger”, cu vedere înspre Piața Trafalgar. A fost, oricum, mai bun decât fish&chips-ul lor (experiență dintr-o altă zi pe care nu v-o povestesc acum).

Și spre seară ne-am rotit în London Eye (40 de minute). Ezitări, gânduri… agitație (în interiorul grupului). În final ne-am luat bilete combinate cu Madame Tussaud’s (muzeu pe care l-am vizitat a doua zi, de dimineață). Am plătit cred că 44 de lire. Scump! Dincolo era mai ieftin (când spun ”dincolo”, mă refer la celelalte obiective autentice ale Londrei). Dacă a meritat? Mda. (Depinde la ce ne raportăm, dacă mă gândesc la Victoria and Albert Museum, care a fost un loc de unde am vrut să ies doar când mă simțeam superobosită). Nu văd în fiecare zi Londra peste noapte și chiar dacă celebritățile din Tussaud’s sunt fake-uri, voiam să le văd și pe acestea. Eu zic că vizitarea Madame Taussaud’s înseamnă mai mult decât niște palpitații date că-l vezi pe Clooney aproape real și te poți așeza la masă să te pozezi cu el (cum se vede-n fotografia de mai jos).  Am putut să văd chiar și cum se fabricară aceste statui (erau materiale video și câteva mici bucăți din Beyonce, într-una din camere).

Oricum ziua de 13 martie a fost plină de curiozități. Îmi exprim acum dezamăgirea că am stat prea puțin să vedem dezbaterea din Camera Comunelor, de la acea oră. Parlamentarii aceia chiar dezbăteau pe bune – erau și live pe BBC. În House of Lords nu am mai ajuns, se încheiaseră ședințele pe ziua respectivă. Iar era interzis să fotografiez.

Urmează excursia cu trenul la Cambridge (mai frumos decât Oxford), momente de liniște în Kings College Chapel, Bristish Museum,  Covent Garden, Science Museum, Victoria and Albert Museum, Madame Taussaud s, St. Paul’s Cathedral, luxul de la faimosul Harrods l-am pierdut de bunăvoie, dar am prins plimbări în London Tower și Tower Bridge și am mai ratat excursia cu trenul în orașul englezesc tipic, de arhitectură georgiană – Bath .


Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


79 comments
 • 1

  Multumesc Maria, m-ai facut sa ma simt acolo.Pliantele despre guvern si parlament trebuia sa le lasi la palatul victoria :) .

 • 2

  E extradoinara sa simtii nobilitatea unui tara mare ca Great Britain, cu o cultura si o maritea maiestuoasa. Ceea ce Romania nu va fi niciodata, un popor de nimic.

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 01:29:51 | Raporteaza
 • 3

  Anti! Sa ma bei in pwla cu tot neamul tau maimutaresc! Cultura! Dar si jaf! Meri in pwla mea de parvenit! Meri in m.o.r.t.i de semi.

 • 4

  Ma s.u.g.a.c.i.u.l.e! Daca ai un bagaj de cunostinte sau daca esti preocupat de istoria culturala a unei natiuni, nu inseamna ca o si cunosti! Da-te-n gati de m.o.r.t.a.c.i.u.n.e!

 • 5

  Daltonist. Pentru un maimutoi dinasta ce vede ca televizoarele SNAGOV (alb-negru) geopoliticul nu conteaza. Conteaza doar pozitia curenta a unei natiuni. Da. Ii ancorat de prezent ca gaina de cuibar. Deci: da-te-n gati & etc. Nu are sens sa vorbesc cu un mediocru care nu are simtul timpului sau culorilor. Faptul ca acumulezi informatie nu te face mai inteligent. Cu alte cuvinte: vai de pwla mea – da redus mai esti. P.r.o.s.t cu diploma.

 • 6

  Nesimtit, jignesti o intreaga natiune. Nu critici o natiune. Incerci sa o jignesti. Ta-te DUMNEZO de maimutza!

 • 7

  Mai mutza asta redusa (autoarea) cine pwla mea o finanteaza sa umble prin lume? Ce rost are sa o poarte prin lume daca nu are sanse sa se dezvolte la cap? Asta ii o fata limitata. Degeaba incearca cineva sa o ajute sa performeze. Ii limitata. Orice investitie in ea ii o pierdere de vreme. Na!

 • 8

  to be, or not to be – o mare fraiera. Ia.. s.u.g.a.c.i.l.o.r! gandul.info/mag../

  Poftiti: democratie! Civilizatie. Pe raqu sa va ia. Sobolani de Londra ce sunteti!

 • 9

  autoarea, di ce nu ai pozat si clotanii di pe acolsha? Viziunea ta… roz-bombom cu picatele alimenteaza iluzia c.r.e.t.i.n.i.l.o.r ca Anti.

 • 10

  @adrian g : Ha,ha, ha ce tare mi se pare ca un hapciupalitic ca tine sa vorbeasca de civilizatie! Pai tu nu vezi ce limbaj ai poponautule? Si folosesti organul cu care gandesti (sau genital ca la tine tot aia e :) ) atat de des incat e clar ca o faci cu nostalgia celui care nu-l are deloc.LA GARA FRAIERE! anti, nu mai baga in seama cretini din astia,Ai dreptate nu ne putem compara cu englezii, dovada vie e specimenul de mai sus!

 • 11

  maaaaaa relaxatule, daca o iau pe mama ta la o plimbare… ce zici? Hai… fa pasi in pwla mea. Daca nu va place Romania… puteti… sa-mi beliti pwla.

 • 12

  Studiaza dreptul. Noa… cu specimene dinastea poti sa te rahatesti pe el adevar. EBA 2. EBA de PSD.

 • 13

  @ ia-o pe mamicuta ta sa se ocupe ea de ceea ce crezi tu ca e organul tau(desi ma indoiesc ca ai) ca de educat nu a reusit sa te educe!

 • 14

  baa nulitate. Nu vezi cat esti de palid? Ia… meri in pwla mea si vorbeste in alta limba.

 • 15

  educatie nu inseamna ca trebuie sa staaaaaaaau ca un mort si sa-l las pe maimutza asta care nu stie sa vorbeasca romaneste (ii paralel cu nuantele) si… tot imi jigneste neamu. Noa. Io… va iau pe pwla pe amandoi. Dupa aia va caut pe la masele. Poate o sa va sesizati.

 • 16

  @ adrian g :de ce drac te uiti in oglinda cand tastezi?te descrii si mai si scrii gresit.Ia o gura de aer si du-te dracu la culcare ca te faci mai de ras decat esti :) .

 • 17

  Daca nu louiti in Romania. Daca nu va mai place Romania. Daca sunsteti sedusi de catre alte tari, mergeti ma in crucea mami voastre si… lasati romanul in pace. Ce pwla mea tot vreti? Sa va iau maselele in clesti?

 • 18

  @ adrian : VAI CE SPERIAT SUNT :) .Si nu mai vorbi de ce nu ai!COMPLEXATULE! :)

 • 19

  maaaaaaaa zambilici, hai sa te lucrez oleaca prin gura. Da… sa o auduci si pe aia care te-a proiectat asa de “anti”.

 • 20

  @ adrian: si mai invata dracului sa scrii!ROMANESTE MACAR! :)

 • 21

  du-te-n pwla mea de flecar! Meri si te spanzura, domnisorule secretar.

 • 22

  ce imi plac mie astia cu “lucratul”… asa de la distanta.Nu ti dai seama cat esti de penibil?

 • 23

  meri si peri?sau numai meri? :) COMPLEXATULE!

 • 24

  gata ma! Am inchis ghiseul. Nu mai vorbesc cu redusi si tradatori de neam (prin inconstienta)! paaaaaaaa-aaaaaaaa!

 • 25

  @ adrian g :bine ca m-ai ascultat, ti-am zis ca nu are rost sa te faci de ras in continuare.Mai cauti si tu replici, mai te uiti peste gramatica (a limbii romane, roman adevarat ce esti! :) ) si mai vedem.PANA ATUNCI: HAI PA!

 • 26

  razi ca p.i.z.d.a la k.a.k.a.

 • 27

  @ adrian g :ma dezamagesti, niciun cuvant nou, in continuare te uiti in oglinda si scrii ce vezi…uf,uf, ce ma fac cu tine?Urca inapoi in copac si vedem maine.

 • 28

  Dacă plouă afară, şi te udă. Chiar dacă se înteţeşte vântul după aceia, tot nu are cum să ridice praful. Decât dacă intri într-o debara sau în vreo criptă prafuită (ca să te nămoleşti). Senzaţia de respiraţie prafuită adesea este asociată cu febra urmată de migrene şi precede o raceală. :roll:

 • 29

  esti preocupat de cuvint. Pe mine ma intereseaza expresia. Suntem tare diferiti. Tu… esti un s.u.g.a.c.i bleg care se masturbeaza prin protocolar. In vreme ce io is liber prin nemarginirea expresiei. Deci: poti sa iesi oleaca din protocolar si sa ma bei? Gata! Chiar ca esti plictisitor. Nu ai capacitatea intelectuala ca sa-mi barezi loviturile. Paaaaaaaaaaaaaa-aaaaaaaaaaaaa!

 • 30

  @ adrian g :haide adrian, hai ca poti :) ai scos mai multe cuvinte!Cam fara noima insirate dar ai scos…hai mai impinge putin…nu tare ca faci pe tine!Hai pa ti-am mai zis!Ai cazut din copac?Te ai lovit mititelule si au izbucnit niste cuvinte din tine?Hai inapoi in copac si la somn cu tine.Nu mult ca “somnul ratiunii naste monstrii” si tu esti deja unul :)

 • 31

  Maria,

  Scoate, te rog, virgula de după prima formă de infinitiv din titlu şi şterge, te rog, comentariul meu. Sau măcar paragraful ăsta.

  Ai ales bine să nu intri, mai ales că la Londra sunt magazine monobrand absolut uluitoare, iar ăsta pe care foarte bine că l-ai evitat nu este unul dintre ele, nici măcar pe aproape. :) Dar pentru asta trebuie să ajungi în Belgravia şi în împrejurimi.

 • 32

  Bate vântul prin casa Pandorei. Nu ştiam că s-au schimbat atâtea, că au dispărut toate gaiţele gureşe şi craii ofiliţi ce făceau deliciul vizitatorilor.

  Au apărut alţii, ciobani grosieri care se înjură în deja frumoasa tradiţie a Pandorei, însă într-un stil mai primitiv.

  Cred că cel mai amuzant este oierul Mircea, cu pretenţiile lui intelectuale. Nu te apuci să îi corectezi pe alţii, dacă tu scrii “somnul raţiunii naşte monştrII” şi chiar şi punctuaţia e o mare taină pentru tine. Sau dacă nu te supără la ureche o topică precum “mai te uiţi peste gramatică”. And so forth.

  alt Femela-n banca ei
  2012-03-24 08:52:06 | Raporteaza
 • 33

  Ba Adriane..

  Zi si mie. Compari tu existenta ta cu un englez… Cum defilam noi in fata englezii, francezi sau spanioli? Zi si mie? Crezi taranismul romanesc are o valoare europeana? Compari tu Satul romanesc cu cultura din Anglia, Spania sau Fanta? Compari tu taranii romanii cu nobilitatii din Europa? Sa fim seriosi Adriane. Tu de ce crezi ca romanii prefera cultura din strainate decat cultura tarii romanesti? Fiindca cultura noastra niciodata nu afost slefuit pentru oameni de azi. Asta e realitate, cultura romaniei este o cultura taraneasca. Iar oameni de azi vor ceva mai mult.

  Problema e, ca romanii sunt prea lenesi, si nu ii duce deloc mintea. Vreti sa aveti o tara cu o cultura maiestuoasa. Atunci puneti mana si construiti…

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 11:27:02 | Raporteaza
 • 34

  Daca nu le tineam piept turcilor, mare parte din VEST europeni erau violati la gaoaza. Europa de est a fost “calul de bataie”. Au fost atacati sistematic: cand de catre est cand de catre sud. Asa ca… meri in bilele mele. Sa renasti din cenusa & sa concurezi cu aia cu filetul pe stanga de pe insula ca un fort… nu-i tocmai o situatie egala. Asa ca… meri in beeep mea de p.r.o.s.t.a.l.a.u – paralel cu istoria.

 • 35

  Am fost prin majoritatea locurilor descrise de maria, imi pare rau ca nu i-a placut schimbul garzii (chiar e spectaculos) poate din cauza ploii :P .Sunt multe lucruri frumoase de vazut in londra, normal, e un loc incarcat de istorie!Dar nu avem cum sa ne comparam cu ei, fara suparare.Motivele sunt multe si noi chiar nu avem nicio vina! ce mi plac discutiile astea care nu au nici o legatura cu subiectul!@ Adrian G : Ti-a tras-o urat mircea ala, ce i-ai facut?Ar cam trebui sa te ascunzi, m-am distrat copios. @femela-n banca ei: chiar m-am uitat de curiozitate pe net, se foloseste si “monstrii” nu va mai corectati unii pe altii asa aiurea ca deveniti jenanti si comentariile nu au legatura cu textul sunt cel putin ciudate .SAU ASTA E IDEEA? :) .Puteti sa-mi puricati si mie greselile gramaticale eu mi-am spus o parere nu pandesc greselile altora ca sa fac apoi pe desteptul!Asa ca sariti pe mine sunt convins ca am facut destule greseli!

 • 36

  Geaba eşti obsedat de Evul Mediu, că bolşevicilor şi naziştilor. România nu le-a mai tinut piept. În cincizeci de ani de regim stalinist au pierit mai mulţi decât în jumătate de veac. Evul mediu se invaţă în generală iar primul şi al doilea răzbel se învaţă într-a zecea. Acum traim un neo-stalinism la bucale şi un neo-nazism în vestul ţării. Vezi mătăluţă aceste două ideologii nu au nimic de împărţit între ele. Doar cu pr0ştii au ceva de împărţit. Prea multă libidoşenie, prea mult comsumist cvrvism. Prea mult new age căldicel. Tributul care şi-l au luat în trecut aceşti barbari, continuă să-l pretindă şi astăzi. România a fost întotdeauna cu cvrul în mai multe luntrii, ca o cvrvă producătoare.

 • 37

  Daca Romania e c.u.r.v.a” restul tarilor cum sunt? Sa etichetezi o tara, in acest fel.. nu-i semn de prea mare inteligenta. Poti sa-l s.u.g.i. pe Mihail Galatanu care o studiat pe banii acestei c.u.r.v.e ca sa o faca in fel si chip in pretinsele sale poetizari. Sunteti niste maimutoi cu o latura autodistructiva. Daca vreti sa va luati viata, puteti sa lasati Romania in pace. Va spanzurati si… gata! Sau… mergeti in cristosu mami voastre si nu mai debitati aiureli.

 • 38

  francezu, nush de ce am impresia ca esti mircica. Razi la fel ca el – in conditiile in care rasul… nu isi are locul. Esti un saltimbanc.

 • 39

  @Adrian, ga0z. Cui pelea mea scri că ai ţinut piept!? Le-ai facut labba austro-ungarilor şi te-ai dat cu cvrul la smardoiul musulman. Acum faci labba esticilor şi te ard un ppou ultra-naţionaliştii b0zgori. Piţicoancă satanistă ce eşti. E plină naţia romană de bisericuţe şi manăstiri de maici. Nu ţi-ar fi ruşine, să-ţi fie.

 • 40

  Baaaaa! Daca eram in locu lui Mihai Viteazu lichidam toata popimea si ma aliam cu semiluna. Ardea toata Europa de vest – care ne-a tinut pe post de scut, milenii la rand. Bag ceva in neamu lor si in capu tau ingust.

 • 41

  Exista mentalitati extrem de diferite in Romania. Din cauza asta deciziile mari oscileaza de la o extrema la alta. Iar tu.. maimuitzule ii spui Romaniei, c.u.r.v.a. Deci: tu esti un mare s.u.g.a.c.i la fel ca anti.

 • 42

  @Adrian, ga0z. Ceara maicăti de prost. “Nu te uita la cojoc, ci te uită cum mă joc”. România e în NATO doar pentru ca unguri sa nu anexeze ţinutul secuiesc. De ce crezi că şi-au ales tocmai buricul Transilvaniei ca să-l revendice? Pentru a-şi face culorar în vest, ca să ia şi mai mult pământ românesc. Toanto, fără combustibil o să te saturi de Ev Mediu. România cumpară gaz rusesc la preţ mai scump şi decât Anglia, iar petrolul din producţia internă este amanetat pentru două parale. Ar trebui să şti că atunci când îţi bagi criciul în punga de petrol, de acolo iese şi gaz metan. Asta sigur n-are a face cu faptul, că avem nişte carne de tun prin Afganistan sub comanda imperialista americană. Esti o cvrvistină satanistă care ţi place s-o faci mironosiţa. Asta esti.

 • 43

  Bagiaş ceva în chişda ta de lunatec. Unde crezi că a învăţat-o meserie pe eba, un bijnitar de izmene ponosite ca base? Toanta naibi ce eşti :lol:

 • 44

  Ma cretin. Asta ii management slab. Asta inseamna corputie – politica in genere. Dar… sa-i zici Romaniei c.u.r.v.a (repet) e semn de rahitism. Semn de auto-ruinare nationala. Noi vorbim generalitati si tu ma freci la cap cu petrolu.

 • 45

  Da’ nu vezi ca si autoarea ii un fel de EBA a la PSD?

 • 46

  Chiorul şi piticul p0rno care au dezincriminat inceztul prin lege organică. :lol:

 • 47

  Cum naibi să nu vrea fătuca asta să emigrezi în vest :lol:

 • 48

  Esti rautacios. Ca un demon. Un maimutzoi face uz de porecle atunci cand are probleme la cap.

 • 49

  Cat de cretin poti sa fi ca sa preferi turcii in locul vestului.Pai de aia suntem asa noi romanii ca exista poponari ca adrian g care si-ar da dosul turcilor!

 • 50

  ai fost in anglia, frumos. ti-ai facut prieteni pe acolo?

 • 51

  ffedfed

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 19:50:44 | Raporteaza
 • 52

  Se pare viermele demon cunoaste mai bine profunzimii omului decat bietul asta de pap*gal, Adrian G.

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 19:53:40 | Raporteaza
 • 53

  Uite. Romanii niciodata nu a simtit pe propria lor suflet victorie sau pierdere. Lipsa aceastiua simtire a declinat sinea constientei al colectivului din Romania sa fie una rasariteana. Romanii sunt prea simpli si lenesi ca sa desfasoara interioare lor launtrice in arta, arhitetura, literatura sau muzica.

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 19:55:18 | Raporteaza
 • 54

  CA POPORUL ROMAN ESTE INEXISTENT PE PLAN CULTURAL! Si atit. Dar de ce? De ce nu am construit si noi cladirii ca Buckinhgam Palace, La Familia Sagrada, Drottningsholmen af Stockholm, Versaille, sau La Madeleine. De ce nu avrut vreodata romanul sa aiba si el o cultura maiestuoasa ca restul lumii?

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 19:56:32 | Raporteaza
 • 55

  Adriane, ai citit taticule opera lui Kogalniceanu cand a precizat ca Radu cel Bun se declina sufletul pe spinarea lui Sasa Pana? Precizand ca Otomanii au dus fructe si mare pentru romanii si noi in schimb i-am dat femei si copii? Si de ce? Pentru faptul ca romanul a avrut sa aiba o suflet linistit cu c**ve si narghila? Puteam foarte bine sa adoptam nobilitatea turcilor, ca avea frate destul si turcii. Dar nuuu, noi am adoptat doar prostia lor, pasitivatea lor culturala tipic mediterana. Cu narghila, crve, haremuri si timpul risipit in nisip si indepartat de valul maremotrica.

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 19:57:05 | Raporteaza
 • 56

  Asta e frate poporul roman. Un popor de nimic, cu scuze penible de a salva propria lui piele, un popor care merita ingropat viu. UN popor care nici saracul bietul de Ceasescu putea sa le schimba.

  alt Anti Nationalist
  2012-03-24 19:57:26 | Raporteaza
 • 57

  Romanie ga0zaisen, giugiuc. Ce mă nervează patriotismul ăsta gratuit. După ce aţi dat folclorul pe manea şi jijiuleli premaritale, ca să le mai scurtaţi fetelor catrinţa ori să vă puteţi uita fară nici un pic de jenă în nadragii flăcăilor. Vă mai permiteţi ca s-o faceţi şi pe neprihănitele.

 • 58

  Anti si Adrian G: fiti foarte atenti – am sa spun asta o singura data – daca mai injurati veti ajunge de acum direct in spam. sper ca s-a inteles. multumesc.

  Dora Constantinovici
  2012-03-24 20:48:21 | Raporteaza
 • 59

  Vreau şi eu în spam :(

 • 60

  @Vierme: alta data, poate :)

  Dora Constantinovici
  2012-03-24 20:55:21 | Raporteaza
 • 61

  Adi(că ca)re este diferenţa în prezent între un turc şi un ţăran? În geamparale şi chiolhanuţi sunt asimilaţi deopotrivă cu toţii. Ce-i naşte pa dânşii şi ce-i 0moară. Asta ar trebui să facă diferenţa.

 • 62

  @dora : lasa-i sa se certe, sunt la fel de prosti si singurele lor argumente sunt injuraturile si jignirile. In rest probabil confunda coloana infinitului cu statuia libertatii (oricum nu le-au vazut, nici una nici alta).Iar daca ar fi acolo ar fi mult mai preocupati sa se imbuibe cu o mamaliga respectiv un hot-dog.Ma distreaza cand vad cine vorbeste de cultura, mor de ras! @mircea: l-ai cam lasat fara voce pe prietenul adrian.g.De ce esti rau si l-ai trimis in copac? @viermele demon : imi place ultimul tau comentariu!

 • 63

  laurentiu, dotatule. De ce te scobori la nivelul nostru? Meri dom’le in aula :)

 • 64

  Anti, esti inteligent ca o curca.

 • 65

  Anti, de ce nu mergi pe forumurile spaniolilor?

 • 66

  @ adrian g : te mai zbati poponautule, mai tu nu stii aia: cand iti zic mai multi ca esti beat du-te si te culca!Si tie ti-au spus mai multi ca esti prost.Nenorocirea pentru tine e ca doar betia trece!!!

 • 67

  mircea, viremele are idei. anti are cultura. iar tu… esti un papagal.

 • 68

  Doraaaaa, te rog frumos sa ma lasi sa-l injur pe maimuitza asta! Nu vezi ce redus ii?

 • 69

  @Adrian: te rog sa nu injuri pe nimeni.

  Dora Constantinovici
  2012-03-25 18:23:18 | Raporteaza
 • 70

  Pe mine nu mă deranjează că gagicile noastre vor să emigreze. Nu ducem lipsă de fetiţe. Este cunoscut faptul că poluarea avantajează popvlatia feminină, care este în continuă creştere. În curând băieţii vor devenii vip-uri. :lol:

 • 71

  E mirific când ai statut de turist. Toată comunitatea te perie. Ar trebui să avem şi noi mai multe agenţii turistice, afară de bordeluri care să-i perie de valută pe turiştii generosi. Cel mai inutil ar fi să mă întreb, câte obiective turistice ale străinilor au bulină roşie seismică.

 • 72

  @ viermele demon : ai dreptate, cei din tarile pe care le vizitam ne perie si incearca sa ne arate partile frumoase ale locurilor pe unde mergem.Au cate o poveste pentru fiecare bolovan pe care ti-l arata. Asta ar trebui sa facem si noi nu sa stam sa-i huiduim pe “taranii” de englezi si pe cei care le apreciaza obiectivele.

 • 73

  În Londra nu o să vezi maşini urcate pe trotuar cu bileţel de vânzare. La români fudulia este mare, te învârţi ca băşina în turul ismenelor pe câteva străduţe şi te calcă pe cap, pentru că pe trotuar nu ai loc de maşinile scoase la vânzare. Capitala este asediată de ţărănoi oportunişti care îşi ia cu chirie la băbuţe vaduve şi ninfomane de securişti (pentru că din asta se compunea municipalitatea pe vremea lui ceaşcă) sau dorm prin porbagajele vecinilor. O metropolă de împrumut unde fiecare zgârcit îşi aduce mieii pe bancheta din spate. Capitala unde s-a răsturnat căruţa cu pr0ştii. De unde nu mă miră că fomeile o iau la goană, fugărite de libidinoşi. Lenea e cocoană mare. Mi-ar fi şi jenă să bag cheia în contact pentru zece kilometri. Te levezi cu eao fluid dimineaţa, bei cafeluţa, şi apoi îţi iei broscuţa în cârca prin oras. În fiecare zi te înjuri cu aceia parteneri de trafic şi baţi cuba cu taximetrişti la semafoare ca să moara proştii de ciudă pentru că se înghesuie la prima ora în microbuze ca să ajungă la scârbici. Nişte scârbe mon cher :mrgreen:

 • 74

  @ apolimbric mic : AFERIM!

 • 75

  Hammock – Verse For Forgiveness youtube.com/wat../

 • 76

  @apolimbric mic: da, ai dreptate privind băiețașii (sau la feminin) care-și iau ”broscuța în cârcă” prin oraș, și contribuie la îngreunarea traficului. Din păcate e singura lor șansă să iasă în evidență. E trist când munca se transformă în ”scârbici”… de-altfel cuvântul e haios.

 • 77

  @ Ana: Ana, oricum nu-ți ștergeam comentariul. Și dacă nu am schimbat nimic până acum, acum nu mai are sens, a trecut prea mult timp. Sper să mai ajung în zonă și să ajung și în Belgravia.

 • 78

  @ greenfcknbin Da, a fost f.frumos. Eu am fost cu un grup oarecum organizat – cu studenți de la Drept – dar eu sunt la Jurnalism – Adrian scria pe aici că sunt a II-a Eba – , pe care nu-i cunoșteam înainte de excursie. Și privind astfel răspunsul ar fi da, mi-am făcut prieteni, dar tot români. Și acolo nu prea au fost momente de socializare cu britanicii, chiar dacă am stat la un hotel unde erau studenți. Am avut program destul de dificil și obositor.

 • 79

  Foarte bine surprinse locurile pe unde ai fost!Bravo!Traiesc in Londra, sunt acasa de sarbatori si am avut o sirpriza placuta cu acest articol.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Dacă mă nășteam înainte de 1990, mă nășteam aproape de Ziua Națională și poate aveam parte și de niscai arificii. Așa, 24 august 1991, rămâne doar ziua în care cei care ne-am născut, avem în comun...cel mult zodia.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!