RSS Feed

Ți-am zis ”nu-i voie!”

vezi toate articolele de
12 Jun 2012 la 21:29 7 comentarii 877 vizualizari.

Acum o săptămână, într-o zi ușor agitată, când ceasul te ia în derâdere și îți arată, parcă, în mod ostentativ că dacă nu mărești pasul, riști să nu mai ajungi la destinație, la ora prestabilită…, primesc un mesaj. De frică să nu întârzii, l-am citit din mers, ocolindu-i nu știu cum (știu doar că încep să mă pricep la asta) pe ceilalți.

”A început circul. Încă nu-i cinci… Acum i-a bătut. Nu pot dormi din cauza lor.” (l-am redat integral). Verișoara mea îmi scria, de acasă.

Locuiesc la penultimul etaj. Deasupra mea locuiește, cel mai probabil, o familie cu cel puțin doi copii. Singura lor activitate recognoscibilă de după masă (și o porție seara) se rezumă la o mică cafteală…

Nu-i cunosc, nu i-am întâlnit niciodată, nici în scară, nici în lift, nici în fața blocului și sincer, nici nu-mi doresc – cum arta disimulării ar fi greu de îndeplinit, pe fața mea și-ar face apariția zâmbetul fals, cu subînțeles. De fapt, nu de mine-ar trebui să se ferească, ci de autoarea mesajului…

Toți copiii greșesc, dar nu toți copiii sunt bătuți atunci când fac boacăne. Și când gafează, o fac chiar din lipsa unei educații corecte – cred eu. Nu știu, nu am copii, nu sunt părinte, dar consider că o bună comunicare între părinți și copii ar duce (așa ar fi normal) la dispariția violenței fizice.

Scriind acest articol, mi-am dat seama că, poate, situația nu este așa gravă precum o percep eu, din postura vecinului irascibil.  Însă, judecând după comportamentul lor timp de aproape un an, după țipetele și urletele celor mici (știu că sunt mici pentru că unul dintre colegii de suferință zice că i-a văzut). Scenariul e unul clasic. Mama/tata:  ”Ți-am spuuuuuuus să nu mai faci!”.  Și apoi plânsete. Se trag, neapărat, două duble pe zi. Oare pleacă în vacanță?!

Nu am interceptat întotdeauna momentele culminante, pentru că în jurul orei 17, când se-ntâmplă o parte din tragedie, eram, de regulă, plecată. Dar a început oficial sesiunea și obiceiurile vecinilor mei sunt neschimbate. Întemeiată reacția ta, cititorule: ”Da de unde să știe ei că tu ai de învățat și că ai nevoie de concentrare?” .

Cred că le-ar prii o casă la mariginea Clujului.  Afară, sub bolta unor arbori seculari, țipetele copiilor bătuți (a se citi maltratați) n-ar mai deranja pe nimeni…

Dacă anul trecut vecinul care locuia deasupra locuinței mele cânta popește din toate puterile sale și în următoarea seara avea dezlegare la manele…, astăzi se-ntâmplă ceea ce, deja, ați citit.

Vouă vi s-a întâmplat să vă fure vecinii liniștea? (a nu se-nțelege că sunt o ființă sensibilă, care nu se poate adapta situației. Din contră, dacă trebuie mă pot concentra în diferite medii, doar că acest fenomen la care fac referire în text mi se pare, în continuare, anormal).

Bineînțeles, eu privesc acum ”harababura de deasupra” dintr-un singur unghi, profund și de mult timp enervată. Dar, oare educația unor copii e strâns legată de un număr de bătăi pe zi (număr influențat de comportamentul prostesc al odraselor, pe care părinții nu-l pot controla decât în acest mod) ? De ce unii părinți nu pot găsi o soluție amiabilă prin care să-și facă copii să înțeleagă ce e bine și ce nu este bine să facă? O palmă peste fund nu e o tragedie, mai multe…  subiect de articol. :)

(aviz celor care și-ar dori să scoată din context prima parte din ultima propoziție)

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 7 comments
 • 1

  Săraca de matăluţă! Te înţăleg perfect. Nu poa’ s-aştepte şi ei să termini matale săsiunea, că tot vrei să fii jurnalistă şi dăşteaptă ca şi mine, şi să-i bată dupe aia?

  Da’ iote ce zâc eu. N-ai făcutără bine că l-ai lăsat pe băiatu’ de sluja zâua şi să distra sara. Nu ştiu când ţi-o mai ieşi norocu’ în cale că, aşa cum zâce vorba, cine se scoală de dimineaţă departe ajunge şi să nu uităm că nici urcioru’ nu merge de două ori la apă.

 • 2

  Eu inteleg ca iti e greu si ca nu te poti concentra dar imagineaza-ti cat de greu le este copiilor. In locul tau as suna la protectia copilului, poate le mai baga mintile in cap parintilor. Si eu am copii dar n-am fost niciodata aliata violentei desi au facut si ai mei destule prostii.

 • 3

  cum îi crești așa îi ai. și-apoi când s-or face copiii mari să vezi ce-o să se mai schimbe rolurile. da tu pe-atunci o să stai prin alte locuri și n-o să ne mai poți povesti cum urlă părinții

  alt gigeldelaaprozar
  2012-06-14 13:36:26 | Raporteaza
 • 4

  Interesant, incitant. Textul mi-a starnit curiozitatea si tot asa curios am ramas pana cand am terminat de citit vreo 4 randuri. Deja te doresc. Mai ceva k pe J.

  alt Iuăn de la primarie
  2012-06-14 19:26:37 | Raporteaza
 • 5

  @Iuăn de la primarie Ai scris 4 pentru că doar de 4 rânduri ți-a ieșit și ție comentariul…? Mulțumesc că te-ai gândit la mine, nu era corect – după cum bine-ai intuit – dacă eu citeam mai mult sau… mai puțin)! Oricum, tind să cred că tu ai trișat, o fi fost un multiplu de 4 :) Data viitoare poate îți organizezi ceea ce ai de spus în și mai puține rânduri…

 • 6

  Noa’ vad ca esti fericita pt ca au castigat cei USL alegerile… Shrek-ul tau se si da smeker pe la Bucuresti.

  alt Iuăn de la primarie
  2012-06-15 19:02:33 | Raporteaza
 • 7

  erata: cei de la

  alt Iuăn de la primarie
  2012-06-15 19:03:10 | Raporteaza

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Dacă mă nășteam înainte de 1990, mă nășteam aproape de Ziua Națională și poate aveam parte și de niscai arificii. Așa, 24 august 1991, rămâne doar ziua în care cei care ne-am născut, avem în comun...cel mult zodia.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!