RSS Feed

Da, dacă vorbești despre copiii sărmani și presupui că au părinți alcoolici fără să ai dovezi în acest sens, ești complet deplasat. Și ar cam trebui să ți se facă jenă

vezi toate articolele de
25 May 2015 la 13:18 14 comentarii 2062 vizualizari.

În ianuarie 2015 – Moise Guran îi critica pe cei care au luat credite CHF. De parcă orice consumator trebuie să suporte regulile jocului unui prestator de servicii – cum sunt băncile de exemplu – fără să crâcnească și n-are dreptul să denunțe produsul care suferă modificări semnificative despre care prestatorul de servicii nu l-a anunțat în momentul încheierii contractului. Sigur, emisiunea Biziday de la TVR este finanțată (printre alții) și de Raiffeisen Bank și Banca Transilvania – adică exact două dintre băncile implicate în scandalul creditelor în franci elvețieni. Dar Moise Guran le-a scris o scrisoare de consolare celor care s-au trezit peste noapte că nu-și mai pot plăti casa – aici. A încheiat de altfel în forță și le-a dat și un sfat de la obraz: aminteşte-ţi de fiecare dată când te duci să plăteşti rata aia uriaşă: prostia are întotdeauna un preţ. Al tău e în franci elveţieni. Să mă ierţi, cititorule, care ai un astfel de credit, dacă astăzi am fost, cu tine, prea dur. Dacă nu recunoşti că o meritai, atunci e doar o chestiune de timp până vei face o altă prostie, pe banii tăi.

În 2013, când cu protestul de la Dacia – apropo, știați că și Dacia este unul dintre finanțatorii emisiunii Biziday de la TVR? – Moise Guran amenința că patronatul Dacia se gândește foarte serios să-și mute producția în Maroc unde – citez: media salarială este la jumătate față de România. Wow, deci România este ultima haltă spre Maroc (și nu vă gândiți că are legătură cu filmul Casablanca) dacă luăm în considerare drepturile salariale care acolo lipsesc cu desăvârșire. Și Biziday ne explica și ne certa să luăm seama să ne simțim privilegiați că suntem (încă) puțin mai avansați decât marocanii. Și să ne băgăm mințile-n cap, să nu dăm cu piciorul unui astfel de cadou.

Săptămâna trecută Moise Guran i-a certat pe români că beau alocațiile copiilor. Pe toți pentru că așa cum singur recunoaște teoria lui conform căreia părinții (care dintre ei nu se știe exact că nu există statistici) vor bea și mai mult dacă alocațiile copiilor vor crește este pur speculativă. Și nu se bazează pe studii, sondaje sau altceva mai mult decât simplele lui speculații pentru a demonstra că există o legătură între creșterea consumului de alcool și creșterea în bani a alocației copiilor. Dar a spus-o. Și o mai și ambalează într-o formă populistă cum este următoarea (că deh, s-a prins el că e pe val frica de orice are legătură cu Rusia și atunci dă-i și luptă) – Poate vi se pare că eu gândesc complicat, poate vi se pare că sunt un monstru pentru că eu consider că o creştere în bani a alocaţiilor pentru copii ar putea duce România peste Rusia în topul ţărilor consumatoare de alcool. Wow! Așa da :)

Mă așteptam totuși să aibă ceva mai multă putere de a recunoaște că a greși e omenește și să-și ceară câteva scuze pentru felul în care a acuzat jumătate din populația României de alcoolism. Însă ieri a continuat pe același ton și supărat că de data asta n-a prins nici măcar valul de dreapta care să-l ridice pe plăcuța lui populistă de surfing pseudoeconomic a mai scris un text. Lumea este bolnavă zice Moise Guran. O lume care nu-l înțelege, nu recunoaște că-și bea mințile pe banii de alocație ai copiilor, niște sociopați care nu-l apreciază la justa sa valoare. Culmea pentru Moise Guran este faptul că ultima sa gogoriță a activat stânga și dreapta și chiar și centrul ideologic, așa ceva i se pare incredibil și cu toate acestea el este cel care-i bănuiește pe toți – chiar toți – de aroganță.

Aroganță înseamnă și să te numești analist economic și să nu te informezi pe o temă atât de sensibilă din mai multe surse. Sau să nu folosești date concrete referitoare la alocațiile de care beneficiază copiii din alte țări membre UE. Sau să nu încerci măcar să descoperi câți dintre copii beneficiază de alocația europeană – că slavă cerurilor, sunt o grămadă de părinți care muncesc afară și ar avea dreptul la o astfel de alocație. Aroganță se numește și felul în care-ți permiți să-ți dai cu părerea jignind fără să ai argumente clare, doar pentru că-ți permiți să o faci și asta încă la postul de televiziune public.

Și ca să închei în tonul ultimelor postări Biziday pot să spun doar că și la țară și la oraș, și între săraci și bogați, există o vorbă – când mai mult de doi oameni îți atrag atenția că ești beat – poate ar fi mai inteligent să mergi la culcare.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 14 comments
 • 1

  Perfect scris. Si nu e primul dumneavoastra articol care pune degetul pe rana. Multumesc, doamna sau domnisoara.

  Oare oameni precum Guran au citit Oliver Tiwst? Ori nu au inteles nimic?

 • 2

  @b: vă mulțumesc și eu că aveți răbdare să citiți articolele mele. domnul Guran nu cred că ar fi impresionat de Oliver Twist, asta dacă a citit Dickens vreodată. și mă îndoiesc că a făcut-o pentru că atunci ar fi înțeles mai multe despre mecanismul prin care băncile sunt în stare să distrugă vieți. și poate ar fi reușit să depășească momentele de extaz în fața așa zisei mărinimii a proprietarilor de fabrici față de angajații lor.

  Dora Constantinovici
  2015-05-25 22:16:36 | Raporteaza
 • 3

  Prima observatie: cei care si-au luat credite in franci elvetieni si-au asumat de buna voie anumite riscuri, deci nu vad de ce ar plati altcineva pentru ei (chiar vorbind aici de banci). Nu i-a pus nimeni sa se arunce la credite. Eu am credit, in lei, dar mi-am luat masuri de siguranta astfel incat sa nu ma indatorez prea mult si sa pot sa acopar eventualele variatii. Deci da, prostia este a celor care au luat credite mari si acum nu mai au cum sa le plateasca. A doua observatie: Ne place sau nu ne place, interesul principal al firmei Renault-Dacia e sa scoata profit. Daca scad sub o anumita marja, da, exista pericolul sa plece in alta parte. Daca statul roman pune taxe peste taxe, nu e in stare sa faca o autostrada, nu face nimic sa sprijine industria in general, atunci nici Dacia nu are cum sa reduca suficient costurile, astfel incat sa poata oferi ceva mariri salariale mai consistente. Si daca se decid sa mute productia in alta parte, atunci sa vezi efectul dominoului. A treia observatie: Nu iti trebuie studii peste studii, sondaje sau mai stiu eu ce alte hartoage ca sa stii ca foarte multe alocatii, in special in mediul rural, se duc pe bautura. E suficient sa vizitezi cateva sate si o sa iti dai seama. Sigur, nu putem generaliza, dar in locul acestei mariri a alocatiei care oricum nu ajuta prea mult, ar fi putut fi luate alte masuri mult mai utile, cu aceleasi costuri.

 • 4

  MGFX: prima observație: băncile vând servicii. dacă nu explică beneficiarului de servicii riscurile cărora se supune de la bun început comit o ilegalitate. dacă serviciul pentru care consumatorul plătește se deteriorează pe parcurs și nu îi mai este folositor ba chir îi dăunează – băncile comit un abuz dacă nu sar cu o soluție. că doar când cumperi un produs care are o garanție și el se strică mergi rapid să ți-l schimbe. iar când vorbești de o garanție de 30 de ani ar trebui să poți să faci asta cu atât mai mult. a doua observație: firmele mari au doar interesul de a face profit. asta e. doar nu vin pentru ochii noștri frumoși în Ro. tocmai pentru că pot să facă profit (că salariile sunt de vreo 7 ori mai mici decât în Franța) ar trebui să se mulțumească cu atât. a, că vor să facă un profit și mai mare și nu se mai satură, stai liniștit, vor pleca oricum. mai nasol de ei va fi când o să-i îngită chinezii cu fulgi cu tot – și atunci singura lor scăpare va consta în calitate. vor să se mute în Maroc, foarte bine. vor face niște produse ieftine și de proastă calitate așa că în câțiva ani vor fi pa. și ei știu foarte bine asta. nu vor pleca, sunt doar amenințările obișnuite ale patronatelor lacome. a treia observație: fără statistici nu poți vorbi despre fenomene sociale. că nu ești țața Leana care stă în poartă și-și dă cu presupusul despre fetele din sat, ești persoană publică, analist economic și ai emisiune la TVR. comportă-te atunci ca atare. că de păreriști fără argumente concrete mi-e podul plin.

  Dora Constantinovici
  2015-05-26 11:52:12 | Raporteaza
 • 5

  Mda. Nu stiu ce meserie ai, duduie Dora, posibil sa fii casnica sau, cine stie, nevasta vreunui bashtan, pentru ca vaz, timpul nu e o problema pentru tine. Locul matale era in epoca ceausista, te-ai fi incadrat bine intr-un colectiv de activiste care infierau cu manie proletara tot ceea ce nu pricepeau sau primeau ca tema de lucru. Una la mana, ai prea mult timp la dispozitie, dovada ca te apuca si scrii despre altii. Doi la mana – am sui eu o datorie la banca, sa-mi dai datelșe personale, duduie, ca sa o platesti matale de acum inainte. In rest, sanatate si virtute, dat fiind ca Moise Guran nu e un om perfect, dar are o emisiune beton. Si multi dusmani, natural.

 • 6

  @Boston Blues: lasă că are și destui vajnici pupători de dos după cum bine se poate observa :) chiar așa, jobul ăsta cu pupicul bine plasat vine moca și face parte dintr-un soi de înțelegere sau se plătește? :) hai pa.

  Dora Constantinovici
  2015-05-27 16:40:29 | Raporteaza
 • 7

  Tov. Dora, duminica o sa te certe rabinul ca vorbesti urat despre oamenii destepti. Eu cred c-ar trebui ca Moise Guran sa te ia de nevasta, adica sa-ti presteze niste servicii prin casatorie – ca sa ma exprim pe intelesul tau, pt. ca atunci cand barbatul este destept este recomandabil sa aiba o nevasta “blonda”, ca prea mult noroc in viata strica.

 • 8

  Moise Guran nu e analist economic, ci jurnalist, și e bun tocmai pentru că nu se oprește la cifre, ci caută și implicațiile soaciale, culturale sau politice ale economiei. Poți să denunți un contract semnat cu o bancă, dar nu e logic să iei un credit într-o monedă în care nu primești venituri. Dacia o fi sponsorul emisiunii Biziday, dar e și unul dintre cei mai serioși investitori în România, care contribuie la PIB cu mai mult decât ne-am dori din pricină că restul activității economice încă e la un nivel scăzut. E xagerat, într-adevăr, să spui că mărirea alocației poate duce la scăderea alcoolismului. E fals pentru întreaga societate, dar e probabil să se întâmple tocmai în mediile defavorizate, exact acolo unde copiii au nevoie de mai mult sprijin, acolo unde alocația copiilor e singura sursă financiară regulată. Îmi pare rău, dar nu aveți dreptate în legătură cu Moise Guran. Adevărul e subtil.

 • 9

  Acuma , ce sa mai zici si mata ?….poate ca nu toti parintii dau banii pe bautura dar cati din banii alocati copiilor ajung direct la ei? Si nu ma refer la bani ci la satisfacerea unor nevoi ale copiilor. Stimata doamna esti , ca si multi alti jurnalisti in tabara habarnistilor. Daca a n-ar exista un tip ca Moise Guran nici n-am observa ca existi.

 • 10

  Da, pute tara asta de oameni de dreapta si de destepti. Bah, taranilor când se dadeau credite in franci elvetieni nici seful fiscului din Ro nu stia sa extraga TVA-ul dintr-un pret, dar voi intelectualii de Cismigiu, stiati cu totii ce-i francul elvetian (sic!). Ati luat credite in euro ca asa era la moda si acum o faceti pe desteptii. Nu cumva stiati si când o sa vina criza?

 • 11

  e usor, d-ra , sa vorbiti/scrieti din birou. eu va dau un exemplu din judetukl olt, dintr-un oras in care stau vara . 2 vecini fara scoala au facut 8 copii din care traiesc . el a lucrat un timp la gunoaie . primaria , organizatii si vecini i-au ajutat mereu . ei traiesc din alocatii si ajutor social . sunt nespalati, injura , nu merg la scoala decat cateodata , baiatul de 15 ani a fost abuzat sexual si parintii nu au facut reclametie, deoarece li s-au dat 50 lei .fiica de 14 ani merge cu barbati pe camp , se intelege cu ce scop. 2 copii cersesc la penny la usa .ceilalti , in pielea goala , murdari si plini de paduchi , aduna pui de caini si pisici , apoi ii arunca in fantana . am uitat sa spun: ALCOOLUL . cand iau alocatiile , parintii cumpara bere, tuica si suc . beau si copiii , desigur , alcool. hainele primite le poarta si, in loc sa le spele , le ard . au primit butelie de aragaz , dar neavand bani [caci ii beau] , fac focul cu sticle de plastic si cauciucuri . degeaba le spui ca fumul acela ne intoxica pe toti. principala ocupatie : strand diverse rresturi[cartoane , fiare, etc.] din gunoaiele de pe malul dunarii[are grija primaria sa fie mereu acolo maldare de mizerii]. eu nu le-as da bani , desi le-am dat si eu mancare si haine . le-as da alimente , sapun , etc. nimeni nu a facut ancheta sociala din cate stiu eu , pe nimeni nu intereseaza ce vor deveni acesti copii. nimeni nu a chemat-o pe aceasta inconstienta sa o sfatuiasca in legatura cu planificarea componentei familiale, mijloace de contraceptie , etc . vor deveni infractori. vara trecuta au furat de langa penny 14 milioane vechi [din care s-au mai recuperat 7 milioane]. are dreptate domnul moise guran . e mult mai informat in legatura cu romania reala

 • 12

  multe familii cu 7-8 copii cer ajutor , mai ales la revista formula as , multi sunt bolnavi. oamenii sunt generosi si ii ajuta substantial . nimeni insa nu ii intreaba : daca ai vazut ca ai 2-3-4 copii si nu ai ce sa le dai de mancare , nu aveti nici servici , de ce ati continuat sa va inmultiti fara judecata ? din pacate , aceste cazuri sunt in majoritate din moldova noastra

 • 13

  Sa presupunem ca intr-o localitate de la tara(ca exemplu vorbim aici) sunt 100 copii, din care 30 apartin unor familii sarace cu probleme ‘alcoolice’, 30 apartin unor familii sarace fara probleme cu alcoolul ale parintilor, 30 apartin unor familii care se descurca cu greu si 10 copii care sunt din familii de gospodari sau chiar foarte instarite care nici nu au nevoie de alocatiile copiilor. Ce facem in acest caz, care se apropie de logica d-lui M.Guran(la care ma uit cu placere si interes)? Nu dam nici o mana de ajutor acestor familii necajite(60 copii din cei 100)? Presupunem ca pentru cei 30 de familii cu probleme cu alcoolul pe langa o sticla de tuica se mai alege si vreo napolitana sau vreun biscuite sa duca drept de multumire la copii ca exista in familia lor, ca au de baut, deci mai pot considera inca 10 copii care se vor alege cu ceva de pe urma acestei mariri de alocatii. Prin urmare pentru 70% din copii cred ca este un mic ajutor(destul de infim – dar asa stim sa avem grija de copii si viitorul natiei noastre – nu putem vedea peste zeci de ani, parca suntem legati la ochi). Prin urmare in acest caz logica d-lui Moise Guran este eronata si gresit indreptata! Cred ca se poate vorbi si de o situatie generala asupra tarii prin acest caz! Niste scuze din partea d-lui Moise Guran ar fi bine venite(dar trebuie sa avem putina rabdare si cu el doar traieste in capitala si poate fi si el perturbat de vibratia efervescenta a cresterii economice si a nivelului de trai din Bucuresti(ca restul tarii gafaie), nu le vede chiar pe toate!

 • 14

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would really benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this ok with you.

  Regards!

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!