RSS Feed
Laura Laurentiu

O sută de viori ungureşti au cântat Ciocârlia la Cluj…

vezi toate articolele de
22 Aug 2011 la 00:47 36 comentarii 3664 vizualizari.

…şi au făcut-o absolut minunat. Astfel s-a încheiat, în seara asta, concertul pe care Budapest Gypsy Symphony Orchestra l-a ţinut, timp de peste două ore, în faţa miilor de oameni, unguri şi români, ce au umplut Piaţa Unirii din Cluj. Concertul a fost ultimul eveniment de pe lista Zilelor Culturii Maghiare, care au avut loc timp de o săptămână în oraşul de pe Someş.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra  sau Szaztagú Ciganyzenekar (Orchestra cu o sută de capete, în ungureşte) este cea mai mare orchestră de ţigani din lume şi a luat naştere, spontan, în 1985, la moartea lui Sándor Járóka, cel mai faimos “primaş” (prim solist ţigan) al vremurilor acelea. Toţi muzicienii ţigani unguri de referinţă au venit la înmormântarea lui cu instrumentele, iar după ceremonie au început să cânte. Aşa a apărut una dintre cele mai celebre orchestre ale lumii, care are în rândurile ei pe unul dintre cei mai talentaţi ţambalişti – Oszkar Okros.

Orchestra celor o sută de viori, cum mai este cunoscută, este formată, de fapt, din 60 de viori, 9 viole, 6 violoncele, 10 contrabasuri, 9 clarinete şi 6 ţambale şi a fost prezentă pe cele mai mari scene ale lumii. Ţiganii muzicieni au peste 20 de discuri şi cinci dvd-uri scoase, şi au adunat vreo 10-12 discuri de platină şi de aur. Repertoriul lor include atât muzică tradiţională, cât şi clasică, iar în seara asta la Cluj au cântat de toate, începând cu Uvertura Willhelm Tell (Rossini) şi terminând, după cum spuneam, cu Ciocârlia. Fără nicio partitură în faţă!

Ca să vă faceţi o idee despre cine vorbesc (dacă nu îi ştiţi deja), aveţi mai jos câteva clipuri. Din păcate, nu am găsit decât o bucată din Ciocârlia cântată de ei, dar atmosfera din piaţă a fost asemănătoare cu cea din înregistrare. Ba chiar mai efervescentă.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


36 comments
 • 1

  primasul e ala care canta linia melodica si e violonist, pentru ca in ardeal taraful traditional era compus din tambal, contrabas, braci (vioara armonie) si primasul adica violonistul principal, care de obicei era si seful tarafului, adica el incepea piesele, dadea tempoul, intretinea atmosfera si…lua mangotii si ii impartea.

  si cel mai important lucru, tot el contracta cantarile!

  deci, daca vorbim in termeni matematici si consideram multimea primasilor, sa-i spunem A si multimea solistilor tigani, sa-i spunem B, atunci putem spune cel mult ca A intersecteaza pe B!

  deasemenea, daca punem toate astea intr-un sistem de ecuatii cu trei necunoscute, sa zicem x = nr. primasilor si y = nr solistilor si z = nr tiganilor, rezulta ca, combinatii de x, luate cate z, niciodata n-o sa fie egale cu integrala diferentiala f : U ⊆ Rn R….

  alt Till Eulenspiegel
  2011-08-22 07:48:08 | Raporteaza
 • 2

  asta asa, ca tot urla unii dupa argumente…

  alt Till Eulenspiegel
  2011-08-22 07:50:59 | Raporteaza
 • 3

  @Cosa Nostra: nu te mai sclifosi degeaba că aici Laura are dreptate. Ăia sunt altă sămânţă de ţâgani, diferiţi de stereotipul ţigănesc de la Buzescu, tipologia ţiganului regăţean. Cum ar spune un amic de-al meu peremist, nu-i de-ajuns că sunt ţigani, sunt şi unguri pe deasupra. Imaginează-ţi! :D

  Pe de alta parte, felicitări pentru ansamblu. Felicitări lor, lăutarilor din Chişinău şi altora care au reuşit să facă ceea ce noi nici nu visăm. În ritmul ăsta o să ajungem să ne uităm la hore şi sârbe cântate de ansamblul folcloric “Românaşul” din Congo-Brazaville, cum de altfel mi-a fost dat să văd brâul muscelean (al meu, de suflet) dansat de unguri la Budapesta. N-aveau ei nicio treabă, se scălâmbăiau de zici că făceau balet, dar măcar încercau să-l danseze.

  Să se ocupe alţii de chestii româneşti că noi facem şcoli de samba, recorduri mondiale si alte rahaturi plagiate…

 • 4

  stimata doamna laura, cum as putea intra in contact direct cu dumneavoastra? multumesc.

 • 5

  mai habarname, parc-o zici cu obida…

  muzica de valoare nu are nationalitate . de altfel chiar muzicienii insasi se ridica deasupra acestor chestii marunte, politicianiste…

  din fericire avem cativa muzicieni ca Grigoras Dinicu aici, in speta, care este cantat pe tot mapamondul, si asta ar trebui sa te bucure tot la fel precum si faptul ca noi ascultam si cantam samba. Asta se numeste cultura.

  alt Till Eulenspiegel
  2011-08-22 09:52:15 | Raporteaza
 • 6

  @till, habarnam: iniţial, am scris cuvântul în maghiară, dar fără accent pe a pt că nu am mai stat să-l caut. şi nu am mai stat să mă gândesc că sunt unii care nu ştiu maghiară şi nu ştiu că se citeşte “primaş”. l-am trecut acum în română, ca să nu mai existe cârcoteli. şi am mai pus şi “prim” în faţă la “solist” ca să fiu sigură că lumea înţelege, deşi mie mi s-a părut logic de la bun început ce am zis. :)

  mulţumesc pt tonul civilizat.

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-22 09:57:37 | Raporteaza
 • 7

  erata: verbul a fi cred ca trebuia acordat cu muzicienii nu cu grigorasul, deci, sunt.

  alt Till Eulenspiegel
  2011-08-22 10:04:46 | Raporteaza
 • 8

  Ciocarlia aici:

  youtube.com/wat../!

 • 9

  @Till Eulenspiegel: Unele sunt, altele nu. Cele mai multe nu.

  Spre exemplu spun cu obidă că mă deranjează la culme (mă intrigă, dezamăgeşte, înfurie, debusolează) modul tâmp în care aşa-zisele canale “etno” aleg să promoveze muzica populară. Pipiţe în fuste scurte (să nu le zic pe româneşte, pi*** proaste) dau din buci şi din buric pe alde Etno si Favorit într-un mod care n-are absolut nimic de-a face cu tradiţiile şi portul popular românesc. Fuste scurte până la gaura c… şi unduieli de maneliste bete, asta e imaginea “tradiţiilor româneşti”, aşa sunt ele mediatizate pe televizor. Aceleaşi unduieli de maneliste le prezintă şi ca pe mari dansatoare de samba prin caravanele lui Mazăre sau pe canalele mass-media din România. Unde mai pui că unele mai scriu şi pe Pandora ca mari blogăriţe sau îşi dau cu părerea pe la tv.

  Şi-atunci cum să nu te apuce dracii? Când vezi că Pepe reprezintă America Latină şi Simona Senzual tradiţiile româneşti??? Dă-o dracului de treabă, băi Till…

 • 10

  @Till Eulenspiegel: şi încă ceva: pentru mine cel puţin, muzica e ca mâncarea. Ascult orice fel de muzică şi mănânc orice fel de mâncare, cu condiţia să fie bine gătită. Şi decât un tiramisu prost preparat mai bine o gogoaşă cu lingura dată prin zahăr.

  De acord, muzica nu are nationalitate. Dar la fel ca şi mâncarea, anumite muzici/mâncăruri necesită o pasiune aparte de la cel ce-o prepară: youtube.com/wat../

 • 11

  doamne cat iubesc vioara.n-am mai pus mana pe o vioara adevarata de asa mult timp. @laura si tu ai fost acolo?daca da ptii! ce noroc pe tine

  @habarname!ce faceau tiganii acolo ma’,slana fiarta? :) ehee tata mereu zicea ca e cel mai greu sa dansezi ca un tigan decat daca esti tigan.ca ei danseaza contratimp. :D

  si mai stiam o poveste cu un om care avea o pasiune mare pentru vioara.si a vrut sa invete scripca de la un tigan adevarat.si zi de zi mergea sa il invete tiganul a canta.si apoi cand au auzit ceilalti i-au taiat mainile tiganului jos sa nu mai poata cata niciodata.ca e secret mare tehnica lor. :) asa se spunea

  e greu mai cu etno ca singura audienta pe care o au sunt tiganii.si nu astia de mai sus ci ai mai noi care nu stiu decat sa fure si sa insele.tebuie sa se plieze si ei pe celelate posturi care dau numai manele daca vor sa supravietuiasca pe piata. :(

 • 12

  2 concluzii:

  1. a fost un week-end foarte muzical

  2. cosa nu crez că-şi mai revine vreodată…

 • 13

  Andreea,

  Să-mi revin din ce, în ce?!

 • 14

  Adică, ce vrei să spui, că Laura e altfel decât o perfidă hoaţă şi interesată?!

  Cred că eşti plină de naivitate peste tot. Ia de te şterge!

 • 15

  ba nu mă şterg deloc de ea, că-mi şade bine! e roz-bonbon! în schimb, ţie cum îţi şade măzgălit peste tot cu prezumţie de vinovăţie?

 • 16

  @octa: contratimp, zici? Ia d-aici: youtube.com/wat../

  Am jucat cu ţigani, m-au apreciat că m-am ţinut de dansul lor şi eu le-am apreciat talentul muzical. Problema e că prostia* şi mediocritatea triumfă peste tot, indiferent de etnie, indiferent de domeniu de activitate.

  __________________ *prostie, nu lipsă de erudiţie

 • 17

  @Habarnam: ce frumos au jucat.mama mama. :D

  mai,stii tu ca sunt tiganii ai’ blonzi,albi ca spuma laptelui de zici ca sunt rupti din soare?

  mai,eram copila si eram amorezata de un tigan de acela blond,frumos,mai zici ca era manz de acela alb.si aveam o prietena care ma mai scotea din casa.ca tata era tare strict.si am fugit intr-o seara de revelion sa petrecem si noi cu ei o ora cat sa nu ne stie.

  si da-i sa joc si eu cu ei.da eu romanca nu stiam ce sa fac cu mainile.ca din picioare eu daca am mai studiat muzichia mai dadeam ce mai dadeam ca simteam si eu ritmurile, da mainile?ce naiba sa fac cu ele ca tot in solduri imi venea sa le tiu. =))

  ce au ras de mine si acum mi-aduc aminte.cica ”i-auite romanca cum danseaza!” ce rusine mi-a fost.dar m-am dus acasa seara toata imbujorata ca am dansat si eu cu tiganii si cu mandretea aceia de baiat. :)

 • 18

  @octa: da, am fost. trebuia să precizez mai abitir în text, deşi am crezut că se subînţelege din prima propoziţie. greşeala mea :)

  @cosa: dacă mai continui aşa, voi cere administratorilor site-ului să îţi ridice definitiv dreptul de a mai posta comentarii la articolele mele, pt că nu am timp să stau şi să-ţi şterg toate porcăriile.

  @andreea: a fost un weekend mai mult decât muzical :D

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-22 13:37:23 | Raporteaza
 • 19

  staţi că am văzut ceva mai sus.

  habarnam! habar n-am cum poţi să compari mîncarea cu muzica!?

  cea mai dulce hrană pentru creier şi suflet, alături de plăcerea papilelor gustative şi a pîntecului sătul… groh! rîg!

  aţi văzut un purcel cu cîtă plăcere pleoscăie cu rîtu-n troacă? iam-iam!

 • 20

  @Laura Laurentiu: Oare pe unde o fi Ana, să te pârăsc că mi-ai adus fluturele în casă? Jászberény, cârciuma lui Lehel..mi-a cântat şi mie odată ţiganul la ureche..

  alt Nastasia Filippovna
  2011-08-22 13:51:32 | Raporteaza
 • 21

  e o foarta buna comparatie.acuma cat de bine stii sa le apreciezi pe amandoua depinde de ”maniere”.

  daca esti purcel mananci laturi si-ti place dar daca esti pisoi, par example mananci doar delicatese de peste si carnita…iar daca esti gurmand….asa si muzica.nu crezi?

 • 22

  da, ai dreptate, e o comparaţie foarte bună, atîta timp cît îţi place Justin Bieber…

 • 23

  @Nastasia: Ana? nu ştiu, dar sper că ne pregăteşte oareşce surprize :)

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-22 14:41:37 | Raporteaza
 • 24

  Ana? Nu ştiu nici eu. :roll:

  Nu ştiu Anei, da’ mie de surprize mi-e frică. :lol:

 • 25

  pfiu! şi mie!

  youtube.com/wat../

  :mrgreen:

 • 26

  Minunat, apreciez prezentarea si linkurile. Pana acum nu auzisem de aceasta orchestra. In ce priveste articolul de sambata, despre biserici, toleranta si marinimie, nu ar trebui sa blocati comentariile la asemenea subiecte pe blog. Dintre cei care jignesc, multi o fac ca refulare, din lipsa de educatie – si sa-mi fie iertat, dar acele comentarii nu conteaza, pentru ca nu aduc nimic interesant si au chiar efect contrar, cam ca un scuipat in contra vantului. Ar fi cazul sa avem o societate civila reala, sa putem dezbate teme serioase, sa gasim solutii unor probleme morale si legislative, sa ne regasim valorile sociale, asa cum se intampla in alte tari. Ceea ce apreciez la acest blog si la vox publica este posibilitatea de a dezbate si pe acei comentatori care chiar asta fac, fara aiureli suplimentare sau indoctrinare cu pumnul si injuratura. Peste celelalte comentarii trec ca si cum n-ar fi. Din punctul meu de vedere, nicio tema nu ar trebui sa fie tabu pentru discutie si dezbatere.

 • 27

  Iata una din inregistrarile integrale ale Ciocarliei lui Dinicu in interpretarea celor o suta de tigani din Budapesta: youtube.com/wat../

 • 28

  @rodolfo: mesajul s-a rătăcit în spam din cauza linkului şi de-abia acum l-am găsit. foarte mulţumesc!

  @Ioana C.: scriu pe blogul ăsta din martie anul trecut şi e a doua oară când închid comentariile la un post. prima dată am făcut-o după ce la un articol se strânseseră peste 300 de comentarii şi lumea se jignea şi mă jignea la greu. nu cred că sunt obligată să asist la aşa ceva. am şi eu limitele mele, nu?

  în plus, toţi cei care doreau să aibă o replică la ce am spus eu în postul cu biserica puteau să o facă scriind un text şi publicându-l la rubrica “Schimb de tabară”. acolo nu aveau decât să lase comentariile la liber şi să discute pe tema asta. în fond, polemicile se duc şi prin editoriale, nu doar prin comentarii.

  sincer, dacă toţi cititorii ar fi ca tine sau ca fetele care mai comentează pe aici, nici nu mi-ar trece prin cap uneori să închid comentariile. ba aş scrie mai des şi mai cu drag. dar aşa, în atmosfera asta poluată, respir şi eu cum pot. :)

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-22 21:43:00 | Raporteaza
 • 29

  @Laura Laurentiu: ma bucur ca v-am putut ajuta, de fapt finalul si cea mai spectaculoasa parte a opreei se poate incarca prin schimbarea (Part1) in (Part2), ultimele aprox. cinci minute cu bis cu tot.

 • 30

  @ Laura Laurentiu

  Laura, daca ar sti Enescu (cel care a promovat aceasta piesa) ca a compus si interpretat muzica pentru un popor ai carui urmasi nu dau drumul la comentarii dupa ce scriu articole, s-ar rasuci in mormant.

 • 31

  @adrenalitera: zău? eşti sigur? mă întreb atunci ce-ar face dacă ar citi comentariile tale, ale lui cosa nostra şi ale altora de genul ăsta. probabil v-ar aplauda pt limbajul select şi elevat, nu?

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-22 23:46:02 | Raporteaza
 • 32

  @Laura Laurentiu: #28

  aici te înşeli amarnic: am vreo 4 texte nepublicate din nu ştiu ce motive, dintre care 2 pe tema Bisericii Oneroase Române şi a imixtiunii politicului (şi implicit a banului public) în treburile religioase. Aşa că te-ntreb sincer: de unde drept la replică şi liberă exprimare?

  Câtă vreme în presă (fie ea şi beletristică virtuală gen articole pe Pandora) există decidenţi cu filtre foaaaaarte subiective (şi aici mă refer la cenzură fără argumente obiective) , …balcanismul informational se va perpetua la nesfârşit în dulcele stil mioritic. Şi ne mirăm apoi de unde apar problemele: păi de la decidenţi care au capsa pusă şi nu vor în ruptul capului să dea drumul la informatie. Adică anumite informaţii/opinii/păreri/argumente (esenţiale/existenţiale zic eu) sunt blocate în favoarea expunerii unor chestiuni desuete (vezi articole gen cum ne facem unghiile, ce muzică ascultăm, la ce filme să mergem)… care-i scopul?

  Păi aia e, că nu e niciun scop: n-are cap, n-are coadă. În schimb are efect pe termen lung: aplatizarea cicumvoluţiunilor, eliminarea gândirii sincretice şi implementarea de clişee: youtube.com/wat../

 • 33

  @ Laura Laurentiu

  Hai las-o-n masa de treaba! Ca Enescu n-o fi injurat niciodata cand dadeau ciumpalacii din orchestra cu arcusul pe langa note. Nu, iti spun eu, foarte “zau” pentru asta se rasuceste in mormant, nu pentru ca exist eu si cosa. In plus nu crezi ca e prea mult sa ma comapri cu cosa?

 • 34

  @ Laura Laurentiu

  Laura, vreau sa-ti pun o intrebare si te rog sa te gandesti serios la ea. La aarticolul unde ai inchis comentariile ai 9 like si 22 dislike. Unul il ai de la mine. Si ti l-am dat nu pentru ca nu mi-a placut articolul, ci pentru ca ai inchis comentariile. Articolul tau e de bun simt, nu crezi ca si celelalte dislik-uri le-ai primit din acelasi motiv? Crezi ca eu si Cosa suntem singurii deranjati de acest aspect?

 • 35

  LAURA,

  Tipi sunt adevaratzi. Nu auzisem de ei, desi eu, putin tigan am dedicatzii de la TERNIPE pe un afis, desi mai nou ascult Taraf de Haidoukus ( ! vezi ca e chestie interesanta pt. un fost ziarist. Jony Deep e fanul lor ssi au facut impreuna 2 coloane sonore… etc)

  SI ca bonus de licurici : youtube.com/wat../

  SUnt tot ei, doar ca se joaca…..

  MULTAM pt informatie.

 • 36

  The globe of work has actually definitely transformed a lot in the last couple of years. Outsourcing and also canada drugs online pharmacies boosting quantities of joblessness have resulted in fantastic upheavals and adjustments in the work environment. Even TopRatedCanadia../ those who are still fully used typically locate themselves looking into their shoulders waiting on the axe to drop. So, exactly how can people locate the best occupation? While no profession is a ‘certainty,’ they can get ready for an in-demand, apparently bulletproof profession such as pharmacy technician.

  discount mail order pharmacies

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Prietenii îi spun licurici
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!