RSS Feed
Laura Laurentiu

Bolile care strică farmecul poveştilor

vezi toate articolele de
21 Aug 2011 la 13:59 22 comentarii 903 vizualizari.

Uneori mi-ar plăcea să nu mai aflu atât de multe lucruri din ziare. E drept că aş putea înceta să le mai citesc (aşa după cum am încetat, de un an jumate, să mă mai uit la televizor, indiferent de program), dar cum asta mi-e de-a dreptul imposibil, mi-ar plăcea ca ziariştii să nu mai scrie despre anumite subiecte. Cum ar fi cele care distrug un mit sau care spulberă magia poveştilor copilăriei. Categoria asta de ştiri mă întristează ca şi cum aş afla în fiecare zi că nu există Moş Crăciun.

Mi-a duc aminte că am încercat prima dată senzaţia asta amară acum un an şi ceva, când un ziar britanic (cred că Daily Mail, dar nu bag mâna în foc) a venit cu o poveste reală despre aşa-numita “boală a frumoasei adormite”. O adolescentă de vreo 14 ani din Marea Britanie a dormit, brusc şi dintr-odată, 13 zile încontinuu. După care a continuat să doarmă mai multe zile la rând, pe nepusă masă. Pentru specialişti boala se numeşte, de fapt, sindromul Kleine-Levin, iar cauzele îi sunt necunoscute. Apare mai ales la adolescenţi şi după 8-12 ani trece de la sine, dar în tot acest timp viaţa persoanei respective este dată complet peste cap.

Chit că boala a fost clasificată sub numele ăsta în 1942, după ce a fost semnalată în 1925 şi 1936 de Willi Kleine, respectiv Max Levin, ea a fost descrisă pentru prima oară în 1786. Ceea ce înseamnă că şi mai devreme de această dată au existat persoane cu sindromul ăsta, despre care în mod clar s-a dus vestea, ca urmare Charles Perault a avut de unde să se inspire, în 1697, când a scris povestea Frumoasei din Pădurea Adormită. Sincer, mi-ar fi plăcut să fie cu totul şi cu totul imaginaţia lui la mijloc.

Aşa după cum mi-ar fi plăcut să nu aflu azi de “sindromul pieptănării părului“, care tocmai mi-a stricat magia poveştii “Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”, a fraţilor Grimm. Ştiţi cum în povestea cu pricina, maştera merge la căsuţa piticilor şi îi piaptănă Albei ca Zăpada părul cu un pieptene otrăvit, după care fata cade într-un somn adânc, soră cu moartea? Ei, bine, la fel păţeşte şi o adolescentă de 13 ani din Scoţia (oare de ce toate se întâmplă în insulă?) ori de câte ori îşi piaptănă părul.

Prima oară i s-a întâmplat în timp ce mama ei o pieptăna înainte de a merge la şcoală. Fata a căzut inconştientă la pământ, învineţindu-se. După ce i s-au făcut analizele, s-a constatat că trebuie să stea departe de toate tipurile de energie statică, altfel activitatea ei cerebrală se blochează şi poate muri. Un fel de Albă ca Zăpada varianta 2011.

Cum ar veni, pieptenele maşterei nu era otrăvit, ci doar din ebonită or cine ştie ce alt material care încărca electrostatic părul. Naşpa, nu? Evident că acum nu-mi poate ieşi din cap ideea că atunci când servitorii prinţului s-au împiedicat cu sicriul Albei ca Zapăda şi astfel i-a sărit fetei mărul din gât, i-au făcut, de fapt, manevra Heimlich, iar fraţii Grimm au înfrumuseţat mai apoi lucrurile. Damn! :(

Şi, da, ştiam dintotdeauna că povestitorii se inspiră din realitate, dar foarte tare îmi doresc, totuşi, ca “revelaţiile” de genul ăsta să se oprească aici. Pentru că, nu-i aşa?, un pic de magie nu strică niciodată.

PS: Hmm… Tocmai mi-am amintit o chestie, apropo de încărcarea electrostatică. În Generală, când făceam la fizică acest subiect, profesoara noastră ne-a spus că părul oamenilor roşcaţi se electrizează mai repede, fiind mai subţire. Încep să cred că Albă ca Zăpada era, de fapt, roşcată şi nici vorbă de păr negru ca abanosul…

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 22 comments
 • 1

  Uf, Laura! Mai bine nu te mai citeam pe tine acum! :P

  Că eu nu ştiam de corelaţia între bolile astea şi poveştile cu pricina.

 • 2

  vroiai ca doar eu să sufăr? doar şi vecinul are o capră, nu? :D

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 14:27:47 | Raporteaza
 • 3

  @Laura Laurentiu: Hai, no, Laura!..Atunci şi Mica Sirenă era de fapt malformata(sirenomelie)? Şi Muc cel Mic avea nanism hipofizar? Ce-ţi veni să ne strici jucăriile?

  alt Nastasia Filippovna
  2011-08-21 14:53:56 | Raporteaza
 • 4

  trebuia sa privesti din partea opusa.povestile inspirate din fapte reale si realitatea inspirata din povesti.

  cel putin asa macar avem certitudinea ca fiecare fata are printul ei sa ii stinga fiecare necaz :)

 • 5

  @Nastasia: :D posibil. piticii oricum aveau nanism. uite, cred că ăsta (bolile şi poveştile) ar fi un subiect de studiu foarte bun pt cei de la Etnologie, Antropologie culturală şi Folclor. pt cine are răbdare să le studieze…

  @octa: se pare că tu vezi întotdeauna jumătatea plină a paharului :)

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 15:16:03 | Raporteaza
 • 6

  Uneori prezinti adevarul stirb. Si nu e frumos! Nu ma refer la articolul de fata, dar nu iti zic la care ca in mod sigur nu ai sa-ti dai jos ochelarii de cal referitor la el asa cum ne-ai banuit ca si noi nu o vom face!

 • 7

  @ Laura

  Laura, concluzia de la final ar trebui sa te arunce direct in lista nominalizatilor la Nobel pentru fizicofilologie.

  Totusi, dai si tu drumul la comentarii la articolasul tau precedent? Crezi ca numai ala avea mesaje din aste de ura?

  Uite, ia de aici: fir-ar mama lor de 7 pitici, manca-i-ar viermii de mineri imputiti, tu-le mama lor de cur-va nenorocita care a vrut sa-i avorteze band gaz.

  Si cand te gandesti ca la articolul precedent nu vroiam decat sa afirm niste lucruri dragute si decente.

 • 8

  @ laura

  In plus, nu esti corecta politic. Nu se mai spune pitici, se spune “dezavantajati pe verticala”. Eu am dreptul sa-i fac pitici pentru ca oricum ii injur, dar tu?

 • 9

  @ laura

  dai si tu drumul la comentariile alea?

 • 10

  @adrenalitera: nu am de gând să fiu corectă politic. nu agreez acest curent, care duce la excese penibile. oricum piticii din poveste sunt personaje imaginare, aşa că nu cred că se simt jigniţi de cum le spun eu.

  cât despre comentarii, nu mai insista pt că nu dau drumul comentariilor. dintr-un motiv simplu: nu vreau să parlamentez pe subiectul ăla. am vrut doar să-mi spun punctul de vedere, nu să intru în discuţii cu cititorii. am dreptul ăsta, aşa cum tu ai dreptul să scrii, în replică, un post pe tema aia.

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 16:42:13 | Raporteaza
 • 11

  tz, tz, tz! greşit, greşit!

  în primul rînd, nu contează că frumoasele respective erau blestemate sau că aveau boala lui Calache! autorii – bărbaţi întotdeauna – ne asigură că boala va trece cînd fata, blegomană rău – că toate erau cam fraiere, în frunte cu Scufiţa Roşie – va fi sărutată de El. Făt Frumos sau ce-o fi. adicătelea, numai aşa vor fi salvate. ai priceput, Laura? :roll: asta e esenţa problemei.

  şi în al doilea rînd, ce trăznaie v-a spus profesoara aia?! am cel mai roşcat păr posibil şi cu fire groase ca aţa de macrame! nu mă electrizez deloc! sîc!

 • 12

  @ laura

  De acord cu tine in legatura cu drepturile si cu corectitudinea politica.

  Pe de alta parte am si eu dreptul sa-ti cer sa dai drumul la comentarii, indiferent daca vrei sau nu.

  Deci? Dai, te rog, drumul la comentarii? Nu trebuie sa intri tu in discutii, ar trebui doar sa-ti respecti cititorii si sa-i lasi pe ei sa discute. (bineinteles, nu esti obligata).

 • 13

  @ andreea

  Taci din gura ca-i strici sansa Laurei de a lua premiul Nobel pentru descoperire!

  In alta ordine de idei, nici in povesti nu ne lasati sa fim noi aia mari si tari? Ca in realitate se considera ca femeilor le place mai putin sexul decat barbatii si ca trebuie sa va cucerim. Nu v-ajunge?

 • 14

  @ Laura

  comentariile, pleaseeeeee!!!!

 • 15

  @adrenalitera: Of, parc-ai fi un tigru flămând, iar textul ăla, o halcă de carne la care nu poţi ajunge s-o sfâşii.

  alt Nastasia Filippovna
  2011-08-21 18:36:19 | Raporteaza
 • 16

  @ Nastasia

  Frumoasa comparatie.

  @ Laura

  N-auzi ce zice Nastasia, lasa-ma sa sfasii, mi-e foaaaame! Ma lasi sa mor de foame dupa ce scrii un articol in care blamezi lipsa de omenie a poporului? Pai e frumos asa?

 • 17

  @andreea: eu am priceput asta demult, doar că acum nu vorbeam despre misoginism şi aplicaţiile lui în folclor, ci de nişte boli pe care le avem tot noi, ăstea ale sexului slab. dar şi partea cu misoginismul merită dezbătută.

  iar aia cu profa, nu ştiu ce să zic. prietena mea, Iza, e tot roşcată natural şi are firul subţire, subţire. so… cred că depinde de ce fel de roşcaţi a întâlni profa mea la viaţa ei. eu doar am ţinut minte ce a zis şi m.am jucat un pic cu ideea, de dragul jocului :)

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 18:46:57 | Raporteaza
 • 18

  @adrenalitera: repet, eşti liber să scrii un articol în care să îţi spui punctul de vedere vizavi de ce am zis eu. ce te reţine?

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 18:52:32 | Raporteaza
 • 19

  @Nastasia: hehe, replica ta mi-a adus aminte de editorialul lui Sever Voinescu din Dilema veche. se cheamă “Idioţi citind…” şi vorbeşte acolo, printre altele, de cei care citesc un text, citez, “predispuşi să-l facă praf”, pe principiul “autorul oricum e un idiot, hai să i-o tragem”. simpatic editorial. :)

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 18:57:04 | Raporteaza
 • 20

  @ Laura Laurentiu

  Aluzia ta cum ca eu as fi unul din idiotii lui Voinescu nu e deloc fina si e complet nedreapta. De unde ai inteles tu ca eu vreau sa-ti distrug textul? Si daca da, din motivul numit de Voinescu. Poate sunt de acord cu ce ai scris si vreau sa te laud.

  In al doilea rand nu m-a deranjat ce ai scris in text, dimpotriva, vroaim doar sa mai fac niste completari. Ceea ce m-a deranjat a fost faptul ca ai inchis comentariile. Ceea ce mi s-ar fi parut o chestiune jegoasa indiferent ce autor ar fi scris orice.

  Deci dai si tu drumul la comentariile alea astazi???

 • 21

  @adrenalitera: măi, culmea e că eu nu cred că eşti idiot. din contră. cred însă că eşti spurcat la gură aiurea şi nu îţi respecţi partenerii de conversaţie decât atunci când eşti tu cu chef. crede-mă, dacă aş crede că eşti idiot ţi-aş spune-o direct, nu pe ocolite, pt că nu mă sfiesc.

  de editorial mi-am adus pur şi simplu aminte pt că am făcut conexiunea între ce a zis Nastasia cu sfâşiatul şi ce a zis Voinescu. dar fără nicio legătură cu tine.

  alt Laura Laurentiu
  2011-08-21 23:34:38 | Raporteaza
 • 22

  @ Laura Laurentiu

  Bine, bine, sunt eu paranoic. In legatura cu partenerii de discutie sa stii ca ii respect si eu cat pot, nu e vorba de chef. Dar cand afirma niste aberatii evidente pe care le mai si apara cu inversunare, atunci reactionez un pic.

  Dar dai si tu drumul la comentariile alea?

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Prietenii îi spun licurici
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!