RSS Feed

Ai tăcut, ai pierdut, ce rămâne de făcut?

vezi toate articolele de
06 Dec 2010 la 02:19 74 comentarii 1421 vizualizari.

Retardul comunicaţional pe care francezii l-au numit „l`esprit d’escalier” corodează subversiv relaţiile sociale, lăsându-te, brusc, fără nimic.

L’esprit d’escalier se referă la riposta câştigătoare de care devii conştient prea târziu, la replica genială pe care nu o mai poţi adresa pentru că ai depăşit momentul disputei, la argumentul hotărâtor pe care ţi-l aminteşti după ce ai stins conflictul printr-un zâmbet desenat cu raportorul. Nu e o lipsă de comunicare, ci o comunicare întreruptă, viciată, care frustrează cu atât mai mult cu cât devine completă doar în mintea unuia dintre interlocutori  şi după ce momentul ei a trecut.

Reproşurile dintre iubiţi sunt sănătoase cât timp certurile le epuizează şi le corijează. Cât timp prin consens, prin gesturi de împăcare, prin umor şi autoironie dezamorsezi furunculul de imputări şi o poţi lua de la capăt, mai atent şi mai sensibil la problemele deja semnalate.

De cealaltă parte, când conflictul se încheie doar de dragul de a se încheia, doar pentru că niciuna dintre părţi nu agreează cearta, îşi pierde orice valenţe terapeutice. Când pui punct unei dispute dar te bântuie ulterior lucrurile pe care le-ai mai fi putut spune, zicerile isteţe care l-ar fi închis pe celălalt, se cheamă că l’esprit d’escalier-ul te sabotează mai rău decât un conflict mai lung, mai vehement, care ar fi lovit pe faţă, în mai multe puncte nevralgice.

Dacă înghiţi în sec  tăceri cu asperitate de şmirghel, n-ai cum să-ţi mai iei revanşa fără a friza obsesia şi fără a fi acuzat că nu poţi lăsa baltă disensiuni minore. Atunci îţi treci remarcele inteligent-caustice sub uitare, însă nu eşti ferit de acumularea progresivă a dojenilor nespuse, gata să izbucnească în cel mai nepotrivit moment.  Apoi, când ajungi să reiterezi mustrări trecute şi incomplete în certuri actuale, fără ca subiectele să aibă vreo legătură, lupta orgoliilor sună mai mult  a gong de final decât a regenerare salvatoare a relaţiei. Toate astea pentru că n-ai avut replica potrivită, la timpul şi momentul potrivit.
L’esprit d’escalier-ul e cu atât mai prezent cu cât suntem prea obişnuiţi să ne certăm, să ne iubim, să ne exprimăm admiraţia şi regretele pe internet. Ping-pong-ul conversaţional e mai lent în lumea virtuală şi-ţi lasă răgazul să-ţi aduni toate argumentele spirituale, toate frustrările pregătite pentru defulat. Totul într-un singur meci, fără să fie nevoie de vreo revanşă mai periculoasă şi mai supărătoare prin repetiţie. Excelăm în retorica online, însă nu ştim să ne certăm offline- inteligent, tăios, exhaustiv şi implicit, curativ.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


74 comments
 • 1

  drăguţule, ai păpat un “i” (caută-l tu). în rest, eu zic că e bine. :) oricum o să vină antipaticii şi răii care umblă pe aici şi o să zică: “nu e bine deloc!” nu-i lua în seamă…

 • 2

  am găsit io “i”-ul! da’ nu i-l dau înapoi lu’ domnu’ pancu…

 • 3

  @andreea:

  Incet, incet devii o carcotasa…

 • 4

  Autor,

  Noi, romanii nu trebuie sa folosim doua cuvinte pentru a descrie starea de mai sus. Noi le spunem simplu la de-alde-astia:

  Ardeleni!

 • 5

  cum cîrcotaşă? tocmai acum, cînd am zis că e bine? şi atunci hihihihi cum e? ciufută?

  marcel, pune-i i-ul în ghetuţe, leagă-l cu fundiţă roşie…

 • 6

  andreea,

  nuuuuuuuuu, nici vorbă! nu-i dau i-ul înapoi! să vedem cum se descurcă fără i-uri un aficionado al scrisului ca domnu’ pancu…

 • 7

  Uoof, mai Marius, dar tu ce-ai gasit in ghetute de esti asa de suparat ?!?

  Uite, iti trimit eu un ecler. Nu mai conteaza daca te tii de reprosuri si de certuri, treaca de la mine. Am vorbit eu cu Mos Niculae sa iti dea prajiturile mele.

 • 8

  @andreea:

  n-am gasit altceva ce ai putea sa devii…

  Ce-ai fi vrut sa spun, o inţeleaptă? Aia esti deja…

  Intotdeauna m-a fascinata cuvantul ciufută, o combinatie letală intre ciută si…

 • 9

  Jasmine,

  tu crezi că domnul Pancu e aşa, un fel de… trăirist, să scrie dimineaţa ce-l frămîntă seara? :) (Noi am avut o trăiristă, “gen” pe aici, da’ s-a dus…)

  Marcel,

  Vai, săracul băiat!! O să sune cam aşa:

  Retardul comunecaţonal pe care francezîî l-au numet „l`esprît d’escalîer” corodează subversîv relaţurele soceale, lăsându-te, brusc, fără nemec.

 • 10

  Aveam şi eu un coleg jidan – Deveni căruia îi ziceam Devi şi care se oftica tare pe chestia asta, zicea că la ei devi e ceva naşpa, dar nu ne-a spus niciodată ce !

 • 11

  @andreea:

  Pai ce sa mai inteleg ?!? Daca si pe 6 decembrie, cand scoti din pod zurgalaii si-i prinzi la sanie, el tot despre reprosuri si inghitit in sec ne povesteste.. :( :( :(

  Sau vrea sa ne deprime ??? :shock:

 • 12

  că domnu’ pancu e “prea analitic”, nu am nici o îndoială: se vede de la o poştă că e meşter la despicat firu-n patru. numa’ că io n-aş zice că e “si cam calofil”, ci viţăvercea: si cam filocal. poate că, la prima vedere, diferenţa dintre un “calofil” şi un “filocal” nu pare cine ştie mare lucru… da’, vă spui io, pentru un af[]c[]onado al scr[]sulu[] nu-i tot aia!

 • 13

  extraordinar! am găsit şi un “n” lipsă! cine îl depistează primul e rugat să îi cumpere o plăcintă domnului Pancu.

 • 14

  @andreea:

  Lipseste si un spatiu intre paragrafe !!! Il despicam azi pe Mariusica !!!!!!!!!!!!!!!

  Vezi Mariusica, daca ne indrepti atentia catre reprosuri ? :roll:

 • 15

  Iar a mai pus Mariusica punct in vreo relatie. Si asa cum ne-a obisnuit, a cantarit bine simptomele, a luat proba pentru exudat, a dus-o la laborator, a facut si antibiograma si a facut publica descoperirea: l’esprit d’escalier!

  Si in timp ce scria reteta pentru tratament impotriva streptococului mai sus mentionat, isi repeta in gand: “Sunt mana care impinge scara…Sunt mana care impinge scara…”

  A+

 • 16

  andreea,

  hai să nu creăm disesiuni minore!

  după:

  “Retardul comunicaţional pe care francezii l-au numit „l`esprit d’escalier” corodează subversiv relaţiile sociale, lăsându-te, brusc, fără nimic.”

  chiar nu mai e nimic de adăugat!

 • 17

  Va rog, in special pe tine, Andreea, sa nu mai creati disesiuni minore pe-aici!

  Articolul este totusi, elevat…

 • 18

  Placinta, de Craciun ca inca n-am facut focul la cuptor!

 • 19

  Marcel, plăcinta! Radu, o ciocolată! pentru autor.

  şi acum, să vedem ce-a mai rămaaaas…

  Apoe, câd ajumgy să reeterezî mustrăre trecute şh emcomplete îh certuri actuale, fără ca subectele să abă vreo legătură, lupta orgolelelor sumhă mai mult a gomg de fihal decât a regeherare salvatoare a relaţuluy.

  ….

  eu am spus că e bun şi adevărat articolul. hai, şi frumos. aşa e, aşa mă cert şi eu – mai mult tac. aşa e!. right! sînt ardeleancă. tulai Domne!!

 • 20

  Andreea,

  disesiuni minore mai găsim pe ici pe colo e normal, dar ce ne facem cu remarcele inteligent-caustice din offline ?!

 • 21

  radu:

  nu fii zgircit cu laudele! articolu’ lu’ domnu’ pancu este nu “elevat”, ci “elevator” sau chiar “[r]elevator”.

  ce sa mai zic de domnu’ pancu insusi? domnia sa e “mondial”!

  epitetu’ de mai sus nu-mi apartine. asa l-a caracterizat moni pe iri, mai an…

 • 22

  Andreuşca #16,

  Eu nu cred că a pus punct. Eu cred că i s-a pus punct. Punct !

 • 23

  nu ştiu, cosa, să ne gîndim: coşarcă, libarcă, barcă, Petrarcă, zarcă… încurcată e limba asta a noastră. forme, forme…

  şi fondul, fondul problemei?

 • 24

  frati si surori!

  haideti la domnu’ sahr! e mai mondial decit domnu’ pancu! e mai mondial decit toata lumea, sa mor io daca va mint!

 • 25

  ce drăguţ e Moş Nicolae! mi-a adus doi autori dolofani, în cizme, azi!

 • 26

  @Cosa Nostra:

  Pai el a pus punctul in gand, asa cum a explicat, conform “retardului comunicational pe care francezii l-au numit „l`esprit d’escalier””. Si in timp ce desena punctul fredona usor in sinea lui “Sunt mana care impinge scara…sunt mana care impinge scara…”

  A+

 • 27

  Eu ma incapatanez sa spun ca domnul Pancu nu e chiar asa de rau.

 • 28

  păi şi eu am zis la fel, Nora, dar nimeni nu mă crede…

  bărbaţii de pe aici îşi imaginează că sîntem orbite de şarmul autorului :) :)

 • 29

  nora:

  ştii tu ceva, că altfel…

 • 30

  andreea:

  vei fi ştiind şi tu ceva…

 • 31

  @Nora:

  Si eu sunt de aceeasi parere desi nu stiu mai mult!

  Cu o singura remarca, nu e bine sa spui despre tine ca esti calofil, lasa-i pe altii…

  Nu de alta dar starnesti carcotasii.

 • 32

  Eu am priceput ca, recomandandu-se calofil, domnul Pancu nu face decat sa-si recunoasca gustul pentru un anumit registru, acela ingrijit, cizelat, rafinat al exprimarii. Deci nu l-am incadrat la capitolul “ingamfare”.

 • 33

  mie articolul asta mi se pare ca are echivalentul intelectual al scarpinatului in urechea dreapta cu mana stanga. ce naiba sa mai comentezi la asa capodopera?

 • 34

  @Nora:

  Prea analitic si cam cizelat…

  E, cum suna?

  Daca doar ar tinde inspre asa ceva, ar fi ok. Sincer sa fiu n-am intalnit nici un mare scriitor care sa spuna despre el chestiile astea, nici chiar cei aflati pe patul mortii, deci cu ceva experienta la activ, darmite un copilas.

 • 35

  @Radu Popescu: cred ca nu m-am facut inteleasa. Am atribuit cuvantului “calofil” sensul lui etimologic: adica iubitor de frumos, pur si simplu. Iar in asta nu e nimic arogant.

  Poftim: eu insami sunt calofila! :)

 • 36

  @Nora:

  Trufia, atata timp cat se manifesta doar in interiorul fiintei tale, in sensul de a fi constient de calitatile tale (ca si de defecte, de altfel) e ok. Se numeste minte limpede sau luciditate. In momentul cand o exteriorizezi ea devine trufie si e un pacat biblic.

  trufia interioara e ceva constructiv. iti da incredere in puterile si cunostintele tale.pentru ca e normal sa fi mandru de capacitatile tale.dar modestia vine si iti spune ca toate aceste calitati si capacitati trebuie folosite intr-un scop nobil. in nici intr-un caz de a te pune pe tine in centrul universului.

 • 37

  @Nora:

  De unde stii tu ca frumosul tau nu e urat pentru celalalt?

  Simpla enuntare, fara motivarile de rigoare, suna ca dracul, punandu-l pe interlocutor intr-o pozitie de inferioritate.

 • 38

  nora:

  păi, şi io sînt calofilă!

  da’, sincer, cre’ că domnu’ pancu nu e calofil, ci filocal…

  şi asta fără nici o legătură cu filocalia părintelui stăniloae.

 • 39

  Oameni buni, nu ne intelegem deloc. E ca si cum l-ati acuza pe unul de ingamfare pentru ca zice ca e cinefil. Sau meloman.

 • 40

  Da Nora, nu-i motiv de acuzare, dar pe urmă, dacă zice că-i cinefil şi adohrrrrră filmele cu… Sam Worthington, să zicem, ce te faci?

 • 41

  @Nora:

  A fi calofil(cizelat) e o calitate.

  A fi meloman e un hobby.

 • 42

  @Andreea: Asa cum am zis, eu am incredere in domnul Pancu. Nu cred ca maine, poimaine, vine si ne spune ca-i place Sahr! Sau Dorombach, doamne fereste!

 • 43

  Pai, domnul, Popescu, ce tot miorlai eu pe aici de o ora incoace?!!!!

  Omul e pasionat de scrisul frumos, nu zice neaparat ca-l si practica. Eu asa i-am citit biografia!

  De-aia am si zis ca am inghitit termenul de “calofil” in sensul lui etimologic. Adicatelea “Kalos”(frumusete)+ “phil” (iubitor de).

  Phew!

 • 44

  gata, ştiu!

  ca să înceteze acuzaţiile, să ne dea domnul Pancu (vă rugăm frumos, domnule Pancu!) o listă cu lecturile preferate. ca să ne lămurim cum stă treaba.

 • 45

  @Nora,Andreea,A+ Voi lucrati undeva sau catedra de filologie e Pandora’s?Filozoafelor barfiti despre productivitatea muncii pe Standard.ro mai bine.Zadda ia te de mana cu cine ti a bagat net la Balaceanca si mergeti cu Gherman sa va initieze in lumea MISA.

 • 46

  andreea (no.45):

  doamne fereşte! asta ne-ar mai lipsi…

 • 47

  Mihai25 (no.46):

  tu eşti prostu’ de serviciu, mînca-te-ar nenea?! deocamdată, ia un siktir! dacă nu-ţi ajunge, mai vorbim…

 • 48

  Andruşca,

  Eu nu înţeleg ce vrei să spui !

  Dar nu-i nimic, la atâtea chestii neînţelese ce mai contează una în plus ?!

 • 49

  Nora,

  Din aceleaşi motive ca şi tine, eu mă încăpăţânez să spun că nici Adriana Lima nu e chiar aşa rea.

  Dar, nu ştiu de ce am senzaţia că nici tu nu ţi-o vei trage-o cu Pancu, nici eu cu Adriana !

 • 50

  @Nora: CALOFILÍE s.f. (Lit.) Tendință de a da expresiei literare o atenție deosebită sau excesivă; expresie (extrem sau excesiv de) cizelată într-o operă literară; calofilism. – Calofil + suf. -ie.

  de a da = a practica

  Nici vorba de a contempla…

 • 51

  @Radu Popescu:

  Fata de tine, Nora are niste atuuri in plus…

 • 52

  @Cosa Nostra:

  Ia uite ce plavan sunt!

  Binenteles ca mesajul #52 era pentru tine.

 • 53

  Lasand gluma la o parte, prin ceea ce scrie dl Pancu ne dovedeste ca este calofil.

  Dar voiam sa vad cum suna asta spusa de mine!

 • 54

  radu, nora, andreea,…:

  de ce nu mă credeţi voi pe mine? dl pancu este un filocal, nu un calofil! spune tu, nană, n-am dreptate?

 • 55

  Nu, e un aloclif !

 • 56

  @Cosa Nostra:

  Pai daca citesti postarea domnului Pancu ca pe un monolog al domniei sale intr-un doct esprit d’escalier o sa intelegi.

  A+

 • 57

  @marcel zadda:

  N-as putea spune cu certitudine, ca nu i-am citit toata opera, desi daca ar fi iau in seama ceea ce cunosc deja, cred ca are o tendinta inspre sihastrie, ca sa zic asa.

  Cu toate astea, poate fi local. de ex , berarie?

 • 58

  … un lifaloc…

 • 59

  @Cosa Nostra: motivele noastre sunt sensibil diferite!

  @Marcel Zadda: pai si filocalia exclude calofilia? :D

 • 60

  nora:

  ce excludere?! nici vorbă!

 • 61

  Da Nora, ai dreptate: Eu vreau să mi-o trag cu aia, tu cu ăla !

 • 62

  Cosa Nostra, esti sonat!

  Ti se pare tie ca seamana cu Bardem?

  Pai asa ne-a fost vorba?! Ce naibii!

 • 63

  Bardem? a zis cineva Bardem?

 • 64

  Lasă că vă ştiu eu pe voi: pragmatice ! Visaţi la Bardel dar v-aţi trage-o cu Pancu că e mai la îndemână.

  Eu, dacă visez să mi-o trag cu una – Svet, de exemplu, nu mi-o mai trag cu alta până nu văd ce se alege. Asta-i diferenţa !

 • 65

  Tu esti un visator, mai Cosa!

 • 66

  Da, dar visez frumos nu ca voi !

 • 67

  yep, change my pitch up, smack my bitch up.

 • 68

  Daca taci si a doua oara, chiar ca nu mai e nimic de facut !

 • 69

  mai, bolovanilor sau bolnavilor. Nu intelegeti nimic, voi nu stiti ca cei care de obicei scriu despre unele chestii traiesc exact pe dos? DEci d-l Pancu nu cred ca este trairist sa scrie dimineata ce pateste seara, dar voi redusilor de unde sa stiti?Nu cred ca ati inteles nimic din ce a scris acolo, dar comentati incontinuu, ca si cum ati fi mari critici literari. Dar de fapt foarte bine, conteaza nr. comentariilor.

 • 70

  @millu: păi vezi?

 • 71

  millu:

  să ştii că în galeria proştilor sînt locuri suficiente! nu te mai repezi ca proassssta-n pulllă!

 • 72

  *Multumesc pt semnalari, impart culpa cu mos nicolae care nu mi-a adus suficient de multe dulciuri incat sa nu-mi mai fie foame (de litere)

  *Treaba cu paragraful e nerezolvabila :)

  *Cand am scris ca sunt calofil mi-am asumat asta ca pe o trasatura de stil pe care o intuiam imputata constant. Nu scriu post-modern, hip, cu sudalme si argou, a.i. sunt un defazat, un rebut, un inadaptat. Nu era nici pe departe o auto-apologie. -Iubitor de frumos, largo senso, sunt si suntem cu totii

  *Intr-o maniera sardonic-dulceaga dialogul vostru (adesea offtopic, sunt obligat sa subliniez) e un bun tonic. cheers:)

 • 73

  Si chiar va dsacurceti asa? Mie mi s-ar parea cam dificil sa stau cu atatia oameni intr-o casa si mai ales ca aveti doar 6 camere,. Noi suntem 6 in 3 camere si mi se pare mult!

 • 74

  zithromax allopurinol sildenafil baclofen 10 mg bactrim where to buy stromectol

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Prea analitic si cam calofil, oricum un aficionado al scrisului.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!