RSS Feed
Habarnam

Vise, nineacă…

vezi toate articolele de
05 Sep 2011 la 20:28 14 comentarii 1675 vizualizari.

Mi se spune (vi se spune) să încetăm odată cu visele astea, cu iluziile, că nu-s bune la nimic. Nu mă refer la oniric, ci la imaginativ. La ceea ce poate fi deşi nu este, doar pare. Că lumea-i o părere, o să v-o demonstrez în cele ce urmează. Că de la obiect la “obiectiv” nu-i decât o limitare îndoielnică, poate că bănuiati si voi da’ nu ştiaţi de ce vi se pare aievea.

E site de femei, si deh, mai puţin preocupări politice, mai mult înclinaţii filosof-meditative. Păi să vedem.

Ce e realitatea şi la ce foloseşte ea. Realitatea nu-i altceva decât o sumă de prejudecăti, norme şi cutume care se raportează la nişte convingeri mentale, la nişte clişee limitativ-perceptive. Că realitatea e în ochii privitorului se poate spune şi aşa, dar stai aşa că nu-i aşa: păi eu văd un monitor, el vede un monitor, noi toţi vedem un monitor deci e un monitor. Asta-i realitatea, acesta este adevărul: e un simplu monitor, bă, ce mă vrăjeşti tu acolo?

Dar vine un copil şi zice că e un cuib de cioară (de unde până unde, nu ştiu) şi-atunci pentru el realitatea e alta: un cuib de cioară. Toţi ceilalţi îl contrazic şi sărmanul copil se conformează la ce spune majoritatea: m-am născut într-un salcâm, într-un monitoor /  şi de-al… say whaaat ???

Stop, frână. Să reluăm: realitatea concretă. Ceea ce ştiinţa defineşte ca fiind lumea materială. Lumea materială nu există propriu-zis. Există doar o sumă de percepţii (limitate) umane asupra a ceea ce se consideră “exterior” fiinţei umane, individului. Eu spun că văd în faţa mea un monitor, o boxă, un pix şi o tastatură. Băi, dă-mă-ncolo, păi dacă le văd înseamnă că există. Uite, nu numai că văd dar şi aud boxa, deci ea există. O miros, pute cam aiurea, dar e acolo. Apăs cu degetele pe tastatură, debitez tâmpenii, deci tastatura mea există din moment ce eu apăs pe ea. Văd, aud, miros, pipăi, parcă mai era unul, (mda, n-am gustat din boxe încă) deci conform simţurilor mele aceste “obiecte” îmi sunt exterioare şi le percep ca atare. Păi sunt ele exterioare sau nu? Unde sunt ele de fapt? Doar în căpăţâna mea, fi-mi-ar căpăţâna de râs să-mi fie!!!

În creier se formează conexiunile, disensiunile, analogiile şi percepţiile. Faptul că ceva îţi provoacă senzaţii nervoase nu înseamnă că stimulul e neapărat exterior. Adică tu ai senzaţia de frig, vecinul de cald, unul simte gust amărui, altul dulce. Nu că ar fi vreunul dereglat, doar că au percepţii diferite. Şi tot ce noi credem că este exterior nouă se petrece doar în capul nostru, doar în creierul nostru care de fapt nici nu există. Cum adică? Păi da,  adică aici intervine însăşi definiţia existenţei ca concept, dar staţi că n-am terminat cu realitatea înconjurătoare.

Am stabilit mai sus că realitatea înconjurătoare nu este de fapt înconjurătoare ci doar intrinsecă, interioară nouă şi că ştiinţa e bullshit fiindcă se bazează pe capacitatea de cunoaştere limitată a celor 5 simţuri umane. Ar mai fi religia, dar asta se bazează exclusiv pe capacitatea imaginativă a omului, deci şi ea e najpa. Atunci cu ce mai rămânem? Păi noi cu noi înşine care nici noi nu existăm de fapt. Adică atunci când te uiţi la tine cu ochii tăi vezi că ai două mâini, două picioare, o ureche (majoritatea două) şi că ce vezi poţi să explorezi şi cu celelalte simţuri: te auzi cântând în baie, te miroşi la subrat, te pipăi (hoo, bă, nu vă gândiţi la alte alea) şi ai impresia că exişti. E o impresie doar în capul tău. Fiindcă ce vezi tu ca fiind niste puncte negre (vai, dragă, mi-au apărut niste minciunele, trebuie sa mă duc la salon) nu există decât pe retină. E o imagine răsturnată pe care retina o transmite la creier chipurile datorată unui stimul exterior: respectivele coşuri.

Dar dacă visezi că ai coşuri şi de fapt când te trezeşti nu le ai? De unde vine în vis informaţia la creier dacă retina e acoperită de pleoapă? Păi din memorie, pot spune distinşii psihologi. Care memorie, mă, dacă tu n-ai fost niciodată conectat la vreun stimul exterior adevărat? Dacă toată viaţa ta a fost un vis în capul tău?

Şi aici intervine paradigma existenţei. Existenţei mele, existenţei voastre: voi aveţi impresia că eu exist de-adevăratelea, că-s om cu două mâini, două picioare? Sau doar aveţi impresia conform imaginaţiei şi prejudecăţilor că aveti de-a face cu un hominid? Un individ exterior pe care puteţi să-l pipăiţi, mirosiţi, gustaţi (doamnelor,  vă cam întreceţi cu gluma), auziţi, vedeţi, etc?

Nu, nu mă refer la second-life şi alte chestii de genul, poate o să o fac cândva. Mă refer la starea de concret care e de fapt o visare limitată. O stare de vis pe care simţurile controlate din exterior, societatea şi prejudecăţile ţi le impun ca stare de fapt, ca “realitate”.  Ceea ce vedeţi aici ca fiind nişte litere amestecate în cuvinte, noţiuni şi concepte banale sunt de fapt realităti. Nu realităţi exterioare, ci realităţi interioare care vă aparţin, care sunt în voi. Spuneţi-i suflet, spuneţi-i ADN, spuneţi-i conştiinţă, nu contează…

Hm… Vise, nineacă…

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 

Etichete: , , ,


14 comments
 • 1

  Hmm, dap, vazui io demult ca esti adeptul idealismului de tip Hegel, dar ia-o mai ghinishor.

  Ca nu putem percepe “realitatea” decat prin simturi si mental, nu-i nici asta dovada ca realitatea in sine (materiala) n-ar exista independent de imaginatia noastra. Iar cata vreme ce vad si simt pare sa se constituie totusi independent de ce mi-as dori de fapt, sunt mai inclinat spre materialism.

 • 2

  “Lumea materială nu există propriu-zis.”

  am avut si io porniri dinastea. Hai sa-ti trag fo doua palme ca sa rezolvam problema cu iluzionarea asta mistic-basinoasa.

 • 3

  Dacă monitorul ăla există doar în căpăţâna ta, cum se face că eu îţi pot da cu el în cap? Sau îţi dau în cap cu un monitor din căpăţâna mea? Şi cum se face de după aia trebuie să le ducem la service pe amândouă, şi monitorul, şi căpăţâna?

  alt Nastasia Filippovna
  2011-09-06 09:40:47 | Raporteaza
 • 4

  Mah, voi n-ati inteles teoria lui Habarnam. ;)

  Daca si el simte cand ii trageti doua palme sau ii dati cu monitorul in cap, ar fi (dupa logica lui) fiindca la asta s-ar astepta constient de la voi, teroristilor. :P

  PS: Habarname, da’ printre muritori nu te mai cobori, mai frate, sa combati? Te-ai cam obisnuit cu “publicatii” in sus de pagina. Sa nu ramai agatat de unul singur pe craca aia de copac. ;)

 • 5

  @Florin Bratu: dac-ai fi conectat la o reţea neuronală ai mai avea ce-ţi “doreşti”?

  Adică ce vezi şi simti se constituie “independent” de voinţa ta… păi cine-a zis că “voinţa” ta e literă de lege? Sau cine-a zis că eşti in-dependent? :D

 • 6

  @Adrian G:

  vorba unui mare anonim: “să vorbeşti fără să faci e ca şi cum te-ai şterge la c*r fără să te c*ci”

 • 7

  @Habarnam: eu nu inteleg ce vrei sa spui.doar pentru ca fiecare percepe diferit un lucru nu inseamna ca acel lucru difera sau nu exista ci doar ca perceptiile difera,eventual perceptiile noastre despre un anumit stimul sunt false.

  si atunci poti sa spui ca nu putem ajunge niciodata la adevarul complet a orice.credeam ca odata cu faimoasa teorie a relativitatii s-au dezvoltat si alte ramuri catre relativitate.

  daca nu ar exista obiectul nu l-ai putea vedea.pentru ca lumina nu s-ar reflecta deci nici ochiul nu ar vedea imaginea nu?si acuma ce o sa faci o sa spui ca lumina nu exista?si ca nimic nu exista?poate nimic nu exista exact asa cum il percepem dar nu ce spui tu.

  mai nu stiu ,eu sunt de acord cu relativismul.adica da domnule,nu poti fii cu adevarat sigur de nimic pentru ca fiecare masuram si analizam lucrurile dupa alte sisteme de referinta.deci pti spune ca nu exista adevar si ca nimic nu e adevarat dar lucrurile exista sunt reale.real-adevarat nu sunt sinonime.

  cat despre ce sunt ele acum sunt reprezentatii dupa sistemele noastre de referinta unanim acceptate.1 e 1,0 e 0,monitorul e monitor si habarnam e habarnam,pamantul e rotund (si bineinteles e pamant :) )nu de alta dar nu ne-am intelege altfel zic eu.

 • 8

  @octa: tu nici nu exişti decât pentru că te-ai iscat din căpăţîna mea,ca să-i răspunzi unui Habarnam care nu există decât în căpăţâna ta creată ad-hoc de căpăţâna mea care nu există deloc, pentru că n-a iscat-o încă nimeni.

  alt Nastasia Filippovna
  2011-09-07 11:51:32 | Raporteaza
 • 9

  @octa: sistemul de referinţă raportat la stimul exterior?

  d-accord: fotonul trece prin retină şi creează imaginea în creier. Dar în vis? Unde e stimulul dacă ai ochii închişi?

  Aşa şi acum: lumina poate să existe în cavitatea craniană dacă n-ai epifiza atrofiată, deconectată de la sistemul nervos central.

  Cu sau fără stimul, vis=realitate. Adevăr? Altă mâncare de peşte ;)

 • 10

  Cum adica, mai Habarname, lumina poate sa existe in cavitatea craniana? Eventual daca faci o trepanatie!

  Ce ai tu acolo e doar o imagine a luminii, o reprezentare codificata a imaginii luminii. Exact ca in computer. Ai foldere cu tot ceea ce, webcamul tau, ochiul, trimite la hardisk.

  Dar, spre deosebire de hatdiskul unui computer, creierul tau are un soft mult mai complicat care ii permite sa combine informatiile din foldere, dupa un algoritm secret, sau inca nestiut. Alea se numesc vise, daca esti in stare de somn, sau imaginatie, daca esti in stare de veghe.

  La unii, softul o ia razna si imaginatia incepe sa le umple memoria de lucru si-atunci e cazul unui control la mansarda.

  Simplu, ca bonjour!

  Auzi, asa nu-mi place cuvantul ala, nineaca, bleah…

  alt Till Eulenspiegel
  2011-09-08 09:51:11 | Raporteaza
 • 11

  Ce-i aia “nineaca” ????

 • 12

  Daca 10 oameni au in fata un monitor si afirma despre el , ca este un monitor , inseamna ca toti 10 au invatat despre el , cu ani in urma , ca este un monitor ! Daca ar fi invatat ca monitorul respectiv este un copac , atunci , i-ar fi zis copac ! Vine copilul si spune despre monitor , ca este cuib de cioara ! Le dam dreptate celor 10 maturi , deoarece ei l-au invatat pe copil ca e monitor , iar copilul nu a invatat corect obiectul ! A cui este realitatea ? A maturilor , fara indoiala ! Corect , avem de-a face cu o realitate subiectiva , apartinatoare omului ! Putem vorbi si despre o realitate obiectiva ? Cei 10 oameni care au vazut monitorul si au invatat despre el ca este monitor , au murit ! Monitorul a ramas dupa moartea lor ? Pentru cei 10 morti , monitorul a disparut , de fapt , pentru ei a disparut totul ! A ramas doar copilul , care a invatat bine numele si sensul obiectului de la cei morti , iar in mintea lui a ramas cu monitorul , pe care-l vede si afirma : ” Sunt singurul supravietuitor din lume care a vazut monitorul ! Dupa moartea mea , nimeni nu va mai vedea vreodata vreun monitor “! Se apropiara zilele de sfarsit ale copilului , imbatranit de trecerea anilor , devenit ultimul matur de pe Pamant ! In ultimele clipe ale vietii lui , ultimul supravietuitor , mangaiara pentru ultima oara , monitorul , imbatranit si el si defectat de atata vreme , apoi isi dadu sufletul , vesniciilor neiertatoare ! Monitorul a ramas , l-a mai vazut cineva , a mai existat si functionat pentru cineva , i-a mai gasit utilitatea careva sau ideea de monitor a fost inghitita in mintea celor 11 decedati , in ordinea fireasca a lucrurilor ? Pentru cine a ramas monitorul ? Acum , raspundeti-mi , deoarece v-am provocat la un nou curent filosofic , inventat de mine , asa cum , de altfel , ar fi trebuit sa scriu un articol ! Cum se numeste curentul filosofic inventat de mine ?

 • 13

  @Danny – Prostie. :D

 • 14

  @Florin Bratu: Am impresia ca prostia apartine capului ce-l porti intre umeri , cat despre minte , cu siguranta , este o inventie pe care inca n-ai descoperit-o !

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!