RSS Feed

Stimate domnule Moșescu Dan, comisar-șef al Direcției Regim Permise de conducere și înmatriculare vehicule,

vezi toate articolele de
16 Mar 2011 la 09:05 68 comentarii 4273 vizualizari.

 

Îndrăznesc să vă aduc la cunoștință câteva probleme cu care m-am confruntat în demersurile mele de a obține, cu maximă seriozitate, permis de conducere categoria B. Menționez că am achiziționat cartea Codul Rutier, publicație apărută sub egida Asociației Naționale a Instructorilor Auto din România, în care am găsit numeroase greșeli, confuzii și întrebări fără logică, ceea ce m-a determinat să caut manualul oficial pe care l-a scos serviciul condus de dumneavoastră. Până în prezent nu am găsit un astfel de ghid, care să aibă garanția seriozității și omologarea Direcției Regim Permise. Fără un astfel de manual competent, orice broșură parcursă cu chestionarele de rigoare este o aventură riscantă pentru viitorii șoferi.

M-am lovit recent de o situație la care vă invit să reflectați. Nu știu dacă am menționat, dar eu intenționez să devin, cu maximă modestie, un șofer amator. Vă garantez, aici în scris și cu o mulțime de martori, că nu mă va interesa niciodată de ce se depune calamina pe suprafața bujiilor, de ce se gripează cilindrii receptori și pistonașele, unde se află arborele cotit și care e rolul volantului. Iar jocul insuficient între saboți și tamburi nu va fi niciodată problema mea ci a service-ului, unde mă voi adresa negreșit la cel mai mic semn de neliniște al mașinii. Fără nicio urmă de superficialitate vă mărturisesc că nu vreau să știu motivele pentru care se arde garnitura de la chiulasă, nu mă interesează rolul fuzetei și al trompei punții din spate. Aș vrea să vă întreb de ce ați condiționat obținerea perimisului de conducere categoria B cu aprofundarea unor noțiuni de mecanică cum ar fi repartizarea forțelor de frânare pe punțile mașinii, de ce considerați că trebuie să știm care sunt organele mobile ale mecanismului motor şi ce reprezintă cifra octanică la motoarele cu aprindere prin scânteie.

Nu pot, domnule Moșescu, să nu-mi aduc aminte de nea Petrică, un vecin din bloc care avea o pasiune nebună pentru demontarea  piesă cu piesă a Daciei 1300. Desfăcea motorul, ștergea piesele, le ungea, sufla în bujii, pe unele le pilea și apoi le așeza frumos la loc. Nea Petrică era contabil, dar așa cum bănuiesc că știți, românii visau și noaptea blocul motor al Daciei. Aveai o problemă pe șosea, opreai, ridicai meticulos capota, scoteai din portbagaj cutia cu scule, manometru, liță și chei și rezolvai singur problema. Săptămâna trecută am fost cu mașina în service-ul auto omologat de firma de la care am achiziționat-o. Acolo am aflat că dacă voi lua vreodată permis, nu voi avea voie să verific după bunul plac piesele și mecanismele pe care mi le-ați impus să le cunosc. Nu aveți voie să umblați aici niciodată, riscați să pierdeți garanția. Dacă aveți vreo problemă cu mașina, veniți la noi, mi-a întors-o sec mecanicul, la rugămintea mea de a cere informații despre bielă. Așadar nu voi putea pune în practică informațiile învățate. Și acum vreau să vă cer o mică favoare: pe o scară de la 1 la 10, în ce măsură considerați că îmi sunt utile chestionarele de mecanică dacă îmi voi achiziționa o mașină cu motor hibrid?

N-aș vrea sub nicio formă să fiu înțeleasă greșit. Nu mă sustrag de la seriozitatea cu care trebuie să tratăm eforturile pentru obținerea permisului, aș îndrăzni chiar să vă propun un număr mai mare de ore la cursul practic, cel de traseu. De asemenea, consider că nu trebuie să dispară definitiv noțiunile de mecanică. Însă aceste chestionare trebuie să fie simple și concludente din care să învățăm cu toții noțiunile elementare de funcționare ale autovehiculelor. Sper să nu vă supărați, dar eu mai am o nelămurire. Este legată de capitolul Măsuri de prim ajutor. Pentru că există câteva întrebări despre fractura la coloană, aș vrea să vă întreb cum am putea să aflăm când un accidentat are o astfel de fractură. Fractura coloanei este un lucru deosebit de grav iar organismul reacționează diferit de la caz la caz, în funcție de greutatea și masa corporală a accidentatului. Diagnosticul se pune strict în urma radiografiei.

Mă întristează faptul că nu reușim să ne lepădăm de metehnele obositoare ale școlii românești în general: memorarea cunoștințelor în dulcele stil papagal. La o zi după examen toate informațiile reținute artificial se risipesc ca fumul din toba de eșapament. 

Închei aici, având speranţa că la proba teoretică din examen nu voi avea ghinionul să-mi pice mai mult de trei întrebări din mecanică.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


68 comments
 • 1

  Raspuns la intrebare ta finala. 50% daca e hibrid pentru ca are 2 motoare unul electric si unul cu ardere interna.

  Macar asa ceva ar trebui sa stii cand iti iei masina. Nu de alta da risti sa-ti pui benzina in loc de motorina. Sau mai rau daca ai hibrid.

 • 2

  Ha, ha, ha … Muşat, la examenul teoretic – sala, numărul de întrebări din diverse secţiuni ale legii este dinainte reglementat. Deci nu e după noroc!

  Şi, bineînţeles că discursul tău, dacă ar fi întrebare ar fi retoric: nu-ţi va răspunde nimeni şi li se va rupe la toţi mafioţii politruci de ce zicem noi toţi.

  Deci: românii trebuie să trăiască într-un mediu poliţienesc. Din multiple motive. Nu mă apuc să argumentez că mi-ar trebui timp cam pentru câteva romane.

  Unul dintre motive este bine ştiut: necesitatea şpăgii!

  Vezi, tu, statul nostru e orânduit pe mafii. Fără mişto! Fiecare mafie are dreptul – în domeniul ei, să jecmănească omul prin ce metode crede de cuviinţă!

  Mafiile nu au voie să se implice în domeniile altor mafii. Când o fac, ies scântei care aproape se văd la televizor. Chestia cu vămile nu e decât o astfel de reglare de poziţii!

  De cele mai multe ori, regulile se respectă.

  În cazul tău: mafia poliţienească – ce pleonasm, are şi ea instrumentele de a impune jecmăneli. E firesc şi drept – în raport cu celelalte mafii, să fie aşa!

  Nu mai demult de săptămâna trecută, o nepoată de-a mea şi-a luat permisul fără să facă măcar şcoala de şoferi.

  A plătit şcoala – la care nu s-a dus, chestie pentru care a dat în plus o sută de euro, a intrat la sală unde a luat mişto pentru că ştia dinainte [încă trei sute de euro] şi a luat oraşul cu altă sută de euro.

  Toţi banii în plus, au fost daţi unei singure persoane.

  Deci: e drept?!

  Nu! Vei zice tu!

  Da! Zic eu! De ce?! Pentru că altfel nu s-ar fi putut. Putea să înveţe şi să ştie beton. Putea să nu facă nici cea mai mică greşeală la proba de oraş, nu ar fi luat. Punct!

 • 3

  Ca sa vin in completarea celor spuse mai sus, de doamna Cosa,Florentina, de ce crezi tu ca nivelul amenzilor de circulatie e asa mare raportat la salariul mediu? Legea a fost propusa de aceeasi mafie. Pai tocmai sa poti da o spaga consistenta!

 • 4

  Da, bine a facut nepoata ta care a dat acei bani pentru permis de conducere…Oricum se pare ca sunt prea multi oameni pe planeta, in cazul soferilor cu permise cumparate, in traficul actual si la masinile actuale li se reduce mult durata de viata….Speram numai sa nu nenoroceasca pe altcineva pe strazi….Sa speram ca va circula cu viteza mare si nu mult timp…. ;-)

 • 5

  văd că deocamdată comentează preponderent doamnele. :roll:

  oricum, manifestul are andrisantul greşit.

  mie nu mi-ar da prin cap să-l întreb pe şeful IGP despre eventuale inadvertenţe din codul penal.

 • 6

  @Cosa Nostra: Intrebarile sunt alese aleatoriu de sistem. Prima data cand am dat sala, am avut 5 intrebari din mecanica si 3 sau 4 de prim-ajutor. Din pacate l-am picat. A doua oara, am avut 2 din mecanica; iar din prim-ajutor cred ca nu am avut deloc.

  Referitor la nepoata ta: nu cred ca daca stia beton si nu facea nici cea mai mica greseala, nu ar fi luat. Daca stia beton, ar fi raspuns corect la toate intrebarile de la sala, iar daca nu facea nici cea mai mica greseala la traseu, nu ar fi putut sa o pice, pentru ca proba se da cu martor in masina (alte persoane care dau examenul).

 • 7

  @Svetlana: d-na Cosa este defapt -Domnul Cosa, sa stii si tu ! :)

 • 8

  Eh Stimata Doamna Musat !!!

  In afara de situatia in care esti pusa sa achizitionezi cartile de la diferiti comercianti care suntem siguri ca nici permis de conducere nu au, toate celelalte sunt posturi care le intampini in viata de sofer.

  Daca ai permisul de conducere nimeni nu te obliga sa-ti cumperi o masina noua cu piesele in garantie, drept urmare ai putea sa ai cunostinele necesare de-a schimba un bec sau o siguranta.

  Fara lumini de intampinare s-ar putea sa dai de mine pe sosea care sunt putin mai chior de felul meu iar daca scapam cu viata din impact sa te scuzi ca n-ai stiut cum se schimba acel nenorocit de bec ce ma ajuta sa te zaresc.

  Iar bagajele puse in masina de-a valma nu ti-au facut decat rau la sistemul ala de franare care tu ai crezut ca se rezuma la pedala de sub volan.

  La fel cum daca ai scapa mai intreaga ca mine din acel impact trbuie sa stii ca nu ai voie sa ma misti , ca nu ai altceva de facut decat sa-mi eliberezi caile respiratorii restul lasan pe seama celor de la SMURD care sunt convins ca se vor chinuii sa ma scoata de acolo.

  Asa cum ai spus chiar tu Stimata Doamna, toate cunostintele astea se risipesc la fel ca fumul din toba de esapament si ce pacat.Daca nu ma omoara impactul s-ar putea sa ma ucida gestul ala prin care m-ai apucat de picioare sa ma dai afara pe sub capota.

  Vedeti dvs Scumpa Doamna. Soferia asta nu se rezuma doar la a baga cheia in contact si-a apasa pe pedala. Trebuie sa mai ai si alte cunostinte pentru ca in afara de viata ta mai sunt si multe alte vieti in joc atunci cand iesi sa-ti etalezi noul automobil.

  Dar deh !!!

  Asa cum spune si Val, dobitocul ala cu cascheta alba si stele pe umeri nu face decat sa aplice acele acte normative emise de dobitocii aia care dorm pe fotoliile de piele fara sa le pese cine le conduce masinile daruite de stat ( adica de noi , ceilalti soferi )

 • 9

  Crista, dar tu de unde ştii? :roll: :roll: :roll:

 • 10

  Legile sunt adoptate de Parlament dar sunt iniţiate de ministerele în care au aplicabilitate. Iar în cadrul ministerelor de către direcţiile acestora.

  Deci, adrisantul e bun!

 • 11

  Paula, ce vorbeşti, măi?! Sau, mai bine, de ce vorbeşti?!

  La sală, da, dacă ştii treci, n-au ce să-ţi facă. Dar oraşul nu se mai ia. Punct!

  Vrei să spui că se dă cu martori?! Ia, auzi! Unde se face aşa?! Şi dacă sunt martori, ce, te duci să dai miliţianu în judecată şi-i chemi la proces?! Naivo!

  Bă, ce corectă-i miliţia asta şi cât de limitate-i sunt puterile!

  Iar în chestia cu alesul în mod aleatoriu de către sistem a întrebărilor … eşti cam poetă! Sistemul ce-i?! Un robot trimis de Dumnezeu pe pământ?!

  După părerea ta nu s-ar mai putea lua permisul pe şpagă. Dar uite că se ia. Ţi-au arătat acum două săptămâni la televizor şi tot nu-ţi vine să crezi, nu?! Şi asta deoarece ştii tu că nu are cum, aşa-i?!

 • 12

  Nu ştiu dacă e cazul să ai cunoştinţe de mecanică atât de detaliate. Ceva însă tot trebuie să ştii.

  Şi încă ceva: oricât de corupţi ar fi poliţiştii, tot am prieteni care au reuşit să-şi ia permisul fără să dea un leu şpagă. Unul dintre ei chiar la Piteşti. Unde era tărâmul de aur al corupţiei. A învăţat, şofa bine, a luat. Poliţistului nu-i venea să creadă că n-a mai condus înainte. Că nu e din ăia care cutreieră drumurile cu maşina fără să aibă carnet.

  Pe de altă parte, şcoala ar trebui să ţină mai mult. Nici ca în Finlanda, unde ţine 3 ani şi ajungi să faci derapaje controlate pe gheaţă, dar nici 40 de şedinţe ca la noi. În timpul cărora oricum nu înveţi nimic pentru că, deh, instructorul pofteşte şi el la nişte ore suplimentare ca să-şi rotunjească veniturile.

  Cât despre cei care nu au habar să conducă, fac şcoala doar pe hârtie şi au carnet, nu pot să spun decât că sunt nişte cretini care-şi pun în pericol propria viaţă şi pe cea a altora. Mă întreb şi ce-o fi în capul părintelui care furnizeată fondurile pentru aşa ceva. E ca şi cum ţi-ai trimite singur copilul la moarte.

 • 13

  Cât despre amenzi, eu aş vrea să fie la noi cele mai mari amenzi din lume! Chiar şi aşa, fără legătură cu salariile noastre!

  Cu condiţia să se şi colecteze şi să nu fie “subminate” de şpagă.

  Ah, şi să nu fie cum e în cazul ridicărilor de maşini din sectorul 1. Când plăteşti aproape 10 milioane, din care doar 1 şi ceva, două ajung la bugetul de stat. Restul la afaceriştii care administrează firmele de ridicări.

 • 14

  @Cosa Nostra: MĂI Cosa Nostra, te-ai ambalat prea rau si ai ratat ideea comentariului meu. Vorbesti despre cu totul altceva. 1. Ca se ia permisul pe spaga, nu am negat niciodata. Probabil asa va fi la noi intotdeauna. Asta nu inseamna ca se ia NUMAI PE SPAGA; 2. Ceea ce am zis eu este ca NU TOATE PERMISELE SE IAU PE SPAGA. Si da, daca examenul se da cu martori si consideri ca nu exista niciun motiv pentru care sa pici si totusi examinatorul te pica, de ce sa nu depui contestatie? Sau preferam varianta mai usoara, SFANTA SPAGA? Exact de-asta era buna initiativa aia cu instalatul camerelor pe masinile de examen: “aha, zici ca ai condus bine? ia sa vedem…”

 • 15

  Toata lumea vrea sa para ca poseda cultura. Toti vrem sa fim oameni de cultura. Ba unii dintre noi, vezi Manolescu, a si avut o emisiune la tv “meseria mea , cultura” parca. Adica , vezi doamne, are un fel de monopol al culturii, dinsul. Ceea ce nu stim, majoritatea, inclusiv dinsul este ca notiunea de cultura este ceva mult mai complex decat literatura. Cultura literara este doar o mica parte a culturii. Din cultura face parte, deasemenea, cultura stiintifica cu toate ramurile stiintei, cultura tehnica cu tot ce tine de mecanica, mecanisme, organe de masini si rezistenta, cultura artistica cu taoate ramurile artei, muzica, arte plastice,vizuale, si chiar cultura sportiva etc.

  Deci, notiunile descrise in lege fac parte, totusi din cultura tehnica minima pe care ar trebui sa o detina un conducator auto, ptr ca pur si simplu, aceste notiuni te ajuta sa conduci mai bine si mai economi si sa iti intretii masina. Cine nu cunoaste aceste notiuni poate fi numit un incult din acest punct de vedere. Mie mi s-a reprosat ieri ca nu stiu sa folosesc anumite litere, e posibil, dar asta nu mi se pare un capat de tara. Mult mai important mi se pare a cunoaste cel putin, principiile de baza ale functionarii automobilului, sau al bicicletei.

 • 16

  Repet, pentru că nu am fost bine înţeles:

  Cei care ştiu pot să ia permisul. Dar, în aceeaşi măsură pot şi să nu-l ia, deoarece nu vrea miliţianul de la examenul de oraş. Punct!

  Şi nu vrea miliţianul deoarece a fost trimis să nu vrea.

  Datoriile celor puşi în funcţiile de conducere ale inspectoratelor sunt uriaşe faţă de cei care i-au pus acolo. Şi trebuie plătite: între ei nu e loc de glume!

 • 17

  Amenzile trebuie să fie mari! Uau! Da?! Păi şi pedepsele pentru corupţie sunt mari. Câţi corupţi au beneficiat de pe urma lor?!

  Problema provine de la sistemul care ar trebui să aplice legile mai mult decât de la legi.

  Amenzile şi nu numai sunt folosite pentru asuprire, pentru abuz, pentru controlul în cel mai mic detaliu al vieţii omului.

  Eu pot să afirm cu convingere că mai bine ar funcţiona societatea noastră actuală fără organele de justiţie şi fără legi. Tocmai din motivele expuse mai sus!

  A, bine că mi-am amintit: cât de mare ar trebui să fie amenda pentru lipsa centurii de siguranţĂ?! Dar pentru fluieratul în biserică?!

 • 18

  cum ar fi să putem abroga şi legile fizicii? :roll:

 • 19

  OK, s-a deviat rau de tot de la subiect… “Amenzile şi nu numai sunt folosite pentru asuprire, pentru abuz, pentru controlul în cel mai mic detaliu al vieţii omului… Eu pot să afirm cu convingere că mai bine ar funcţiona societatea noastră actuală fără organele de justiţie şi fără legi”. Judecand dupa username-ul tau, cred ca idealul tau de societate e cel condus de mafie, nu? :) ) Iar daca vrei sa fii incapatanat, o sa fiu si eu incapatanata. Daca conduci BINE, nu poti pica examenul doar pentru ca asa VREA examinatorul. Dar partea cu condusul bine este relativa, pentru ca dupa 30 de ore de condus (cat dureaza pregatirea practica), nu poti sa conduci acceptabil

 • 20

  Ups, am trimis comentariul inainte sa imi termin ideea :) ) Ceea ce vroiam sa spun e ca dupa 15 sedinte de condus, nu prea cred eu ca se pot acumula toate abilitatile necesare incat sa nu fii depunctat conform grilei pe care o completeaza examinatorul (asta daca nu cumva esti un sofer innascut).

 • 21

  Florentina, despre culbutori n-ai invatat? Sau despre cum sa conduci masina pe “muntoasă”? :lol:

 • 22

  @Cosa Nostra: Cosa, unei foste colege de serviciu i-a zis instructorul cu 3 zile înainte unde o să dea traseul. A luat examenul pt. permis, dar nu conduce decât însoţită de prietenul ei în maşină.

  Singură nu are curajul să conducă. A luat permisul degeaba acum 5 ani.

 • 23

  [...] metehnele obţinerii permisului de [...]

 • 24

  @Cosa Nostra: Corect. Absolut corect. Am sintit-o pe pielea mea. Si am auzit multe alte povesti similare.

 • 25

  Crezi ca motorul electric nu are piese in miscare,ca e vreun intrerupator pe care el apesi si merge ?.Cele doua motoare impart partea de mecanica a masinii.

 • 26

  Bă, mie în 2005 sau 2007 (nu mai ţin minte) mi-au schimbat cheia la chestionar. S-a uitat ăla, a ezitat şi apoi a schimbat grila aia de se pune deasupra chestionarului. Prea târziu ne-am prins de şmecherie cum am picat trei fraieri (destul de deştepţi, cu IQ peste mediu) un amărât de examen auto.

  Asta era la Piteşti şi dacă nu dădeai şpaga riscai să intri în marja celor care era musai să pice. Ştiţi voi, un “procent” statistic…

  Să vă mai povestesc cum nu mă lăsau să intru în sală să susţin examenul pe motiv că aveam plete şi nu semănam cu persoana din buletin ???

 • 27

  Nici eu nu pricep 2 lucruri: de ce naiba pentru permis trebuie sa inveti (si ti se cere la examen) chestii precum valoarea amenzilor si pedepsele din legislatie. Mai mult de a stii care sunt infractiuni si care contraventii nu stiu la ce ma ajuta, ca doar nu-mi tai amenda sigur sau sunt pus in situatia de a alege…

  Al doilea: de ce apare acest text la categoria “Erotism”? :-) )

 • 28

  offf, pe toate le vedeti… gata nu mai apare. am modificat. soacrelor ce sunteti!!!!

  Florentina Mușat
  2011-03-16 23:51:42 | Raporteaza
 • 29

  Ce imi place este ca nici unul din comentatori nu a inteles sau nu vrea sa inteleaga problema reala, probabil articolul e prea subtil pentru ei: la examen se verifica sa stie omul mecanica, nu sa stie cum sa nu depaseasca, sau cum sa nu se incadreze aiurea sau altele asemeni. La ce imi foloseste mecanica. Eu ma duc sa imi iau licenta de sofer, nu de mecanic auto. Oricum daca mi se strica masina in camp si defectiunea e grava nu ma apuc eu sa o repar, tot pe cei de la service ii chem. Daca vad sau am un accident, in nici un caz nu ma apuc eu sa “repar” accidentatul, il ajut atat cat imi este permis sa o fac in conditiile in care nu sunt medic: garou daca e o hemoragie vizibila, dezinfectez si panzez rani usoare, pun atele daca nu e foarte grav si nu e fractura deschisa, fac masaj cardiac daca omul nu e ranit insa e in soc sau a facut un stop cardio-respirator, insa mai mult de atat nu doar ca nu trebuie sa fac, dar nici legal nu este, pentru ca pot sa il omor eu, nefiind medic (sper ca nu se cere sa ai si minim postliceala sanitara ca sa dai de carnet, ca atestatul de mecanic auto e clar ca se cere :D ). Ergo, mi se pare aiurea intr-adevar sa fie atata mecanica si atata prim ajutor cu intrebari chiar stupide si mult peste nivelul unei situatii reale , dar sa nu te intereseze decat in mica masura daca ala caruia ii dai carnetul stie semnificatia semnelor de circulatie (la unele teste sunt maxim 7-10 intrebari legate efectiv de condus si legislatie rutiera si restul sunt intr-adevar de genul: “cum transportam un accidentat cu fractura la coloana”, asta in conditiile in care prima chestie pe care o inveti la un curs este ca NU misti un accidentat grav). Sau poate cine a facut testele si a schimbat sistemul de testare a uitat sa mentioneze ca la noi doar medicii licentiati si mecancii auto au dreptul dea examenul, asa s-ar explica.

 • 30

  Nu are nicio vina Dan Mosescu in problema discutata!! in alta parte trebuie cautati vinovatii pentru greselile din codul rutier (si sunt o multime!!)

 • 31

  @Florentina Mușat: Pfiu, sa nu fiu inteles gresit, mi-era ca se intampla ceva cu mine… Multumesc!

 • 32

  @ssvvx: Informatia ta este irelevanta, ar trebui sa stii ca motoarele hibride sunt CAPSULATE si se deschid la cca 500.000 km (difera de la fabricant la fabricant). In aceasta situatie, mai conteaza cum functioneaza sau ce componente il pun in miscare? Poate doar ca o curiozitate tehnica dar fara utilitate practica.

  @Florentina: Felicitari pentru articol, mi-a placut mult!

 • 33

  @ssvvx: MAI OMULE NEBUN DACA NU AI AFLAT LA MASINILE MAI NOI LA REZERVOR E O ALTA MARIME GAURA DE ALIMENTARE!DECI NU PREA MAI AI CUM SA BAGI MOTORINA DACA E PE BENZINA SI INVERS CA NU ITI INTRA TEAVA CAPULUI DE ALIMENTARE O STIE ORICE PROST!!!

 • 34

  Cetateanco Florentina Musat, nu stii unde e tzucumbaru’, nu stii ce rost are supapa de lemn cu lant si vrei sa iti iei permis??? Trebe musai pentru ca sa cotizezi, duduie! Mi-aduc aminte ce imi povestea o dentista, o domnisoara foarte draguta, despre politaiul de la examenul de conducere. Omul se adresa candidatelor de la examen: “Nu uitati sa mentionati care sunteti maritate, care gravide, care domnisoare, etc, etc…”. Dentista, desi e o tipa foarte moderna, era scandalizata: “Cum isi permite nesimtitul sa lanseze niste aluzii atat de mitocanesti?”. Da’ sa stii ca a trecut examenul si nu a avut nici nevoie de spaga.

  alt ce ghevara mea
  2011-03-17 09:36:32 | Raporteaza
 • 35

  obtinerea permisului este o chestie, abilitatea si talentul de a conduce masina este cu totul si cu totul altceva.

  inainte in bucuresti erau cam 20% soferi fara de har dar inca se putea circula rezonabil. acum soferii care n-au ce cauta la volan (desi au luat permisul corect) se propie de 50%….

  aici este problema nu examenul. eu ma consider un sofer peste nivelul mediu dar de cite ori merg simbata dar si duminica, trebuie sa ma concentrez foarte tare din cauza soferilor fara de speranta in ale conducerii si de la care te astepti la orice prostie. in general astia nu-si dau seama de prostiile pe care le fac….

  in restul zilelor astia fara de talent n-au curajul sa intre in trafic si din cauza asta se circula normal.

  asa ca, eu cred ca testele de la examen trebuie chiar ingreunate dar nu bazat pe memorare prosteasca de date ci pe abilitatile de a conduce in situatii stresante (cazul normal de pe drumurile noastre…), de a reactiona rapid la o situatie in schimbare iar controlul medical trebuie sa fie si el foarte riguros, accentuind pe mentinerea calmului si pe dependenta redusa de starea vremii si multe altele….

  din nefericire politia nostra rutiera este incapabila de a pricepe ce se intimpla. politia se concentreaza doar pe respectarea formala a legii nu pe prevenirea accidentelor.

 • 36

  Nu stiu de ce trebuie sa generalizati. Se da spaga doar sa nu se invete, asa s-au obisnuit aproape toti. Nu este adevarat ca nu iei nici daca inveti.E o prostie. eu si sotul meu am invatat si am luat carnetele lejer ( dar cu mari emotii) si nici nu am avut evenimente rutiere neplacute pana acum. daca am fii toti seriosi si ne-am vedea de treaba si nu am mai merge pe ideea ca nu rezolvam niciodata fara spaga ….e trist!

 • 37

  Stimata ziarista. Ignoranta nu este o scuza. Vrei sa conduci o masina fara sa stii ce conduci,fara sa stii ce pericole pot apare? Este adevarat ca la noile masini nu prea ai ce face dar sa cunosti un motor,o transmisie,o punte,aparatele de bord etc.este o nevoie elementara. Va inchiputi ca cei ce calatoresc in cosmos nu trebuie sa stie nimic despre vehicolul lor si ce avarii pot intampina? Va inchipuiti ca pilotii nu cunosc componentele avioanelor pe care le conduc? Cum iau deciziile in caz de avarii? N-au atelier de service in aer. Daca ramaneti in pana cu masina si nu stiti dece credeti ca este un avantaj? Mai ganditi-va.

 • 38

  @Cosa Nostra: si asa, exista sanse sa o vedem pe verisoara la stirile de la ora 5 Era preferabil sa invete beton, sa nu faca nici o greseala la traseu si sa pice examenul decat asa.

 • 39

  Băi, Miki, prost mai eşti!

  Dar ştii ce?! Nu eşti singur. Le mai ai şi pe Ela şi pe Paula cu tine.

  Cum dracu vă dau ăştia drumu afară din casă, băi, frate?!

  A, mă scuzaţi! Am uitat să argumentez!

 • 40

  Cristi, nepoata mea conduce maşina ca un bărbat. Conducea chiar cu un an înainte de a-şi lua permisul.

  Are dreptate DorinTeodor, un pic mai sus, una e să ştii pentru permis şi alta e să ştii şi să ai aptitudinea de a conduce.

  Dacă ei permisul pe drepte, nu înseamnă că, gata, ştii să şi conduci.

 • 41

  poate guiţă vreunul de greşeala mea!

 • 42

  Bai Cosa Nostra, daca a avea principii inseamna a fi prost, ma declar proasta. Dar macar nu sunt inconstienta si nesimtita. Sper ca nepoata-ta sa nu “parcheze” cu 180 la ora in vreun tir pe contrasens, bazandu-se pe aptitudinile ei.

  Buhuhuuuu, si-acum ma duc sa plang in pumni ca m-ai facut proasta

 • 43

  @Cosa Nostra: Cosa, cred că ţi-ai dat seama că nu sunt eu la #38.

 • 44

  Florentinei MUSAT, NU-I BAGATI IN SEAMA PE RAUTACIOSI COMENTATORI,PROBABIL NU AU AVUT RAGAZUL SA CITEASCA CE ATI AVUT DE SPUS.SAU…POATE SUNT MILITIENI.ORICUM TARA ASTA ARE MULTI MILITIENI,SI DACA EI AU PERMIS DE CONDUCERE ESTE DOVADA CLARA CA SUNT PE SCARA EVOLUTIEI,TOT MAI PUTREDA DE ALTFEL. SI ATUNCI CAND SE MAI RUPE CATE O TREPTA CU EI ,SE LAUDA CU PILELE SI MUTATIA IN JUDETUL ARGES. ESTE BINE TOTUSI CA AU INVATAT SA TASTEZE BUCHILE .CAT DESPRE INVATAT ….DOAR MECANIC[A] cu condescendenta stan meca[nicu] fost patitu

 • 45

  Asa, asa, disculpa-te repede, tu nu esti de acord cu nr. 38, e mai bine sa conduca fara carnet si sa dea spaga ca sa-l ia… Si inca o intrebare pentru reprezentantul mafiei: daca era asa plina de aptitudini, de ce a dat spaga sa ia si traseul? Sau spaga era “bundled” si nu putea sa plateasca doar pt ca nu a facut scoala si ca sa ia sala? Si se mai mira naivii de ce avem printre cele mai ridicate rate ale mortalitatii in accidente…….

 • 46

  @Cosa Nostra: Tu te poti include lejer in categoria acelor oameni care ajuta Romania sa cada si mai adanc in groapa in care se afla in cadere libera. Pe langa faptul ca sustii niste idei de-a dreptul cretine, mai ai si tupeul nesimtit sa dai niste exemple total deplasate. Ce este mai trist este ca te trezesti in fiecare zi cu impresia ca tu gandesti bine si restul nu. Tu gandesti exact ca si ceilalti tampiti care au pus pe picioare sistemul care functioneza acum in Romania. Din simplul fapt ca vrei sa iei mereu calea usoara, adica sa platesti o spaga in loc sa depui o contestatie si sa te lupti pentru dreptul si rezultatul care ti se cuvine, nu putem decat sa tragem concluzia ca esti o oarecare persoana latenta si indiferenta, care are impresia ca totul i se cuvine, dar fara sa faca prea mult efort. Eh bai omule, mai gandeste-te! Poate o sa realizezi intr-o zi ca nu asa ar trebui sa functioneze lucrurile. Cat despre articolul in cauza… Din punctul meu de vedere examenul teoretic ar trebui sa fie mai greu, precum si cel practic(in mod special). Nu consider ca trebuie incluse notiuni foarte complicate de mecanica si prim ajutor, deoarece in afara unor cazuri, ceva mai simple unde chiar poti face ceva, in restul nu vei face in mare parte decat sa intrautatesti situatia. Nu mai sunt vremurile cand masina era un concept simplu, deja orice masina produsa de prin 2000 incoace, a devenit mult mai complicata, ba chiar nu vei fi in stare nici sa dai jos scutul de protectie de sub capota. Doar cei 2 bani ai mei. E prima oara cand postez pe un astfel de site, dar acest Cosa Nostra… te face sa te urci pe pereti, cu gandirea de maimuta pe care o are. :) )

 • 47

  BRAVO,Multumesc

 • 48

  Mi-am dat, bă, cum dracu să nu văd eu că nu eşti tu. Aşa mă ştii?!

 • 49

  @Cosa Nostra: Păi mai bagă unii strâmbe pe aici.

 • 50

  la sala la intrebarile astea trebuie sa inveti ca papagalul, corect, dar nu e asa de greu, adica il iei pana la urma. dupa aia dai spaga la traseu si gata, nu-ti mai irosi talentul cu domnul mosescu dan, ca e imun la metafore si parabole :) daca vrei sa fii corecta pana la capat, s-ar putea sa fii dezamagita ca ai facut totu bine si la sfarsit o sa ia examenul colegul tau de masina care a dat spaga.

 • 51

  Nu cred, bă, cred că aşa îl cheamă şi pe el. Oricum e doar trecător pe aici, aşa că n-o să te încurce!

 • 52

  @MiereaNaturala: Cu tot respectul, n-ai inteles nimic din tot articolul. Tocmai ce mentionezi tu in raspunsul tau sunt lucrurile pe care si autoarea le recunoaste ca fiind necesare. Nu crezi ca e bine sa citesti de doua ori inainte de a te apuca sa latri? Chiar nu reusesti sa vezi ce este inutil in manual?… Ma opresc aici doar pentru ca nu vreau sa te jignesc….

 • 53

  Pentru Cosa Nostra! Ce sa fac ? Am permis auto din 1962 retine 1962.Am parcurs peste 2 milioane de kilometri cu opt masini personale.Am colindat tarile si am avut si pene la masini ca Dacia 2, Moskvici 2, Fiat 1800, Lada Samara, VW,din nou Fiat, Pobeda,ARO.N+am ramas ca prostu in drum fiindca nu eram in stare sa remediez o defecţiune.Concluzia: Un sofer adevartat trebuie sa cunoasca masina cu care se deplaseaza.

 • 54

  @Cosa Nostra: S-ar putea să ai dreptate.

 • 55

  Permise fara numar

  Paispe persoane arestate Complici cu multi au fost Nu pentru lobby, e departe Ori c-au dormit in post!

  Instructorii soferi au dat Avand si ei un hobby O unda verde la furat Facand tot ei un lobby

  Au fost luati pe la Parchet Toti cu nepusu-n masa Si nu au mai mancat pachet Adus cu ei de-acasa!

  La imprimanta ei faceau Permise auto multe Iar sumele le imparteau Cu sefii lor din frunte

  Acuma ei au fost surprinsi Doar,.. fabricau pilotii De curse nebunesti, ne-nvinsi Si precedentul mortii!

 • 56

  Propun,sa nu mai avem dreptul sa cumparam paine,pentru ca nu stim unde e morarita cu fuiorul.Sa nu mai calatorim cu avionul,pentru ca nu stim cum e cu turbojet-ul.Sa nu mai folosim computerul,pentru ca nu cunoastem ,tehnic vorbind,cum de nu ne induce siliconul teribila silicoza,ci doar incantarea si usurarea comunicarii.Asa incat,faptul ca nu intelegem cum fiece verificare de bujie in teste,se transforma in vile si masini luxoase nu ne incuviinteaza accesul in inalta societate a soferilor de Pitesti. Probabil ca,asta cum ii zice…cumatru…mondialu…a stiut foooaaarte bine unde e infundat jiglerul carburatorului cu bani.

 • 57

  @MIKI: Conform regulei tale , tu nu poti merge la chirurg pt a fi operat , nu de alta , dar nu stii nimic de bisturiu , catgut , branula sau protoxid de azot. Sic

 • 58

  @andrei: aici ai cam dat-o ca bata-n balta. Intr-un spital modern, medicul ii face o pregatire in amanunt pacientului cu ce inseamna operatia in sine. Un pacient constient de boala lui este mai usor vindecabil.

 • 59

  @Performer: ai deviat de la subiect. Tu conduci avionul? Sigur ca trebuie sa stii cum functioneaza un avion daca il conduci! Iar despre calculator, vai de capul tau….

 • 60

  Gata, am concluzionat: Svetlana nu-i gagică!

 • 61

  @Svetlana: nu am dat in bara . banuiesc ca ai permis de conducere . te rog sa imi explici ce inseamna ABS. cum este mai bina sa fie dotata masina , cu ABS sau fara ??? care sunt avantajele ABS ????

  ai dat-o tu in bara cu postarea referitoare la avion .sic tu crezi ca un pilot are idee cum este construita o turbina cu gaze sau o instalatie hidraulica pt flapsuri?? ca stie sa le foloseasca , sata-i complet altceva , ceva gen sofer amator-autoturism.

  Iar doctorul iti explica de boala , dar tu nu stii nimic de protoxid de azot.

  Cosa Nostra are dreptate , ai balls .

 • 62

  [...] Despre metehnele obţinerii permisului de conducere. [...]

 • 63

  Sillicon Valley nu induce silicoza si nici a injuriilor scleroza.Realitatea este ca dupa modul in care e condusa tara,ar trebui ridicate multe permise si de politicieni,dar si de conlocuitori,dupa cum se voteaza.Dar nimic nu scuza lipsa de educatie,bun-simt si de instinct de conservare.

 • 64

  @ICPTT_florin: stiu asta, insa am incredere ca dumnealui ar putea sesiza mai departe anumite aspecte nelalocul lor

  Florentina Mușat
  2011-03-21 12:32:42 | Raporteaza
 • 65

  @Cosa Nostra: Da,orasul se da cu martori si se intampla in Romania.eu am o luna de cand am dat examenul.am picat de 2 ori traseul si de fiecare data am avut martor in masina.Am luat examenul a 3-a oara si “pe bune”.Adica prima data jmandria m-a facut sa vreau carnet pe merit;a doua oara mi-am cam inghitit mandria si as fi vrut sa “imi cumpar” carnetul dar nu am avut de la cine.A treia oara daca mergea,mergea,daca nu,macar am incercat.Nu a mers decat pe bune.am facut ore suplimentare de conducere.Ideea e ca se poate lua carnetul pe bune,la un examen in care ai martor. Pentru doamna Musat: Doamna prin concursul de imprejurari sus amintit am dat sala de 3 ori si de fiecare data am luat-o din prima.Ideea e ca,desi poate cartea are tot felul de intrebari ciudate de mecanica sau prim-ajutor,la examen au fost intrebari aproape logice si de bun simt la aceste capitole..Eu personal am folosit in pregatirea examenului teoretic,un site ce avea intrebarile de pe site-ul politiei rutiere,dar si cu raspunsurile corecte la ele.In situatia in care greseam,vedeam pe loc cum era corect si incercam sa inteleg,nu sa memorez.Si mi-a ajutat.Va doresc succes.

 • 66

  de aia trebuie sa stii, ca sa nu ii incurci in trafic pe ailalti care stiu.

 • 67

  Usor de citit, comic si comercial. Ma asteptam insa la ceva mai mult dupa un asemenea titlu si referinta la “cartea Codul Rutier”;

  Unii vand ceva .. altii cumpara … direct sau indirect implicati … cam asta se zice aici.

 • 68

  Eu am luat permisul corect eram gata gata sa incerc ceva. Ma rog pentru toti fraierii, mai ales dinstrusul ala de Vrancea Ioan care se da mare sofer si are impresia ca un permis aranjat e folosit de un prost. Pai ba distrusule de cate ori da unu traseul pana il ia pe malai are timp sa invete luni bune. Da ce sa stie un taran ca tine care probabil merge cu tramvaiul si se da mare expert.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Vise cu toptanul. Așteptări cu nemiluita. Aripi, câte-un kilometru fiecare. Rănite la primul zbor mai abrupt. Micșorate 10 metri. Speranțe efervescente. Teatru. Actriță. Măști pe scenă. Măști pe stradă. Vise aruncate la tomberon. Tăiat din aripi încă cinci metri. Audiții. Castinguri. Iar speranțe. Dezamăgiri. Nu sunt înaltă. N-am cu ce umple decolteul. Strânse speranțele de pe jos, una câte una, puse în sertar. Aripi micșorate încă cinci metri. Zbor mai lin și mai precaut. Căutat jumătatea lipsă. Găsit. Făcut copil. Smulse pene din aripi, făcut cuib copil. Cald și pufos. Drum nou. Proaspăt. Neumblat. Pierdut meserie. Găsitorului recompensă. Liniște. Umplut pagini cu cuvinte. Publicate. Citite. Măgulită. Regenerare aripi 10 metri. Zbor plăcut în aer străin. Orbecăială printre fraze. Not my territory. Ambiția cât casa. Teatrul, închis în sertarul de deasupra speranțelor. Ferecate. O nouă provocare. Intrigant de plăcut. Cuvintele ies din ce în ce mai repede. Capătă sens. Iau formă. Plutesc. Prind viață. O nouă meserie. Aripile deschise maiestuos, în total 3 kilometri. Ce studii ai? Ah, nu esti jurnalist? Sorry. Zbor frânt. Jigniri. Insulte. Mai nou, actrițele scriu? Aripi de potârniche uitată în ploaie și frig. Vezi-ți de meseria ta și lasă scrisul. Pornit agale pe jos. Bătut la uși noi și moderne. Din tâmplărie pvc cu termopan. Așezat cuminte oriunde sunt pusă. Plimbat hârtii. Du-le sus. Nu, mai bine jos.  Putregai în relațiile dintre oameni. Interviu Cărtărescu. Simplu și dureros de firesc. Redescoperit sertarul cu speranțe. Sub cel cu teatrul. Pornit la drum. Colegi răi. Vicleni. Deschis sertarul meseriei și pusă masca nr. 315. Cea a ipocriziei. Apoi  nr. 64: Nepăsarea. Jonglat cu măștile meseriei după bunul plac. Conștientă. Ultimul tren. Singura șansă rămasă. Obosită. Slalom printre hiene. Recunoscut din măști. Unele level up.  Aripi împietrite. Un bebe.  Descătușată. Liberă. Fericită. Sens nou vieții. Mai puțină încleștare. Relaxare. Redescoperit matrice meserie. Mulțumesc asemenea. Seva și curajul? Din cuib.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!