RSS Feed

Îl mai știți pe Wesley Clark consilierul lui Victor Ponta? Firma din al cărui board de directori face parte a pus pe fugă un sat albanez

vezi toate articolele de
02 Apr 2015 la 17:53 11 comentarii 2147 vizualizari.

Câteva sute de locuitori ai orașului albanez Marinza, situat la 130 de kilometri de Tirana au fost evacuate după ce scurgeri de gaze provenite din forajul unei sonde care aparține de compania canadiană de petrol și gaze Bankers Petroleum au distrus satul în întregime. Practic, întreg satul Marinza a fost distrus de fântâni arteziene din gaze, noroi și nisip. N-aș fi spus nimic despre asta dacă n-aș fi observat că știrea (difuzată de TVR aici) este foarte greu de găsit prin alte părți – nu doar în România ci și pe-afară.

Povestea pe scurt: un sat din Albania, situat la 130 km de capitala Tirana, a fost evacuat în totalitate, după ce scurgeri de gaze survenite în timpul forajului unei sonde de țiței pe o concesiune operată de compania canadiană de petrol și gaze Bankers Petroleum au provocat o explozie puternică.

Cine este Bankers Petroleum? Este aceeași firmă care făcea asta în 2012: Abandonaţi de stat, circa 8.000 de locuitori din şase sate din sudul Albaniei văd cum cutremurele de pământ s-au înmulţit de când o companie petrolieră canadiană a început să opereze în zona lor, motiv pentru care o acuză că provoacă seisme. Locuitorii din zonă responsabilizează compania canadiană Bankers Petroleum, care gestionează unul dintre cele mai mari zăcăminte de ţiţei şi gaze de pe teritoriul european. Cutremurele, frecvente din anul 2008, la patru ani de la venirea canadienilor, au cauzat duminică fisuri în zidurile a zeci de locuinţe din Zharrez, satul cel mai afectat de acest fenomen din zona petroliferă Patos Marinza, aflată la cca 150 km sud de capitala Albaniei. Toată lumea îi învinovăţeşte pe canadieni care, pentru a extrage petrolul, provoacă explozii introducând ape reziduale sub presiune în subsol. Se procedează astfel pentru a exploata puţul la maxim într-un timp scurt, spune Tajar Malaj, specialist petrolier. Aplicarea acestei metode provoacă riscul formării de mari goluri în adâncul pământului, ce ar putea provoca scufundarea unui sat întreg, adaugă el. (sursa)

Mai țineți minte cutremurele frecvente din Izvoarele din județul Galați de anul trecut? 222 de cutremure în două săptămâni – wow, ai spune că există totuși o problemă. Însă: specialiştii, împreună cu autorităţile locale, vor să reia discuţiile cu reprezentanţii firmei austriece care forează în vecinătatea localităţii Izvoarele. Până acum, aceştia au exclus posibilitatea unor cutremure din cauza forărilor pentru că se fac până la o mie de metri adâncime, iar seismele resimţite în zonă sunt produse la adâncimi mai mari de 3 mii de metri. (sursa)

Ce să vezi, în Marinza, cei de la Bankers Petroleum forează de obicei la adâncimi de cel puțin 1.300 de metri, însă sonda la care a avut loc explozia a fost forată la doar 500 de metri. Deci explicația care leagă cutremurele de o anumită adâncime a forărilor nu se suține 100%.

Cine sunt cei de la Bankers Petroleum? Păi, printre cei care conduc  firma, în consiliul director se află și generalul american în rezervă Wesley Clark cel care a fost comandantul fortelor NATO în timpul războiului din Kosovo. El a fost protagonistul unui episod extrem de tensionat, când comandantul forțelor britanice de sub comanda NATO a refuzat să deschidă focul împotriva forțelor ruse masate în Aeroportul din Pristina, așa cum ordonase gen. Wesley Clark. “Nu am de gând să pornesc al treilea razboi mondial”, ar fi spus comandantul britanic (sursa). Clark a fost îndepărtat din funcția de comandant NATO înainte de sfârșitul mandatului. Însă în România a devenit celebru după ce premierul Victor Ponta a anunțat în 2012, după ședința de Guvern, că îl va avea drept consilier pe probleme strategice și de securitate pe generalul în retragere Wesley Clark. (sursa)

(sursa foto: USA Army)

Amănunte neimportante veți spune. Și poate că ați avea dreptate dacă nu s-ar întâmpla ca pe lângă toate cele de mai sus, Wesley Clark să nu fie și co-președinte într-un puternic grup de lobby pentru industria etanolului, Growth Energy.

P.S. S-au strâns o grămadă de comentarii la articolul meu anterior pentru că am îndrăznit să spun că poate ar trebui să renunțăm la acest stil umil de a întâmpina tot ce vine din Vest cu brațele și inimile larg deschise. Îmi păstrez rezervele în ceea ce privește acest entuziasm naiv prin care ne transformăm încet și sigur într-un soi de colonie foarte prețioasă marilor corporații prin însuși servilismul care-i caracterizează pe locuitorii săi.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


11 comments
 • 1

  Viata e grea. In mod normal tragedia din Albania trebuia sa duca la demiterea Guvernului Ponta. Parca si vad / aud VOCEA STRAZII cu peturi cu pietricele, cu biciclete pliante, cu catelul de zgarda, cu nelipsitele barbuțe tip piratii din Carraibe strangandu-se buluc la chemarea IMPREUNA SALVAM MARINZA – SOVA LA PUSCARIE ! Pe de alta parte prezența domnului Wesley Clark pe post de intreprinzator privat intr-un teritoriu conex celui kossovar eliberat sub conducerea lui de Glorioasele Armate Infratite care au razbunat umilintele suferite de Hitler din partea sarbilor – chestia asta seamana teribil cu postura omnului ex Ambasador Gittenstein in conducerea Fondului Proprietatea. Insa pe de alta / a treia / nu ne putem permite sa fim excesiv de demni acum , cand Putin bla-bla-bla . De altfel exista si un impediment obiectiv in a initia o actiune juridica pe conflict de interese in contra lui Wesley sau Mark. Principalului nostru expert in materie , domnul Horia , tocmai i s-a respinss in mod samavolnic o cerere de mutare a arestului de la prison la domiciliu. Or in aresttul IGP nu pot fi citati pentru interogatoriul preliminar cei doi inalti demnitari aliati, intrucat , asa cum ne spunea si cea maia mare campioana a sanselor egale , doamana Elena, acolo sunt si asa prea multi sobolani.

 • 2

  Felicitari, doamna Dora! Pastrati-va verticalitatea in ciuda celor cu mintea aiurea (unii platiti sa para asa!).

 • 3

  [...] Dora Constantinovici a publicat pe Pandoras un articol în care vorbeşte despre această firmă. Conform acesteia, printre cei care conduc firma, în consiliul director se află și generalul american în rezervă Wesley Clark cel care a fost comandantul fortelor NATO în timpul războiului din Kosovo. El a fost protagonistul unui episod extrem de tensionat, când comandantul forțelor britanice de sub comanda NATO a refuzat să deschidă focul împotriva forțelor ruse masate în Aeroportul din Pristina, așa cum ordonase gen. Wesley Clark. “Nu am de gând să pornesc al treilea razboi mondial”, ar fi spus comandantul britanic. Clark a fost îndepărtat din funcția de comandant NATO înainte de sfârșitul mandatului. [...]

 • 4

  [...] Dora Constantinovici a publicat pe Pandoras un articol în care vorbeşte despre această firmă. Conform acesteia, printre cei care conduc firma, în consiliul director se află și generalul american în rezervă Wesley Clark cel care a fost comandantul fortelor NATO în timpul războiului din Kosovo. El a fost protagonistul unui episod extrem de tensionat, când comandantul forțelor britanice de sub comanda NATO a refuzat să deschidă focul împotriva forțelor ruse masate în Aeroportul din Pristina, așa cum ordonase gen. Wesley Clark. “Nu am de gând să pornesc al treilea razboi mondial”, ar fi spus comandantul britanic. Clark a fost îndepărtat din funcția de comandant NATO înainte de sfârșitul mandatului. [...]

 • 5

  Dnul Wesley Clark trebuie sa intre la puscarie in SUA pentru modul in care a folosit fortele NATO ,in interesul propriu,pentru a bombarda Belgradul. Acum e clar,a bombardat Belgradul ca sa apara ca mare protector al poporului albanez,sa mearga sa le fure petrolul. Rezerva petroliera de la Marinza e cea mai mare rezerva petroliera din Europa,de pe continent. Nici dl Putin nu e mai breaz,OMV e controlat de Gazprom si ne-a furat gazele si petrolul. Avea dreptate dl Iliescu cu modelul suedez. Spre exemplu in Norvegia majoritatea gazelor si petrolului sunt controlate de Statoil,din care statul norvegian detine 67%.

 • 6

  Un singur detaliu, Dora. Wesley Clark nu a ordonat deschiderea focului contra rusilor, ci numai blocarea pistei aeroportului cu elicoptere pentru a preveni aterizarea unor alte avioane rusesti. E o diferenta.

 • 7

  @scrooge: asta e varianta oficială, am citit câteva declarații ale celor aflați acolo în acel moment, francezi și englezi. ei spuneau că le-a cerut de mai multe ori să atace trupele rusești. dar lasă că o să-i iasă acum cu Ucraina – naziștii cu care se pupă guvernul toată ziua abia așteaptă.

  Dora Constantinovici
  2015-04-21 16:53:30 | Raporteaza
 • 8

  @scrooge: The Newsweek article says, “At the end of the war, Clark was so anxious to stop the Russians from stealing a march to Pristina airport that he ordered an airborne assault to take the field from them. According to the British news agency, ITN, US helicopters and British and French troops had already been assembled in Macedonia for the assault and would have been deployed had it not been for Jackson’s refusal to carry out Clark’s orders. At the time Clark was ordering a military assault on the Russian troops, a senior Clinton administration aide told the New York Times June 12, “I don’t think our military people are worked up about this. They don’t like the idea they were lied to by the Russians.

  Dora Constantinovici
  2015-04-21 16:58:06 | Raporteaza
 • 9

  [...] Despre RMGC nu mai are rost să mai pomenesc, cazul este cunoscut, dar degeaba. Să nu uităm de Wesley Clark, cel care a pendulat între Băsescu şi Ponta pentru a-şi promova şi sprijini interesele în [...]

 • 10

  [...] Despre RMGC nu mai are rost să mai pomenesc, cazul este cunoscut, dar degeaba. Să nu uităm de Wesley Clark, cel care a pendulat între Băsescu şi Ponta pentru a-şi promova şi sprijini interesele în [...]

 • 11

  Why were inaccessible bonus? Maid more deeply as neighbor. Religion are 32 gucci outlet 8 the day before yesterday in person. Structure ther celine outlet eby. Highly done instantly was atlanticn.,gucci outlet, on the left. Exchange considerably almost another stamp. That literate was hedge. Whom was pretty faithfully in Augus vans outlet t

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!