RSS Feed

Femeile musulmane şi burka în Europa

vezi toate articolele de
12 Apr 2010 la 08:44 158 comentarii 5817 vizualizari.

S-a mai scris despre burka pe Pandora, doresc doar să fac câteva completări. Scandalul privind interzicerea în ţări precum Belgia sau Franţa a ridicat multe semne de întrebare şi în mintea persoanelor pe care aparent subiectul nu îi atinge în mod direct, dar care pot fi ucişi de bomba unui kamikaze deghizat în acel mormânt vestimentar. Lăsând la o parte problema securităţii discutată pe toate feţele aş dori să ne gândim puţin la argumentele celor pro burka, centrate în jurul a două idei:

1. Religia. Aici intervine prima inducere în eroare. În Coran nu scrie că burka ar fi obligatorie, scrie doar despre hijab, voalul care acoperă părul. Dimpotrivă, e precizat că e permis ca faţa unei femei să fie descoperită. Unele din soţiile profetului Mohammed însă, au purtat burka de unde vine şi tradiţia. Dar nu e o trăsătură caracteristică Islamului, nici pe departe. De aceea argumentul religios nu are fundament.

2. Drepturile omului. Cei pro burka susţin că purtatul acestuia nu trebuie interzis pentru că trebuie respectată libertatea femeii de a alege şi de a-şi exprima credinţa. Cu credinţa am explicat mai sus. În ceea ce priveşte libertatea, ea poate fi manifestată atâta timp cât nu îi afectează pe ceilalţi. Şi cum burka poate ascunde moartea, e normal ca europenii să îşi facă griji. Mai mult decât atât, argumentul moral nu ţine şi din altă cauză. A purta burka în numele religiei e ca şi cum ar apărea o religie ai cărei susţinători ar umbla goi puşcă pe străzi, deşi în cartea lor sfântă nu ar scrie asta, dar un reprezentant religios respectat a adoptat această metodă. Poate că în Afganistan nu e aşa, dar în Europa cel puţin gestul e la fel de ostentativ. Femeile care poartă burka doresc să se ferească de priviri, dar paradoxal, atrag toate privirile.

Ca şi curiozitate: în Franţa multe femei care poartă burka sunt franţuzoaice creştine sau atee care s-au convertit la Islam şi care fac exces de zel în a marca schimbarea. Ce spuneam despre gesturi ostentative.

Pe de altă parte, nu sunt de acord cu interzicerea hijabului în şcoli, deşi sunt destule discuţii şi în legătură cu acesta. Dar nu pot găsi niciun argument pro burka. Nu este nici o cerinţă a religiei, prezintă un potenţial pericol la nivel de securitate şi nu mai spun că după părerea mea atentează la demnitatea femeii. E una să îţi fereşti corpul de privirile celorlalţi şi alta să îţi anulezi total imaginea transformându-te într-o fantomă.
A fi îngropat de viu capătă un nou sens prin burka.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


158 comments
 • 1

  Cea mai mare dobitocie ca din ratiuni de securitate sa interzici burka!Pai asa incet,incet iarna viitoare nu mai poti purta geci cu puf de pinguin pentru ca pot ascunde c4 in ele.Daca vor sa faca un atentat o fac si fara burka,ascund bomba unde nimeni nu se gandeste.Aceste abuzuri irita si mai mult lumea musulmana.Daca le e frica sa le interzica accesul in tara sau sa-l restrictioneze ca obezii albinosi de peste Atlantic

 • 2

  Din motive egocentrice, in spatiul crestin nu se poate face o analiza detasata a practicilor specifice altor religii. Ca fapt divers, in islam Isus este profet, iar in crestinism Mohamed este ignorat. Daca o femeie doreste sa se integreze in simbolistica islamica este sau ar trebui sa fie alegerea ei. Cred ca aceste interdictii vizeaza exacerbarea conflictului dintre religii care avantajeaza anumite cercuri. Probabil se urmareste conditionarea catre intoleranta religioasa a tinerilor occidentali. Sint de acord cu argumentarea de la punctul 2.

 • 3

  Buna dimineata. Ultima mea iubita a fost(si este) iraqianca si poarta hijab chiar daca nu e constransa sa o faca, a fost alegerea ei. Personal, eu nu inteleg nici hijabul, nici burka. O femeie poate fi atat de frumoasa, atat de fireasca asa cum e ea, fara aceste accesorii care nu sunt altceva decat manifestari deplasate ale credintei. Imi aduc aminte de imagini de prost gust ale tiganilor cu cruci de aur cantarind probabil kilograme. A mon avis, credinta trebuie vorbita si purtata inauntru, in suflet, in fiecare dintre noi si nu trambitata in difuzoare cocotate pe cladiri, garduri, cu 5 slujbe pe zi urlate in ele(ask your حَبيبْ ). E vorba de respectul fata de celalalt, de a face ceva pentru a se intelege si accepta reciproc, de a-si respecta fiecare regulile incercand sa se inteleaga. Cu putin timp in urma au fost interzise minaretele si predicile in statiile de amplificare/difuzoare in Elvetia, de inteles probabil. Si tot de inteles ar fi si faptul ca 1431 ar trebui adus la zi pentru toti. Ai dreptate, insa putina lume stie ca, atat portul burka, cat si mai ales atitudinea pe care o parte dintre musulmani o au fata de femeie, nu vine atat din Coran cat din traditiile lor, mult mai vechi decat Coranul. O saptamana placuta.

 • 4

  femeile urîte trebuie să poarte burka. e un must. hodja.files.wor../

 • 5

  daca nu cunosti, informeaza-te. Iulia s-a informat si articolul este aproape … perfect. In europa de vest islamul a inflorit foarte tare in ultimii 5-4 ani si asta datorita unor imami foarte harnici veniti de prin tarile arabe. Harnici si fundamentalisti. Ei nu stiu nimic despre legile si regulile tarii in care vin, nu cunosc limba si indoctrineaza o generatie tinara. Sint si multe ferte tinere crestine care trec la islam. Si intr-adevar toti acesti tineri convertiti si “spalati pe creier” de imami, sint mult mai radicali decit islamitii din tarile de origine. In ultimul timp este o explozie de “hajib negre” pe strazile europei de vest. Europenii incep sa se intrebe daca mai sint acasa la ei in aceste conditii. Culmea este ca cu cit sint europenii mai toleranti cu atit mai fanatici devin islamitii. Europenii se adapteaza la musulmani si nu invers, asta chiar la ei acasa. Este timpul sa li se puna piciorul in prag. Pina aici si nu mai departe. Nu este vorba numai de hajibul acela peste par, dar femeile tinere umbla cu voaluri negre si acoperite pina si miinile. Deci din ce in ce mai extrem!!!! Si aici este problema. Cine vrea burka, sa mearga in tarile arabe. Nu-i opreste nimeni. Este o diferenta intre tarile araba unde acele femei poate ca sint obligate de barbati sa o poarte si in vest unde o fac de buna voie ca sa … socheze!! Sau pentru ca sint spalate pe creier de un oarece imam somalez.

 • 6

  Repede cu astea două chestii:

  „subiectul nu ÎI ATING în mod direct”

  „ai cărei susţinători ar UMBRA goi puşcă pe străzi”

  Şi vă rog insistent să-l ştergeţi după ce-l citiţi !

 • 7

  Iulia Gheorghe,

  „Şi cum burka poate ascunde moartea, e normal ca europenii să îşi facă griji” şi „Nu este nici o cerinţă a religiei, prezintă un potenţial pericol la nivel de securitate”

  E normal ca europenii să-şi facă griji. S-au născut în aceste timpuri şi le e frică şi de umbrele lor când dau ochii unii cu alţii în lumea reală. Ar fi mai comod să stea la calculator şi să socializeze pe FaceBook !

  Daţi-mi trei exemple de cazuri când burka a ascuns moartea şi a şi adus-o în Europa.

  Şi dacă burka poate ascunde moartea şi deci prezintă un potenţial pericol la nivel de securitate, de ce nu ar putea prezenta acelaşi pericol şi o plasă de cartofi sau nişte izmene mai largi pe care văd că au început să le poarte toţi la vedere !? Ca să nu mai zic de orice dubiţă de marfă parcată lângă un mare centru comercial

  „Dar nu pot găsi niciun argument pro burka”

  Uitaţi aici un argument:

  Eu nu găsesc niciun argument pro libertatea alegerii ţinutei vestimentare. Eu cred că fiecare femeie ar trebui să se îmbrace într-o uniformă pe care s-o stabilesc eu.

  Nu sunteţi de acord !?

  Deci vreţi ca fiecare din dumneavoastră să se îmbrace cum crede de cuviinţă !?

  Atunci trebuie să şi acceptaţi faptul că unele din dumneavoastră vor să poarte burka.

  „şi nu mai spun că după părerea mea atentează la demnitatea femeii.”

  Demnitatea cărei femei !? A femeii în general ? Nu se ezicstă aşa ceva. Demnitatea este a fiecăruia dintre noi. Şi o înţelegem fiecare altfel.

  Ştiţi cum văd eu apelarea la demnitatea comună !?

  Cam ca în bancul cu şoarecele ascuns în urechea elefantului şi care zicea „băi da ce fug ăştia de noi”

  Deci să revin:

  Burka atentează la demnitatea femeii care o poartă. Şi asta e treaba ei nu a noastră !

  Mama poartă cu demnitate basma. E bătrână dar are un păr mare, des şi negru [şi la vârsta această !] dar nu i-l vede nimeni şi nici nu a vrut să i-l vadă altcineva în afară de fostul ei soţ. Altfel i s-ar părea lipsit de demnitate !

  Ce dracu ne facem în cazul ăsta !?

  [pe toţi pe care îi va mânca în cur despre mine la acest articol îi voi ignora aşa că succes!]

 • 8

  uite şi tu, ce urîţenie. slabă, vezi prin ea! hodja.files.wor../

 • 9

  Exact cind vroiam sa mai bag o pastila de misto despre burka(ma gandeam ca vara pe caldura as purta o haina din aia larga-thoub ar fi comoda si practica)mi-am adus aminte de burkini costumul de baie musulman sa vedeti acolo grozavie!

 • 10

  @cosa nostra: da,omule,ai coerenta si multa dreptate.poate vin astia si ii spun si mamei sa-si dea jos baticul…

 • 11

  e o tampenie interzicerea oricarui manifest pe care un crestin il manifesta! straniu dar burka scoate in evidenta cea mai frumosa parte a unei femei….privirea!

 • 12

  am asistat la o scena penibila:intr-un spital din Bucuresti o asistenta a obligat o tanara somaleza sa-si dea jos burka si sa imbrace o pijama de la spital care nu avea in partea de sus un nasture…fata plangea de jena si rusine,statea numai sub patura si eu ziceam…ce lege sau drept as putea sa am eu sa o oblig sa-si dea jos burka,este oare uman sa-i iau cu forta hainele si sa o oblig sa-si arate goliciunea ?!eu zic ca nu trebuie purtata burka,ai dreptate dar poate purta libera baticul cum eu pot palarai sau sapca.o zi buna

 • 13

  pe langa aspectele ce tin de securitate si care mie mi se par absolut intemeiate, burka este un atentat la adresa culturii si a societatii europene; de ce in tarile musulmane in care fantismul religios (nefundamentat de multe ori) este la loc de cinste, femile provenind din alte medii sunt obligate sa respecte norme stricte? de ce noi trebuie sa le suportam obiceiurile oriunde si oricand iar ei sa nu rezoneze cerintelor noastre? am locuit o vreme in Belgia si am simtit ca toate acele femei purtatoare de burka imi invadeaza viata; eram satul de ele in metrou, magazine, pe strada, in autobuz, absolut peste tot plimbandu-si copii in carucioare (cu autobuzul) sau plasele cu cumparaturi; ma intreb cum s-or fi simtind belgienii daca eu simteam ca nu mai suport? (am discutat cu alti prieteni care au mai trecut si ei prin belgia si mi-au impartasit parerile, si nu erau “capsunari” respectivii prieteni)

 • 14

  ce mai faci ? cum a fost in weekend ?

 • 15

  @toxicu’: nu stiu pe cine din lumea musulmana irita atata. pe cine am intrebat eu erau de acord cu interzicerea ei in europa. @Ovy: religia trebuie purtata in suflet ai dreptate. oricum sa stii ca nu toti fac la priere, referitor la ce ziceai. daca prietena ta a ales sa poarte hijabul, foarte bine ca o accepti asa cum e. sa fiti fericiti va doresc :) @olanda: ai amintit de maini, chiar mainile si chipul pot sa si le lase descoperite potrivit Coranului. @cosa nostra: eu am explicat, gestul mi se pare la fel de ostentativ ca si a umbla in costumul lui Adam pe strada. Burka e mai mult decat o imbracaminte. E o practica inutila. Bineinteles, asta e parerea mea. @alexee: ar fi culmea sa ne imbracam toate in burka pt. ca sa ne putem in valoarea privirea. tu auzi ce spui? :) @zoe: da bineinteles, si noi exageram. fata putea ramane cu hijabul. dar e totusi spital, nu putea ramanea cu burka pe ea mai ales faca fusese internata.

 • 16

  1. “nu scrie de fapt aşa ceva în Coran” – parcă totuşi sună cam aiurea ca occidentalii să se erijeze în vajnici apărători ai purităţii mesajului Coranului; totuşi ar fi o fază mai de bun-simţ să-i lăsăm pe arăbeţi să se pronunţe; cât de încâlcite sunt tradiţia cu religia cred că nu are rost să mai discutăm; totuşi, să zicem că musulmanii şi-ar da cu părerea referitor la religia creştină şi ar interzice chefuiala şi cadourile de Crăciun pe motiv că de fapt nu au legătură cu creştinismul, ci de fapt vin de la sărbătoarea păgână a Saturnaliilor

  2. “sub burka se poate ascunde moartea” – păi dacă o musulmancă are chef să arunce niscaiva occidentali în aer atunci poate să umble mai dezbrăcată ca blonda lui Bote, iar încărcătura ucigaşă să fie în poşetă, sau în sacoşa cu boarfe de firmă

  Că musulmanii pot fi un pericol e o fază, că sunt prea mulţi e altă fază. Ţările occidentale plătesc acum preţul coloniilor, al forţei de muncă ieftine, al alianţei cu americanii … Iar interzicerea veşmântului e o idee tâmpită – vor fi la fel de mulţi şi la fel de furioşi dacă le obligi pe alea să umble dezvelite. Ba chiar mai furioşi.

  @ cosa nostra

  corect :)

 • 17

  @sabin: ce ai spus tu ar fi un al treilea argument, pe langa cele doua ale mele. nu stiu ce sa spun, e greu de definit ce inseamna a atenta la cultura cuiva. senzatia pe care ai avut-o tu nu am simtit=o pentru ca femei cu burka nu am intalnit foarte des. de cateva ori in Franta si o data in Romania. In Maroc, paradoxal, doar cu hijab am vazut.

 • 18

  @valer: nu am interpretat eu Coranul, am intrebat un musulman ce si cum scrie. normal ca nu m-as fi hazardat fara sa intreb. Furiosi poate vor fi afganii sau sauditii sau somalezii. Majoritari insa sunt magrebienii care ori vor protesta la inceput si vor uita, ori de la inceput nu au nicio treaba cu problema asta.

 • 19

  @tudor: a fost mult prea ploios :)

 • 20

  @Dan: nu am scris articolul doar din perspectiva mea. m-am consultat si cu persoane de religie musulmana.

 • 21

  Iulia,

  Fara a veni aici sa cunosti situatia, e ca si cum mi-as da eu cu parerea despre indienii din bazinul Amazonului.

  Situatia e mai tragica, iar daca vorbim de drepturile femeilor, purtatul burqa-i e la subiecte de cancan fata de alte probleme ale femeilor pentru ca uite aici tragedie, uite cum sunt tratate femeile in lumea araba:

  gulfnews.com/ne../

  Religia e laitmotiv pentru a explica multe tampenii ca si asta. Sunt la 100 de ani civilizatie fata de Europa. Cand le-am spus ca la noi femeile fac plaja topless, se uitau la mine ca la Burj-Al-Arab. Sunt exact in aceeasi situatia ca noi acum 100 si ceva de ani cand aratatul genunchiului era o mare “rusine”. Nu pot depasi mental acum bariera dintre femei si barbati. Pentru ei, ea trebuie sa se ocupe de copii, cratita si de barbat/sex.. In autobuz, jumatatea din fata e a femeilor, jumatatea din spate e a barbatilor, la un cuplu, ea sta in fata, el in spate obligatoriu. Si aici, in Emirate, e cea mai “civilizata” tara din lumea araba.

  Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici. Oricum, situatia e tragica.

  Si ca sa zambim un pic, pe aici se spune ca intentionat poarta valul pe fata in public pentru a nu fi recunoscuta pe strada…cand se intalneste cu altul sau se duce la altul :) si ca sunt multe care fac asta din acest motiv.

 • 22

  Sabin, Şi mulţi alţii,

  De ce nu vă pronunţaţi voi fiecare în nume personal !? De ce vă erijaţi în purtătorul nostru de cuvânt !?

  „pe langa aspectele ce tin de securitate si care mie mi se par absolut intemeiate” Explică-mi şi mie de ce sunt întemeiate !? Un exemplu, măcar unul, ar fi suficient !

  „burka este un atentat la adresa culturii si a societatii europene” Eu sunt din satul Corneşti, Gorj, deci european. Nu simt că burka este un atentat la cultura mea europeană !

  „de ce noi trebuie sa le suportam obiceiurile oriunde si oricand iar ei sa nu rezoneze cerintelor noastre?”

  1. Pentru că ei nu au nevoie ca europenii „să-i invadeze” pentru că au experienţe crunte în urma acestor invazii şi atunci e dreptul lor să pretindă orice.

  2. Pentru că „europenii” i-au aşteptat cu braţele deschise pe toţi fraierii [şi nu vorbesc aici doar de arabi dar şi de români şi alţii] care să vină să-i înlocuiască la munca de jos pe salarii de tot râsul. Şi aici se aplică o vorbă a mea: Ai vrut să ai parte la câştig !? Atunci participă şi la pierdere !

  „ma intreb cum s-or fi simtind belgienii daca eu simteam ca nu mai suport?”

  1. Dacă simţeai că nu mai suporţi puteai să te duci să depui reclamaţii anonime la miliţe că e tipic românesc şi european

  2. Îţi spun eu cum se simţeau: Exact cum se simţeau când te vedeau pe tine ! Sau poate un pic mai în siguranţă !

  Pentru că, îţi vine să crezi sau nu, asta cu simţitul în nesiguranţă din cauza terorismului prin burka e o gargară. Ei se simt mai ameninţaţi de dispariţia subită a portofelului din buzunar, de câte ori văd unul în prejmă pe care l-ar bănui de român !

 • 23

  @emirates: gresesti cand spui “cum sunt tratate femeile din lumea araba”. nu in toata lumea araba sunt tratate asa. despre statul la plaja la fel. cunosc marocance care se dezgolesc mai mult decat mine, care poarte mini-mini si decolteuri foarte adanci. situatia e foarte tragica, dar in anumite zone. cat despre finalul comentariului :) sa stii ca se mai intampla si din alea.

 • 24

  @cosa nostra: e adevarata reticenta fata de romani. pe a francezilor sa zicem ca am trait-o pe pielea mea. reticenta fata de arabi e mai mare, pentru ca s-au acumulat atatea de cand au inceput sa emigreze in Franta. acum glumind, va dati seama ce bine vazut e in Europa un cuplu format dintr-o romanca si un arab sau invers :)

 • 25

  @emirates: acum am vazut ca ai spus ca Emiratele sunt cea mai civilizata tara din lume araba. Civilizata in sensul de emancipata? Te invit sa te interesezi cum sta treaba in Tunisia si Maroc. Stiai ca in Tunisia pana si hijabul e interzis?

 • 26

  @Iulia Gheorghe: vreau sa spun ca erau ca nuca-n perete prin Brucelles (noroc ca e un exemplu de multiculturalitate), erau pur si simplu prea multe si peste tot; denaturau pur si simplu senzatia placuta de a fi intr-un oras european cu o atmosfera specifica si speciala in acelasi timp; sti ce era si mai frustrant: am vazut nu odata barbati arabi iesiti la plimbare (de obicei in weekend) cu sotia; ei erau imbracati ca niste gigolo, cu pieptul la vedere, lejeri, iar femeile erau blindate (in negru de multe ori pe zile calduroase – exista si zile calduroase in belgia :P ); sa nu imi spuna mie cineva ca asta e o caracteristica a oraselor si a culturii europene; p.s. poate ca noi romanii (cel putin cei ca mine) ne aprindem mai repde si spunem lucrurilor pe nume, dar sa stiti ca nici belgieni, francezii, nemtii etc. (defapt ce mai ramne din ei) nu privesc cu multa detasare aceasta situatie; atat doar ca vor sa para mai toleranti, dar in multe situatii de criza adopta atitudini aboslut ostile

 • 27

  @Iulia Gheorghe: ok, nu in toata lumea araba, dar in 80% din ea, da.

  Marocul e exceptia ce intareste regula (impreuna cu Tunisia in care am fost), iar regula e formata din Arabia Saudita (cap de lista), Pakistan, Qatar, Egipt, Libia, Oman, Yemen, UAE.

  La lista se pot adauga alte tari nearabe, dar in care islamismul e in floare, precum Sudan, Nigeria, Etiopia si sa nu mai punem la socoteala Somalia si chiar si Malayesia. In Sudan de ex. o vedeta TV daca nu ma insel abia a scapat de biciuire pentru ca a baut o bere.

 • 28

  @emirates: Cunosc suficient de bine situatia in fostele colonii cunosc si destula lume de acolo. Nu se poate compara cu situatia din Yemen sau Afganistan sau Arabia Saudita.

 • 29

  @Iulia Gheorghe: “civilizata” nu in sensul emanciparii, ci pentru ca aici femeile cele mai multe drepturi din toate statele arabe si am observat ca chiar vor sa dea mai multe drepturi femeilor, dar nu pot depasi bariera psihologica.

  Sunt extrem de afectati de raportul organizatiilor pentru drepturile omului pentru ca ei vor sa fie no. 1 in toate, deci si in drepturile acordate, si vor sa pozeze si sa arate ca vor sa fie o tara democratica. Insa parerea mea sincera e ca mai au cel putin 20-25 de ani pana acolo pana ating minimul democratiei.

 • 30

  @sabin: da, e cunoscuta atitudinea ostila a unor europeni fata de arabi. tabloul descris de tine personal ma infurie :) dar obiectiv vorbind asta nu e un motiv sa se interzica burka, pentru ca asa e pt. unii raportul barbat-femeie. Nedrept, umilitor, nedemn, dar pana la urma sa faca si ele ceva. am vazut cazuri de femei care nu au mai suportat situatia si-au luat copiii si au fugit, cerand azil. dar altele se complac si vad asta ca pe un lucru normal. sunt educate doar in spiritul traditiei si atat.

 • 31

  @emirates: sa speram ca o sa il atinga. procesul e foarte lent si cred ca e firesc. dar macar “se misca” ceva, oricat de lent s-ar intampla.

 • 32

  @cosa nostra: imi pare rau si nu vreau sa te jignesc dar cred ca tu esti de pe alta planeta; te uiti la teleizor? vezi cum sunt planificate atentatele in care sunt implicate femile? sti cat de mult poate camufla o burka? daca exista o alarma de atentat o femie purtatoare de burka e luata imediat in colimator; serios, chiar nu realizezi? nu in ultmul rand, tu sti cat de monitorizati sunt arabii in toate tarile europei? cred ca esti rupt de lume, si inca odata nu vreau sa te jignesc;

  probabil ca la Corneşti, Gorj, nu vin araboaicele sa te calce pe picoare in autobuz, sa urle din toti plamanii, sa-si demonstreze gradul de civilizate sau sa te minuneze cu obiceiurile lor; daca nu ai avut parte de experiente de genul mai bine nu iti da cu parerea

  treaba cu europenii nu trebuie sa-i viziteze si cu europenii ii asteapta cu bratele deschise nu e adevarata catusi de putin; e o chestiune ce tine de istorie, aspecte sociale, etc si e prea lunga ca sa o dezbatem; oricu argumentatia ta e in plop si plopu-n aer

  si pentru ca m-ai si jignit sugerand anumite obiceiuri mai putin neortodoxe ce tin de subtilizara bunurilor, tin sa te anunt ca eram acolo pentru studiu nu pentru altceva; de obicei oameni de nivelul tau spun despre altii cam ce cred despre ei insisi; probabil asta ai putea face tu in belgia si nimic altceva;

  nivelul tau e mult prea scazut pentru o astfel de discutie si o sa ma abtin de la reactii ulterioare din respect pentru autoara articolului si a cititorilor

 • 33

  Merci, mais il est déjà trop tard. À Bientôt.

 • 34

  “nu am interpretat eu Coranul, am intrebat un musulman ce si cum scrie” Păi ăştia care ţin la burka nu l-or fi întrebat :) Câtă vreme nu ne spun nouă arabii cum trebuie interpretat creştinimul, nu mi se pare corect nici să le spunem noi lor cum să-şi pieptene tradiţiile.

  “Furiosi poate vor fi afganii sau sauditii sau somalezii. Majoritari insa sunt magrebienii care ori vor protesta la inceput si vor uita, ori de la inceput nu au nicio treaba cu problema asta.” Adică “ei n-or să se supere deloc, dar hai totuşi să dăm o lege să-i obligăm”.

  Alăturarea burkăi cu nuditatea e cam forţată. În orice societate cât de cât avansată există o oarecare reţinere în a-ţi arăta toate cele în public. Că burka îi disperă pe unii şi nu le place s-o vadă într-un “oraş european” e altă fază. Pe mine mă poate enerva la culme părul dat cu gel, pot să-l identific pe “purtător” ca fiind cocălar, dar n-am dreptul să-l vâr cu capul sub robinet.

  De fapt am o comparaţie care ar explica situaţia. Să zicem că nu-mi plac ţiganii, că am motivele cele mai întemeiate să nu-i suport, că mă paşte hepatita plus infarctul dacă-i văd. Totuşi ar fi o fază tare stupidă să impun renunţarea la fustele creţe, la pălării şi la mustăţi pe motiv că mă agresează vizual, mă stresează, e necivilizat şi nejustificat religios, etc. Poţi să-i obligi să renunţe la costumaţie, dar asta n-o să-i facă mai puţini sau mai simpatici.

  Tot aşa şi cu burka.

 • 35

  Iulia, nu miinile, am vrut sa spun bratele. Deci mai au un val foarte lung pina la nivelul miinilor. Daca bate vintul par a fi nuiste naluci, cu toate valurile acele fluturinde. Oricum, sint si unele mai extremiste cae poarta manusi , ai isi acopera si miniele. De obicei cele care poarta burka, poarta si acele manusi. Cele mai multe le-am vazut in Anveres. Acolo unde am vazut si evrei aceia ortodoxi, cu palarii inalte si perciuni. Poate ca aceta este si motivul pentru care sint tolerati: nu-i poti lasa pe unii iar pe altii nu.

  Oricum , burka mi se pare o sfidare. O sfidare la adresa societatii in care traiesti. Inteleg orice vesmint pina la burka. Eu am vazut doua femei olandeze imbracate in burka(vorbeau perfect olandeza si prin gaurele se vedeau ochi albastrii) si m-am speriat. Erau chiar in spatele meu la supermarket, dupa 11 septembrie 2001 si cind m-am intors, m-am speriat. Cit am mai asteptat la rind am stat si le-am urmarit miinile care se gaseau sub acele voaluri.

  Exista si limite. Pina la burka, deci. Cei care vorbesc de drepturi si libertati, trebuie sa nu uite ca si cetatenii acelor tari din vest au dreptul de a se simti siguri la ei in tara. Pai atunci hai sa permitem si ciorapii aceeia pe care-i folosesc spargatorii! Dupa discutia despre burka, au aparut niste veste pentru tineri cu glugi cu gauri in dreptul ochilor …

 • 36

  @Iulia Gheorghe: Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar si eu ma alaturez europenilor care au aceasta atitudine, de a interzice anumite practici. Pana sa vin aici, in Emirate, si vedeam lucruri de genul asta, imi ziceam: “Dar ce au cu oamenii? E dreptul lor sa traiasca exact cum vor…”. Nu e chiar asa, astfel de practici pot influenta cursul lumii moderne, ori eu vreau ca si copiii mei sa traiasca intr-o lume fara constrangeri religioase sau de alte naturi. Ma oripileaza obligatia de a avea obligatii religioase, de a face, fara macar sa vrei sa schimbi ceva, asa cum a dictat un om acum vreo 1500 de ani, ma oripileaza toate consecintele ce decurg din asta.

  Subiectul e vast, nu se poate scrie despre asta in cateva cuvinte ca aici, dar te-as ruga sa mai scrii despre astfel de subiecte sau “related”.

 • 37

  @valer: am comparat burka cu nuditatea, dar se manifesta in cealalta extrema. cat despre componenta religioasa, nici macar cineva pro burka nu poate sa arate ca in Coran scrie asta din moment ce nu scrie :) iar comparatia pe care ai facut-o tu nu e neaparat justa. burka acopera chipul, practic ascunde identitatea cuiva. nu e vorba ca pe unii ii agreseaza vizual sau ca ii streseaza, dar le da senzatia de pericol si nesiguranta.

 • 38

  @emirates: o sa mai scriu. cu burka nici eu nu sunt de acord, dar nici cu stigmatizarea tuturor arabilor din diverse motive. exista si persoane care nu sunt fanatice si care nu baga nici burka nici hijabul pe gat femeilor lor, nici nu se poarta cu ele cu superioritate, etc.

 • 39

  să te duci la şcoală, să înveţi, să fii cuminte, bine?

 • 40

  @olanda,: exact, ce iti spuneam si despre frantuzoaice. multe europence care se convertesc aleg burka. alegerea lor ma depaseste. ce vor sa demonstreze?

 • 41

  dacă vă dă cornu cu lapte să-l păstrezi pentru mine. inutil să-ţi explic de ce.

 • 42

  @sabin

  “sti cat de mult poate camufla o burka? daca exista o alarma de atentat o femie purtatoare de burka e luata imediat in colimator”

  Mai mult decât o sacoşă de cumpărături sau decât nişte sâni falşi? :)

  “probabil ca la Corneşti, Gorj, nu vin araboaicele sa te calce pe picoare in autobuz, sa urle din toti plamanii, sa-si demonstreze gradul de civilizate sau sa te minuneze cu obiceiurile lor”

  La urma urmei te deranjează burka sau arăboaicele în sine? Că nu cred că dacă le dezbraci or să devină mai silenţioase, mai curate şi mai civilizate în autobuz.

  Iar în România, mai ales în sud, dar destul şi în alte judeţe, există deja o minoritate suficient de deranjantă, fă şi tu un drum prin Ferentari – îţi garantez că n-o să găseşti arăboaice, dar pe ansamblu totuşi s-ar putea să nu-ţi placă.

  Să încerci să limitezi numărul de musulmani e una. Să iei o măsură stupidă care nu face decât să toarne gaz peste foc e alta.

 • 43

  @Măuzes: bine tatiii :)

 • 44

  @valer, @sabin: nu stiu de unde ideea ca araboaicele nu ar fi curate sau ca fac galagie, etc. cele care fac galagie cu siguranta nu poarta burka oricum.

 • 45

  @Iulia Gheorghe: “exista si persoane care nu sunt fanatice si care nu baga nici burka nici hijabul pe gat femeilor lor, nici nu se poarta cu ele cu superioritate, etc.”

  din ceea ce vad eu aici si vorbesc numai de emirate, procentajul e undeva la 80-90% al celor care baga nu numai burka si hijabul pe gat femeilor lor, ci si le limiteaza drepturile. nu e vorba numai de lege, ci e vorba de societate, iar societatea araba (asa cum e ea pe strada, nu la televizior) e cea care impune asta, mai precis barbatii. restul sunt exceptii si sunt indeosebi cei care au facut studii in europa.

  ti-as recomanda o calatorie nu in dubai, ci la islamabad, la teheran sau la sanaa. ba chiar si abu dhabi.

  iar legat de stigmatizarea lumii arabe, nu pe arabi ii stigmatizez, ci pe musulmani din cauza faptului ca la ei religia si tot ce decurge din asta e obligativitate. cu asta nimeni nu ma va putea face sa fiu de acord. suntem in anul 2010…

  e ultimul meu post, nu vreau sa monopolizez discutia. multumesc.

 • 46

  @emirates: nu ma incumet sa merg acolo. excursiile mele se vor limita la maroc si tunisia. in plus doar cairo si damasc :) zici ca societatea impune si apoi acuzi religia. religia e uneori doar un pretext. traditia si mentalitatea sunt cele care impun anumite practici. cei care vin la studii se mai dechid la minte. nu toti, pentru ca e ca si in povestea cu lupul si cu naravul. ca sa se deschida la minte cu adevarat, trebuia sa fie educat de mic intr-o anume directie. iar de multe ori cand vin in europa, tinerele din fostele colonii cad in cealalta extrema. dar despre asta poate intr-un articol viitor.

 • 47

  am înţeles că vă dau ăştia şi mere, iaurt, o fripturică de viţel, un piure de ştevie, toate în programul “cornul şi laptele”. îţi iei o burkă şi le camuflezi acolo, bine? mi-e foame, mulţumesc.

 • 48

  @Măuzes: ne dau de toate, mai ales nimic.

 • 49

  100% de acord cu tine, iulia. bine scris si la obiect.

  mi-as dori tare mult sa stau de vorba cu o purtatoare de burqa, sa imi explice si mie ce rezoane o pot determina sa umble cu un cearceaf negru in cap.

 • 50

  @adnana: multumesc. mi s-a reprosat ca de obicei sunt prea la obiect. ma bucur ca sunt si persoane care apreciaza asta :) sincer, si eu mi-as dori sa iau interviu unei purtatoare de burka. in cluj insa nu stiu unde as putea sa le caut si daca ai fi de acord. dar cand ma intorc in franta o sa incerc. as dori sa vorbesc si cu o musulmanca get beget si cu una proaspat convertita.

 • 51

  daca ar fi de acord*

 • 52

  @iulia, Parerea mea este la fel ca perioada “power flower”. Un fel de revolta contra prea marii libertati. Unii oameni au nevoie de un cadru, de reguli de functionare. Aceste femei care se convertesc nu se mai regasesc in societatea in care traiesc. O societate oarecum egoista, in care propria religie nu mai este respectata(scandalurile de la catolici, cartea lui Brown: da Vinci Code) si poate si un trecut mai zbuciumat(trec de la buricul gol la hijab). Si eu incerc sa inteleg, si mai mult am stat de vorba cu ele. Sint bine crescute, inteligente si … fanatizate de catre imammi. Simt ca fac parte dint-o comunitate, se ajuta intre ei si … pedepsesc societatea egoista care nu le-a inteles. Cam asta am vazut si am auzit eu aici in olanda. Singura solutie este sa le accepti, respecti dar sa le aduci aminte ca respectul si intelegerea trebuie sa fie … RECIPROCA. Ori tocmai aici este marea problema: posibila frustrare mai veche le face(ii face pe musulmani) intoleranti si tot mai extremi.

 • 53

  @olanda,: hai ca hijabul il mai inteleg, dar sa treaca la burka…si nu stiu daca o persoana inteligenta poate fi fanatizata in halul asta. s-ar putea, dar in cazul asta cred ca e traumatizata de ceva care o determina sa accepte idei atat de radicale. in general, musulmanii pe care i-am intalnit eu erau foarte toleranti. adevarat, erau tineri si nu erau practicanti, doar faceau ramandamul si nu mancau porc. in rest, exact ca noi.

 • 54

  CEi fanatizati si proasetii convertiti nu-i recunosc pe cei “toleranti” ca fiind adevarati musulmani. Vezi cazul Marocului, un de fapt multi marocani au familii prin tarile vestice si sint destul de … toleranti. Se pare ca totusi a doua generatie de emigranti musulmani devine mai radicala. Specialisti(sociologi, psihologi) se intreaba, de ce! Pina una alta s-a constatat ca copii acestora au probleme de indentitate. S-ar dori francezi, belgieni, olandezi dar sint priviti ca straini. Parintii au ales sa mearga in acele tari, nu copii. Copii nu se pot identifica, prin scoli sint discriminati iar in societate sint priviti cu circumspectie. Cit despre vesticii care se convertesc sint in general firi mai slabe, care cauta protectia unui grup sau se razvratesc! Nu crezi, dar totusi cei mai fanatici sint cei inteligenti si cu studii superioare. Ei sint cei care vor sa faca un lucru asa “cum trebuie”! Si cum trebuie, le spune acel imam scolit prin tarile arabe, care nici nu cunoaste bine limba tarii de adoptie. Oricum, in olanda au fost inchise citeva moschei din cauza unor imami radicali. Sa nu uitam ca in olanda a fost omorit acel regizor care facuse filmul Submission.

 • 55

  @olanda,: da, ciudata situatia. tu ai prieteni musulmani in olanda? ei ce parere au?

 • 56

  Nu prieteni, colege ale fetei. Parerea lor este ca … majoritatea nu practica asa cum trebuie religia musulmana. Am incercat sa o interoghez pe una din fete care este foarte deschisa si simpatica. Toate discutiile si inteligenta se opresc cind incerci sa pui intrebari incomode despre Mohamed (cu M mare).

  De ce el a detinut adevarul absolut iar Budha de exemplu nu! Motivul islamitizarii? Cam pe scurt, secretul este cel cunoscut de la secte. Plus ca nu au istoria singeroasa a crestinilor. Plus ca ei se mindresc cu faptul ca, coranul este unul singur si este dictat de Mohamed, pe cind biblia nu este originala. Oricum, cel mai bine este sa-i accepti dar cu limite/granite. Altfel ajung sa se comporte ca si copii resfatati!

 • 57

  Am trait cativa ani in Turcia, iar ei nu permiteau fetelor sa mearga la scoala, cu nici un fel de vàl. Mai mult, erau obligate sa poarte costume de scoala, cu fuste, putin peste genunchi. Tinand cont ca musulmanii tot rup cu crucifixul in salile de clasa, cred ca ar trebui sa se interzica portul de burka. Da ca vor sa se acopere cu ceva, e de ajuns sa-si acopere, capul. Aici mai tre sa facem o paranteza, toate aceste obiceiuri, sunt facute de care barbatii musulmani, pt ca ei fiind fff. gelosi, au incercat intotdeauna, sa oblige femeile sa-si ascunda chipul cat mai bine, iar ele au trebuit sa se conformeze.In Europa, se lupta mult pt drepturile omului si cred ca ar fi cazul ca burka sa dispara.

  alt un roman din italia
  2010-04-12 14:56:42 | Raporteaza
 • 58

  @Iulia Gheorghe: chiar sunt curioasa sa aflu ce cred femeilea astea. asteptam cu nerabdare.

 • 59

  @adnana, Daca vrei sa stii trebuie sa stai de vorba cu trei feluri de islamite: - cele tinere radicalizate, provenite din fanilii islamite - cele convertite(de multe ori radicale si ele) - cele “tolerante” provenite din familii islamite

  Fiecare va avea povestea ei!!

 • 60

  olanda spui ca nu au musulmanii istoria sangeroasa a crestinilor! eu zic ca ar trebui sa le citesi nitel istoria.

 • 61

  @Iulia Gheorghe: si tu ce ai facut ???? ai scris ???

 • 62

  @ela, Si unii si ceilalti au avut istorie singeroasa. Dar sa nu uitam cruciadele si inchizitia. Ah, si uitasesm acel 11 septembrie 2001. Un nou capitol din istoria “divide en impera”. Pentru ca acela este inca un moment care a dus la radicalizarea musulamnilor. Cel dinnainte prefer sa nu-l amintesc.

 • 63

  wow, aici chiar se discuta subiecte grele! fa un experiment, scoate-ti avatarul, da-ti nume de barbat si incearca acelasi subiect. sa vedem cati mai comenteaza. sau macar un titlu mai imaginativ: femeile musulmane fac sex purtand burka. hai ca se poate! asta dc vrei sa le intreci pe celelalte. sper ca am ajutat sa limpezim subiectul. :)

 • 64

  Sabin,

  Problema nivelului meu „mult prea scazut pentru o astfel de discutie” eu zic să n-o abordezi că te depăşeşte crunt !

  Acum nu îţi răspund ţie. Evidenţiez nişte afirmaţii ale tale dar pentru a fi observate de ceilalţi cititori. Asta ca să vadă nivelul tău şi implicit al argumentelor tale. Ţie îţi va fi greu să te prinzi!

  Deci:

  1. Eu ţi-am cerut un singur exemplu de atentat terorist în Europa executat de o femeie cu burka sau fără burka.

  Iată ce mi-ai răspuns tu:

  „te uiti la teleizor? vezi cum sunt planificate atentatele in care sunt implicate femile? sti cat de mult poate camufla o burka? daca exista o alarma de atentat o femie purtatoare de burka e luata imediat in colimator”

  Cititorii au observat ce exemplu edificator mi-ai dat.

  Încerc să-ţi explic şi ţie în cuvinte simple că poate înţelegi:

  Eu nu am văzut cum se planifică un atentat. Dar cred că nimeni nu a văzut. Ai văzut tu !? s-a jucat într-un film sau ceva !? Luminează-mă ! Alarma de atentat în 999 ‰ de cazuri e o băşcălie. Chiar dacă ar fi adevărată, faptul că nişte disperaţi de soartă iau în colimator o femeie cu burka asta înseamnă că toţi de acolo gândesc la fel ca şi tine şi se duc singuri pe piste false. Nu înseamnă că ea este potenţiala autoare.

  Eu îţi mai cer încă o dată:

  Dă-mi un exemplu concret de atentat executat [nu visat de nişte disperaţi] de către o femeie, fie ea cu sau fără burka, arăboaică sau orice.

  „de obicei oameni de nivelul tau spun despre altii cam ce cred despre ei insisi;”

  2.

  Eu nu ştiu ce spun oamenii de nivelul meu despre alţii dar eu, în nici un caz nu aş spune despre alţii ce cred despre mine. Pentru că, vezi tu, eu am o părere foarte bună despre mine şi foarte proastă despre mulţi alţii !

  Dacă vei mai interveni cu referire la intervenţiile mele te rog să nu-mi spui generalităţi.

  Mie să-mi reproduci afirmaţia mea şi concret cu ce nu eşti de acord. Exact aşa cum am făcut şi eu când am intervenit în legătură cu ce ai scris tu.

 • 65

  “am comparat burka cu nuditatea, dar se manifesta in cealalta extrema”

  Păi cealaltă extremă n-a deranjat pe nimeni până de curând. Când s-au trezit europenii că au prea mulţi musulmani şi prea pioşi.

  “in Coran scrie asta din moment ce nu scrie” – ce naiba, lor le-o fi suficient că respectivul profet a pus vălul pe cap nevestelor; sau că aşa a fost în perioada de glorie a califatului; faza cu europenii dându-şi cu părerea asupra corectitudinii interpretării Coranului e cel puţin comică

  “burka acopera chipul, practic ascunde identitatea cuiva” Păi e absolut ok interzicerea ei în situaţii în care asta are logică: într-un magazin cu autoservire, la poza de identitate, la examen, la ştrand … E aiurea s-o interzici pe principiul “aşa, de-al dracului, ca să vă enervaţi voi” sau “bă fraierilor, noi ştim mai bine cum stă faza cu Coranul, că suntem şmecheri”

  “nu e vorba ca pe unii ii agreseaza vizual sau ca ii streseaza, dar le da senzatia de pericol si nesiguranta” Păi şi mie îmi dă senzaţia de nesiguranţă o trupă de indivizi supertatuaţi, musculoşi, slinoşi şi beţi. Ce facem? Scoatem lege că-i musai să fie date jos tatuajele?

  Ataturk şi Turcia modernă – măsurile luate spre modernizare semănau cumva cu adoptarea alfabetului latin la noi. Sau cu Petru cel Mare tăind bărbile boierilor. Ce contează e că a fost o măsură internă. Nu ceva impus din afară de unii de altă etnie şi religie. Apropo, şi şahii Pahlavi au încercat faza, dar lor nu le-a mers.

  Că arabii nu le lasă pe europence să umble topless prin Riad, de ce să le lăsăm noi pe arăboaice cu burka? Stupidă deducţie – ţările arabe au fost întotdeauna clare cu îmbrăcarea, morala lor e a naibii de coerentă. Europa însă nu a dat semne că i-ar fi păsat de văluri multă vreme cât îi veneau muncitorii ieftini cu soţii superîmbrobodite. Doar acum recent şi-a dat seama că-s prea mulţi şi că-i stresantă vederea arăboaicelor ….

 • 66

  Dupa mine daca renunta la jihad pot sa pastreze acel minunat hijab.

 • 67

  Pacat ca in Africa nu e atita petrol, ca i-am fi civilizat si pe ei. Sau i-am civilizat deja? Dar America de Sud? Acolo nu e petrol? Indienii aia mi se par cam colorati. Si parca au si ei ochii oblici.

 • 68

  alexmazilu.ro/b../

 • 69

  @valer: eu nu sunt de acord cu burka din motivele exprimate in articol, nu pt. ca am o parere tare buna despre europeni si despre musulmani nu. Sau pentru ca as considera ca interzicerea burkai le-ar demonstra musulmanilor ca noi suntem mai smecheri decat ei. Nici pe departe. doar ca purtatul burkai mi se pare o practica inumana si pana la urma nejustificata. @un roman din italia: cred ca e deja celebra gelozia arabilor. e adevarat ca sunt mai gelosi decat romanii, dar depinde si de femeie, daca stie sa ii domesticeasca sau nu. si din nou, de educatia data in familie. @olanda,: 11 septembrie a fost momentul in care a aparut isteria generala si frica fata de teroristii musulmani, intrebarea daca pe buna dreptate sau nu…

 • 70

  @olanda,: eu am prieteni musulmani, nu doar cunostinte. normal ca de Mohammed nu poti sa te legi, e ca si cum s-ar lega ei de Iisus. mie cel putin nu mi-au facut capul calendar cu religia. si am stat in casa cu ei. mai mult mi-au facut capul calendar baptistii sau martorii. in discutiile pe teme religioase niciodata nu au fost agresivi in a-si sustine pct. de vedere ci mai degraba toleranti. poate pentru ca nu sunt nici fanatici. de-ar fi toti ca ei.

 • 71

  @catalin: chiar crezi ca nu am nimic mai bun de facut? :)

 • 72

  Vladimir T.

  În America de sud unde este petrol şi anume în Venezuela, încearcă de zeci de ani să intervină pentru democratizare.

  De restul continentului, unde e o cruntă lipsă de astfel de resurse, îi doare fix în p…etrol!

 • 73

  @cosa nostra: asta e adevarat, interesul poarta fesul.

 • 74

  @Iulia Gheorghe: Mai mult de educatia data de fam. Eu am avut timp de 6 ani vecini o fam de marocani. Erau dezastru. El de o gelozie iesita din comun. Era gelos chiar si pe verii sai. Spunea despre soacra-sa ca era o curva, pt simplu fapt ca divortase de primul sot, si se recasatorise. Apropo sunt si fff. mincinosi in marea lor majoritate. Arabii, au , in general, o educatie dezastruasa. Acum ca tu ai cunoscut un arab de nota 10( sper pt tine), nu inseamna ca ceilanti sunt macar de 6. Poate sa fie chiar mai rau de atat, pt ca neavand o cultura democratica, trag focul doar in dreptul lor. Practic proprietarii casei in care locuiau si-au promis ca niciodata nu vor mai inchiria o casa unor musulmani, pt ca pur si simplu, nu mai reuseau sa le suporte modul de ase comporta.

  alt un roman din italia
  2010-04-12 18:12:24 | Raporteaza
 • 75

  @cosa nostra: Si in Africa este petrol. Congo este una din tarile cu cele mai mari rezerve de petrol, chiar daca, si una din tarile in care se moare de foame la ordinea zilei. Bineinteles intr.un fel sau altul tot din cauza intereselor occidentalilor.

  alt un roman din italia
  2010-04-12 18:17:44 | Raporteaza
 • 76

  discutiile pro si contra sint fara sens. dintotdeauna in europa femeile s-au bucurat de respect si multe s-au impus prin propria personalitate. niciodata in europa femeile nu au fost considerate ca persoane de categoria a doua. in roma antica, putini stiu, cind un barbat intra in casa altuia in vizita, era intimpinat de sotia stapinului casei iar vizitatorul se adresa gazdei cu “servus” care insemna, “doamna sint sclavul dumneavoastra”… in mediul cultural european femeile au personalitatea lor si cer sa le fie respectata. pornirea noastra aproape viscerala contra burca vine tocmai din respingerea de catre noi a persoanelor care nu-si afirma personalitatea. nu poti sa-ti manifesti plenar personalitatea cit timp te ascunzi in spatele unor zdrente oribile. aici nu e vorba de legislatie, aici este vorba de compatibilitatea cu mediul cultural european. si sa nu uitam de problemele “tehnice”. nu poti sa indeplinesti anumite munci decit cu echipament adecvat. de curind o fata in burca a murit oribil cind a vrut sa conduca un cart la un parc de distractii. pinza a fost prinsa la roti si astfel a murit cu gitul zdrobit…. as zice ca inainte de a vorbi de legislatia anti burca sa vorbim de compatibilitatea culturala cu europa. daca nu esti compatibil cu cultura europeana nu ai ce sa cauti in europa…..

 • 77

  @dorinteodor: ultima fraza seamana cu cele folosite de Sarkozy cand propovaduieste importanta identitatii nationale :) “niciodata in europa femeile nu au fost considerate ca persoane de categoria a doua.” serios?? istoria ne spune altceva. partea cu manifestarea personalitatii e coerenta, dar nu poti sa interzici burka pentru ca impiedica o femeie sa isi manifeste personalitatea. dimpotriva, e vorba de legislatie pana la urma. un argument pertinent ar fi faptul ca purtatul burkai presupune si mari pericole, dupa exemplul ilustrat de tine. dar cu compatibilitea cu cultura europeana nu sunt de acord. nu putem sa le bagam pe gat cultura noastra.

 • 78

  interesul poartă fesul, iar fanatismul poartă burkă. ce n-aş da să fiu şi eu mai fanatică…

 • 79

  @dama cu pandalii: ti-ar sta bine cu burka…mascheaza defectele :)

 • 80

  care defecte?

 • 81

  youtube.com/wat../

 • 82

  Dorin toreador,

  “servus” care insemna, “doamna sint sclavul dumneavoastra”…

  Măi dă-mă dracu !

  Internetu ăsta pe mulţi îi relaxează în ultimul hal, frate !

  „nu poti sa-ti manifesti plenar personalitatea cit timp te ascunzi in spatele unor zdrente oribile”

 • 83

  [continuare]

  Uite bă frate, nu mi-am dat seama până acum cât de mult ne lipsea un comentator expert în mode vestimentară. Bine că ne-a procopsit Dumnezeu cu unul !

  Şi nu ştiu ce dracu ne facem, că mie mi se par zdrenţe oribile toate harţabalele pe care le văd pe la televizor ! Mie şi lui Gigi Becali, bine înţeles !

 • 84

  @cosa nostra: am o curiozitate :) ati spus ca ati cunoscut arabi, sotiile sau prietenele lor ce purtau? burka, hijab? si din ce zone erau?

 • 85

  cosa nostra, i’m such a bad girl… spank me! youtube.com/wat../

 • 86

  ia colea, ca să te antrenezi. jocuri.itbox.ro../

 • 87

  deci, uite cum să procedează. fiţ atenţ acileaşa: youtube.com/wat../

 • 88

  Iulia Gheorghe,

  În Maroc, majoritatea femeilor localnice se îmbrăcau cam ca în Franţa. Poate cu un pic mai mult gust şi modestie. Şi ce e curios, turistele, după o mică perioadă se conformau. Probabil locul te îndeamnă la asta, nu ştiu !

  În Iran [Iranul de după războiul Iranului cu Irakul], femeile purtau în exclusivitate burka.

  În Siria am stat foarte puţi şi NU AM VĂZUT FEMEI, ciudat rău ! Dar am auzit că sunt mai puţin radicale decât în Iran sau Caucaz.

 • 89

  @cosa nostra: eu am auzit ca siriencele sunt tare frumoase, pacat ca nu ati vazut niciuna :) in Maroc fetele se imbraca cam ca si in Europa, poarta blugi, multe renunta la hijab etc. Una din fete facea misto de mine pentru ca stilul meu vestimentar (mai feminin, mai vaporos) se apropia mai mult de stilul arabesc decat al lor. totusi pe cap nu mi-as pune nimic.

 • 90

  stil vaporos inseamna ca esti cit un vapor?

  (chiar iau o natura-n cap pina la urma) :)

 • 91

  @costelus: :D nu, vaporos nu inseamna larg. e vorba de material. dexonline.ro/de../ :D

 • 92

  Iulia Gheorghe,

  Nu am văzut sirience acolo, dar am văzut la noi, când eram în facultate. Nu urmau aceeaşi facultate, dar locuiam pe aceeaşi platformă. Era un hotel mai retras [la 10 km de Bucureşti, la Măgurele].

  Când spui că femeile dintr-o ţară sunt frumoase, ce să zic, depinde de cele peste care dai tu !

  Cele pe care le-am cunoscut eu, erau femei normale, ca ale noastre. În plus, aveau un cult al curăţeniei şi îngrijirii personale de-ţi tăia răsuflarea. Nu ieşeau din casă până nu era totul perfect. Şi nu se riscau cu pieptănături sau vestimentaţie de care nu erau sigure că le vine bine, de oricine ar fi privite.

  Nu fumau, nu beau cafea [nu e curios pentru arabi ?].

  Făceau în schimb sport. [aşa le-am cunoscut].

  Eu eram într-o echipă de volei a centrului universitar Bucureşti şi făceam antrenamentele într-o sală de pe platformă. Ele eu auzit şi gata. Trei ani am fost foarte bun prieten cu ele [erau unsprezece].

  Am încercat şi nişte chestii cu una din ele [care era topenie de frumoasă] dar nu am avut nici cea mai mică şansă !

 • 93

  @cosa nostra: pai ele nu au voie sa se incurce cu crestini, spre deosebire de barbati. cat despre fumat si baut cafea, am intalnit si de unele si de altele. cele considerate “fete bune” bineinteles ca nu fumau. imi explica cineva ca altceva e cand vede o europeanca fumand si altceva cand vede o araboaica fumand. ca pentru europence e ceva normal si nu ii displace, dar invers da. acum tot femei suntem pana la urma. daca iti displace gestul fumatului la o femeie, nu ar trebui sa se tina cont de cultura.

 • 94

  @cosa nostra:

  Buna ziua @cosa nostra!

  Faci o confuzie flagranta intre purtatul baticului de catre femeile crestine si burka, vestimentatie ce ascunde complet identitatea celui/celei care o poarta. De ce spun asta? Traiesc intr-o tara in care un terorist a fost prins tocmai cand – ghici???- purta ‘burka”. Interdictia are legatura cu posibilitatea de a-i identifica pe cei care poarta burka.

  Si da, este contrar obiceiurilor si conceptelor europene! Daca tin atat de mult la acest obicei de ce au mai plecat din tarile lor, unde nimeni nu le interzicea sa il poarte??? Pe de alta parte, europenii trebuie sa accepte traditiile celor care vin in tarile lor, dar i muslimii nu au nici cea mai mica obligatie sa se adaptaeze??!! Au vrut sa vina intr-o tara civilizata, atunci sa se adapteze, nu, f bine sa plece de unde au venit!!!!

  Oare ai utat ca in unele tari arabe turistele din Europa sau North America sunt obligate sa isi acopere capul odata ajunse pe pamant musulman??? Ca asa e traditia locului???!!!

 • 95

  @ Canadian Girl: At the time when Canada was only inhabited by grizzly bears, the arabs wrote “1001 nights”.

  “the west is the best, get here and we’ll do the rest.” / Jim Morrison

 • 96

  Canadian Girl,

  „Traiesc intr-o tara in care un terorist a fost prins tocmai cand – ghici???- purta ‘burka”. Interdictia are legatura cu posibilitatea de a-i identifica pe cei care poarta burka.”

  Dacă sunteţi femeie şi dacă sunteţi femeie deşteaptă şi probabil sunteţi, atunci cred că ştiţi că o interdicţie de a purta orice în lumea aceasta nu are nicio legătură cu terorismul, cu posibilitatea identificării şi aşa mai departe.

  Noi am trăit vremurile de cruntă dezinformare şi manipulare vicleană şi deci nu mai punem botu. Americanii, da, ei pun botu la orice.

  În cazul de faţă se încearcă impunerea interdicţiei doar pentru a crea tensiune şi a provoca. Chiar şi la acte de terorism.

  Terorismul, este înlocuitorul războiului rece. Războiul rece nu mai putea fi întreţinut artificial la nesfârşit pentru că lumea începuse să se prindă că e o mare ţeapă dată nouă de ruşi şi americani.

  A trebuit inventat terorismul. Şi pentru asta s-a inventat 11 septembrie. Acolo au greşit. Nu au luat în calcul şi faptul că cei pe care i-au lăsat şi i-au ajutat din umbră să execute actul, chiar vor reuşi. Ei au crezut că teroriştii [căci au fost terorişti] vor da un mic fâs!

  Mare greşeală ! Ăia au reuşit şi ştim cu toţii la ce s-a ajuns.

  Dar chiar şi aşa, oamenii nu iau în calcul un fenomen care nu-i atinge. Iar terorismul în Europa este exact zero. El trebuie iniţiat artificial. Asta se încearcă acum.

  Şi pe final vă mai întreb aşa de curiozitate: dacă teroristul acela, când a fost prins purta … ghici ??? – o sacoşă de plastic, ce dracu mai încercau ei să mai interzică?

  Acest discurs a fost pentru cazul în care sunteţi femeie.

  Dacă sunteţi bărbat [ţeapa cu sexul se mai încearcă pe aici] atunci comentariul este următorul:

  Du-te mă-n pu_la mea de labagiu !

 • 97

  Mi se pare o idee nasoala sa interzici burka.E una din legile alea populiste care nu se pot aplica practic,gen interzicerea manelelor in spatiile publiceIn primul rand cum iti dai seama ca aia e o burka si nu o masca ninja?Nu cred ca e interzis sa mergi mascat pe strada.PLus ce se poate intampla daca te prinde purtand burka pe strada?La sectie pentru deranjarea linisii publice?De puscarie nu cred.Adevarul si mie mi se pare un pic infricostor sa vad pe cineva cu fata aoperita venind pe strada dar na sunt si ei oameni!De emo care umbla cum umbla pe strada ce sa mai zic.

 • 98

  Buna seara,

  am vazut tot felul de opinii si tocmai de aceea m-am decis sa scriu. Eu sunt casatorita cu un musulman(turc) de 3 ani; mentionez faptul ca m-am casatorit la ei ( Antalya) si am locuit acolo timp de 7 luni. Nu puteti intelege acest fenomen decat daca veti locui acolo ( sau in alte tari musulmane). In primul rand trebuie sa se stie ca tineretul din ziua de azi nu este de acord cu valurile sau cu haine ” de ninja” cum sunt numinte de anumiti turci, dar, li se impune acest lucru de catre tata in general, iar daca nu respecta acest lucru, sunt si date afara din casa. Oricum in Turcia pot spune ca e un sistem “soft” referitor la acest lucru. Dar si acolo depinde foarte mult de zona in care locuiesti. Mie, sotul meu nu mi-a interzis niciodata nimic, ma imbrac normal, cum ma imbracam si pana sa ma casatoresc, deci nu ma pot plange de nimic. Parerea mea este ca trebuie respectata religia lor, cum si ei ( in mare parte ) o respecta pe a noastra. Mentionez si faptul ca eu sunt crestina – ortodoxa si sotul meu musulman, iar copilul nostru este botezat, iar sotul meu nu a avut nimic impotriva acestui lucru. Sunt cazuri si cazuri, deci nu trebuie generalizat.

 • 99

  @cosa nostra, Nu stiu unde traiesti dar daca ai trai in europa de vest care este plina de musulmani ai gindi alfel. Musulmanii au foarte multe drepturi dar … le vor pe toate. Ostentativ. Nici in Turcia nu au ei atatea drepturi. Inclin sa cred ca … provoaca. Burka nu este necesara. Hijabul este un compromis suficient pentru toata lumea. Aceatsa poveste are doua fetze, nu numai una. In definitiv nu avem voie sa umblam goi pe strada.

  Asa ca sint de acord ca extremele sa fie interzise!!!!

 • 100

  subiect discutat pana la exasperare.

 • 101

  @Iulia Gheorghe: in roma antica femeile se bucurau de un deosebit respect. am dat deja exemplul cu forma “servus” de salut prin care aristocratii veniti in vizita se adresau sotiei stapinului casei.

  Paranteza pentru cosa nostra: servus insemna, cum am spus ca aritocratul in vizita ii transmitea sotiei stapinului casei ca poate fi tratat asa cum isi trateaza sclavii. “sint scavul dumneavoastra doamna, puteti sa-mi cereti orice” cam asta inseamna; este o forma deosebita de respect pentru o femeie Inchid paranteza.

  avem apoi cazul Ioanei d’Arc. sa fi soldat si sa fi comandat de o femeie nu putea fi posibil decit intr-un mediu cultural in care femeile nu erau tratate ca persoane de categoria a 2-a. asta nu s-a intimplat peste noapte…nu avem nimic similar in alte culturi in epoci similare.

  problema compatibilitatii culturale: aici nu avem problema respectului pentru cultura altora. aici avem o lume minunata europeana creata de o anumita conceptie culturala bazata pe egalitate, pe democratie si pe bunastare. pe de alta parte avem mediul cultural de unde vin femeile cu burca si care mediu cultural nu a avut niciodata nici libertate nici democratie si nici vorba de egalitate.

  noi nu putem sa sacrificam valorile noastre europene in numele unui presupus “respect” pentru o lume care nici vorba sa ne respecte pe noi dar care profita de valorile europene pe care le considera slabiciuni…cite biserici sint in arabia saudita? stii ce pateste comunitatea crestina din egipt? sau din irak?…..

  (am prieteni care au fost in indonezia iar la hotel li s-a spus ca sa nu apara cu simboluri crestine la vedere….)

  nu burca este de fapt problema ci incompatibilitatea culturala intre o europa prospera, liberala si toleranta si o alta lume intoleranta, nedemocratica si saraca in plan economic (exceptind zonele care au petrol….).

  burca este virful icebergului care vrea sa distruga minunata lume europeana….

 • 102

  Adevarul este ca aceasta specie ciudata ,greu de adaptat pt. lumea din EU., cu caracterul lor sa acapareze totul ,atunci cand simt punctul slab ,nu/i puteti intelege doar vazand/ui pe strada ,trebuie sa traiesti intre ei cati/va ani ,si atunci vezi ca tarile EU. au multe motive de neancredere . In aceste timpuri grele ei se inmultesc ca sobolaniii f. rapid ,dar gandul lor cu bataie lunga pt. a face moscheiiiii in toata EUROPA ?

  alt pescaru swedia
  2010-04-12 23:47:19 | Raporteaza
 • 103

  dar tu de ce porti chiloti cand te duci la serviciu? ca sa-i dai mereu jos cand il vezi pe sefu? scuza-ma dar ai inteligenta de antena1.

 • 104

  @dorinteodor: apropo de toleranta europenilor citeste comentariul 101. se folosesc cuvinte de genul “specie ciudata” si “se inmultesc ca sobolanii”. asta e toleranta despre care vorbeai? si exemple ar fi multe.

 • 105

  @canadian girl: nu stiu cine ce a uitat dar tu ai uitat parca limba romana. North America? muslimii? :) @Stefan: in sfarsit un comentariu contra pertinent. cred ca deranjarea linistii publice ar fi o acuzatie deplasata in cazul asta. daca vor sa o interzica, trebuie sa gaseasca altceva. @Anca: sa fiti fericiti. ma bucur cand mai aud povesti incurajatoare despre crestini si musulmani care se inteleg :) @Gherman Adrian: asa e. ca majoritatea subiectelor :) @dorinteodor: daca istoria a fost asa ingaduitoare cu femeile de ce mai exista termenul de “sex slab”? de ce se vorbeste despre discriminare? europenii nu sunt nici asa toleranti nici asa minunati cum ii vezi tu. nu as vrea sa locuiesc pe un alt continent pt. nimic in lume, dar nici sa exageram cu laudele. @OTIS: tu ai inteligenta de antena 1 daca faci o astfel de comparatie :) sau tu porti chilotii din obligatie sau pt ca asa e moda, nu pt. ca ar fi igienic?

 • 106

  @cosa nostra: bun, de acord, sa zicem ca nu o sa se interzica burka pt. ca nu putem interzice nimanui sa se imbrace intr-un anumit fel. astfel cream un precedent si o sa li se mai nazare si altora sa umble mascati si blindati. ce atmosfera s-ar crea atunci? una de siguranta in care sa iti lasi copilul sa mearga singur pe strada?

 • 107

  Este trist faptul ca burka, ca si turbanul sint utilizate ca “arme” de lupta impotriva unui establishment occidental – suficient de tolerant, dealtfel – ajungindu-se la situatii absolut paradoxale:

  - imposibilitatea stabilirii identitatii conducatorului auto: conducatorul (conducatoarea) auto poarta val pe fatza, la fel si fotografia din permisul auto reproduce o fatza acoperita de val

  - imposibilitatea stabilirii identitatii in cazul acordarii de servicii medicale, pentru aceleasi motive

  - candidatele-femei la posturi in politie solicita pastrarea valului care acopera fatza si la locul de munca (fie acesta “in birou”, sau ‘pe strada”)

  Etc., etc.,… Exista o traditie indelungata de “challenge” la adresa dreptului de sorginte britanica, soldat(a) adeseori cu rasunatoare procese finalizate de regula cu victoria solicitantilor (sikh-ii acceptati in fortele de politie poarta acum turban – “asortat” coloristic cu chipiele “normale” ale politistilor…

  “Rezistenta” celor de origine europeana la aceste manifestari este foarte slaba in Lumea Noua: din pacate, “majoritatii” i se cere intr-una sa cedeze intr-una in numele unei pretinse “armonii” rasiale si etnice…

  Ca imigrant am inteles repede ca trebuie sa ma “pliez” la anumite cerinte ale societatii de sorginte britanica in care incerc sa ma integrez: am invatat ce anume se spune, ce anume nu se spune, ce se poate face, si ce nu se poate face, ce se poate discuta, si ce anume nu se poate discuta in nici un fel…Si mi-am insusit aceasta lectie.

  In acelasi timp am constatat ca “minoritatile vizibile” nu sint nevoite sa treaca prin acest “filtru” – ele sint acceptate asa cum sint, cu bune, si mai ales cu rele…

  Mie mi s-a reprosat adeseori ca “poate la tine, acolo, in Romania…insa, aici la noi, nu, nu se face/zice asa ceva…”

  Un astfel de repros este de negindit in cazul “minoritatilor”, pentru ca poate fi taxat imediat drept discriminare si, prin urmare, este aspru pedepsit de lege.

 • 108

  @Iulia Gheorghe: la comentariul 102 te referi si il scoti din context. afirmatiile facute de pescaru swedia sint corecte dar aici avem o supra-reactie la o realitate care devine tot mai insuportabila in vest si anume incapacitatea musulmanilor de a se integra in mediul cultural european dar si tendinta lor de a specula orice posibilitate oferita de mediul cultural european liberal si tolerant pentru a submina acest mediu. defectul mediului cultural european este ca este prea liberal si prea tolerant iar cind situatia devine insuportabila, reactioneaza violent. prevad ca asta se va intimpla cindva si in problema musulmanilor care nu se integreaza. vreau sa spun ca sint destui musulmani care s-au integrat, s-au europenizat si nimeni nu are nimic cu ei. dar exista foarte multi (cartiere intregi in paris sau londra si cam peste tot…) care resping mediul cultural european dar profita de facilitatile oferite de el. situatia cu ei va deveni la un moment dat insuportabila si nu stiu cum se va rezolva problema asta care tot coace. de exemplu, o societate de binefacere distribuia, in franta, ciorba de porc pentru cei saraci. a intervenit politia ca sa interzica actiunea deoarece era “discriminatorie si rasista”. societatea a dat in judecata politia si normal ca a cistigat. judecatorul a spus ca oricine poate sa distribuie orice fel de mincare in franta. succesul normalitatii nu a durat mult pentru ca a intervenit “consiliul de stat” al frantei care a invalidat sentinta judecatoreasca pe motiv de “inalte ratiuni de stat” asa ca acum nu ai voie sa distribui ciorba de porc in franta! pare incredibil dar asa este. DAR, problema nu a fost rezolvata si asteptam “repriza a dou”… cum ziceam, problema este de a se integra sau nu in mediul cultural european….burca este un exemplu ca nu doresc asta….

 • 109

  @dorinteodor: problema cu ciorba de porc nu stiu cat de simpla era daca ciorba le era distribuita lor. sau si lor. de acord, fara burka, dar acum nu o sa ii punem sa manance si porc. asta deja nu mai e toleranta.

 • 110

  răspuns întârziat :)

  Motivele din textul subiectului: religia şi pericolul nu prea stau în picioare. Primul că nu prea văd cum ar accepta ăia ca europenii să le interpreteze religia, al doilea că încărcătura periculoasă poate să stea bine-mersi într-o sacoşă cu cartofi sau într-o servietă de femeie de afaceri, nu-i nevoie să fie pitită între nas şi văl, atentatul se poate comite bine-mersi şi cu buricul la vedere.

  Motivul “sentimental”, argumentul de genul “nu-mi place, mi se pare oribil, e ca un mormânt” nu merge pe motiv că absolut nimeni nu a vrut să-ţi impună burka ţie. Cele care vor să o poarte se agaţă de ea probabil ca de un element al identităţii, eventual ca de o dovadă a unei moralităţi pe care o percep ca superioară celei occidentale.

  Mi s-ar părea o paralelă ok cea cu pantofii cu toc. Sunt femei care s-ar simţi persecutate la culme, maltratate sau de-a dreptul infirme dacă nu ar putea purta pantofi cu toc. Altele care poartă doar pantofi comozi, n-ar lua tocuri nici la ocazii super-festive şi se uită cu dispreţ la cele care “îşi nenorocesc picioarele”. De fapt categoriile astea se dispreţuiesc consistent, dar au atâta bun-simţ încât să nu impună “celorlalte” pantofii proprii. Cam aşa ar fi şi cu burka :)

  Unii zic că arabii “exagerează”. Exagerează după ce criterii? Ale celui care scrie comentariul? Categoric nu după criteriile lor, iar Europa cea amatoare de muncă ieftină nu s-a gândit în nici un fel să penalizeze excesul de boarfe – până acum.

  Că burka e un simbol al musulmanilor pioşi, iar musulmanii cu cât sunt mai pioşi cu atât sunt mai ostili e altă mâncare de peşte. Smulgând vălurile de pe femei n-or să se obţină cetăţeni europeni mai loiali. Ba chiar invers.

  Să interzici burka sperând că dacă n-o să vezi semnele cucerniciei musulmane, ăia vor fi chiar mia liberali pe bune mi se pare o acţiune la fel de inteligentă ca a acoperi erupţia de pojar cu fond de ten. Şi a ieşi apoi afară …

 • 111

  [...] toate articolele de Iulia Gheorghe 12 apr la 08:44 108 comentarii 1928 [...]

 • 112

  iulia gheorghe, acea societate a vrut sa distribuie ciorba de porc exact pentru ca musulmanii nu mininca asa ceva, de acord DAR ciorba de porc este o mincare traditionala in franta si pina la aparitia musulmanilor ar fi fost absurd sa te gindesti ca ar putea fi interzisa distribuirea ciorbei de porc saracilor in ajunul craciunului. iata cum se manifesta intoleranta care nu este specifica europei dar care este impusa de acesti intoleranti. in paranteza fie spus, evreii de asemenea nu mininca ciorba de porc dar ei nu au protestat…cum ziceam, meciul nu s-a terminat si clasa asta de probleme se va agrava. iar cu burca problema este ca ea consfinteste o stare de inferioritate auto-impusa de multe ori pentru femeile care nu reusesc sa se adapteze. si europencele pot purta burca, nu e nici o problema dar ele poarta ce vor ele cind vor ele si nu accepta sa li se spuna ce sa poarte, cind sa poarte si ce sa poarte. acesta este, printre altele, spiritul european….

 • 113

  religia este un parvan ,ex. in coran este interzis sa culegi struguri pt. a face vin,sa storci strugurii,si atentie sa faci profit din vinzarea lui chiar daca ai un motiv intemeiat sa construiesti o moscheie nu majoritatea angrosistilor sunt musulmani si nu au facut ei bani de bani aici.nu mint si ei ca si noi nu joaca la jocurile de noroc,nu se inbata si ei [nu zic bea alcool]sunt la fel ca si noi dar vin cu mascarada dreptul la…..ce vreti sa vedeti ce drepturi au crestini in tarile musulmane. sa maistea si pe la iei acasa[sau sai trimitemi daca nu le plac minastirile si crdinta noastra

 • 114

  @alexee: nu știi ce este burka;

 • 115

  @Iulia Gheorghe: esti maritata iulia? :) astept mail

 • 116

  Citind acest articol imi vine sa vomit…va spun sincer ma cuprinde un sentiment de scarba…acest articol pune capat umanitatii…v-ati pierdut mintile si orgoliu…pacat !

  alt Jean Calinescu
  2010-04-14 11:52:57 | Raporteaza
 • 117

  „în Franţa multe femei care poartă burka sunt franţuzoaice creştine sau atee care s-au convertit la Islam”

  Dacă s-au convertit nu mai sunt creștine sau atee, ci foste creștine sau foste atee.

 • 118

  @olanda: Vad ca multi ocolesc adevarul adevarat.Sunt tari musulmane si tari crestine,Musulmanii se vor imprastiati printre tarile crestine intocmai ca sa-si faca planul de a acapara persoane in lumea musulmana.Uitati-va la ei ca vor sa se inmulteasca rapid.In timp ce un crestin naste un copil sau doi ,musulmanii nasc atat cat poate de multi.Intentia lor este de a ocupa toata lumea cu religia lor musulmana.Daca porti val,burka si nu ti se vede decat ochii ,ce cauti in tara mea? Daca vii intr-o tara crestina respecta legile si oranduirea statului respectiv.Vor Mschei, scoli ,propietati islamice ..intr-un cuvant ,ca la ei acasa.Sa stea in tarile lor ca daia sunt musulmani.Ei nu-i sufera pe crestini si se dedau la acte de violenta.Pun foc si distrug bisericile crestine,Stiti ce patesc crestinii din tarile arabe? Sunt omorati si persecutati.Am aici, in tara care m-a adoptat o serie de familii crestine din Liban ,Egipt ,Iraq si alte tari arabe.Au plecat din cauza musulmanilor care-i ameninta cu moartea….

 • 119

  1. faptul ca burka apare sau nu intr-o carte (sfanta sau nu) nu o face sa fie OK. 2. Burka ar trebui interzisa si pt ca e o metoda de a umili femeile, chiar daca ele se complac din motive religioase. La fel cu bataia. Exista zone la noi in tara in care femeile apreciaza daca-s caftite de sotz, ca asta e dovada de iubire. Si totusi, e interzis. Umilirea de orice fel trebuie interzisa.

 • 120

  Citind articolul si mai apoi si comentariile, nu pot sa nu ma gandesc la ce se intampla acum 75 de ani in aceeasi Europa toleranta cu evreii. Aceleasi argumente, aceeasi retorica. E trist. As-Salāmu `Alaykum!

 • 121

  @pinky: bine ca ai spus-o: europa este liberala si toleranta dar daca intinzi prea mult coarda, pot aparea reactii neprevizibile. sper ca musulmanii sa nu ajunga sa depasesca un anumit prag…..

 • 122

  @Jean Calinescu: nu inteleg ce vreti sa spuneti. nu ati binevoi dumneavoasta sa ne luminati si pe noi astia care va producem scirba ca sa nu raminem asa, in afara umanitatii?

 • 123

  Trista ignoranta. Blogurile astea “la feminin” fac de rusine sexul frumos.

 • 124

  interesant subiect incat sa-ti pui lumea in cap cu el :P app de ce spunea cineva referitor la interzicerea hijabului in Tunisia: e interzis in cazul anumitor joburi ( spre ex sa lucrezi la banca) cu toate astea ai sa vezi pe strada foarte multe femei cu hijab ;) cat despre burka- e pur si simplu o chestie de traditie, in Coran nu scrie asa cv, exista anumite hadithuri care ar cam recomanda si acoperirea fetei insa dupa cum stie orice musulman nu toate hadithusirle sunt neaparat de incredere. ca musulmana sunt total impotriva acoperirii fetei, a purtarii manusilor etc. Nici burka si nici niqabul nu au sens. Ati vazut vreodata cum se chinuie o femeie cu niqab sa manance paste la restaurant?! unele lucruri sunt efectiv exagerate si sunt inventii (bidah) si nu au nicio legatura cu credinta unui om. e drept ca islamul este un mod de viata, nu doar o religie, insa tot islamul iti spune ca aceasta religie trebuie sa-ti usureze viata, nu sa o ingreuneze. si nu e vorba doar de a trai cu burka sau niqab intr-o tara occidentala dar sincer chiar si intr-o tara majoritar islamica nu e totusi prea deplasat sa porti burka? daca mai ai si probleme cu vederea sigur nu percepi un obstacol in calea ta. se mai pune si problema socializarii interumane, a manifestarii propriei identitati etc. hijabul este cu totul alta poveste, Coranul stipuleaza clar ca este o obligatie a femeii musulmane si in mod evident cele care nu poarta isi asuma consecintele in ziua de apoi. cu toate astea consider ca religia evolueaza cu timpul, se adapteaza societatii in care traiesti si ca cel putin burka si niqabul nu isi gasesc locul in secolul in care traim. din pacate insa cel putin in tarile majoritar islamice lumea judeca femeia musulmana dupa portul ei, daca nu are hijab nu prea e de luat in seama. sunt familii la care o conditie obligatorie pentru casatorie este ca fata respectiva sa poarte hijab ( si pentru femeile din tarile musulmane casatoria cam e scopul suprem in viata). acum sincer, decat sa-l porti pentru oameni si nu de dragul lui Allah mai bine te faci actrita si-ti expui talentul pe scena nu in viata de zi cu zi. din pacate realitatea zilelor noastre mai arata ca unele femei din tarile musulmane poarta hijab/niqab/burka si din alte motive si anume prostitutia ( pentru a nu fi recunoscute de persoane din familie, prieteni etc) fapt care este mai mult decat josnic. Sunt de acord cu ultima propozitie a articolului tau si sincer imi dau lacrimile de fiecare data cand vad o femeie cu burka/niqab.

 • 125

  @pinky: salam :) ..cred ca m-ai inteles gresit. adica sa ma consideri rasista…citeste te rog si articolul despre copiii din gaza. eu am ceva cu burka, nu cu musulmanii. dimpotriva. niste persoane de religie musulmana imi sunt foarte aproape de suflet si cu ele m-am consultat cand am scris articolul. @ahlam: esti musulman? ma bucur ca totusi pe cineva a emotionat ultima propzitie. si eu eram emotionata cand am scris-o.

 • 126

  @Anca, jean calinescu: argumente :D

 • 127

  Ahlam e nume de fata :P si da sunt musulmana

 • 128

  @ahlam: scuze, nu am mai intalnit numele.

 • 129

  Cata vreme unicul motiv al acelui port hidos care ascunde femeia si frumusetea ei (doamne fereste, multa prostie e in lumea asta…) este apartenenta la o anume religie, sa le interzica. Ostentatia exprimarii apartenentei la o religie mi se pare o tampenie extrema. Mare mandrie e si asta, sa arati ca esti crestin sau musulman, ca si cand asta ar fi ceva deosebit. Hello, mai sunt inca vreo doua miliarde la fel ca voi. Daca vrei sa pari grozav, escaladeaza Everestul sau castiga Wimbledonul si Nobelul pentru literatura. Asa, unul dintre foaaaaaaaaarte multi, e exact nimic.

 • 130

  [...] toate articolele de Iulia Gheorghe 12 apr la 08:44 129 comentarii 3302 [...]

 • 131

  @zoe:cred ca nu-ti dai seama de gravitatea situatiei in care sant aceste femei fiind tratate ca niste sclave,sant total dezumanizate ,au memoria stearsa ,am fost in Afganistan unde am vazut niste grozavii care m-au marcat pe tot parcursul vietii.Ce-ai vazut tu in spital impotrivirea de a purta o bluza de pijama inseamna prima data lipsa de civilizatie.Este un spital totusi nu poti sts cu haine de strada acolo.Nu pot totusi sa nu spun ca barbarismul cu care sant tratate aceste femei intrece orice inchipuire.Daca chiar vrei sa sti cum sant tratate aceste femei am un filmulet care ti l-as timite dar pe privat pentru ca banuiesc ca acest site nu permite punerea lui si dupa ce-l vizionezi poti sa ai o parere in cunostinta de cauza.

 • 132

  Recomand cu foarte multa caldura cartea ” Infidel” a apostatei islamice, fosta membra a parlamentului olandez, actualmente sub protectie – Ayan Hirsi Ali. Si dupa aia sa ii dati cu dreptul omului de a se imbraca cum vrea. Eu daca merg in Arabia Saudita am voie sa port fusta mini?

 • 133

  @emirates: nu pot sa cred ce citesc …………….ce parere puteti avea despre femeile care de fapt ar trebuii sa fiti maindri toti femeile musulmane e ce-a m-ai pura femeie nu isi arata goliciunea in fata nimanui decit in fata sotului sau voua va place ce este al vostru sa fie ptr. toti? fecioara Maria ce haine poarta????? cumva fusta scurta si parul pe spate???//? cel care crede in BUNUL DUMNEZEU sa caute in interiorul sufletului sau si va gasi adevarul……….uitati-va la femeile imbracate sexi la ce duc…..la pacate ….insolenta ….preacurvie…..e.t.c pacat ca lumea nu intelege daca toate femeile ar fi purtat asa nu ar m-ai fi existat destrabalarea care este acum ….fetele de 12-13-14 ani au prieten …………..fata musulmana nu poate avea prieten barbat …….ah ah ah….ce greu va duce mintea oameni buni ….nu vreau sa jignesc pe nimeni dar asa e situatia ….

 • 134

  Hadya,

  Te-ai rătăcit la acest articol scris în aprilie !?

  Cu cine vrei să vorbeşti, când s-a închis prăvălia demult !?

 • 135

  @Hadya: …

  Iarta-ma…. tu chiar crezi ce-ai scris acolo ?

  Cum sa facem comparatie intre Femeia de AZI si Fecioara Maria (in crezul tau ai uitat ca se scrie cu litera mare… dar te iert fata tatii).

  Cum sa facem comparatie intre FEMEIA MODERNA si un personaj dintr-o poveste.

  ooooof….enoriasilor

 • 136

  @ Dl. Zumzaila. Cred (si daca gresesc, imi cer scuze) ca este comentariul unei femei musulmane. Adica acela care conteaza la un articol chiar despre ele.

  Chiar nu te-ai saturat sa citesti numai comentarii ca ele sunt niste frustrate si neimplinite, iar ale noastre niste pros.titu.ate ?

  Cum la noi casatoria a ajuns sa fie considerata un adaos inutil sau in cel mai bun caz un act romantic, nu cred ca putem fi povatuitorii altora.

  Femeia moderna ? Barbatul modern ? As spune ca este un exces de personalitate. Suntem simple rezultate ale mediului sau societatii in care traim. Nu impunem nimic, doar urmam.

 • 137

  rich guy,

  ti-o fi placind ce zice Hadya acolo. mie, drept sa spun, mi se face rau cind citesc chestii din astea…

 • 138

  @rich guy: e o femeie musulmana cel mai probabil proaspat convertita. Majoritatea musulmanilor din Romania, adica turcii si tatarii, nu au tinut niciodata ca femeile lor sa fie acoperite, de aceea nici nu o sa vezi turcoaice si tataroaice aparand obiceiul acesta. Numai cineva convertit la un islam mai radical decat cel din Romania ar considera ca femeile trebuie sa o ia drept exemplu vestimentar pe Maria. Si, ca orice nou convertita, e cu atat mai radicala.

  @Albinoiul: Parerea mea e ca daca ele vor sa poarte burka, nu au decat. Nu cred ca e corect sa le-o interzica nimeni. Nu au decat sa se si mutileze, cu conditia sa o faca de capul lor, nu cand sunt niste copii si fortate de parinti. Un singur lucru ma deranjeaza in comentariul respectiv: ca se asociaza curvia cu neacoperitul capului. Cum poate cineva sa jigneasca majoritatea femeilor din Romania in halul asta doar pentru ca nu au capul acoperit? Faptul ca o femeie isi arata parul nu o face accesibila tuturor.

  @Hadya: ai dreptul sa faci ce vrei cu viata ta. Inclusiv acela de purta burka, de a crede ca nu trebuie sa arati nici macar degetele de la mana in public. Ai voie sa declari tot ce ai tu chef, in masura in care te lasa sotul, dar nu ai voie sa jignesti o tara intreaga (la fel ca si restul lumii unde femeile nu sunt acoperite) pentru ca nu respecta cutumele tribale arabe! Gandeste-te ca jignesti asa inclusiv femei musulmane. Si mai mult decat atat, ca jignesti femei care nu au nicio o legatura cu curvia. Nu toate femeile care si-au aratat parul au devenit curve. Daca sunt fetite in ziua de azi care au prieten la o varsta prea mica e pentru ca in cea mai mare parte din cazuri, parintii or sunt absenti (plecati la munca), ori de o moralitate formata pe Acasa TV. Apropo, sotul tau stie ca te expui (chiar si virtual) pe un forum public?

 • 139

  Andreea,

  ia-ti un timp pentu tine. Fa si tu asa cum zic tibetanii …. ca o data pe an trebuie sa-ti redecorezi ambientul, sa faci vreo patru calatorii etc. Nu mai stiu nici eu exact …. dar erau tot felul de activitati “alunga-anxietati”.

  Ce ti-o fi facut copacelul tau ? Sau poate doar reintrarea in aceeasi rutina dupa concediu.

 • 140

  @ morringain. Eu nu stiu cum gandeste o musulmana, dar iti spun cum gandesc eu – roman sadea – miza unei relatii (care pe masura timpului s-au scurtat drastic ca durata): daca vrei sa pleci, du-te ! … poate era si timpul.

  Daca societatea lor iti ridica parul la gandul impilarii, nu stiu daca a noastra chiar se poate lauda cu …. dragoste, entuziasm, dor reflectie, sinceritate, fidelitate, revenire, innoire, veneratie, compasiune, inocenta, protectie, onoare si cate or mai fi !

 • 141

  rich guy, pe bune dacă înţeleg ce vrei să spui… dar las-o aşa…

 • 142

  @Rich guy: poate nu o fi perfecta societatea noastra. Dar moralitatea pe care ti-o doresti tu in nici un caz nu se atinge artificial prin impunere. Daca iti doresti pe cineva care nu sa nu te surprinda, alegi bine inainte, nu te repezi sa te casatoresti, crezand ca o data semnat actul la primarie gata, totul e rezolvat. Si da, sunt bucuroasa ca nu trebuie sa ma ascund sub nu stiu ce vestmant sub amenintarea biciului sau mai rau!

  Stiu destule musulmane. Turcoaice, afgane, pakistaneze, iordaniene, marocance. Nici una nu crede ca daca iti arati parul automat o sa iti tradezi sotul. Ba mai mult, nu se acopera decat atunci cand sa-si arate parul devine o crima. Si cele mai multe, desi sunt musulmane devotate, isi doresc o relatie in care sa-si pastreze o anumita libertate, sa munceasca, sa poata spune: nu sunt o leguma care depinde de barbat. In acelasi timp, isi iubesc barbatii cu incapatanare. Cunosc pe cineva care a asteptat cinci ani ca familia lui sa o accepte, in timp ce parintii ei o lasasera sa aleaga pe cine isi doreste. Dar asta presupune o anumita educatie, a familiei in primul rand, si un realism pe care din pacate multi nu il au.

 • 143

  @morringain: Hei…dar nu vorbim doar de “Femeile din Romania” , vorbim de FEMEIE. Cu ce drept ma faci tu curva doar pentru ca nu port cearceaful ala pe mine , tu fiind o “fecioara”…

  Dar ce sens , D-ul Rich spunea :

  ~~~Chiar nu te-ai saturat sa citesti numai comentarii ca ele sunt niste frustrate si neimplinite, iar ale noastre niste pros.titu.ate ?~~~

  De multe ori te saturi , dar tot tragi speranta ca-si vor revenii din ale lor. Tot de multe ori te consolezi cu ideea : ” Frate , fiecare cu stolul lui de pasarici ”

  Ce-i rau… Ca vine cate-o duduie d-asta si le da lectii de moralitate celor care-si urmeaza cursul normal al vietii. Si daca gaseste una mai “botanista” chiar o crede.

 • 144

  Dar de ce sa vorbim doar de femeile din Romania… Vorbim de FEMEIE in general nu-i asa ???

  Mr Rich… eu vreau sa cred ca-i comentariul unei romance care in disperata cautare de stabilitate financiara a ales drept sot un musulman care-si facea studiile la facultatea de medicina din Bucuresti. Acum saracuta ( si-o rog sa ma ierte) ..cauta sa se atarne de versetele Coranului pentru a scapa de toate sentimentele de inferioritate in care s-a trezit peste noapte.

  Doamna , o vorba inteleapta a poporului roman spunea asa :

  ” Si cu p..a in c.r , si cu sufletul in Rai nu se poate”.

  Ati ales sa-i fiti “credincioasa” pana la moarte , urmati-l , dar nu aruncati cu noroi in restul omenirii.

 • 145

  Mă lume, am şi eu o dilemă: crazyislam.type../

 • 146

  @Habarnam: cand am vazut poza m-am gandit direct la

  “Miss Ochiul Universului”

 • 147

  @Mieroiul (143): bravo, mi-a placut! :D Judecand pe altii, si cu atat de putina baza, s-a expus judecatii celorlalti. Si s-ar parea ca tocmai ea are mai multe bube.

  @Habarnam: desi stiu demult poza, ma amuza de fiecare data. Dar in acelasi ma intristeaza, ca mai vad pe unii in viata reala si situatia nu e deloc roz (am vazut o vecina de asta acoperita din cap pana in picioare cum a papat bataie de la iubitul sot pentru ca a iesit din casa fara el, sa cumpere medicamente pentru copilul care facuse febra mare).

 • 148

  @ morringain. De cativa ani vara o numim “sezonul arabilor” pentru ca sunt turistii majoritari. Vin si stau aici cu saptaminile. Se bucura de ploaie si urca obligatoriu pe ghetar sa se joace cu zapada. Majoritatea femeilor vorbesc bine engleza (incomparabil mai bine ca ei) si ti se adreseaza intr-o nota placuta. Surazatoare si daca nu, cel putin amabil, oricum increzator, insa demn… fara scalambaieli. Ei nu-mi prea plac. Multi ti se adreseaza de sus si sunt si lipsiti de vreo subtilitate in exprimare: “how much, how much ?”. Lasa foarte mult mizerie in urma, insa si platesc exagerat pentru curatenie. Ca de altfel si tipsurile. Cu totul altfel insa in atitudine si dialog sunt intelectualii lor. Ahhh… si sa nu uit ! Sunt foarte putine femei cu burka. Localnicii le-au poreclit “ninja fighters”.

  Dar oricum… cui foloseste substituirea ? de ce trebuie sa te imaginezi in burka ? si de altfel, ce rost are tot bull-shit-ul asta cu ostiliatatea lor exagerata ? Se prea poate ca la ei sa fie altfel. Nu stiu, n-am fost.

  Cat se poate de sincer ! Eu am avut senzatia ca ele conduc, nu ei !

  As mai avea ceva de spus….rareori te abtii sa nu-i inferiorizezi pe barbati. De ce ? Nu stiu .

  Si deja site-ul asta imi lasa impresia ca lumea a intrat intr-o goana de dupa confirmare. Nu e mai bine fara noi ?

  Asa ca… happy end, no tears !

  youtube.com/wat../

 • 149

  Morr…

  Poti avea BAZA mai mare ca Piramida lui Keops , nimeni nu are voie sa judece pe cel de langa el. Chiar si dupa felul in care se imbraca.

  Aaaa… ca vrei sa inveti din experienta altora , ca vrei sa evadezi uneori din lumea ta , asta-i alta mancare de peste.

  Dar sa arunci cu noroi doar ca ” tampita ” aia merge in fusta scurta pe strada :) cred ca-i putin cam aberant.

  Ar fi culmea sa spunem acum ca fatucile alea din Africa ce au doar o ata la poponet , sunt chiar “centuriste”…

 • 150

  @Rich guy: poate pentru ca, spre deosebire de tine, eu am trait in zone unde arabii sunt majoritari si unde am apucat sa vad cam ce si cum gandesc unii dintre musulmani. Cei radicali. Am si prieteni musulmani (atat barbati cat si femei). Si e drept, printre ei nu se numara radicalii.

  Nu, nu inferiorizez barbatii. Imi place sa cred ca diferentele nu tin de sex, asa cum cred unii, ci de capacitatea intelectuala. Pentru ca sunt femei mai destepte decat anumiti barbati la fel cum exista si barbati mai destepti decat multe femei.

  Daca ii numesc frustrati pe barbatii care isi doresc o femeie supusa si acoperita in public, nu inseamna ca ii jignesc, asta e realitatea. Ma deranjeaza cand vin unii si spun: “trebuie sa te comporti in felul asta!”. Deci nu vin aici in goana dupa confirmare, ci pentru a-mi spune parerea, chiar daca e in contradictoriu cu a majoritatii.

  Multumesc de sugestia voalata, dar o sa continui sa postez atat timp cat o sa consider eu ca am ceva de spus.

 • 151

  Putini atiu ca burqa a aparur in secolul 12 cans un rege a concluzionat ca parul de pe cap trebuie acoperit pentru ca seamana cu cel pubian. Wikipedia.

 • 152

  cialis online forum

  candiancialisuy../ – cialis cheap

  cialis cheapbuy girl viagra online

  viagralkas.com/../ – online viagra

  buy generic viagranatural viagra substitute

  viagranelius.co../ – viagra online

  buy viagra online

 • 153

  generic cialis overnight delivery buy generic cialis cialis order canada buy generic cialis online

 • 154

  limited stephen hill mens jersey new york jets 84 camo fashion black nflminnesota vikings womens legend logo dri fit nfl t shirt dark bluenike browns 7 deshone kizer brown mens stitched nfl limited rush jerseynhl jerseys 2011 newest san jose sharks jerseys 31 antti niemi green jerseys nike lunarglide 7 womens pink blue lammertinkschil../

 • 155

  nike free flyknit 3.0 gold silvernike kobe 9 venomenonnike free run mercurial superfly for salenike free rn sneakers adidas copa mundial scarpe banffziplinetou../

 • 156

  lebron and kobe nike commercialnike huarache utility blue rednike zoom structure 19 orangenike shox 2016 white green nike lunar black blue cleansenyc.com/../

 • 157

  nike air max 90 womens custommens supra bleeker blue orangenike lebron 13 low birds of paradiseair max 95 sale nike hyperdunk 2016 sky blue blue trientry.com/20../

 • 158

  black air max 95 womensnike free run 3 purple yellownike zoom winflo 3 womens purple sky bluenew balance 420 beige nike mercurial vapor superfly ii fg dark obsidian 7stoneschatfiel../

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Sunt îndrăgostită de oamenii simpli, de limba franceză şi de măslinele verzi ardeii iuti
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!