RSS Feed

Călătorii nelimitate

vezi toate articolele de
08 iun 2011 la 22:34 36 comentarii 1093 vizualizari.

Miezul zilei. Căldură mare. Aceeaşi staţie RATB din faţa dispensarului, în care se ambiţionează să parcheze taximetriştii. La umbră. Ce bine, se vede în depărtare maşina… Ajung la timp. În staţie cu mine urcă o doamnă pe la vreo 50 de ani, cu un snop de trandafiri în mână. Toate culorile. O frumuseţe de altfel, însă plin de spini, cum aveam să constat pe propria-mi piele. O las să urce. Doamna, sătulă şi ea de aşteptat în staţie, se grăbeşte să prindă un loc pe scaun. Reuşeşte. Îşi pune florile pe scaunul de lângă, încă neocupat. Se aude un scâncet. De sub puloverul îndoit pe mâna femeii apare un cap alb de câine. Ochi mari, bovini, umezi. Limba, plină de bale, i se rostogoleşte pe geam. Îl linge. Femeia îl dă la o parte: E urât, Ţucu! N-ai voie! Resemnată, potaia schimbă scaunul. Dă câţiva trandafiri pe jos. Nu se apleacă nimeni. Scăpat de sub ochii stăpânei, câinele începe să-şi frece gingiile de mânerul scaunului. Strănută. Şi iar îşi desfăşoară limba leneşă, băloasă.

În spatele meu, cineva tuşeşte. Apoi scuipă înfundat. Evit să-mi întorc capul. Dar aud…

Femeia dă semn că vrea să coboare la prima, la cimitir. Îi fac loc, deşi n-a întrebat nimic. Ne-am înţeles din priviri. Coboară. Fără să vreau, calc câinele. Scheaună. Zeci de ochi mă fixează cu dispreţ.

Mă întorc. Ochii îmi cad pe doi sâni mari, pietroşi, plini de pistrui şi pete maronii. Trei picături de sudoare se urmăresc, jucăuşe, printre firele de păr crescute între ei. Dereglare. Hormonală. Posesoarea lor îşi face vânt din evantai. La încheietură îi joacă o brăţară cu fluturi. Ţic-ţic-ţic-ţic… Miroase. Şi-şi face vânt…

Cobor la tramvai. Mă grăbesc să prind verdele. Refugiul plin. Mă strecor mai în faţă. Îmi iese mişcarea. Uşile se deschid în faţa mea. Mă aşez la locul meu. Ştiu că se face puţin curent acolo. Respir. „Evantaie – coperţi de buletin şi permis la 1 leu! Evantaie – coperţi de buletin şi permis la 1 leu! Evantaie – coperţi de buletin şi permis la 1 leu!”… În urma băiatului vine fata cu şerveţele. 3 la 1 leu. Nu vând nimic. Dezamăgiţi, coboară.

În stânga mea, un ins, cam de 30-35 de ani, se joacă, amuzat, cu un muc scos prin deşurubare din nara dreaptă. După ce-i făcut biluţă, mucul e întins, ca un melc, pe bară. Râde. Bărbatul râde. O femeie în vârstă îi strigă ruşinea. „Taci, fă, din gură, că te plesnesc!” Apoi se scarpină pe gât. Îşi scoate jegul de sub unghii cu teaca de la telefon. Apoi îşi pune căştile şi se lasă purtat pe braţele muzicii… În tot acest timp, făceam eforturi disperate să ignor apropierea mucozităţilor. M-am tras mai într-o parte.

Ce bine că mai intră puţin aer! La piaţă se urcă două femei. Una ţine de mână un copil. Fetiţă. Norocoase din fire pe semne, două scaune se eliberează lângă ele. Una se aşază. Cealaltă coboară la prima. Nu vrea să stea. Îşi pune în schimb punga mânjită până la toarte de căpşuni. 6 kile. Vrea să facă dulceaţă. “O bunătate!”, se laudă. O cred. Cealaltă ia de la mama. Că tot face pentru ăl bătrân. Tramvaiul ajunge în staţie. Gospodina îşi ia punga de pe scaun. O dâră sângerie rămâne în urma ei. Un moşulică, văzând mişcarea, sare să prindă locul. Vede dulceaţa fructelor întinsă pe scaun. “Ale dracu’ de proaste! Femei împuţite! Aşa faceţi şi acasă?” Scuipă şi se dă mai încolo. Speriată, însoţitoarea gospodinei coboară şi ea, grăbită.

Vai, ce lume nebună!… Ce spectacol! Măcar să fi fost gratis. Dar nu, căci totul are un preţ. În cazul ăsta, 50 de lei. Lunar. Bonus, călătorii nelimitate cu mijloacele de transport în comun. Şi e atât de cald…

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 36 comments
 • 1

  Off , mai Luminita , unde i-ai gasit pe indivizii astia ? Al 2-lea a fost cel mai scarbos ! Vezi , daca n-ai masina , esti obligata sa dai peste tot felul de nesimtiti ! Dar si cu masina , intampinai alte nenorociri prin Bucuresti ! Cum o dai , tot rau iese ! Cam asta e Romania !

 • 2

  Luminiţa, începi să mă faci să cred că ai un ghinion teribil. Într-adevăr, eu nu merg prea mult cu autobuzul, tramvaiul. Rutele mele obişnuite sunt cu metroul. Par să fie două lumi diferite când văd ce povesteşti tu.

  Şi chiar aşa, toate minunăţiile astea într-o singură călătorie!

  Zi-ne dacă e proză scurtă naturalistă! :)

 • 3

  Ah, şi musai să ne averizezi dacă o iei pe pantă expresionistă. Oameni suntem, nu ştiu cât putem duce. :D

 • 4

  @Nora: Este naturalista si realista ! Gata , la metrou te voi gasi de acum incolo ! Toate metrourile le voi opri pentru a te gasi ! Pupici !

 • 5

  @Nora, ufff, iar îmi scoţi ghinionul în faţă… Spune şi tu că eşti TU mai norocoasă… :P

  Cu autobuzul şi cu tramvaiul merg, din nefericire, zilnic. Şi prind şi clasa muncitoare de dimineaţă, şi pe cea de după-masă… Am să vă povestesc odată şi despre cele două extreme. :)

  Revenind, ce să zic? Cred că oamenii sunt la fel, indiferent de “trăsură”. Uite, îţi propun un exerciţiu, fireşte, dacă vrei: uită-te cu atenţie în jurul tău. Priveşte oamenii. Şi spune-mi apoi cum i-ai găsit. :) Eu, recunosc, nu mă pot abţine. Bine, nu le arunc priviri lungi, bovine, dar ce să fac dacă-mi place să-i privesc? :) Şi pot vorbi la nesfârşit despre oamenii pe care-i văd în fiecare zi… :D

  Luminita Grosu
  2011-06-08 23:41:37 | Raporteaza
 • 6

  @DANNY, nu ştiu dacă eu îi găsesc, sau dacă ei mă găsesc pe mine. Sau, cum îi spuneam Norei, dacă nu cumva eu îi caut pe ei… :) Dar ei sunt acolo. Şi îi văd.

  Iar cu maşina… aşa e, alte nenorociri îmi ieşeau în cale. Cum o dai , tot rau iese ! Şi totuşi, ce e de făcut?

  Luminita Grosu
  2011-06-08 23:43:58 | Raporteaza
 • 7

  @Luminita Grosu: Numai clasa muncitoare intalnesti mereu ? Aia era numeroasa pe timpul lui Ceausescu , dar acum ? Ai dreptate , sunt multi cocalari in tara asta , iar nivelul de civilizatie e scazut tare de tot ! Incearca sa-i ignori , pe cat posibil . Stiu ca esti o fata sensibila , dar , cateodata ei iti aduc material de lucru pe Pandora ! Vezi ca ai gasit si un avantaj ?

 • 8

  Danny: stai cuminte. Nu vreau să mă fac vinovată de compromiterea totală a transportului bucureştean. Vezi că eu umblu cu spray paralizant în geantă. Dacă faci gesturi bruşte, e posibil să reacţionez. Deci umblă în vârful picioarelor, inclusiv la metrou.

  Luminiţa: recunosc, de uitat nu mă uit decât dacă e ori ceva extraordinar de frumos, ori nemaipomenit de urât. De cele mai multe ori, stau cu nasul într-o carte în metrou. Dar să ştii că celelalte simţuri îmi sunt treze: mirosul şi auzul. Deocamdată, cea mai enervantă categorie din rutele mele o reprezintă studentele la Dimitrie Cantemir şi Nicolae Titulescu. Toate vorbesc cu “fată”, tare, fac baloane şi-mi perturbă lectura. :D

  Uite aseară m-a mirat o chestie. Era aproape gol metroul, fiind aproape 11. Şi o tipă, deşi avea nu ştiu câte alte scaune pe care putea să se aşeze, s-a aşezat lângă mine. Nu prea am mai observat asta. De obicei, sătui fiind de apropieri nedorite, căutăm să mărim spaţiul fizic din jur. Nu să-l strâmtăm. Dar era curată, să ştii. Genul office impecabil. :D

 • 9

  @DANNY, cât optimism! Mulţumesc. :) Ai dreptate, măcar să iau partea bună a lucrurilor…

  Luminita Grosu
  2011-06-08 23:53:22 | Raporteaza
 • 10

  @Nora: Pai , ce sa zici si tu ? ” Te astept la ora 20 la statia de metrou x ” ? Normal ca mi-ai trantit-o cu sprayul paralizant ! Si sa vezi ce o sa paralizez de frica ……………..Si totusi , puteai sa zici ceva mai frumos , macar din respect pentru mine , ca suntem pandorieni amandoi ! Te stiam mai diplomata , mai , Nora , ce naiba ?

 • 11

  @Nora, te-ai gândit vreodată că ştudentele sunt la curent cu ştudiile cercetătorilor britanici care au descoperit că mestecatul de ciungă oxigenează creierul, permiţând, astfel, o mai bună funcţionare a intelectului şi o putere de asimilare a cunoştinţelor mai mare? :D

  Cât despre tipa care s-a aşezat fix lângă tine… Uite, să-ţi povestesc ceva din auzite. Din auzite cum se face la alţii. În Viena, mă uitam şi eu că în tramvaie se aşază călătorii unul lângă altul, şi nu “risipiţi”. Şi eu îi găseam la fel de “sufocanţi”. Mi s-a explicat însă că în “civilizaţie” este ceva normal, gândirea fiind următoarea: poate se urcă un grup, fie prieteni, fie colegi, fie turişti, care vor să stea împreună. Şi dacă se întâmplă să fie scaune libere, să aibă posibilitatea să-şi păstreze grupul. Aşa erau ei educaţi. :) Mi s-a părut incredibil… Şi de-a dreptul minunat. :)

  La fel şi cu locurile de parcare. Dacă ajung mai repede la serviciu, parchează mai departe de clădire. De ce? Simplu: ca cineva care s-a trezit mai târziu, sau a care a trebuit să-şi lase copilul la şcoală, sau care din cine ştie ce motiv nu ajunge la timp, să aibă loc să-şi lase maşina mai aproape, câştigând, astfel, minute preţioase. Revenind la fata ta… poate apariţia impecabilă reflecta educaţia. :)

  Luminita Grosu
  2011-06-09 00:10:54 | Raporteaza
 • 12

  Luminiţa, nu m-am gândit la ştudiile alea. Mulţumesc, ce înseamnă o schimbare de perspectivă. Da’ să ştii că nu funcţionează prea bine. Printre plescăieli se întrebau “Ce e, fată, o recenzie?”, iar una – lider de grup – a răspuns: “E un rezumat mai lung, fată!”. :D

  În legătură cu tipa de aseară, nu ştiu ce să zic, era chiar gol metroul, s-ar putea să fi fost chiar ultimul, şanse mici să intre mai multe grupuri de prieteni. :D

  Dar ca idee, e bună. E de reţinut.

  Danny: eu, diplomată?! :roll: Mă confunzi rău de tot. Da’ uite, zic acum: te aştept, dar îl iau şi pe Iancu Jianu cu mine. Că văd că v-aţi împrietenit. Dacă vine el, renunţ şi la spray.

 • 13

  @Luminița Grosu…te citez: „…de sub puloverul apare un cap alb de câine…”

  „…femeia dă să coboare….coboară. Fără să vreau,calc câinele.Scheuna…zeci de ochii mă fixează…”

  ÎNTREBARE,DACĂ FEMEIA L-A ȚINUT SUB PULOVER LA URCARE DE CE NU ȘI LA COBORÂREA DIN „MAȘINA” RATB când putea fi prins în ușă,fugind sub tramvai,în trafic… ;)

  Apoi așa este în autobuz,unul tușește(poate și-a acoperit tusea)altul scuipă(poate în batistă) altul plin de sudoare…altul se scarpină..așteptând 1/2 oră în 40% Celsius în stație ptr. transport,ori alergi de-ți iese sufletul după el și te urci într-un tramvai fără aer condiționat,normal că întâlnești toate mirosurile :oops:

  Eu am fost în august 2010 în România stând o lună în București. Curse frecvente cu tramvaiul,autobuzul și metroul și taxi-uri și mă știi cât de pragmatică sunt eu.

  (Obișnuită în USA numai conducând mașină cu aer condiționat și NICIODATĂ nu folosesc transport în comun aici,fiecare membru al familiei are propria-i mașină)

  Și nu am putut întâlni toate cazurile expuse de tine într-o zi în București.Poate mă uitam cu ochi de turist, meloman… :D

  Da,țigani cu evantaie în tramvai,chiar am cumpărat unul,lume în picioare,pe scaun,aștepți, te așezi,cobori și iar te urci,transpiri,te așezi,iar cobori,iar mergi pe jos…

  Și da, ajunsă acasă am stat„amfibie în cadă” 1/2 de oră :lol:

 • 14

  @Nora să nu te vadă Luminița cu spray-ul că ai dat de dracu*…că poate cheamă și Poliția ori va scrie și despre asta… :lol:

 • 15

  Luminita – Mi-a placut povestirea asta. Sincer. Ai descris picant calatoria, lasand un sentiment de jale…

  Ce nu-mi place (si am mai spus-o si cu alta ocazie) e alta chestie. Am trait in Bucuresti juma de viata, inainte de revolutie. Iar ce descrii tu pe-aici gaseam dezgustat numai prin niste targuri de proasta factura de prin provincie. Nu ca n-aveam si noi Ferentariul, dar episoade de-astea erau cu totul izolate.

  Acum parca a devenit obicei ca cei mutati in capitala sa critice de fapt mizeria adusa primordial …de nesimtiti tot din afara. Ca nu stiu cate din animalele astea descrise de tine aveau intr-adevar si buletin de Bucale de cand i-au fatat mamele lor.

 • 16

  Luminita, nu mai circula cu tramvaiul! Ia si tu elicopterul, ca Basescu.

 • 17

  Fata aia s-a asezat langa tine din instinct de autoaparare. In fata unui eventual pericol ati fi putut parea mai puternice.

  alt Till Eulenspiegel
  2011-06-09 09:40:17 | Raporteaza
 • 18

  Cand mai merg in Dinicu Golesc promit sa le dau sa citeasca asta…

  Se vor prapadii de ras RATB-istii ! :)

  Si daca ai stii ca au norma de motorina speciala pentru AC ! :)

  Dar oamenii…oamenii nu se vor schimba niciodata !

 • 19

  @MiereaNaturală, aşa este, oamenii nu se vor schimba niciodata. Dar oare putem să-i educăm? Să ne educăm… :)

  Luminita Grosu
  2011-06-09 20:22:37 | Raporteaza
 • 20

  @Florin Bratu, mizeria, că o fi adusă “din afară”, cum spui tu, n-ar fi ceva atât de “grav”. Că vorba aia, îi avem şi noi pe ai noştri… Îngrijorător mi se pare că este primită cu braţele deschise, crescută şi risipită…

  Să-ţi povestesc un mic episod petrecut astăzi, în timp ce veneam la serviciu. În colţul străzii, nu e zi dată de la Ăl de Sus în care să nu se arunce cel puţin 2-3 saci cu gunoi deşi, la doar 5-6 m de pomul la umbra căruia e abandonat gunoiul este o ghenă. La un moment dat, pe lângă mine trece o bunicuţă tare cochetă de altfel, cu nepoata de mână. Femeia îşi terminase îngheţata, fetiţa mai lingea o bucăţică de ciocolată de pe băţ. Unde au aruncat ambalajele? Lângă sacii de gunoi abandonaţi, cu măruntaiele pe-afară, sfâşiaţi, mai mult ca sigur, de câini.

  Luminita Grosu
  2011-06-09 20:37:51 | Raporteaza
 • 21

  Luminita – Am spus ca-s intrutotul de acord cu tine la chestiile de civism, igiena sau comportament. La mine-i insa diferenta de perceptie, imi sar primordial altele in ochi. De zece ani n-am mai trecut si nu mai trec prin tara, fiindca atunci am simtit acut ca orasul in care am trait altadata a fost efectiv furat sau invadat de altii. Iar cand auzi numai regionalisme in jur, gasesti si care sunt acei “altii”.

  Mi-am trait vacante minunate altadata la tzara, dar cei crescuti acolo nu se impiedicau de mirosul de balega, stratul de gainatz sau veceul din curte. Si-i inteleg. Percepeau doar aerul curat, calmul, serenitatea locului, imbibat cu amintirile copilarie, oricand s-ar fi reintors acolo.

  Asa si la mine: prefer sa-mi amintesc Bucurestiul de altadata, nu alteratia groteasca de azi. Iar cei care il vizitati sau va mutati acolo, din pur interes, n-o sa intelegeti niciodata ca strambati azi din nas la pomul laudat infestat de omizi venite din afara. Cei care l-am purtat in suflet asa cum era el altadata vedem asta. Si ne doare.

 • 22

  @Luminita Grosu:

  Eu pe astia care arunca gunoiul pe unde apuca i-as amenda… Dar ce amenzi ca atunci cand are ceva de aruncat sa mearga 200 metri pana gaseste un cos de gunoi. La capitolul asta nu-i poti “educa”decat cu parul.

  Pe cei care se urca in mijloacele de transport in comun si put mai ceva ca “sconcsul in aautoapparare” i-as da jos la prima statie.

  ” frate…daca ai dormit in tomberon…mergi cu masina de gunoi… autobuzul asta duce Oamenii la munca” … Deci tot un fel de amenda.. :)

  DOAR asa ii poti educa Luminita ! :)

 • 23

  Luminita,

  conform unei teorii sociologice celebre, civilizatia migreaza de sud la nord si de la est spre vest.

  Deci, daca vrei civilizatie vino mai inspre nord si vest.

  Facand asta, conform legii echilibrului, o sa castigi ceva dar o sa pierzi altceva, de ex. imaginatia, spontaneitatea etc.

  Nimic nu-i perfect pe lumea asta, fir-ar sa fie!

  alt Till Eulenspiegel
  2011-06-10 08:17:04 | Raporteaza
 • 24

  Ai spirit de observatie si descrii cu talent. Multumesc pentru descriere, uitasem Romania sordida de unde am plecat. Ma felicit ca am plecat. Va mai trece mult timp pana cand gospodinele cu sacose de rafie vor fi inlocuite de doamne in varsta care se intorc de la opera.

 • 25

  phenergan amitriptyline fluoxetine online helpful hints lisinopril 10mg

 • 26

  wh0cd145385 singulair metformin tablet look at this abilify nexium buy revia sildalis

 • 27

  wh0cd566532 levaquin prices phenergan online effexor

 • 28

  wh0cd662433 buy seroquel

 • 29

  wh0cd342767 Avana visit this link

 • 30

  wh0cd511687 metformin tablets viagra soft generic eurax ventolin where can i get acyclovir over the counter

 • 31

  wh0cd799374 prozac augmentin get the facts tadalafil tadalafil

 • 32

  wh0cd393233 tenormin buy toradol avodart

 • 33

  wh0cd936656 DESYREL

 • 34

  wh0cd210535 neurotin

 • 35

  wh0cd722000 where to buy keflex without prescription antabuse without a prescription abilify

 • 36

  wh0cd475339 albuterol buy zithromax vardenafil hydrochloride

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan moarte Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!