RSS Feed

Şi cu demnitatea cum rămâne?

vezi toate articolele de
23 Jun 2011 la 03:21 53 comentarii 2254 vizualizari.

Iar când spun demnitate, mă refer la acea valoare pe care toţi o avem, indiferent dacă avem trei luni sau optzeci de ani, ten de porţelan sau cuperoză, CV de cetăţean model sau cazier, minte limpede sau Alzheimer. Demnitatea care nu are nici plus, nici minus, nu ni se poate nici da, nici lua, nici adăuga, nici împuţina.

I-am dat dreptate Dianei. I-am dat dreptate şi Mirunei când i-am citit articolul, se face prea mult caz. Dar măcar de data asta nu mai e vorba de o simplă ştire de la ora 5.

Unu la mână: dreptul de a-ţi selecta clienţii. Corect, localul are un proprietar, iar dacă acel proprietar nu suportă brunetele, informaticienii, fustele cu buline sau bicicliştii poate să excludă acel segment din clientela sa. Buba este că întocmai precum ciuma, aceste curajoase porniri exclusiviste sunt contagioase, mai ales când vine vorba despre oameni care calculează potenţialul cuiva doar după cât venit îi aduce. Şi decât să câştige cinci clienţi handicapaţi şi să piardă douăzeci care s-ar simţi deranjaţi de prezenţa primilor…mai bine o scuză sucită cum că localul nu oferă securitate persoanelor cu handicap şi gata, ne scăpăm de o corvoadă. Azi un club, mâine altul şi tot aşa. Unde am ajunge? Am începe să construim ghettouri sub pretextul că măcar acolo holurile sunt suficient de largi şi scările mai puţin abrupte? Care criteriu urmează, cel etnic?

Doi la mână: Care e problema clienţilor? Dacă un om nu poate da din picioare, mâini, buci sau abdomen trebuie să evite un loc unde se practică toate activităţile respective? Şi eu mă duc la ştrand şi nu ştiu să înot. Asta nu înseamnă că le stau în gât înotătorilor dacă stau pe margine sorbind o limonadă. De când lipsa unei capacităţi nu ar trebui să îţi permită să te distrezi? A venit femeia din străinătate, s-o fi săturat de stat prin cafenele, s-a întâlnit cu o prietenă veche, a vrut să bea un pahar în club. Nu înţeleg de ce toată lumea sare ca arsă: de ce să vină dacă nu poate? De ce să vină doar ca să se uite? Atunci de ce cam 30% din clubberii obişnuiţi, cu două picioare funcţionale, stau toată noaptea pe canapea şi îşi plimbă ochii de pe tavan la animatoare şi înapoi? Sau ei au dreptul de a sta, pentru că nu sunt handicapaţi?

Trei la mână: cum să spun, cred că avem probleme grave în ceea ce priveşte managementul milei. Una este să îţi pară rău pentru că cineva este într-o situaţie nefericită şi alta să te râzgâi spunând că nu poţi să dansezi în prezenţa cuiva care se află în scaun cu rotile. Ca şi cum ţi-ar fi ruşine brusc să mănânci pe o terasă pentru că unii trecători nu îşi pot permite o pâine. Dacă cel din scaun reuşeşte să facă faţă traumei şi să treacă peste ea, nu înţeleg de ce tu, un simplu privitor, nu ai putea s-o faci. Tratează omul normal. Faptul că nu poate merge e problema lui, faptul că tu nu poţi să suporţi realitatea şi să o accepţi, e problema ta. Să nu aud că nu îţi mai alunecă berea pe gât. Astea sunt fiţe.

Iar când vine vorba de cluburi, facem nazuri când vine vorba de lipsa de mobilitate, dar nu ne deranjează lipsa de bun simţ şi multe alte lipsuri prezente în fiecare seară acolo. De ce le recunoaştem libidinoşilor, de exemplu, dreptul la demnitate, dar nu şi celor în scaun cu rotile?

Din fericire soluţia în acest caz e simplă. Cei care luptă pentru normalitate pot pur şi simplu să nu mai meargă în localul respectiv. Să îi doară la buzunar, dacă nu le pasă de altceva.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


Etichete: ,


53 comments
 • 1

  @ Iulia gheorghe

  Ai dreptate cu punctele 2 si 3, e plina lumea de ipocriti.

  Dar la primul punct gresesti. Ce este mai grav dupa parerea ta: sa abuzeze legea de proprietatea ta impunandu-ti pe cine sa primesti si pe cine nu sau sa dea ocazia proprietarului de a fi “rau” si de a face discriminari de orice fel?

  Nu cred ca nu se poate si cu sula-n fund si cu sufletu-n rai. Mie de 1000 de ori mai grava mi se pare prima situatie. Cu alte cuvinte pledez pentru dreptul patronului de a face ce discriminari ii pofteste inima. Tu, la randul tau, ai dreptul sa nu-ti convina si sa nu mai calci prin acel club, nu pentru ca esti vizata direct, ci in semn de protest.

  Si poti sta linistita, daca handicapatii de vreun fel sau altul ar avea o dorinta reala de a merge intr-un club, oricat ar fi de discriminati sigur se gaseste vreun intreprinzator care sa vrea sa le ia si lor banii.

 • 2

  erata: eu cred ca nu se poate… (“eu” in loc de “nu”)

 • 3

  Demnitatea ar trebui s’o avem toti. Probabil ca ceva se obtine si prin nastere, dar, in mod categoric, tine de caracter, de comportament si de foarta multa instructie. Prin asociere cu alte atribute, demnitatea capata pondere. Exista o demnitate individuala dar si una colectiva. Una de moment dar si una ca trasatura de caracter. Si se pot scrie romane pe aceasta tema. Aspectele la care te’ai referit poate ca sint cele mai nevinovate. Te’ai exprimat plastic si atmosfera a devenit demna.

 • 4

  Eu cred ca gresesti la toate cele trei puncte, dand exemple gresite.

  1. Segmente de piata exista de cand lumea. Iata, studentii si batranii primesc tarife preferentiale pe autobuz. Noi ceilalti suntem oare discriminati? (Cu totul altceva e sa faci diferentieri rasiste, de genul “no jews”, cand Abraham arata ca ceilalti, cata vreme nu-l cauti si-n chiloti.)

  Pana si problema fumatorilor s-ar fi rezolvat cu baruri doar pentru fumatori. Cine nu le vrea insa? Aha, aia “sanatosi”.

  2. La o piscina nu te forteaza nimeni sa intri in apa, exemplul e deci prost ales. Arati la fel ca ceilalti (poate chiar mai bine), nu strici cheful nimanui cu mutilari sau alte imagini grotesti. Culmea e ca prin vest e plin tocmai de handicapati ziua prin piscinele astea. Vezi copii debili si tot felul de dusi cu pluta. Au insa orele lor de “public” si nu se simte nimeni discriminat. Cand vii seara sa faci bazine, nu trebuie sa faci slalom printre cretini.

  3. Dupa logica ta, si suta de metri olimpica ar trebui sa include vreo doi in scaun pe rotile, la 50m avans. Ca sa aratam ca “ne pasa”.

  Draga Iulia, cum spuneam si dincolo, asa cum nici tu nu mananci la masa cu o fotografie de aschilambici etiopieni langa farfurie, nu forta nici pe altii ca, atunci cand merg sa se distreze si sa se simta bine, sa aiba proiectata ostentativ in fata imaginea suferintei in lume. Ca tocmai atunci iti vei baga total picioarele in ea de mila.

  Iar toate exagerarile astea sunt pe undeva atat de ipocrite. Dar e la moda azi sa-mbratisezi o cauza, sa te dai anti-discriminare, pro-nenorocit si toate cele. Imi amintiti pe undeva de soimii patriei.

 • 5

  Si chiar asa: exista baruri pentru homalai? Exista, iar io nu ma duc acolo, daca sunt altfel. Le respect chiar coltul lor privat.

  De ce nu se fac si baruri pentru handicapati? Hai, ca dau si eu $10 pomana, sa se simta bine intre ei. Sa le faca si tobogan fara scara, si tejghea joasa, si tot ce vor. Where is the problem?

 • 6

  Eu sincer cred ca se face prea mult tam-tam pe cazul asta. Nu cred ca avem destule date sa ne dam cu parerea. Poate localul respectiv chiar avea acces printr-un gang ingust sau scari de subsol asa ca la intrare i s-a spus doar realitatea.

  Insa stii care e problema adevarata? Faptul ca tu nu stii sa inoti!!! Nu inteleg de ce cu cat generatiile sunt mai tinere creste numarul celor care nu stiu sa inoate sau stiu prost sa inoate. Mai ales acum ca putem sa ne ducem oriunde in vacanta mi se pare o pierdere enorma sa stai doar pe mal si sa te bronzezi (sau sa bei limonada :) ). Sa fie frica de apa? Sa nu mai fie la moda inotul?

  Cu moda nu stiu cum e, dar daca e frica, afla ca in numai o ora am putut sa-i predau miscarile de baza unui prieten care a fost in coma vreo 3 zile dupa un inec. Deci se poate, numai sa vrei.

  (Si daca vrei, sunt dispus sa fac gratuit cu tine cateva lectii doar ca sa-ti invingi frica. Numai sa scrii un articol despre asta, poate si altii sa se apuce de inot care nu numai e un sport foarte echilibrat dar si extrem de placut!)

 • 7

  @florinel, gulerul tau ridicat pe care-l porti in club e o mutilare si-o imagine groteasca pt mine. cum sa fac sa ai clubul tau?

 • 8

  De ce le recunoaştem libidinoşilor, de exemplu, dreptul la demnitate, dar nu şi celor în scaun cu rotile?

  La asta mă gândeam şi eu. Şi eu pot fi deranjată vizual de indivizii cu tricouri mulate, din material sintetic. Sau de ăia cu tatuaje. Dar nu aş emite niciodată astfel de pretenţii aberante.

  Oricum, am văzut că s-a pornit un fel de campanie de boicotare a clubului respectiv. Sincer, le urez un faliment grabnic şi mi se pare foarte ok că oamenii reacţionează. Trebuie să ştii ca patron că anumite “mişcări” de genul ăsta pot avea repercusiuni. Din alea financiare. Să-şi înveţe lecţia şi alţii.

  Am citit un articol în EVZ şi m-a surprins neplăcut modul în care au pus problema. Femeia cu pricina se pare că a fost câştigătoare a unor concursuri de frumuseţe înainte de a avea accidentul de maşină. În corpul articolului, era o fotografie cu ea la nuntă, sub care scria ceva de genul “Lavinia e de o frumuseţe rară”. Dar de ce trebuia oare să ni se spună asta? Discriminarea rămâne discriminare fie că avem de-a face cu o frumuseţe, fie că e vorba de o femeie obişnuită.

 • 9

  Un anumit tip de tatuaje. Uitasem să precizez. Nu-mi displac toate. :P

 • 10

  Chiar dacă un articol este”Fără titlu” a lui Diana…deci și aici la Iulia sunt împotriva discriminării…tocmai am comentat la Diana despre frumusețea victimei,Gramofon a pus articolul…

  @Nora…da, Nora de ce a trebuit să menționeze cazul ”Cenușăresei” ? Dacă era o altă fată cu mult mai puțin înzestrată de la natură… ? Ce/Cum ar fi fost ?

 • 11

  tu Iulia…esti buna rau :) )

 • 12

  Asta ziceam şi eu, Seva. E o informaţie inutilă şi care nu ar trebui să aibă niciun fel de relevanţă într-un asemenea caz.

  Iar amenda, da, mi se pare derizorie.

 • 13

  Mi se pare groaznic ce s-a intamplat dar ce am citit la linkuri puse de tine, ma refer in special la comentariile cititorilor, e incredibil. Nu-mi vine sa cred cat de putini oameni inteleg faptul ca discriminarea e o contraventie, o incalcare a legii. A interzice accesul cuiva din cauza imbracamintii, ochelarilor sau orice tranznaie ce va trece prin cap e un lucru(inofensiv) iar a interzice accesul cuiva pentru ca e intr-un scaun cu rotile e total, total altceva. Daca mergi la un bal mascat e normal sa ti se ceara o costumatie, te costumezi si gata. Dar celui din scaunul cu rotile carui nu ii este permis accesul doar din cauza starii lui ce sa faca ?

 • 14

  @Nora…„și cu demnitatea cum rămâne”bine pusă întrebarea și totuși chiar dacă victima va primi despăgubiri,daune tot nu va putea șterge din suflet/inimă dezamăgirea,dez gustul acestui caz/societăți…lăsănd urme/răni adânci !

  Aici și după 50 de ani„black people” au în suflet acea ură…ce-i drept în stare dormantă/hibernare…să te ferească Dumnezeu să atingi subiectul fie și cu un fulg…gata,s-a stricat balanța :)

 • 15

  @ttt – Bai muci. Tu-mi vezi argumentele, eu nu le vad deloc pe ale tale. Cand esti si-atat de dobitoc sa te legi doar strict de persoana, hai sictir.

 • 16

  uite, nu vreau sa te jignesc dar cred ca te-ai lasat luata de valul general de indignare si nu ai realizat cat de ipocrit este. mai este si-un semn ca nu ti-ai pus problema pana acum. nu-i chiar asa de greu sa-ti dai seama ca spatiul public este de fapt indiferent vis-à-vis de problemele oamenilor in scaun sau a celor cu un handicap, in general – nu exista borduri cu trecere lina la capete, nu exista rampe de acces in toate institutiile publice (am un prieten care nu poate lua cursuri la universitate), nu exista mijloace de transport adaptate si lista poate continua. aici este problema si aici putem milita pentru schimbari pentru ca spatiul asta trebuie sa apartina tuturor.

 • 17

  @ Dr. nenea

  Ideea este ca noi astia aproximativ sanatosi si nehandicapati (care producem pana la urma urmei bani) nu trebuie sa avem nicio obligatie fata de ahndicapati (decat una morala, evident). Di punctul meu de vedere statul nu trebuie sa faca absolut nimic pentru handicapati, asa e corect. De ce adica sa iei obligat fortat bani din buzunarul meu ca sa traiasca handicapatii? Sa dea cine vrea si cine poate. Dau si eu cand pot, cand am si cand vreau. Atat timp cat statul subventioneaza handicapatenia sunt total de acord cu patronul restaurantului.

 • 18

  @ Dr .nenea

  Spatiul trebuie sa apartina tuturor???? Amice, ia fa tu un efort intelectual si imagineaza-ti ca in fiecar autobuz si pe fiecare trotuar etc etc trebuie sa existe tot felul de gadget-uri si amenajari etc care sa permita tuturor tipurilor de handicapati sa se deplaseze si sa actioneze asemeni unui om normal. Pai unde ajungem? Daca te-a lovit ghinionul, asta e, de ce trebuie sa suferim toti?

 • 19

  @adrenalitera: radule, eu nu spun ca spatiul public trebuie sa se intoarca dupa handicapati. spuneam numai ca daca ii spunem spatiu public ar trebui sa facem niste eforturi minime sa respectam definitia, nu? nu cred ca e vreo diferenta de pret intre o bordura inalta si una cu o degajare care sa permita unui handicapat sa urce pe trotuar la intersectie. sau sa cumperi si doua autobuze cu rampa speciala pentru handicapati. pana la urma si oamenii astia au un potential si daca nu le creezi anumite conditii raman permanent dependenti de ajutorul altora. este o chestie practica care-i permite unui handicapat motoriu sa se duca la munca, de ex.

 • 20

  adica uite daca traiam in sparta nu aveam mila pentru ei, dar asa de ce sa nu lasi un om sa faca munca intelectula sau de birou daca nu poate sa-si miste picioarele. de ce sa nu-i dai dreptul la educatie? la ce-i folosesc picioarele unui filozof sau matematician?

 • 21

  @Adrenalitera

  Uau, ce logica aberanta poti sa ai. Uite te invit in Toronto unde am un M&A in derulare acum. Aici fiecare autobuz e capabil sa culeaga orice paraplegic in carut, toate institutiile au rampa la intrare, si toate budele au un compartiment cu usa lata. Si stii care e rezultatul? Handicapatii aia pentru care tu simti ca platesti din buzunar, cistiga aici si platesc impozite. Mai ai un pas si ai sa zici ca negrii si femeile nu trebuie sa voteze fiind ca nu stiu ce vor (parca asa era povestea in US in anii 60′).

 • 22

  Mai Iulico, ce sa zic, bravo! Ma surprinde ca, la virsta ta inaintata, gindesti atit de liber si de echilibrat.

 • 23

  @dr.nenea – Cred ca exemplul cu barul era mult diferit. Prin definitie, te duci intr-un bar ca sa te simti bine. Iar pentru asta iti trebuie inerent o ambianta placuta.

  Inchipuie-ti un bar cu poze somaleze pe pereti, carucioare de handicapati in fata tejghelei, cativa cu Parkinson avansat dansand langa tine. Oricata empatie si simpatie ar avea cineva pentru toata suferinta din lume, ar fi nenatural sa ti se mai declanseze acel moment de relaxare, in acel context.

  Ipocrizia majora cred ca vine din faptul ca nu admitem ca, pentru acele putine si rare ocazii cand mai cauti si distractii, trebuie sa te detasezi si sa mai uiti de imaginea perpetua a negativismului sau altor dureri din lume. Nu te poti simti bine in mod controlat.

 • 24

  @Florin Bratu: eu nu am nimic de zis la faza cu clubul. pe mine nu m-ar fi deranjat dar este decizia patronului: de deciziile lui depinde soarta sandramalei asa ca este liber sa faca ce pofteste. eu ma refeream la faptul ca noi ne lovim zilnic de piedici artificiale pe care societatea le ridica in fata oamenilor handicapati si, de cele mai multe ori, nici nu le bagam de seama. de unde si ipocrizia luarii de atitudine intr-un caz izolat care este mai degraba un “judgement call”.

 • 25

  @ dr nenea

  E discutabil. Exista situatii si situatii. Daca un handicapat e totusi productiv, e clar ca trebuie ajutat. am avut impresia ca te refereai la altceva.

 • 26

  Te-am inteles si-s de acord cu cele ce spui. Dealtfel, pe-aici autobuzele sunt prevazute cu un arsenal imens pentru batrani si handicapati (sunt chiar privilegiati, nu glumesc).

  Dar tu tot nu m-ai inteles pe mine. Ca nu era vorba de dreptul la decizie al barmanului. Problema e ca prin proiectarea constanta in fata a tuturor durerilor si nedreptatolor lumii, o sa ajungem ca noi astia (fericitii pe care nu ne-a batut la fel soarta) sa nu mai avem vreun loc de relaxare, izolare, voie buna, fara sa fim culpabilizati.

 • 27

  nu, ma refeream exact la lucrul asta: ca societatea pierde foarte mult din faptul ca nu le asigura oamenilor astora conditii publice decente. este chiar o idiotenie ca statul este gata sa-i plateasca un insotitor dar nu se gandeste sa-i ofere conditii pentru mobilitate. ai avea doi oameni potential productivi in felul asta.

 • 28

  @Florin Bratu: ba nu, am inteles dar am trecut chestia asta la decizia patronului care, banuiesc, are o opinie asemanatoare. adica acolo unde exista o cerere exista si-o oferta, in general. sunt de acord ca trebuie sa existe si asemenea locuri asa cum exista si cigar cluburi etc.

 • 29

  adrenalitera 1 si 15: Sa inteleg ca esti de dreapta? :) Uite, eu sunt de acord ca nu trebuie sa incurajam cu orice pret asistanatul, dar la un moment dat nici nu ai ce face. Exista anumite grupuri sensibile si vrand-nevrand trebuie sa le oferi si lor conditii decente de viata precum tuturor. Si normal ca nu ar trebui sa existe legi care sa le dicteze patronilor sa nu ii excluda pe handicapati de exemplu, ar trebui ca pur si simplu sa lucreze bunul simt. Nu mila, nu compasiunea. Decenta. Unde decenta nu e, nimic nu e. Iar aceasta decenta impune si o minima solidaritate.

  Mark, aia e alta mancare de peste. Demnitatea despre care vorbesti tu.

  Florin, ce ziceam si mai sus, e vorba despre anumite categorii care trebuie protejate, ca nu se pot proteja singure. E o realitate si trebuie tratata ca atare pentru ca potentialul nostru e mult mai mare decat al celor care apartin acelor categorii, macar dintr-un anumit punct de vedere. Cat despre faptul ca nu te poti distra daca in fata ta e cineva in scaun cu rotile… mie asta mi se pare ipocrizie. Ca si cum doar faptul ca cineva intr-o astfel de situatie e in fata ta iti aminteste ca sunt si astfel de oameni in lume. E timpul sa renuntam la egoismul asta amestecat cu mila pe care sincer nu il inteleg.

  Nora, si mie mi s-a parut foarte deplasat felul in care a fost pusa problema. Daca era o urata in scaun, atunci ar fi avut dreptul sa nu o lase sa intre? Acelasi tip de atitudine ca cel al clubului respectiv pana la urma.

  Dr. Nenea, inteleg, de aia am si zis ca se face prea mult caz. E adevarat ca in Romania daca ai un handicap ai automat zece in plus. Da, si in spatiul public sau mai ales acolo. Dar s-a mai scris si pe aceasta tema.

  Costelus, era la misto?

 • 30

  @ Iulia Gheorghe

  Nu stiu ce inseamna a fi de dreapta si nici nu ma intereseaza. Sunt de bun-simt.

  Da, ai dreptate, decenta trebuie sa lucreze in cazurile astea Iar decenta imi spune doua lucruri: daca vezi o femeie in scaun cu rotile si poti sa-i faci un bine care sa nu te coste prea mult sau macar sa nu-i faci rau, atunci comporta-te ca atare. In acelasi timp imi spune ca daca un patron nu vrea sa o primeasca in clubul lui are acest drept si sunt gata sa mor alaturi de acel patron daca el isi apara acel drept. Nu vad nicio contradictie in asta. Tu vezi?

 • 31

  @adrenalitera, uitasem sa zic ceva referitor la clubul ca spatiu privat. Una e sa trieze clientii (in functie de tinuta, fidelitate, etc) si alta sa discrimineze cand vine vorba de criterii care nu stau in putinta noastra de a le indeplini. Ca daca nu ma lasa sa intru in slapi, asta e normal. Dar sa nu ma lase fiindca am o anumita etnie, o culoare a pielii diferita sau un handicap, asta e altceva. Atunci devine ilegala toata tarasenia.

 • 32

  Asta e problema, unde e limita? Pana unde poate sa mearga un patron cand isi triaza clientii? Iar dreptul lui sa nu vina in conflict cu dreptul altuia. Bine, aici e vorba si despre hatisul de drepturi ale omului, nici nu mai stii ce pana unde merge, deja toate incep sa intre in conflict. Drepturile omului, o noua religie…

 • 33

  Manix, asa e si asta ar trebui sa fie situatia normala peste tot, nu doar la ei.

  Radu, #12, si pe mine m-au surpins putin unele reactii. Am retinut macar ca nu e prea bine sa te imbolnavesti in Romania.

 • 34

  @ Iulia Gheorghe

  Ai dreptate ca e ilegal, dar eu cred ca legea asta este abuziva. Eu sunt pentru dreptul la orice tip de discriminare in spatiul privat. Nu sustin discriminarea, in sensul canu indemn la ea, dar trebuie sa ai acest drept, altfel se duce dracului dreptul la proprietatea privata, in sensul ca se implica cineva, recte statul, in ea. Asa vad eu lucrurile, corecteaza-ma daca crezi ca gresesc.

 • 35

  @ Iulia Gheorghe

  Ca sa fiu mai clar: daca as putea as sabota in orice fel clubul acelui individ pentru magaria comisa, dar as fi alaturi de el pentru dreptul lui la discriminare. Pentru ca dreptul la proprietatea privata este mult mai important.

  Mai in gluma,mai in serios: de ce adica nu discriminezi pe cineva daca nu ii primesti in club fiindca poarta slapi, dar il discriminezi daca nu il lasi pentru ca poarta un scaun cu rotile? Nu crezi ca in acest caz sunt discriminati slapii in fata scaunelor cu rotile?

 • 36

  @Iulia #28

  Te-am intrebat daca tu-ti servesti friptura pe fatza de masa cu etiopieni aschilambici, pe care se pun mustele, si nu mi-ai raspuns. Pai draga, abia atunci sa tii altora teorii despre ipocrizie (ca tu n-ai avea, vezi Doamne, reactii organice).

  Culmea e ca ati cam iesit pe banda din facultatile astea comode de jurnalistica, litere, filologie, si v-ati gasit toate mari luptatoare in cauzele minoritatilor, fara sa intelegeti deloc fondul problemei. Daca v-ar pune unul in situatia sa stergeti un batran la fund (sau chiar propriul vostru copil, cand o sa-l aveti) cred ca ati sterge-o imediat la mare. Dar e comod pe forumuri sa tii prelegeri si sa-i judeci sumar pe altii, nu?

  Hmm, de la tine aveam pretentii mai mari, sa stii. :(

 • 37

  @Iulia Gheorghe: (31) de fapt nu este chiar ilegal sa discriminezi. cele mai multe discriminari nu sunt ilegale pentru ca este vorba despre libertatea individului de a alege. atata vreme cat nu ti se ia un drept fundamental (hrana, locuinta, casa etc), iar intrarea intr-un club nu este unul, nici macar nu se cheama discriminare.

 • 38

  Iulia, cum sa fie la misto? :( Cred ca ti-am zis de mai multe ori ca imi place cum gindesti si iti apreciez mult echilibrul. Lipseste multora.

  Uita-te si tu la peisajul de mai sus. De exemplu, un individ care n-a reusit sa invete in facultate ca, atunci cind deschizi un local public, te supui altor reguli, nu mai poti invoca chestia cu “e proprietatea mea, pot sa-l impusc pe cine intra”. Altul, aparent plecat prin America, nu poate nici el intelege ca, daca nu se simte bine in preajma unei persoane cu handicap, e doar problema lui personala, pentru care ar trebui sa consulte un psiholog.

 • 39

  @ costelus

  De ce adica trebuie sa te supui altor reguli??!!

  Poti fie sa pui un afis “noi primim pe toata lumea, inclusiv pe Costelus”, fie un afis “selectam clientii dupa cum vrea muschiul nostru”. Asa e corect dupa parerea mea.

 • 40

  Lasa-l, Adrena, ca e doar …costelush. :P

  Asta-i trimite invariabil pe toti la psiholog, doar pe el nu se vede. Si uneori ma-ntreb daca nu scrie de dupa gratii. C-am auzit ca au de-acum wireless si-n sanatorii. :D

 • 41

  Adrenalitera, daca dreptul la proprietatea privata e cel mai important, atunci reluand intrebarea din titlu, cu demnitatea cum ramane? :)

  Florin, si eu de la tine. Ai dreptate, acum nu as fi in stare sa sterg la fund pe cineva. Si exact aici e buba, doar oamenii aia si insotitorii lor stiu cat patimesc, tocmai de aceea trebuie sa avem decenta sa ii lasam sa se integreze…cat de mare poate fi efortul? Da, exista multa ipocrizie si in tabara “aparatorilor”, pana la urma cati din ei ar avea curajul si taria sa plece si sa faca voluntariat intr-o tara din Africa subsahariana, daca tot vorbeai de malnutritie…sau sa aiba grija de o persoana cu handicap. De aceea in textul meu m-am legat doar de o situatie si nu am inceput cu sloganuri in stanga si in dreapta. M-am intrebat doar cum putem sa respectam demnitatea unei femei in scaun cu rotile care voia sa iasa intr-o seara intr-un club. De aici si pana a crede ca sunt inca o “salvatoare” a lumii cale lunga.

  Dr.nenea, eu asa intelesesem. Ce-i drept, nu am legea in mana. Daca ai vreun link util spre ea, mi-ar fi de folos.

 • 42

  Costelus, am mai intrebat si eu in stanga si in dreapta si mai multe persoane mi-au zis ca le-ar fi cam groaza in prima faza sa se zbantuie in fata cuiva in scaun cu rotile. Unul din motive mi-a dat de gandit: spunea ca “uite, eu stau si imi distrug sanatatea turnandu-mi vodka pe gatlej si fumand, iar prezenta ei m-ar face sa imi dau seama cat sunt de prost”. Adevarat, dar ajungi la un moment dat cand trebuie sa te impaci cu tine…si cu viciile tale pana la urma. E vorba de responsabilitate.

 • 43

  @ Iulia Gheorghe

  Foarte simplu. Ocupa locul II. Asta daca nu care cumva mai sunt si alti pretendenti la podium.

  Mai simplu: ce demnitate mai am eu daca din capul locului nu am dreptul sa fac ce vreau cu proprietatea mea?

  Ceea ce vreau sa spun nu este ca proprietatea e mai importanta, ci ca demnitatea propritatii e mai importanta decat cea a discriminarii. Sper ca are sens ce spun.

 • 44

  Iulia (41): de acord, dar nu-i vina persoanei din carucior.

  Adrenalitera: e imposibil ca tie sa-ti explice cineva ceva. Au esuat in cazul tau rind pe rind parintii si toti profesorii, din gimnaziu si pina la facultate. Daca inca n-ai inteles ce inseamna discriminarea si ce consecinte cumplite a avut de-a lungul timpului, n-ai cum sa intelegi ceva. Nici n-are rost sa te mai chinui.

 • 45

  @Iulia Gheorghe: uite ce am gasit la americani, mai sunt cateva tari cu legi antidiscriminare dar asta mi se pare cea mai restrictiva:

  en.wikipedia.or../

  eeoc.gov/facts/../

 • 46

  Iulia, fiti mai prudenti cu idealismele astea, pe care le vad clar de unde vin (ca noi traim pe-aici cu ele gata “implementate” de ani buni), iar voi le adoptati frecvent naiv, fara sa va-ntrebati cat de orchestrate sunt de fapt si care vor fi efectele pe termen lung.

  N-o mai lungesc cu situatia asta, dar iti dau alt exemplu. Aflu acum doi ani ca fetei mele, ca multor altor colege, i se bagase in cap de profii din high school ca e teribil sa devina sora medicala (exact cum altadata, prin Romania, era mare mandrie sa te faci miner sau tesatoare). O sa ma-ntrebi “si ce-i rau cu asta? ca ajuti pe altii napastuiti” bla-bla-bla.

  Pai una la mana asistentele astea medicale au viata cea mai nenorocita pe-aici, atat prin program, cat si prin ce fac sau prin nivelul relativ scazut de salarizare.

  A doua (si asta nu li se spunea deloc liceenilor!) e ca deja se pregatesc sa iasa la pensie puhoaie de baby-boomers, de bogatasi de-aia cu pensii grase, care-au lasat copiilor nostri (“importati” cel mai frecvent prin imigranti, ca ei si-au crescut catei) datorii externe uriase.

  Iar pe astia cine o sa-i stearga la fund prin casele acelea de batrani? Ca prin spitale moderne, prin orase, putine or sa prinda repartitii.

 • 47

  Unele handicapuri sant la vedere, altele nu. Si culmea, cele ascunse sant si cele mai tragice.

  Eu, de exemplu, fie ca ma uit la “etiopieni aschilambici(!?)” fie ca ma uit la bratu sau adrenalina, ma cuprinde un mare sentiment de mahnire, mai cu seama pentru cei din urma.

  alt Till Eulenspiegel
  2011-06-24 07:48:01 | Raporteaza
 • 48

  Ah, si-am uitat sa te intreb, Iulia: s-a inceput cu eutanasierea maidanezilor pe la voi? Ca le-au scapat doi: Till Bulishpila si costelush.

 • 49

  Daca efortul de a-mi pronunta numele , iti depaseste nivelul intelectual, te las sa-mi spui si Buhoglinda!

  Caci va trebui sa te obisnuiesti cu mine. Doar nu ai pretentia ca poti sa debitezi grozaviile pe care le debitezi si sa iti inchipui ca sant perle de intelepciune!

  alt Till Eulenspiegel
  2011-06-24 08:18:47 | Raporteaza
 • 50

  Tu si scuipatul de pe talpa. Nu-ti inchipui ca te vad altfel.

 • 51

  Conform cu orice legislaţie pământeană, o societate comercială se înfiinţează şi funcţionează după lege, nu după muşchii fiecăruia. În momentul când ai un magazin, restaurant sau club şi permiţi accesul oamenilor, locul devine imediat LOC PUBLIC, nu mai este privat. Nu poţi da pe nimeni afară, nu poţi interzice accesul la nimeni. Dar tot legea îţi permite să faci afacerea ta privată cu circuit închis cu permis de intrare şi atunci da, ai dreptul să dai permis de intrare, cui vrea muşchii tăi.Restul e apă de ploaie şi discuţii de kkmaka.Dar la noi în ţară are fiecare legea lui. Mai ales că legea este ca o barieră, la care dulăii sar pe deasupra, căţeii trec pe dedesupt, iar boii stau la ea. Şi mulţi cred că noi românii suntem toţi…boi.

 • 52

  @Doru Dascalu: Daca romanii sunt toti boi , atunci cine sunt dulaii si catelusii ? In virtutea dreptului la respectarea legii , ti-ar place sa fii bou ?

 • 53

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am having difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody having the same RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!! occhiali da sole ray ban uomo prezzi 2015 50 giorgioperlasca../

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Sunt îndrăgostită de oamenii simpli, de limba franceză şi de măslinele verzi ardeii iuti
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!