RSS Feed
Georgiana Asiminii

Pe dedesubt

vezi toate articolele de
19 Jul 2011 la 11:41 50 comentarii 1168 vizualizari.

Amatori de seriale cu psihologi și canapele moi, ne-am făcut chiar și serial propriu, românesc, perfect fotocopiat după rețeta HBO de peste mări. Privind ecranul, jumulirea ambalajului și investigarea conținutului ne plac mult; ne adulmecăm cu plăcere materia de studiu și ne mândrim cu empatia manifestată-n capătul telecomenzii. În fiecare din noi zace, aparent, un mic psiholog care poate spune cu precizie laudabilă ce are vecina ori fata aia de vis-a-vis, judecând după poziția cosițelor pe umăr ori dupa profunzimea oftatului și umezeala privirii. Cred că exagerez întrucâtva; ar fi fost ceva să se întâmple astfel. Dar nu, nu obișnuim să fim atenți cu adevărat la cei din jur. Și dacă mai murim din când în când de grija altuia, din diverse rațiuni (curiozitate cronică ori interes sincer), propriile minți ne sunt indiferente.

Cu cât adunăm mai mulți ani în spate, tindem să ne ignorăm sufletul și pasele sale, să ne burdușim pieptul de frustrări și cuvinte nespuse. Cam pe la anii când îi faci cu mâna adolescenței, când durerile existențiale și nu prea se pun  pe seama hormonilor, sufletul cade pe planul șapte, pentru o masă suficientă de oameni cât să-mi fie permisă generalizarea grosieră. Cu cât buletinul e din ce în ce mai de ținut ascuns în buzunar, accentul se blochează întâi pe școală, diplome necesare, dar inutile, pe găsirea unui loc de muncă, ca apoi să se mute pe casă, pe hrană, pe facturi, pe responsabilități, pe copii, pe griji, pe somn prost, pe mâncare, pe termene limită. Suntem tot mai nefericiți. Chiar fără să ne dăm seama. Luăm toate loviturile și neajunsurile by default, că „așa e viața”, „așa e lumea in care trăim”, „banii nu mai au valoare”, „bărbații-s porci”, „femeile-s curve” „lumea e nedreaptă”, „nu ai altă soluție”. Ghilimele le închin tuturor stereotipurilor de gândire cu care ne îmbrăcăm, spre a camufla frumos hibele personale.

Nu susțin filosofia de marginea bordurii, bazată pe aprecierea profundă a ceea ce avem, tradusă prin optimism notoriu și cu atât mai puțin  analiza în paișpe-șaișpe a vieții, folositoare plânsului de milă. Stupid people die happy. Se merita a reține ceva din acest panseu simpluț, de erou necunoscut, altfel, elaborat fără prea multă coacere. Totuși, pledez pentru responsabilitatea de a-ți asuma, când este cazul, faptul că lucrurile nu merg în viața ta. De a inventaria binele și răul, fiecare în boxa sa și de a te dezbrăca de dureri în fața cuiva. A cuiva și nu a tuturor. Când rotițele se cer unse, mergi la un psiholog. Nu îți cad fuduliile și nici flecurile de la tocuri. Bate la o ușă și deschide-te. Sau suntem din nou prea săraci pentru a fi măcar liniștiți, dacă nu fericiți? Nu avem bani pentru mofturi. Avem bani pentru haine și papuci, draperii, covoare, mobilă nouă, mașină, credite pentru orice și o sumedenie de alte briz-brizuri de tencuit și decorat corpul, casa și statusul social. Nu ne permitem însă să ne iubim noi pe noi. Încerc să pun reticența românilor fața de vizita la psiholog pe seama banilor, pentru că înțeleg că două-trei ședințe sunt cât jumătate din salariul multor bieți oameni loviți prea aspru de etajarea socială. Mai cred însă că mai mult decât banul, lovesc în dragostea de sine stereotipul și falsa judecată. Psiholog = psihiatru = doctor de nebuni = ce-mi trebuie mie = află vecinii = doamne ferește. P-asta cu vecinii o știu direct de la sursă, de la un psiholog, dar și de la potențiali clienți turbați de idee. P-aia cu doamne ferește o învăț zi de zi, de la lumea din jur.

Viața e despre lucruri serioase, despre cuvinte răstite, autoritate, laudă, faimă socială, confirmare, abundență materială și fum de grătare. Nu, nu invit pe nimeni să-și taie netul și să fugă-n munți, la cules de fragi și redescoperit frumusețea pierdută a vieții. Nu există. Trebuie doar căutate lentilele potrivite, prin care putem accepta ceea ce suntem, chiar dacă asta înseamnă o –wow!- umilitoare vizită la terapeut. Poate așa am mai salva niște stări de uimire în fața colapsului psihic al unora sau altora, mutat pe sticlă sau nu.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


50 comments
 • 1

  De unde iesiti, dragelor? S-a inchis vreun spital prin apropiere sau nu mai au paturi???

  Prevad c-o sa iei niste suturi (eu sunt doar primul si ia-le constructiv), dar mi-ai consumat niste minute din viata degeaba. Si de-obicei nu citesc aberatii de-astea (doar le scanez rapid), dar mi-am zis hai treaca, doar esti noua.

 • 2

  Ca sa nu va pierdeti timpul:

  “Nu mai spun ca ma simt proasta de ceva vreme” georgianaasimin../

  “În clasa a VII-a, în urma unor activități la școală, am realizat că asta vreau să fac. Să devin jurnalistă – chiar dacă aș fi reușeam să exprim cu greu conceptul, la toată greutatea sa. Până atunci, imi mai dorisem doar o singură dată să devin ceva. Vânzătoare, ca mama.” georgianaasimin../

  “Sunt o persoana cu multiple defecte de fabricatie; unele vizibile, care ma califica imediat pentru abandon pe raft, altele sub captuseala, care apar dupa cateva utilizari.” georgianaasimin../

 • 3

  Cu tot respectul, dar cred ca ar fi bine sa inveti sa si respiri in timp ce scrii, altfel ajungi in niste balarii la fel de mari ca in articolul asta. Si incearca sa-ti aduni un pic gandurile; ordoneaza-le. Caldura mare, deh!

 • 4

  Un articol de tri lulele tri surcele.

  alt Incongruent Fenomenologic
  2011-07-19 12:40:37 | Raporteaza
 • 5

  @ Georgiana Asiminii

  Ca nu suntem autentici, stim. Ca psihoterapeutul poate da o mana de ajutor cateodata, stim. Ca oamenii sunt reticenti, stim. So, what’s the fucking point?

  Sa nu intelegi gresit: e un articol bun relativ la altele de pe-aici.

 • 6

  @adrena – E randul meu sa te intreb: ce pana mea vazusi mai “bun” la asta? Ca n-are virgule intre subiect si predicat? ;)

  Ti-l rezum eu in trei cuvinte: “Unii confunda psihologul cu psihiatrul si nu se duc sa se caute”. Wooooow.

 • 7

  @Florin Bratu: Nu inteleg ce vrei sa demonstrezi. Desprinzi fraze din context ca sa subliniezi ca scriu prost, sunt proasta si sarita, ok. Esti liber sa alegi, nu e nimeni fortat sa citeasca si cu atat mai mult sa ii si placa.

 • 8

  Ce context, ca ti-am facut advertising…

  Proba de desteptaciune vine acum: tu insati ai fost vreodata la un shrink (doctorul cu bila)? Despre asta povesteste, fii deschisa (ca pe blogul tau), nu ne adormi cu “oamenii e asa si pe dincolo”, ca insulti inteligenta celor care te citesc.

  Si orice sut in fund poate fi un pas inainte. Depinde de tine cum o iei. Te-ncumeti sa raspunzi la asta? (Ca-ncerc efectiv doar sa te ajut.)

 • 9

  PS: Din motive de fus orar, te voi citi maine. Dar chiar m-ai facut curios daca ramai la “filosofia de marginea bordurii” sau poti mai mult. Prove me wrong, curaj.

 • 10

  @Georgiana Asiminii: Cine a zis pisi ca scrii prost? Lasa pe acesti Florin ca ratat poarta vietii atit la Dinamo si la Galatasaray.

  alt Anti Nationalist
  2011-07-19 13:17:55 | Raporteaza
 • 11

  biata Georgiana… săriră bărbaţii pe ea…

  1. nu se zice “burduşim”?

  2. să afirmi că “aprecierea profundă a ceea ce avem” e “filosofie de marginea bordurii”, e de-a dreptul… ireverenţios. asta ca să fiu drăguţă.

  3. da, aşa se întîmplă, problemele sufletului sînt coada cozii. ciuca bătăilor. vai de mama lor…

 • 12

  Hmm, cata incrancenare! Niciun psiholog nu si-ar face PR la modul asta ;)

 • 13

  @ Florin Bratu

  Raspuns: e plin de locuri comune, dar macar nu bate campii.

 • 14

  @ Florin Bratu

  Basca, e posibil sa fi urmarit doar sa faca reclama la “shrinci”, si atunci articolul nu e deloc lipsit de inteligenta.

 • 15

  @andreea: 1. da, am greșit. am corectat, merci de vigilență. 2. consider că „aprecierea profundă a ceea ce avem” este „filosofie de marginea bordurii” pentru că e adesea invocată ca portiță spre a vedea altfel lucrurile. E un exercițiu bun, dar dacă tentativele se rezumă la atât, e inutil. Pentru mine, cel puțin.

  alt Georgiana Asiminii
  2011-07-19 14:07:52 | Raporteaza
 • 16

  @adrenalitera și @ Geanina Vlad: nu, nu e PR undercover. Doar consider că o ședință la psiholog, când e cazul, nu e mai prejos decât o vizită la dentist. Cât despre locurile comune, mi le asum, am precizat de altfel și in articol că miroase a „generalizare grosieră”.

  alt Georgiana Asiminii
  2011-07-19 14:16:56 | Raporteaza
 • 17

  Georgiana, eu am spus exact opusul. Ca NICIUN psiholog nu ar prezenta astfel lucrurile. Crede-ma!

  Pe oameni nu ii faci sa-si deschida sufletul judecandu-i, persiflandu-i si tratandu-i cu superioritate (“stiu eu mai bine ce iti trebuie tie!”) ;)

 • 18

  @ Geanina Vlad

  “Pe oameni nu ii faci sa-si deschida sufletul judecandu-i, persiflandu-i si tratandu-i cu superioritate (“stiu eu mai bine ce iti trebuie tie!”)”

  Ba chiar asa ii faci. Cel putin la mine ar functiona. La cine nu functioneaza e idiot. Problema este cum demonstrezi ca stii? Doar pentru ca esti psiholog?

  Sa fim seriosi, psihologia este o pseudostiinta. Sau cel mult o umanioara.

 • 19

  @Geanina Vlad: În contextul ăsta, e și mai simplu: nu sunt psiholog și nici portavocea vreunuia, caz în care imi rezerv modalitatea de abordare.

  alt Georgiana Asiminii
  2011-07-19 14:40:35 | Raporteaza
 • 20

  Asa-i , adrena, ca bine zici, sa fim seriosi! ;) Doar nu crezi ca ma apuc acum sa te contrazic. :lol:

 • 21

  @Georgiana Asiminii:

  Evident ca ai dreptul atat la propriile opinii, cat si la alegerea manierei in care le sustii. Departe de mine gandul de a-ti nega aceasta libertate. Scuza-mi interventia! :)

 • 22

  @ Geanian Vlad

  Pai daca-mi aduci si vreun argument, ai putea.

  Permite-mi sa-ti aduc eu vreo doua.

  In ceea ce priveste comportamentul uman, neurofiziologia iti ofera de 1000 de ori mai multe explicatii si informatii.

  Tratament? Neurofiziologic = cvasimasurabil. Psihologic = absolutely random. Cam ca atunci cand te rogi sau mergi la vrajitoare.

  Imaginatie, gandire, memorie, perceptie, reprezentare? Un mod total depasit si stupid de a intelege constiinta.

  Chiar si etimologic iti dai seama ca psihologia e o farsa. Stiinta sufletului???!!!! Ce masa e ala suflet, stiintific vorbind?

  Mda. Poate ca acum o sa te hotarasti si o sa ma contrazici.

 • 23

  @adrenalitera:

  Gata! M-ai desfiintat! Vorba ta: ma duc sa ma sinucid, nu incerca sa ma opresti! :lol:

  O ultima dorinta, pe pat de moarte – uita-te in calendar, verifica daca suntem in anii ‘50 si spune-mi daca nu a avut loc (inca) revolutia cognitiva! Macar sa mor in chinuri… ;)

 • 24

  @ Geanina Vlad

  Nu te las eu sa mori in chinuri, te curm repede: psihologia cognitiva nu face decat sa confirme ceea ce spun: este portita de trecere dinspre psihologie (bullshit) spre neurofiziologie (stiinta). Psihologia cognitiva este, in fond, tot o umanioara. Doar ca mai serioasa. Incepe sa foloseasca metode, tehnici, experimente. Ceea ce nu face decat sa confirme parerea mea despre psihologie, inclusiv cea cognitiva.

  De ce este si psihologia cognitiva, in fond, o vrajeala? Pentru ca pleaca de la studiul sistemelor complexe incercand sa explice comportamente complexe, spre deosebire de neuropsihologie care, ca orice stiinta respectabila, pleaca de la unitatile cele mai simple pentru a explica complexitatea.

  Sa nu ma intelegi gresit, psihologia cognitiva este foarte interesanta si demna de luat in seama , dar nu este o stiinta in sensul strict.

 • 25

  neurofiziologie am vrut sa spun nu neuropsihologie

 • 26

  @adrenalitera: Deci nu suntem in anii ‘50… Mor impacata. Adio!

 • 27

  @ Geanina

  Stai asa, nu crapa. Ca asta te intreb eu: suntem sau nu suntem?

 • 28

  Ca sa traiesc eu impacat dupa ce mori tu

 • 29

  @ Geanina Vlad Serios vorbind, acuma: de ce in liceu se preda psiholohgie de secol V si nu chestiuni de dupa revolutie?

 • 30

  Radu, sincer, nu stiu ce mai contine programa de liceu acum.

  Dar intrebarea ta e ciudata. La nivelul acela se prezinta, oricum, doar cunostinte introductive, generalitati, la majoritatea materiilor. Cat despre actualitatea informatiilor, sa te intreb si eu cata literatura contemporana se studiaza sau daca la genetica sunt incluse in manuale ultimele descoperiri? (Chiar, sunt?)

  Nu are sens discutia asta in contradictoriu (mai ales ca tu joci, ca de obicei, rolul avocatului diavolului). Iar eu chiar nu am orgolii de gradinita, sa ma apuc de plans ca in anul de gratie 2011 tu pui pe acelasi plan psihologia si ghicitul in ceasca de cafea. :lol:

 • 31

  Tiiii, da’ ce frumoase sunt interioarele cartografice ale ceştilor de cafea! Geanina, mă dezamăgeşti. Nu apreciezi arta. ;)

  Când eram copil, alea au fost primele exerciţii de imaginaţie vizuală pe care mi le amintesc. Luam ceaşca de cafea a bunicii şi vedeam în ea tot felul de poveşti. Formele alea sunt uluitoare şi dinamica lor năuceşte. M-am supărat pe tine, să ştii. ;)

 • 32

  @ Geanina

  Nu te-am intrebat aiurea. Spre deosebire de alte stiinte, psihologia din manualele de liceu e depasita rau.

  E ca si cum in medicina s-ar preda tratamentul cu ierburi samanice.

 • 33

  Iertareeee, Ana! #26 eram cu streangul de gat, de acolo mi se trage, cred. Desi deprivarea de oxigen ar putea genera niste halucinatii interesante :lol:

 • 34

  Georgiana,

  Bine ai venit pe Pandora’s!

  Tu mai scrie, nu te speria. Am înţeles ce-ai vrut tu să spui cu textul ăsta. Pe-aici, oamenii ştiu ce-nseamnă psihologia şi psihoterapia; nu sunt dintre cei care confundă lucrurile. Ba chiar sunt şi specialişti printre ei.

  Aşa că tu scrie despre ce vrei, când vrei.

 • 35

  Bine, fie! Te-am iertat. Da’ ţine-ţi oxigenu’ la locul lui, că poţi avea halucinaţii nedureroase şi neprivative. Şi vezi ce faci cu harta din ceaşca de cafea! :twisted:

 • 36

  Radu, chiar nu am habar ce mai contin manualele de liceu. Dar iti pot garanta ca, la nivel de licenta, masterat si doctorat, lobotomiile nu se mai “practica” in scop de a calma istericii ;)

  Iar Romania chiar sta bine la capitolul cercetare in domeniu. Acum 2 saptamani am asistat la sustinerea publica a tezei de doctorat a unei prietene (summa cum laude), iar o parte din studiile conduse de ea (la nivel de tematica) sunt inovatoare la nivel international. Sau poate ai auzit de proiectul Matrix ce se deruleaza in Cluj. Daca nu, uite un link:

  mediafax.ro/soc../

 • 37

  O studiez chiar acum, Ana! Tocmai am dat gata cafeaua din ceasca. ;)

 • 38

  Cafea la ora asta? Ruşine! ;)

  Dar dacă tot o ai în faţă, lasă ceaşca puţin la zvântat şi priveşte-o fără atenţie, dar cu ochii cei de dinlăuntru. N-are a face cu nicio vrăjitorie. E doar o clipă de zbor înăuntru. Şi mai adulmec-o din când în când. N-o studia! Intră în ea, Alice! :)

 • 39

  Stiu, stiu, Ana, era mai potrivit ceaiul de la ora 5. Mea culpa! ;) M-a tinut Florin in bucatarie, la un razboi al sexelor, si am facut noapte alba. A fost musai sa triplez doza de cafea azi.

  Ma mai trimise si Radu in vizita la Muzeul Psihologiei. Off! Macar de juca el rolul Palarierului…

 • 40

  Stinge-o şi tu cu apă şi odihneşte-te până vine iarăşi Florin. Că războiul sexelor nu se termină vreodată. ;)

 • 41

  Ei, as! Ce odihna? Ma duc sa alerg o ora, sa fiu in forma pentru batalie! Daca nu fac fata, macar cand dau bir cu fugitii sa fiu eficienta :lol:

 • 42

  dar de ce nu ai scris ca fericirea e o curva si tristetea o doamna imbracata bine, fidela, devreme acasa si previzibila? daca oamenii ar avea habar de asta, si-ar da seama de cat de lipsita de importanta este fericirea si poate chiar ar fi fericiti, un pic, ramanand totusi tristi…

 • 43

  Drajele mosului, aici aveti dreptate, fiecare muritor este obligat sa faca macar o data-n viata o vizita la shrink (sper ca am ortografiat corekt) sa-i povesteasca despre inhibitzii dar si despre exhibitzii sau macar despre Pitzi, fata cu coorool gogonetz din capu`la la scari, care isi face de lucru in usa, aplecata, normal, ezact cand te introci tu de la piata cu sacosele pline! Hahahaha!!! Eu par ezamplu, acu vreo juma de deceniu m-am dus la un specialist psihopupu sa-i spun ca atunci cand vad un film porno incep sa am ameteli. M-a pus pe canapea, m-a intrebat daca in copilarie gatuiam gaini, daca am avut frati sau surori si in cazul in care am avut daca nu cumva ma-ntelegeti, am fost cumva ambuscat de vreunul/vreuna. Am raspuns cinstit la toate intrebarile, i-am spus ca n-as fi instare sa omor vreo musca iar de ambuscat am fost ambuscat de o verisoara care ma plimba cand mama era la serviciu, punandu-ma sa-mi var cocoselu` in gaurica ei, care de mult nu mai era gaurika ci ditai gauroiul. Hahaha!!! Din pacate specialistu` psihopupu nu si-a dat seama de la prima sedinta de ce sufar asa ca m-a mai chemat o data. A doua oara m-a dezbracat si m-a invartit pe toate partile. In fine, pana la urma a dat si verdictul. Dumneata esti dezechilibrat sexual! Ouch! Cum vine asta stimabile? am intrebat inciudat, stiindu-ma totusi un om normal, la locul lui adica, cu nevasta si copii. Pai zice, cu nodurosul asta gigantic pe care-l porti dumneata in pantaloni, normal sa ametesti cand iti intra in erectie, fiindca tot sanjele navaleste in venulele nodurosului si mai ramane foarte putin ca sa-ti irige creierul! Hahahaha!!! Cu alte cuvinte se produce un dezechilibru de irigare la nivelul creierului care se traduce prin ameteli, ai inteles? Daca asa o ai de cand erai mic nu e de mirare ca gaurica verisoarei s-a transformat in ditai gauroiul! Hahahaha!!! Dar, continua shrinkul, cand ti-o pui cu nevasta nu te ia ameteala? M-am uitat la el cu aerul unui om care abia acum descopera mersul pe jos si apa calda si i-am raspuns: nu doctore, ca atunci cand mi-o pun cu nevasta eu sunt om serios si stau la orizontala, fiindca eu practic pozitia misionarului. Hahahaha!!! Vedeti, d-aia e bine sa te duci din cand in cand la specialist, afli lucruri noi! Hahahahaha!!! Hai ca va las ca ma striga Veranda, adica nevasta-mea si deja simpt ca ma ia ameteala! Hahahaha!!!

  alt bibi in the sky with diamonds
  2011-07-19 21:50:49 | Raporteaza
 • 44

  @ bibi in the sky with diamonds

  Stimabile, de acum inainte, asigura-te ca nu-ti este irigata inainte sa scrii. Nu de alta, dar intri in detumescenta si nu mai poti sa dai delete. O s-ajungi sa ti-o tai de rusine.

 • 45

  N-aş fi crezut vreodată că pot fi articole şi mai proaste decât ale Cristinei Miculete.

  N-am putut citi decât câteva rânduri de aici. Prin comparaţie, la gândul articolelor Cristinei mi se scoală pula. Fără mişto!

 • 46

  Foarte slab articolul!Nimic despre nimic.

 • 47

  @adrenalitera: Sa stii ca m-am gandit sa mi-o tai, mai precis partea care ramane afara. Hahahaha!!! O s-o donez nefericitului ala caruia i-a taiat Ciomu mandretea de organ. Sa ma pomeneasca si pe lumea ailalta ce bucata de noduros o sa-i dau! Hahahaha!!! Hai ca ma dixtrez! Hahahaha!!!

  alt bibi in the sky with diamonds
  2011-07-20 09:26:52 | Raporteaza
 • 48

  Excelent articol.

  Din ce in ce mai multi sclavi de corporatie, nesatisfacuti de viata de doi lei pe care o au, se trezesc si incep sa-si puna intrebari daca face sau nu banii…

  Niciodata nu e prea tarziu.

 • 49

  @ bibi in the sky with diamonds

  Bravos, asa sa faci, stiam eu ca in strafundurile tale esti manat de sentimente crestinesti.

 • 50

  Deci nu m-ai surprins cu nimic. La psi n-ai fost mai intai tu insati, ca macar sa dai sfaturi pe ce stii. Te-ai pus doar ca dashteapta pe-o craca si-ai inceput sa cujetzi. ;)

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Contradicțiile mă descriu cel mai bine
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!