RSS Feed

Momeală pentru rai

vezi toate articolele de
30 Apr 2013 la 14:45 18 comentarii 1223 vizualizari.

Se prea poate să-ţi vezi cu o coadă de ochi de vârf de deget mare călcâiul pasului care urmează. Dar, cel mai probabil, nu ştii ce vezi pentru că e târg de gânduri, cu poze şi sunete, în capul tău cuminte. Lasă, nu-i bai, târgurile erau frumoase pe când eram eu copil, fie că erau la Brezoaiele, la Cornăţel sau chiar la Titu-Gară, într-o margine. Şi-acum am văzut un şoricel alb, alergând pe-o pâlnie de gramofon, în Cişmigiu. Şi turta dulce parcă-i mai frumoasă acum decât atunci, deşi nu mai are aroma aia de mană arămie, un pic prăfuită.

Dacă posteşti, stăm bine. Turta dulce nu-i de dulce. Dacă nu, nu. Să nu te sperii de raiul făr’ de majusculă din titlu, că nu vreau să-ţi forţez nici măcar plica moale-a cotului, darămite toată mâna. Azi mi-a trăsnit prin cap că noi, oamenii, suntem momelile noastre din turtă dulce, desfăşurate pe tarabe umbrelite, în târguri vesele, în timpuri calde. Dar raiul? Cine-l poate şti? Şi cui i-ar trebui să-l afle cât încă se rotunjeşte-n sânge şi se sprijină pe alb? Tuturor, dar poate-n somn.

Dacă eşti credincios, religios adică, turta ta dulce o mănânci şi cu un pic de frică. Aşa-i reţeta sau, mai bine zis, aşa a devenit în vreme. Gustul e-acelaşi, interpretarea ta diferă şi adaugă ori taie. Depinde cum te-ai învăţat să mesteci. Dacă nu eşti, eu fără bucurie nu te las. Şi nu te pun la colţ. Nici nu-ţi arăt cuptorul plin de căsuţe cu acoperişuri roşii, glazurate, ca să-ţi închid uşa-n poftă, cu zgomot sec, şi să proptesc lopata curmeziş.

Fiecare are raiul lui. Aşa mi-a zis, în dimineaţa asta, un foarte bun prieten. Nu m-am gândit niciodată aşa, dar cred că are dreptate. N-o să te-ndemn, că nu-mi permit, n-o să te trag de mânecă, un gest urât şi păgubos, n-o să-ţi arăt cu degetul nimic. Şi, mai ales, pe nimeni. Poate, dar numai pentru încă vreo câteva cuvinte, pe tine. Dar să te vezi ca pe-o coptură dulce, urcată de voia sa cu soare pe-o tarabă, într-un târg de departe. Şi tot tu, că doară suntem în poveste, iei dulceaţa, nu, n-o cumperi, doar întinzi o mână bună după ea, şi te-ndrepţi spre-amonte, unde-i limpede şi pădure.

Dacă vrei, stai pe mal şi-aştepţi să tragă. Dacă nu, intri şi-i pândeşti cu palmele împreunate, ţinându-ţi limba după dinţi, ca să nu-i sperii. Toţi peştii au fost cândva mici. N-ai văzut că ăia-s şi cei mai vioi? Nu trage cu ochiul la ceilalţi pescari, că-ţi scapă darul-care-nu-e-pradă. Te gândeşti cum ar arăta o turtă dulce vie, aruncată-n sine spre găsirea uneia şi mai dulci? E, ăla-i raiul.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


18 comments
 • 1

  Uf, azi parcă toate lopeţile mi-au răsărit în cale!

 • 2

  Cacum vine asta? :roll:

 • 3

  Ei, e cerul acoperit de pădure de cozi. :D

 • 4

  Eşti incredibilă. :lol: În ce categorie ai putut să-l bagi! :lol:

 • 5

  Aşa or fi stelele după prânz, marţea. Sau lumea-n vrii.

 • 6

  Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :lol:

  Numai tu puteai vedea asta. :lol: :lol: :lol:

  Chiar mă gândeam că gluma asta o să treacă neobservată. Cine se uită la categorii? Dar nu luasem în calcul vigilenţa ta.

  Ştii că sunt suficient de dusă încât să fac glume numai pentru mine, bine, la îndemâna tuturor, dar de-acum o să le zic tipsuri pentru noi. ;)

 • 7

  Am observat de când ai dat linkul. Marketing şi publicitate. :lol:

 • 8

  Păi, târgurile de turte dulci, de toate etiologiile şi cu infinite posibilităţi futurologice, ce sunt, ha? :roll:

 • 9

  Ai dreptate şi tu. :lol:

 • 10

  Măcar atât să am. :D

 • 11

  Ce ar putea fi dacă nu “marketing şi publicitate”? Citesc doar prima frază şi-mi e atât de clar că despre asta-i vorba.

 • 12

  :lol: :lol: :lol:

  Marketing & publicitate pentru rai.

 • 13

  Uite cum a stat treaba cu turta dulce :D cand eram la bunici in oraselul Mizil Prahova era ‘balci’ in fiecare an ! Eram nelipsita,oricum tataia al meu ma platea bani frumosi sa o iscodesc pe Viorica,sora lui mama care avea vreo 17 ani ! Eu cam 12 ori 13 ani…

  Uite,spunea bunicul:vezi cu cine se da in comedii,cum il cheama,de unde este,daca e din satul nostru,daca se pupa cu el,daca o ciupeste ?

  odata ajunsa la balci,ma tineam scai de ei ! Pana cand am observat ca el(gagiul Vioricai) cam vroia sa-mi faca branci,sa scape de mine. M-am urcat intr-o barca si daca n-am ramas acolo sa ma dau de 10 ori peste cap,il platise pe ala,sa ma dau in barci pana oi lesina :roll:

  desigur ma tot trimitea sa-mi cumpar turta dulce,toata ziua numai asta am mancat,atat de mult m-a trimis dupa turta dulce !

  ajunsa acasa,bunicul m-a intrebat,a trebuit sa-i spun acolo o minciuna mica si un adevar mic…sa-i impac pe amandoi :D

 • 14

  Seva,

  În politică trebuia să faci tu carieră. De mică. :)

 • 15

  Frumos zis fiecare are raiul lui. Dar ma intreb daca n-o fi de fapt tocmai invers, adica fiecare rai asteapta omul lui.

  Câte unul il mai gaseste, dar cei mai multi se pierd in oazele Fetei Morgana. Eu pe al meu inca nu l-am gasit. Dreptu-i ca nici nu l-am cautat cum se cuvine. Stau pe un colt de luna, intre doua pareri. Si manânc turta dulce.

 • 16

  Selenaro, daca-mi dai putina turta de la tine, iti voi intinde o scara la picioare, sa cobori de pe acel colt de luna singuratic. Daca nu vrei sa cobori, voi urca la tine si-ti voi darui a treia parere pe un colt de luna. Solar din fire, iti voi topi luna si vei ramane in bratele mele diurne. Daca ma vei simti prea fierbinte pentru tine, atunci eu imi voi da seama ca Raiul tau este Luna. Aceasta a fost cea de-a treia parere impartasita pe un colt de luna singuratic.

 • 17

  Selena,

  N-o fi chiar ăla-n care mănânci turta dulce? :roll:

 • 18

  Raiul ni-l facem singuri. Nu totul e destin.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
13 decembrie înseamnă în fiecare an ziua mea de naştere, iar acum, în 2010, este a 37-a. Iubesc o fetiţă de 9 ani, a cărei mamă, dintr-un uriaş privilegiu, sunt, care îmi spune în fiecare zi că mă iubeşte incomensurabil. Îi place ei sonoritatea cuvântului. Barbarul pe care-l iubesc „frizează“ geniul – zilnic, flagrant şi întotdeauna emoţionant. Epos. Mama şi tata sunt doi frenetici adolescenţi de 60 de ani. Fratele meu e rocker practicant, un tip frumos şi deştept. Îl ador. Am 7 prieteni foarte apropiaţi, fiindcă au fost singurii care n-au reculat, aşa cum fac oamenii cel mai adesea atunci când le înfăţişezi abrupt sentimentele pe care le ai pentru ei sau când, la fel de dur ori poate mult mai, le spui scurt ce nu-ţi convine. Ei nu cred că sunt intruzivă. Deşi sunt. Împreună cu toţi aceşti oameni practic zilnic un sport extrem: exprimarea liberă. Ne place, ne oboseşte, ne scoate din ritm şi din sărite, dar ne salvează.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!