RSS Feed
Ruxandra Predescu

“Eu ştiu mai bine”

vezi toate articolele de
23 Aug 2011 la 12:30 9 comentarii 973 vizualizari.

Zilele trecute, televiziunile de ştiri au relatat pe larg logodna unei fetiţe de şapte ani (parcă) din comuna gălăţeană Ivăneşti, logodnă cu alai în toată regula, cu muzică şi paranghelie, maşini de fiţe şi bani duium. Nici Poliţia şi nici Protecţia Copilului nu au intervenit. Azi am citit o chestie din acelaşi context care m-a întristat peste măsură: copil rom de opt ani care e ciuca mistourilor fiindcă nu e… logodit.

Încerc să înţeleg şi să respect, pe cât posibil, obiceiurile fiecăruia, în funcţie de credinţă, etnie, educaţie şi să nu aşez lumea cu forţa în cadrul valorilor mele care, desigur, pot sa difere de ale altora. Dar ce li se întâmplă acestor copii mi se pare aproape crud, indiferent dacă sunt sau nu ţigani, la fel cum mi se pare orice părinte care “ştie el mai bine” şi, astfel, distruge copilăria celui mic.

Ştiu părinţi care, din ambiţia lor de a avea un copil cu care să se poată mândri în orice context, i-au programat copilăria din doua în două ore cu tot felul de lecţii: muzică, limbi străine, sport, calculator şi alte activităţi. Copilul ăla se joacă, nu orice, oricum şi cu oricine, doar o oră pe zi în timpul săptămânii şi câte două ore în weekend. Uluirii mele, pe care n-am putut s-o maschez, mi s-a răspuns, de sus: “Tu nu înţelegi, că nu ai copil. Şi oricum eu ştiu cel mai bine ce e bine pentru el”.

Nu înţeleg, corect. Nu înţeleg de ce, copil fiind, ţi se imprimă personalitatea şi ambiţiile unui părinte frustrat de propria sa nereuşită, şi nu pricep cum, atunci când ieşi afară, la joacă, poţi să rămâi cu hainele imaculate, aşa cum ţi se cere acasă.

Până la urmă care e diferenţa între copilul de ţigan, supus presiunii logodnei la opt ani, şi copilul de român, supus presiunii de a face performanţă în variate domenii, lipsiţi, amândoi, de plăcerile copilăriei?! Niciunul nu are o copilărie aşa cum ar trebui să fie.

Apropo de discuţia de ieri, care părinte e mai rău? Cel care respectă o tradiţie sau cel care îşi pune ambiţiile personale mai presus de propriul copil?!

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 

Etichete: ,


9 comments
 • 1

  pff de la sterilizare ati ajuns la asta. :) ati fost ocupati aseara nu gluma. :D

  referitor la intrebare,nici unii nici ceilalti.

  una la mana rromii ar trebui sa realizeze odata pentru totdeauna ca necesitatea de reproducere masiva pe care o aveau cand erau nomazi nu mai exista.deci nici copiii nu mai trebuie instrainati asa de devreme.pentru ca vedetei voi,multe din obiceiurile anumitor popoare veneau din necesitati care astazi au fost eradicate prin mijloacele moderne de trai.

  daca erai mereu in miscare,sansa de mortalitate ridicata era mare ergo insurai copiii si-i puneai sa faca mai departe copii.sansele de supravieturire erau mai mari.

  sigur nu toate obiceiurile trebuie privite asa practic si eliminate.insa trebuie sa existe niste filtre care sa ne plieze pe societatea moderna si necesitatile EI.

  pentru ca totul creste se transforma,evolueaza.nu trebuie privita asa fatalist situatia.ci pur si simplu evolutiv.

  cat despre parintii care fac varza in capul copiilor lor improscandu-i cu frustrarile lor si nereusitele lor si punand asa mare presiune pe dezvoltarea lor….pai e simplu.

  ar trebui introduse obligatoriu testele psihiatrice de aptitudini si inclinatii,precum si cele iq.pentru a determina de la o varsta frageda ce vrea,pentru ce este echipat si ce ii place unui copil.

  astea trebuie sa fie puncte determinante pentru alegerea scolilor,si mai departe facultatii.pentru a avea cu adevarat specialisti.

  cred ca e timpul sa evoulam si din punctul asta de vedere,al formarii si educarii copiilor si tinerilor.ma gandesc ca a trecut timpul ala in care faceai ce zicea mama ca mama nu a reusit in viata si atunci trebuie sa ii implinesti tu visele(sau desigur tata).

  si ar mai trebuie sa incetam sa ne fie rusine de muncitori si sa ii tratam cu un aer de superioritate financiara si morala.pentru ca ai nevoie si de crapelnita in farfurii,si ai nevoie si de farfurii si de incalzire la apartament si de mijloace de transport si asa mai departe.

  (desigur nu in sensul comunist,in care sa aiba toti acelasi salar.dar nici discrepante de sute de milioane de lei)

 • 2

  nu vad ce beneficii poti sa ai din pastrarea traditiilor, in schimb din ambitii personale se pot transfera unele aptitudini ce se pot dovedi folositoare in integrarea socio-competitiva sau in plan secundar cativa ani de pian ar reprezenta o deschidere catre diversitatea culturala + sansa cunoasterii unor oameni din anumite sfere deci primul parinte e mai rau, pe al doilea il mai inteleg, cum poti sa afli de la un copil ce poate decat prin testare, ideal ar fi cu masura, nu abuziv, dar asta e complicat si greu de delimitat unde e vorba de abuz si unde e buna-vointa (depinde de cate frustrari a acumulat parintele de la propriul parinte)

 • 3

  @Ruxandra…acest obicei cu logodna romilor din fragedă copilărie se moștenește din orientul îndepărtat…

  fetițe sunt nu numai logodite,ba chiar forțate și bătute dacă refuză să se căsătorească cu acel bărbat ales de către tatăl fetiței…ea fiind de 10/11 ani și soțul de vreo 45/50 de ani :shock: O crimă mondială,monstruozitate…eu i-aș pune la zid și i-aș împușca pe acei părinți…

  Dar ce fac țiganii noștrii este semi-crimă :D și eu i-aș ierta de pedeapsa capitală, dar aș înfunda pușcăriile cu ei…și trimiși la muncă :shock: ori i-aș refuza drepturile legale părintești,luîndu-le copii până la vârsta de 16 ani a copiilor :shock:

  Păi desigur…dacă la 7/8 anișori deja îi logodesc este(o teroare psihologică asupra lor) un fel de pregătire ptr.actul sexual…voit ce va urma,odată fetița ajunsă la pubertatea/posibilitatea reproducerii după sosirea ciclului menstrual…de aceia vezi căsătorii de pe la 13/14 ani,indiferent că poate fetița nu a ajuns la maxima dezvoltare/creștere a trupului organismului :(

  Cu părinții ce forțează mâna împingând copii la îndeplinirea viselor lor,ratate…folosindu-se de copil…este regretabil…dar necondamnabil…

  și eu la rându-mi…am încercat să dau fetița la balet,nu i-a plăcut…apoi crede-mă că i-am cumpărat și acordeon băiatului meu :D nimic…tufă de Veneția,nu s-a legat nimic de ei… :lol:

  Dar, de pe la clasa a opta a fetiței…i-am impus că trebuie să urmeze Judo(ptr.autoapărare) și așa a mers :D cu băiatul ? a bătut toate maidanele cu fotbalul și fotbalist profesionist tot nu a ajuns :D

  Apoi și aici în USA fetița s-a dus la colegiu să iasă o eventuală doctoriță(asta mi-am visat ptr.mine) și după doi ani s-a oprit că nu i-a plăcut…a fi doctoriță :D

  Deci s-a transferat la Busness Management for major și chimie la minor…deci unde dai și unde crapă…lasă bașca cu vorba:”așchia nu sare departe de buturugă” :roll:

  Dar până la urmă,exact la cine nu mă așteptam…fiica a doua…a făcut Medicină și a fost un soi de„fotbalistă” ea activând în Forțele Navale-Navy-Serviciul Militar ptr.5 ani, mă mulțumesc cu atât…n-a ieșit rău :lol:

 • 4

  @Seva Tudose:

  “se moștenește din orientul îndepărtat… fetițe sunt nu numai logodite,ba chiar forțate și bătute dacă refuză să se căsătorească cu acel bărbat ales de către tatăl fetiței…ea fiind de 10/11 ani și soțul de vreo 45/50 de ani.”

 • 5

  Instant mi-ai amintit de asta: youtube.com/wat../

 • 6

  @ Ruxandra Predescu

  “Până la urmă care e diferenţa între copilul de ţigan, supus presiunii logodnei la opt ani, şi copilul de român, supus presiunii de a face performanţă în variate domenii, lipsiţi, amândoi, de plăcerile copilăriei?! Niciunul nu are o copilărie aşa cum ar trebui să fie.”

  Ruxandr, comparatia ta mi se pare, scuza-ma, de-a dreptul imbecila. Care va sa zica educatia si instructia este comparabila cu trauma casatoriei impuse de la 7 ani? WTF?

  Ce e aia copilarie asa cum ar trebui sa fie? De ce nu m-a biciuit pe mine mama si nu m-a batut cu furtunul de la masina de spalat sa invat doua limbi straine de mic sau mai stiu eu ce sa fac? Nu, pe mine m-a lasat sa ma joc. Sa inteleg ca dupa mintea ta am avut o copilarie asa cum trebuie. Si la ce mortii masii mi-a folosit???!!!

 • 7

  o mica corectie e de facut: e vorba de localitatea Ivesti si nu Ivanesti din judetul Galati !!!!

 • 8

  is doua chestiuni diferite. 1. exploatare 2. traditie primitiva

  Gravitatea problemei de la punctu 2 ii evidenta. Reprezinta incapactatea unor cercuri de a evolua.

  Nu inteleg de ce le amesteci. Doar ca sa lasi impesia ca esti echidistanta? acuma vorbim de purdalai sau de copii in general?

 • 9

  @Geanina…nu am vizionat până acum Bandit Queen…dar cazuri asemănătoare se întâlnesc și în țările arabe din Asia de sud ori Orientul Mijlociu…fie chiar Asia Mică !

  Nu mai spun și în țările africane…bărbatul suprem…totul/toate se trag din rădăcini cu mult mai înaintate din istoria civilizației…a omului pe pământ!

  Știi, Cultul Egiptean al Potențialului Sexual Masculin ? (acel faraon ce a lăsat posterității…un sarcofag,mumie dar ce penis imens a fost îmbălsămat :oops: penisul să fi avut… un metru în sus :lol:

  Apoi nici cu Zeus nu mi-e rușine…cu câte neveste și iubite a avut,stai așa: Io,Hera,Leda,Leto,Maia,Aegle,Danae,Dione,Metis,Aegina,Europa,Semele,Themis,Alcmene,Antiope…Demeter,Calisto,Eurynome,Minemosyne…ăștia 4 din urmă erau băieți ? :shock:

  Deci… ce nu face omul ptr.plăcerile lui sexuale… ;) indiferent că este bogat(ca țiganii noștrii ori săraci tribali din India,Bangladesh,Afganistan,Pakistan… :x

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
M’am născut în Zodia Peştilor, una dualistă – motiv suficient pentru a justifica existenţa personală în dublu exemplar, nepatologic: comunicator şi cronicar în acelaşi timp.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!