RSS Feed

Deputatul PNL Florica Cherecheș reactivează legea anti-avort propusă de PDL în 2012

vezi toate articolele de
04 feb 2014 la 08:00 8 comentarii 1675 vizualizari.

Doamna Florica Cherecheș, deputat (PNL) de Bihor, s-a gândit să lucreze în 2014 la elaborarea unei legi noi (continuarea legii propuse de Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu (PDL) în 2012) și să trimită femeile care vor să facă avort din cabinetele medicale în cabinetele de consiliere (aici). Mai exact, dânsa consideră că femeile ar trebui să mai aștepte între 5 și 7 zile după ce au luat hotărârea și abia după ce pot face dovada că au fost la consiliere, să poată fi făcut și chiuretajul. Explicația: Florica Cherecheș nu crede că femeile în cauză se vor răzgândi însă ele vor putea afla astfel de metodele contraceptive, pentru a nu mai ajunge în alte situaţii de acest tip. Se pare că în ultima vreme au crescut alarmant sarcinile în rândul adolescentelor mai puțin informate cu privire la metodele contraceptive. Serios?

O fi de mirare? Când ai campanii de promovare a metodelor contraceptive realizate pe genunchi presupun că rezultatele n-ar trebui să surprindă pe nimeni. Și da, este demonstrat că o bună informare cu privire la metodele contraceptive scade rata avorturilor (aici) Dar noi preferăm ca singura metodă de contracepție pentru adolescenți să fie oferită (în asociere cu Inspectoratele Școlare) de o asociație creștină fundamentalistă cum este Pro Vita  și să conste în abstinență și atât (în condițiile în care, din câte știu, România este în continuare un stat laic). Amănunte găsiți aici. Înțeleg că aceste minunate sesiuni de informare se țin în timpul orelor de dirigenție și de religie. Sigur, păi cum ar fi să ne învățăm adolescenții câte ceva despre responsabilitatea civică și drepturile omului sau despre istoria religiilor (că asta la o adică chiar i-ar ajuta la cultura generală). Nu, mai bine să le povestim cum anticoncepționalele le usucă uterul și prezervativele creează dependență (n-am inventat textul, l-am aflat de la o elevă care a participat la o astfel de oră de educație sexuală în Sibiu!)

În 17 ianuarie, în faţa Ambasadei Spaniei de la Bucureşti a avut loc un protest de solidaritate cu femeile din Spania unde Partidul Popular vrea să interzică avorturile. (aici, foto principală Simona Necula)

Ceea ce mi se pare o continuare ciudată a inițiativei este faptul că aceeași doamnă deputat vrea să relaxeze și sistemul de adopții internaționale asta cu toate că există în continuare probleme nerezolvate cu privire la traficul de persoane și organe și e foarte greu să adopți un copil în România, sistemul fiind departe de a fi perfect. Desigur, ar mai fi de adăugat și că deputatul bihorean a lansat inițiativa legislativă de modificare a Legii creşelor (chiar de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, în 2013) prin care propune desfiinţarea creşelor săptămânale (aici). Asta pentru că în opinia dânsei părinţii apelează la creșe de cele mai multe ori “din comoditate sau lipsa responsabilităţii”. Desigur, nu observă cum ar putea desfiinţarea creşelor săptămânale să creeze o problemă socială, presupun că un salariu de deputat te poate ajuta să fii conectat cu propriul copil 24 de ore din 24 dar nu și cu problemele altora. O asigur că acei copii care beneficiază de creșele săptămânale n-ajung acolo pentru că părinții lor n-ar vrea să-i observe cum cresc, nici pentru că nu sunt iubiți de către familie ci din cu totul alte motive. De altfel, ar putea să afle motivele dacă ar vorbi cu părinții respectivi, probabil că acesta este însă un efort mult prea mare pentru un ales local (totuși, există forumuri multe și variate pe tema asta, mămicile caută soluții).

Cu aceeași ocazie, deputatul liberal mai propunea ca taxa lunară pentru întreţinerea în creşe datorată de părinţi, stabilitã în prezent prin Hotărâre a Guvernului, să poată fi stabilită de administraţiile locale. Vă propun să vedeți modelul francez, el este cel mai apropiat (în unele privințe) celui românesc și e cam așa: orice copil poate fi înscris de la vârsta de 2 ani la o creșă, acestea fiind finanțate de către statul francez (aici).

Practic, din câte observ, inițiativele doamnei deputat Cherecheș sunt foarte atent alese, în așa fel încât… nu care cumva să vină în vreun fel în ajutorul femeilor din România. Ba chiar să le îngrădească și dreptul asupra propriului corp și asupra vieții (viața de dinainte de a se hotărâ ce vor să facă în privința unei sarcini dar și cea de după consiliere – chiar dacă aleg să nască). Și sper din toată inima că este vorba doar despre o strategie nefericită prin care-și dorea să iasă din anonimat.

Poate ar trebui să urmărească opinia publică în ceea ce privește decizia PDL de a propune legea anti-avort în 2012 și să observe că peste 20 de ONG-uri s-au opus și legea n-a trecut. Parlamentarii inițiatori s-au grăbit să scape de ea pentru că nu îi ajutase deloc nici din punct de vedere electoral. Cel puțin Marius Dugulescu, într-un moment de sinceritate, ar fi recunoscut în 2010, într-o conferință de presă, care e miza legii pe care urma s-o propună (aici): Acesta (consilierea – n.r.) este un prim pas pe care trebuie să-l facem în România. Nu putem discuta deocamdată [s.n.] de interzicerea avorturilor, ci putem să ne gândim că un prim pas ar fi acesta. Sub pretextul “informării” femeilor, proiectul de lege (BP58/13.03.2012[2]) se face expresia unei ideologii fundamentalist religioase. Dovada o constituie expunerea de motive, calchiată după pretinsele “argumente” anti-avortpromovate de gruparea americană “Baptiști pentru viață”. Mai mult, unele dintre asociațiile care sprijină proiectul legii anti-avort apar listate în directorul grupării baptiste sus-menționate” Sigur, imediat după propunerea din 2012, Marius Dugulescu s-a mutat la PNL. Să-și fi luat legile cu el? Să-și fi propus să distrugă partidul din interior?

Și-apoi, nu pricep cum poți să fi anti-avort, anti-creșă și pro-adopții relaxate (fără o legislație bine pusă la punct) în același timp. E ca și cum aș urmări un film thriller al cărui final îl pot intui din primele 5 minute. Și nu, nu se va termina cu o trupă de copii veseli și țopăitori, îmbrăcați în alb, dansând pe un imaș din Alpi pe Do Re Mi Fa din Sound of Music…

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 8 comments
 • 1

  Daca cucoana asta, Cherches, ar fi propus doar legea cu consilierea inainte de avort, as fi zis ca pur si simplu vrea sa iasa din anonimat. Dar tinand cont ca ataca si cresele, eu zic e mai mult decat o simpla publicitate. E un om/femeie de doi bani! Nu s-a sesizat inca nici un ONG? Sau poate e prea devreme?

 • 2

  Ce treaba are individa asta cu organelle reproductive ale cetatenelor romance .Bine ca nu cere interzicerea avortului la homosexuali.

 • 3

  Nu e vorba de nici o metoda contraceptiva de invatat pentru ca femeile nu mai sunt proaste. E vorba de aceeasi clica de nemernici care a dat nastere la “generatia de aur” si care o sa le violeze si sa le puna sa faca copii cu forta mai rau ca la musulmani. Pentru ca de asta ma opun:din cauza violului, casatoriilor cu forta, amorului prost inteles, obligatiilor maritale inchizitoriale, libertailor incalcate.

 • 4

  1-sunt ptr.pro-choice ptr.avort daca asa eu doresc.

  2-sunt de acord ptr. consilierea/informarea metodelor contraceptive,fie inainte ori dupa avort.

  3- sunt contra ca o organizatie Pro-Vita sa consilieze.

  4- in nici un caz tinute la orele de religie,care preda abstinenta.Copii oricum fac ce vor…chiar si preotii !

  5- cu desavarsire sunt contra ca o asociatie crestin-fundamentalista sa consilieze asupra alegerii unui avort.De multe ori fetele sunt constranse ptr. a da nastere copilului,apoi a fi dat spre adoptie.

  6-a frusta o femeie tanara/cuplu fara experienta,sa fie lipsiti de serviciile unei crese saptamanale este un act criminal ! Atata timp cand copilul se afla pe maini profesioniste,cu asistenta medicala,cum poate fi interzis ?

 • 5

  @Seva: subscriu la cele scrise de tine, mai puțin cu privire la obligarea celor care aleg avortul să participe la consilierea pre-avort. dacă vor foarte bine, dacă nu vor, nu văd de ce ar trebui s-o facă și să mai aștepte 5-7 zile. asta cu abstinența pe care o tot propăvăduiește Pro Vita e cea mai mare capcană, copiii nu vor renunța să-și înceapă viața sexuală că așa li se spune la școală, nu știu de unde au tras ei concluzia că asta e cea mai bună variantă anti-sarcini nedorite…iar cu desființarea creșelor, îți spun, doamna deputat habar n-are cum sunt nevoite să se descurce cuplurile (mai ales tinerii căsătoriți) care au și așa cu greu locuri de muncă. nu toți au la îndemână bunici ieșiți în pensie sau care să locuiască în același oraș și majoritatea nu-și permit bone…e chiar bătaie de joc să ceri să se desființeze creșele. și lipsă de considerație pentru mamele care sunt apte și vor să muncească.

  Dora Constantinovici
  2014-02-05 14:10:38 | Raporteaza
 • 6

  @Seva: apropo de abstinență totală, nu știu dacă ai văzut acest clip :) ) youtube.com/wat../

  Dora Constantinovici
  2014-02-05 14:26:12 | Raporteaza
 • 7

  DAC: stai să vezi, consiliere în caz de viol (domestic sau nu) și-apoi consiliere pentru avort…cred că asta se urmărește, femeia să fie supusă în fața bărbatului – stăpân absolut

  Dora Constantinovici
  2014-02-05 14:28:35 | Raporteaza
 • 8

  Am urmarit dezbaterea si cand a fost propusa legea prima data. Mi-e foarte greu sa inteleg ce anume aveti impotriva unei sesiuni de consiliere a femeii. Ce anume i-ar putea spune consilierii ca sa o faca sa se razgandeasca? Si daca ar face-o sa se razgandeasca in ce fel va afecteaza pe dumneavoastra chestiunea asta?

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan moarte Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!