RSS Feed

Călăuză către leac

vezi toate articolele de
04 Apr 2013 la 16:29 23 comentarii 1203 vizualizari.

Un atac senzitiv poate să ia şi forma unei observaţii domestice, nu e musai să doară ori să ridice peri. Bunăoară, umbra aburită a linguriţei de cafea pe masă n-a fost chiar degeaba într-o bună zi. A venit ca o urmă de sabie, pe după un nod. Mirosea proaspăt, a tăiş.

Că mă tot învârt-dezvârt în abstracţiuni futile nu-mi mai e vreun secret, însă am privit oglindirea mică, inoxidabilă, ca pe un fel de revelaţie fără pretenţii: echilibrul meu e însăşi îndoiala. E locul unde-mi găsesc liniştea esentă, că de aia aparentă n-aş zice că-mi prea mai pasă.

Am auzit că sunt prin centru blocuri unde se află bordeluri sub acoperire în câteva apartamente. Cei mai mulţi dintre locatari nu şi-au dat seama de asta după sunetele frenetice de mulţumire învăţată dintr-o nişă cinematografică, ci după vânzoleala independentă de zile, ore ori sărbători legale şi nu numai. Puţinora li s-a părut cam deasă fericirea asta sonoră, chiar dacă fără cine ştie ce variaţiuni. Dar diferenţa au făcut-o călăuzele. Oameni cu ochi buni de gură, ei îşi aşteaptă călăuziţii fără reproş la scara blocului şi-i conduc zâmbitori la fântânile de leac.

Am râs, ce era să fac? Parcă şi vedeam coridoarele întortocheate şi mirosind a cohorte de cotoi cu un acut simţ teritorial, dar şi lifturile bătrâne şi brune, cu uşi aproximative, ori muşcatele din ferestre, semn indubitabil de culturalizare profundă a proprietarilor de la parter. Până la urmă, ce mare lucru? Serviciile trebuie să fie cât mai bine puse la punct, ba chiar personalizate, pentru că, nu ştiu de ce, am impresia că vorbim despre o concurenţă crâncenă şi profund neloială.

Să fii călăuză e, poate, una dintre cele mai frumoase îndeletniciri pe lume. Ai tot timpul drumuri în picioare şi, n-am dubiu, n-ai cum trăi vreodată senzaţia apăsătoare de capăt. De sfârşit. Tu mişti şi mergi, înainte de orice altceva. Probabil, chiar înainte de a gândi. Niciun clivaj. Prea multă conştientizare sigur a omorât oameni, chiar dacă n-am statistici să-ţi ofer. Adică i-a călăuzit într-acolo.

Cel pe care l-ai văzut căzut şi pe care l-ai ridicat nu te va ierta niciodată. Asta doar fiindcă ai fost acolo şi i-ai văzut înmuierea. Eşti martor, chiar dacă nu-i vorbeşti despre asta. De nu l-ai fi şi ajutat, ai fi avut o şansă. Ar fi crezut că s-ar putea să te iei cu viaţa ta şi să uiţi. Şi poate te-ar fi iertat ori măcar nu te-ar fi pedepsit. El vrea să se şteargă din minţile lui şi din inima chircită de durere şi să nu se mai ştie de din timpurile căderii. Vrea şi face tot ce poate, dar tu nu-l laşi. Tu, care îl priveşti cu grijă ori cu drag, tu, nenepăsătorule, eşti vinovatul. Meriţi ura şi răzbunarea revenitului în fire.

Ai fost călăuza lui, avea recunoştinţă şi-n zbaterea mică a degetelor speriate, îţi mulţumea şi-ţi promitea că va rămâne în picioare. Şi tu, prostul etern şi atârnat, credeai. Dar nu pentru el, ci pentru tine credeai. Te secau de puteri şi voiri căderile lui şi simţeai că nu mai ai de unde fi, darămite de unde da. Şi te gândeai că s-o linişti, s-o ridica şi s-o lumina, iar asta ca să te ridici şi tu. El mânca din tine, tu, din acelaşi blid cu el. Ai văzut că ăştia care necesită călăuze către pâine şi apă au mereu putere inalterabilă să cadă şi să stea căzuţi? Nu obosesc niciodată. Mereu m-a mirat energia lor inepuizabilă de a se distruge. Recunosc, şi pofta lor imensă m-a mirat. Până la urmă, sunt nişte tipi de-un vitalism invidiabil.

Tu, călăuză, care ai fost umăr moale, şold şi piept, cap şi mână, plus picior de-apaş, tu chiar crezi că eşti cu o mahmudea mai bun decât ăla care-şi îndreaptă târguitorii către curve muzicale? Urăşte-mă, dar nu eşti. Ăla îşi face meseria sârguincios şi nici nu-şi bate capul. Tu însă eşti o dramă întrupată. Tu vrei, hai, recunoaşte, ca ăla pe care nu l-ai lăsat să crape să-ţi dea o garanţie c-o să fie bine, să ţi-o dea ţie, că ţi-ai mâncat sufletul cu el. Să nu fie ingrat, să-ţi răsplătească zbuciumul, să-ţi mai adauge un sens. Ei, n-o să fie-aşa. N-o să te uite niciodată şi, nu-ţi închide ochii-n dubii, el te va pedepsi cu sârg de câte ori i se va arăta s-o facă. Schimbă cvartalu’ şi apucă-te de trai.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


Etichete:


23 comments
 • 1

  chinezii au o vorbă. dacă salvezi viaţa cuiva, devii responsabil pentru întreaga lui viaţă pentru că ai modificat mersul natural al lucrurilor. :)

 • 2

  Şi-acu’ spui? :roll:

 • 3

  n-am ştiu că nu ştii… :roll:

  aşa că ai grijă pe cine mai salvezi de-acu. :lol:

 • 4

  M-am lăsat, Val. Dacă m-oi salva pe mine, mare lucru o fi sau chiar singurul în viaţa asta. :)

 • 5

  te-ai lăsat pînă la prima ocazie. ştiu. :)

 • 6

  Nu mă da-n fapt, te rog, e obligatoriu să-mi păstrez imaginea de aisberg. Dar o idee mai selectivă tot am devenit. Sau, pur şi simplu, am îmbătrânit dracu’. :lol:

 • 7

  gata, gata, nu mai spun. :)

  dar cît crezi că poţi ascunde? :roll:

 • 8

  N-ai idee cât. Depinde de cine. ;)

 • 9

  fix asta zic şi eu. depinde de cine. :)

 • 10

  Interesant…

  alt jack spamtecătorul
  2013-04-05 11:05:20 | Raporteaza
 • 11

  Dacă zici tu, maestre…

 • 12

  probabil..

 • 13

  Problema este că, chiar și cine nu are nimic de zis comunică faptul că nu vrea sau nu poatea să comunice nimic. La fel fac și mijloacele media care nu comunică nimic util targetului lor. Ocupă mai degrabă ar ocupa căile de comunicație cu mesaje de brum și mire pentru reglarea imaginii. Decât să dezinformeze sau să informeze cu bună știință eronat. Căci și aceasta este o formă de terorism. Căci în primul rând consumă energia de pomană, iar și pe aceia care a mai rămas o poluează. Cine consumă energia de pomană este Iad pentru energia cui o consumă. La fel cum și D-zeu le „mănâncă” pe toate, căci asta înseamnă Iadul. Să întrebuințezi energia altuia dându-i un rost străin de acela pe care l-a vrut acea făptură de de împărțit cu viața.

 • 14

  super. dar

 • 15

  Stilul tau imi aminteste de Ecaterina Oproiu, al carei “Un idol pentru fiecare” coloreaza intr-un mod particular un peisaj consacrat, devenit as spune “aproape” secundar in fata fortei limbajului ei. Va trebui sa scrii o carte. Curaj!

 • 16

  De dezvățat nu ai cum să te dezveți decât dacă te comporți la fel ca aceia îndărătnici. Și care socoate că n-au leac pentru pornirile firii fie ele plăcute sau nu. Căci așa este și ispita, uneori plăcută iar alte ori chin. Și care pe cât poate să fie de confortabilă pe atât poate să fie și de ne suportat. A face bine este în primul rând nebunia de a nu evalua binele pe care-l faci. Căci dacă dai un preț și o măsură binelui atunci binele făcut poate fi lesne înrobit. Iar dacă binele nu este făcut atunci nu este. Căci la fel de „posibilă” este și ispita la rele. Căci ispita are nevoie de un suflet pe care să-l înrobească. Dacă înrobești și condiționezi facerea de bine îți înrobești sufletul. Prin facerea de bine ajuți pe cel năpastuit să iasă din agonia deznădejdii și neîndestularea păcatelor, iar dacă amărâtul odată ce devine lucid nu mărturisește mai departe prin fapte lui facerea de bine, și ia cale întoarsă la păcate atunci trebuie să-l lași să se îngroape pe sine în pântecul lui ca de Iad. Credința este mărturisire. Nimeni nu ia venit cu avevărat de hac binelui. Căci binele a ales să fie ucis pentru a nu ajunge să fie înrobit. Dacă binele a mvrit, atunci toate îl vor urma în cele din în m0arte. Până va încheța orice ardere, suflare și duh bun sau rău. Căci din m0arte numai binele o să mai poată să vă aducă la viață așa cum ați fost. Iar dacă binelui nu-i place de mvtra voastră o să mai zăboviți până vă vine urâtul.

 • 17

  moftu,

  Te salut.

  mcl,

  Fu un fel de Stai locului, dar! sau cum? :roll:

  Joseph,

  Frumos nume, domnule. Pe tata îl cheamă aşa. :) Vă mulţumesc. Aşa voi face, nu curajul este piedica, ci altele sunt, deloc spectaculoase, ba chiar pedestre. Dar le răzbesc eu cândva.

 • 18

  @Ana, eu nu te salut, deoarece nu sunt adeptul formalităților. Mai bine nesimțit și criminal decât superficial și snob.

 • 19

  binele se face hoțește. dai cu fereala de foc. ajuți de la distanța benefică vieții. ) . rimembă, ma ciaild, „ ….binele se face hoțește!”. că atâta ar avea lumea de-nvățat de la hoți… de-ar vrea oamenii să izbândească-n lupta contra sistemului, atunci să ia aminte la hoți… determinarea, duritatea, închegarea social.. socioidă, ierarhia păzită cu sânge, calculul la secundă, rapiditatea, unitatea, forța combinată cu viclenia… cum să nu fim, noi, cei simpli (poporul), victime perpetue? fă bine și…. fugi! răul e contagios. trebuie pricepere multă și, nu de puține ori, muncă cât pentru trei lucruri, nu unul. aici e tot secretul.

 • 20

  moftu,

  Îmi retrag salutul, domnule. Îţi poţi scoate ochelarii. Nu mai eşti în primejdia de a fi băgat în seamă.

  scl,

  Mulţumesc. Acum am priceput comentariul laconic. Multă dibăcie trebuie, nu-i la-ndemână. Am citit cu luare-aminte explicaţiile şi-o să mă gândesc la ele. :)

 • 21

  vierme demon//

  “Căci bunătatea unui singur om este cu mult mai puternică decât răutatea miilor de oameni. Răul piere în aceeaşi clipă cu moartea celui care l-a săvârşit, binele continuă să-şi reverse strălucirea şi după dispariţia celui drept.”

  Panait Istrati.

 • 22

  qqq

 • 23

  Toata lumea ia aminte! SCL, “Binele se face hoteste”, iar HOTIA se face cu bine! Degeaba invata lumea de la hoti, daca ea nu poate fi hoata! Hotia nu e numai un proces de educatie ci, in primul rand, un DAT! Hotii n-au nevoie ca toata populatia sa fie hoata. Populatia trebuie sa fie proasta, inculta, naiva, pentru a putea fi manipulata. Daca toata populatia ar fi hoata, n-ar mai exista Dumnezeu!

  Dumnezeu pe unul il face HOT, pe urmatorii 1000 ii face CINSTITI, si tot asa. Pe hoti ii tine la dreapta Lui, pe cinstiti la stanga Lui. El se afla la mijloc si trage sforile ca un papusar. Practic, El se joaca cu hotii si cinstitii.

  Hotii n-o sa se lase niciodata invatati de cinstiti, deoarece ar fi concurati in hotie. Nu-i benefic pentru hoti. Ca sa reusesti, trebuie sa fii hot, dar nu oricine poate fi hot! Aceasta e Romania!

  Iar Dumnezeul romanilor nu poate fi decar cel mai HOT dintre dumnezei! Ce bine ar fi sa aleg intre 10 dumnezei. Unul singur nu e suficient, deoarece este dictator.

  Ia sa vedeti acum ce va zice Moftul! Numai sa vedeti ce va spune.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
13 decembrie înseamnă în fiecare an ziua mea de naştere, iar acum, în 2010, este a 37-a. Iubesc o fetiţă de 9 ani, a cărei mamă, dintr-un uriaş privilegiu, sunt, care îmi spune în fiecare zi că mă iubeşte incomensurabil. Îi place ei sonoritatea cuvântului. Barbarul pe care-l iubesc „frizează“ geniul – zilnic, flagrant şi întotdeauna emoţionant. Epos. Mama şi tata sunt doi frenetici adolescenţi de 60 de ani. Fratele meu e rocker practicant, un tip frumos şi deştept. Îl ador. Am 7 prieteni foarte apropiaţi, fiindcă au fost singurii care n-au reculat, aşa cum fac oamenii cel mai adesea atunci când le înfăţişezi abrupt sentimentele pe care le ai pentru ei sau când, la fel de dur ori poate mult mai, le spui scurt ce nu-ţi convine. Ei nu cred că sunt intruzivă. Deşi sunt. Împreună cu toţi aceşti oameni practic zilnic un sport extrem: exprimarea liberă. Ne place, ne oboseşte, ne scoate din ritm şi din sărite, dar ne salvează.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!