RSS Feed

Despre întoarceri

vezi toate articolele de
06 Oct 2011 la 21:31 55 comentarii 1901 vizualizari.

E momentul ăla din miez de noapte când cobori în ritm alert scările unui bloc străin, saluţi portarul printr-o grimasă a bărbiei şi-ţi netezeşti reverele sacolui ca să nu trădeze nimic din povestea petrecută la un etaj oarecare. E momentul în care te gândeşti că ai fi putut rămâne, că n-ar fi trebuit să pretextezi şi aici, şi de data asta, un drum prea matinal spre birou doar ca, de fapt, să îngropi în tăcere la tine acasă o altă dimineaţă ternă. E momentul în care admiţi, bulversat, că în noaptea asta a existat mai puţină pasiune lubrică şi mai mult sentiment nepremeditat. E momentul în care se inoculează ideea întoarcerii.

O întoarcere la însăşi noţiunea de relaţie. Concomitent cu ea se declanşează anticorpii care anihilează un astfel de gând. Primul antidot e umilinţa- nu poţi pretinde statutul de relaţie de la ceea ce a fost conceput, din start, ca o non relaţie. Ca o întâlnire între un email şi două telefoane. Nu permiţi să se spargă monolitul de indiferenţă în şi dinspre partea ta de lume.

Întoarcerile sunt galben-porumb, devitalizate de atâta indecizie.  Sunt mai grele ca începuturile, mai sfâşietoare ca finalurile, mai nedemne decât orice eşec. Dar ascund promisiunea dulce a confortului familiarităţii ce te ghidează magnetic, ca o busolă, să răzbaţi pe traseul umilitorului `era mai bine înainte`.

La fel se întâmplă şi cu întoarcerea la o anumită relaţie.

După ce ai trântit o uşă într-un cuplu şi ai făcut-o cu toată luciditatea, cu toată răceala unei minţi matematice şi nu cu naturaleţea cu care-ţi izbeşti, zilnic, clapeta de la laptop când te-ai săturat de prea multă muncă, revenirea e o penitenţă mai grea decât târâşul pe genunchi de-a lungul  imposibilului Camino.

Nu contează că e consensuală, nu contează că vine nepremeditat;  întoarcerea la ce-a fost ascunde pericole cumulate. În primul rând, e o ştirbire –conştientizată sau nu, oricum sfredelitoare în subconştient- a propriei verticalităţi. E dovada că, până şi în urma celei mai calculate şi vehemente dintre decizii, te dovedeşti failibil, eşti slab, eşti prea lipsit de energie ca să mai poţi pune cărămidă peste cărămidă bazele unui început cu totul nou. Cu alte cuvinte, ai puterea deciziei, dar n-ai puterea acţiunii ulterioare.

Apoi, revenirea e însoţită de ameninţarea ciclicităţii hibelor, în pofida experienţei acumulate. Ce n-a mers bine, nu va merge bine nici mai departe. Cu atât mai mult cu cât te vei concentra exclusiv să eviţi defectul care-a fost odinioară piatră de mormânt.  Şi-n fine, întoarcerile echivalează cu semnarea propriei condamnări la laşitate perpetuă. La cea mai mică greutate-fugi, la primul semn de oboseală- revii. Îţi mai iei zborul din când în când, pentru a-ţi regăsi drumul spre  ţările calde, familiare şi confortabile când apar cele dintâi incompatibilităţi de viaţă între tine şi noul climat.

Cu toate astea ne întoarcem mereu- la prieteni uitaţi, abandonaţi într-o etapă a trecutului şi regăsiţi din întâmplare, cu aceeaşi nonşalanţă, deşi suntem schimbaţi cu toţii. Revenim la joburi pe care descoperim că nu le uram chiar atât de mult şi în funcţie de care ne contorsionasem o nouă viaţă, imposibil de  îndreptat după calapodul iniţial.  Ne întoarcem la familie ca nişte fii risipitori şi poate că asta e cea mai uşoară dintre reveniri pentru că nu comportă riscuri. Revenim în iubire şi la iubiri, sătui de povara de a fi constructori eterni ai unor edificii mereu noi, mereu în implozie.

 Liniştea unui tipar cunoscut pe termen lung  învinge teama paralizantă şi umilinţa care se prăvălesc în avalanşe atunci când avem tăria sau disperarea să ne lăsăm paşii să bâjbâie drumul înapoi. Dar e drumul non-evolutiv sau în final, revenirea smerită duce la împlinire?

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 55 comments
 • 1

  Andreeeeeea, a revenit domnișoru’ Pancu! Eu mă bucur, chit că, pe de o parte, i-aș da cu o cărămidă în cap!

 • 2

  @Nora: Fir’ai sa fii de jucausa! Mereu o strigi pe Andreea sa-ti vina in ajutor! Ce sa zici si tu acum, ai dori sa-i tragi cu o caramida in cap, numai de dragul lumii, caci, de-al lui, parca ti s-ar topi caramida in mana! Este un text destul de bun, un spirit analitic !

 • 3

  :) o accept, daca e cea din text.

 • 4

  Ah, da! Să construim începuturi pe țeste zdrobite. E foarte rock’n'roll! :)

  Danny: o chemam pe Andreea pentru că, pe ulița asta, domnișoru’ Pancu are două admiratoare vajnice: eu și ea! Cu inevitabila lipsă de modestie, îndrăznesc să susțin că nici nu-i trebuie mai multe!

 • 5

  “revenirea smerită duce la împlinire?” depinde direct proportional cu ce gandeste iea. Da’ depinde si de cata informatie se schimba intre iei. Cred ca intr-un cuplu matur, orgoliile nu-s asa de umflate.

 • 6

  n-am citit încă. stop. sînt topită de emoţie. stop. revin mai încolo, după resolidificare.

 • 7

  @Marius Pancu: Auzi, Mariusica, accepti si caramida mea, chiar daca nu e din text ? Este mai asa, din afara textului, vine din cosmos si e incarcata cu particule grele, de natura necunoscuta, extraterestra.

 • 8

  @andreea: Hey, ce faci cu emotiile, mai esti topita ? N-ai mai revenit! Sper sa-ti fi revenit! Am nevoie de tine la urmatoarele texte si de Nora, bineinteles! Amandoua formati un cuplu irezistibil!

 • 9

  final deschis ca efect artistic sau intentionat sa ne lase in limbo?ar fi avut universul o farama de echilibru in plus daca ati fi terminat cu alt semn de punctuatie, pentru ca ultima fraza induce, pana la semn, o idee de echilibru. Hm, cred ca ar fi trebuit sa construiesc intrebarea din doua propozitii principale coordonate prin ’sau’.Frumos!Efectul de echilibrul al fiintei vine, paradoxal, nu de la cei pe care ii iubim si pentru care am fi dus lumea pe umeri ca pe un fulg , ci de la cei care ne iubesc neconditionat-probabil ca toti decupam realitatea in acelasi mod,facand screening in sensul conferit de austen si nu in cel al virginiei woolf, intorcandu-ne sufletul catre de care suntem apreciati, pretuiti,etc

 • 10

  Foarte frumos scris, Marius. Foarte.

  Nora, lasă jos cărămida, te rog. Şi întoarcerile sunt omeneşti, chit că te demantelează câteodată. Mai bune decât să scrâşneşti pe soclu până la împietrirea definitivă.

  Tare mi-e frică de gheaţa omului si(n)gur de puterea lui. Enervarea, dezamăgirea, umilinţa, ba chiar şi frica sunt încarnările noastre de vietăţi. De obicei, ni se dau fierbinţi şi de-aia nu ne plac, dar când se mai răcesc niţel nu sunt chiar aşa de rele.

 • 11

  am revenit. m-am întors. de ce m-am întors? ca să termin ce-am început. ăsta e cel mai bun motiv: să nu laşi treburi neteminate. nemîntuite. încropite de mîntuială. nu aşa trebuie?

  dacă sînt mîntuite, atunci nu te mai întoarce!

  culmea e că nu-mi amintesc să mă fi întors vreodată. pentru că nu am plecat. doar întorsă pe dos. da, întoarsă pe dos am fost, de cîteva ori.

 • 12

  Uf, Ana, era o cărămidă simpatică. Roz cu bleu ciel. Na!

  Da’ aia cu terminatul Andreei mă întoarce pe dos. Cum adică să termini? Când termini? De unde ştii? Că doar nu-ţi face cineva “recepţia lucrării”.

 • 13

  Muza zis că revine după solidificare. Aia e întoarcerea. Care alta? :roll:

 • 14

  iar mă trageţi de păr?! de parcă nu m-aţi cunoaşte…

  păi, Nora, eu aşa zic: că vine Ăl de Sus şi-ţi face recepţia finală. atunci să vezi! da’ asta, numai după ce ai încheiat toate lucrările, bineînţeles.

 • 15

  Ne ameninţi cu iadul sau ce?! :roll:

  Vrei să ne întorci în stranele moastre? :roll:

  … muza a zis…

 • 16

  normal!

  că nu vă mai potoliţi odată…

 • 17

  Păi, atunci înseamnă că sunt plină de şantiere, unul mai abandonat ca altul. Unele mai au puţin şi le vând la fier vechi.

  Vai de capul meu! Ce mă fac la inspecţie?!! :roll:

 • 18

  Muză,

  Vezi că-ţi ies desuurile roşii de sub stihar. :oops:

  Aşa, da, acolo, în stânga… mai sus un pic… bravo… acolo. Hai, repede, să nu vadă enoriaşii.

 • 19

  Nora, îţi spun eu. îţi iei un scăunel pliant, cîţiva ciorchini de struguri aurii şi o rochie mov pe tine, lungă de tot, te instalezi pe unul din şantiere şi cînţi asta:

  youtube.com/wat../

  ceva, ceva, tot o să se întîmple…

 • 20

  Andreea: ce natură moartă frumoasă cu struguri aurii şi prune mov făcuşi acolo :lol: . Se vede că eşti artistă!

 • 21

  Asadar, Marius, si caramida mea era una simpatica , cu toate ca era venita din Univers, incarcata de toate cele….. Stii ce as dori eu de la tine ? Sa fii mai deschis la vorba, pe blog , asa mi se pare normal. Tocmai acesta e rolul deosebit de frumos al netului, spre deosebire de un ziar obisnuit, cumparat de la chioscul din coltul strazii : poate exista o comunicare intre autori si comentatori !

 • 22

  Ana!

  mă confunzi cu destrăbălata aia de Joiana! ea e superficial-moralistă. eu sînt profuuuuund-moralistă.

 • 23

  Hai, mai, Andreea , te-ai intors si….? Asteptam cu nerabdare, ce vei face ?

 • 24

  Iertare, înaltpreasfinţia voastră!

  Atunci, doar atât: poziţionaţi central engolpionul şi mai ajustaţi-l niţel din lanţ, că e prea jos, luaţi mantia de sărbătoare, cârja arhierească şi mânecuţele brodate. Promit trei metanii mari dinaintea mitrei înaltpreasfinţiei voastre.

 • 25

  Mariuuuuuuuuus! întoarce-te la noi!! te implorăăăăm! îţi promitem că o să fim cuminţi! o să te aprecieeem! de data asta o să facem EXACT aşa cu vrei tuuuuuu! :roll:

 • 26

  Ai înnebunit? Sperii omul. Mie dacă-mi zice careva întoarce-te, fug cât mă ţin picioarele. :roll:

 • 27

  Ce ai patit Andreea? M-ai sculat din somn! Cine te-a deranjat in halul asta? Vasazica te-ai intors si ai inceput sa strigi?

 • 28

  bine.

  atunci… să nu te mai vedem vreodată pe aici!! lua-te-ar…!! afurisitule! dispari din faţa noastră!! ţi-am spălat şi ţi-am gătit!… nerecunoscătorule! toţi bărbaţii sînt la fel…

  (Ana, aşa e OK?)

 • 29

  Ups! Ma uimesti! I-ai spalat si i-ai gatit, adica ai stat cu masa intinsa si el n-a venit? Toti barbatii sunt la fel ??? Ai fost cumva la miscarea……cum ii zice….?

 • 30

  Of, extremistă femeie mai eşti tu, muză. Şi sucită într-un fel legendar.

  Ia şi tu omul cu binişorul, o bătătură (sic!) din gene, o mână pe frunte, un surâs irezistibil, o vorbă (explicită, fir’ar mama ei de vorbă, că bărbaţilor nu le plac contorsionistele!… sau da? :roll: ) bună, un fâlfâit de şolduri…

  Din ameninţarea cu prizonieratul (Întoarce-teeeeeeee) ai trecut în reproşuri. :(

  Mi-e frică de tine.

 • 31

  Ana, nici tu nu prea esti sigura ce vor barbatii, nu-i asa? Tare dragute sunteti!

 • 32

  Andreea, Ana, sa stiti ca nu sunt pretentios si pot ceda la fel de usor si cand sunt luat cu binisorul si cand vehementa prinde grai. Depinde doar de moment. Danny, eh, e si naivitatea lor jucata o arta. Tertipuri, tertipuri. :)

 • 33

  @Marius Pancu: ma pwla. te faci ca ploua?

 • 34

  @DANNY: areti ca un lingau.

 • 35

  S-a umplut lumea de fătălăi, măi frate!

 • 36

  Magdalena întoarce-te,

  Întoarce-te cu spatele,

  Magdalenaa, Magdaleeenaaaa!

 • 37

  @Cosa Nostra:

  ???

  Vezi c-ai incurcat…panaramele!

  alt Till Eulenspiegel
  2011-10-08 11:57:08 | Raporteaza
 • 38

  o situatie de acest gen apare in serialul house md – in urma unui accident in care realizeaza ca viata este plina de pericole mortale dr. cameron il selectioneaza pe dr. chase in vederea obtinerii placerilor pur carnale. dr. chase accepta fericit dar evolutia ulterioara diferita a sentimentelor celor doi protagonisti introduce o noua dimensiune dramatica: dr. chase simte nevoia epanuirii sufletesti in timp ce dr. cameron traieste ziua. portarul nu apare nicaieri si nici macar nu este amintit in conversatiile celor doi dar spectatorul avizat deduce ideea inefabilului din insasi lipsa acestuia (a portarului). situatia se rezolva fericit printr-o casatorie urmata de un divort.

 • 39

  @Adrian G: Explica ceea ce ai afirmat la 34 !

 • 40

  @DANNY: daca nu ai sesizat chestiunea… nu ai cum sa o pricepi. Deci: orice explicatie este in zadar.

 • 41

  @Adrian G: Eu am sesizat de zeci de ori mai bine, decat tine, orice chestiune de aici ! Daca nu esti in stare sa explici o ” chestiune ” , n-o mai afirma , altfel, risti sa fii luat in suturi ! Asadar, explica !

 • 42

  @DANNY: nu am organ pentru fleacuri. Daca tu nu iti dai seama… :) ce sa-ti fac? esti intr-o ureche.. si imediat o sa te agiti ca un sifon.. cu siguranta… ai impresia ca… eu sunt rautacios si invidios pe succesul tau de pe acest blog :) )

 • 43

  :) Dany. Uite… la andreea cum il abordeaza pe Ce Ghevara Mea. Parca e lesinata. Daca reformulez (oleaca mai elegant) andreea are o deschidere prea larga catre Ce Ghevara Mea. Ii cam siropoasa ori exagerat de politicoasa cu el. De ce nu vorbesc despre tine? Pt ca… tu… pe tine… te privesti cu o doza semnificativa de subiectivitate.

 • 44

  @Adrian G: Mai, baiatule, eu stiu ce vrei sa spui tu , deci, imi dau seama , problema este ca tu trebuie sa constientizezi niste lucruri : 1 – Ori esti blonav psihic si in acest caz trebuie sa te internezi la un spital de nebuni ; 2 – Ori esti prea prost si trebuie sa te duci la spitalul de prosti ( de curand se trateaza si prostia , poate n-ai aflat ! ) 3 – Ori esti beat mai tot timpul pe acest blog cand faci afirmatii gratuite si jignitoare ! In primele 2 cazuri, eu te sfatuiesc sa te internezi si sa revii aici peste 6 luni, atunci iti voi da importanta ! In cazul in care nu vrei sa te internezi, eu nu-ti voi mai da importanta deloc pe aici , deoarece te voi include la punctul 2 si n-am chef sa-ti dau explicatii, consider ca-mi pierd timpul cu tine! Daca tu vei continua cu jignirile repetate la adresa mea, din senin , atunci voi fi obligat sa-ti raspund si te asigur ca n-o sa-ti convina ! Iti aduc aminte ca, in urma cu o luna ai venit cu o oferta de impacare la mine, pe care am acceptat-o! Mentine-ti conditiile acelei paci si nu ma deranja cu jigniri si prostii de tot felul, total gratuite! Cu alte cuvinte, nu fi fudul, pe langa ce scrie la punctul 2!

 • 45

  Intelectualul subnutrit – percepe adevarul care nu menajeaza – ca subversivitate si nicidecum ca un prilej pentru constructivitate. gata! nu mai discut cu tine. Nu poti aduce la masa adevarului pe oricine.

 • 46

  aaaaaaaaaaaa!!!!

  leşiiiiiiin!!!

 • 47

  daca vrei… ne injuram.

 • 48

  @Adrian G: Mai, baiatule , referitor la comentariul 43, pe acest blog sunt simpatii si antipatii de la infiintare, asa cum este si in viata reala! Ca n-ar trebui sa fie aceste lucruri , este cu totul o alta discutie! Nu trebuie sa te deranjeze, sa te macine pe tine, cum il abordeaza Andreea pe Ghevara pe acest blog ! Este problema lor! C-o fi lesinata, nelesinata, sunt mai multe fete aici care-l simpatizeaza pe Ghevara pentru stilul lui de a scrie ! Intr-adevar, el scrie destul de bine, are talent , la fel si Marius Pancu are talent, iar acest lucru este de apreciat, nu de invidiat! In afara de cei doi mentionati, pandorienele, Ana, Nora, Andreeea, Oana Popitiu au aproximativ acelasi stil de a scrie, unul care-mi place si mie destul de mult ! Tu esti foarte invidios, se observa acest lucru imediat si mai sunt cativa invidiosi pe aici! Eu nu invidiez pe nimeni, eu apreciez persoane de aici pentru stilul lor de a scrie, pentru tematica abordata, pentru ideile pe care le exprima, pentru spiritul lor analitic ! Daca unele dintre fetele pe care le plac aici, nu ma agreeaza, eu nu ma supar, asa e in viata, mergi mai departe ! Pe mine ma deranjeaza cel mai mult lipsa unui vocabular civilizat, aroganta impinsa la maximum de catre unii de aici, prostia excesiva si jignirile inutile, menite a starni scandal pe acest blog! Si, ma mai enerveaza faptul ca ma simt obligat sa intervin uneori si eu cu un vocabular care nu prea imi face cinste!

 • 49

  @andreea:

  facebook.com/vi../

 • 50

  @Adrian G: Pentru ultima oara iti spun : nu ma mai deranja inutil! Si nu-mi spune sa ne injuram pe acest blog! Esti cumva baut in momentul de fata ? Daca, da , du-te si te culca sau mai bine gaseste-ti un siteu cu fete goale care accepta prostiile si jignirile tale ! Gata, am terminat orice discutie cu tine !

 • 51

  @andreea:

  Miţo, neică, vino-ţi în fire…

  alt Till Eulenspiegel
  2011-10-10 07:21:25 | Raporteaza
 • 52

  Revenirea smerita duce oriunde, numai la implinire nu! :) Traita pe propria piele..

 • 53

  interesant ,textul dv e construit concentric- foarte frumos- dar dv credeti in intoarceri?eu cred ca se poate, chiar daca suflam in iaurt,daca asta vrem.Aflam noi.

 • 54

  Te rog, scrie mai des. Esti ca un drog.

 • 55

  Sentimentul de vinovăţie, trădează defapt insatisfacţia şi neîmplinirea. Întoarcere este doar pe drumul înnapoi. Când ajungi la destinaţie se numeşte revenire. Dacă nu te loveşti cu fruntea în uşă, pentru că ţi s-a deschis, atunci se numeste regăsire. Iar când ai timp să te mai întinzi şi la poveşti se numeşte confesare. Normal că este drumul non-evolutiv, căci prin fugă şi laşitate te găseşti pe cea mai inferioara treaptă a unei relaţii. Evoluţie este atunci când nu laşi timpul să lucreze în defavoarea ta, şi începi să-ţi asumi răspunderea pentru acţiunile tale. Fuga de răspundere este specifică doar fiinţelor lipsite de raţiune. (le ajută să economisească din energie). Dacă îţi place să faci drifting printre aceste jaloane, trebuie să-ţi procuri un motor mai puternic (mai grosolan) şi să ai suficient gaz în instalaţie. :| Scott McKenzie – San Francisco youtube.com/wat../

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Prea analitic si cam calofil, oricum un aficionado al scrisului.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!