RSS Feed

Natură moartă cu nepot obez

vezi toate articolele de
11 Mar 2013 la 15:08 15 comentarii 938 vizualizari.

O piesă (veche deja pentru unii) care reuşeşte într-o oră şi douăzeci de minute să producă în sufletul spectatorului o serie de emoţii atât de diferite şi aproape imposibil de atins laolaltă – veselie, bucurie, tristeţe, compasiune, furie, suspans.

Piesa lui Ion Sapdaru în regia lui Eugen Făt se joacă la Teatrul Odeon şi aduce în prim plan problema dragostei exagerate şi mult prea protectoare pe care, uneori, o oferim copiilor noştri fără a ne gândi la consecinţe.

Trei mătuşi, Cesonia (Rodica Mandache), Mirela (Oana Ştefănescu) şi Vanda (Dorina Lazăr), fete bătrâne, îşi cresc cu multă dragoste şi dăruire nepotul Pompiliu (Pavel Bartoş), rămas fără mamă de la vârsta de un an.

Răsfăţat, protejat, ocrotit, alintat, Pompiliu a crescut fără a putea cunoaşte cu adevărat viaţa cu bune şi cu rele. Mătuşile lui au avut mereu grijă să ţină la distanţă pericolele – au făcut chiar puşcărie trei luni după ce au bătut cu poşetele în cap până a leşinat un coleg de şcoală nepotrivit pentru nepotul lor.

Pompiliu a ajuns la maturitate obez, singur, fără prieteni (niciunul nu se potrivise exigenţelor mătuşilor), fără satisfacţii profesionale şi fără a fi cunoscut iubirea adevărată, cu excepţia unei prietenii de scurtă durată cu o domnişoară supraponderală care murise după ce-şi făcuse o operaţie de micşorare a stomacului.

Viaţa lui Pompiliu pare a prinde însă iar contur când o cunoaşte pe Lili (Nicoleta Lefter) o prostituată plătită de mătuşi să facă sex cu Pompiliu pentru a-i mai alunga singurătatea. Dându-se drept menajeră, Lili reuşeşte fără prea mult efort să-l cucerească pe naivul Pompiliu şi să-l facă pe acesta să se îndrăgostească de ea.

Povestea continuă astfel cu aceeaşi emoţie, strigoi şi o angoasă care te face ca spectator să simţi că parcă ai vrea să ajuţi, să vorbeşti, să strigi şi tu ceva, să fii parte la luarea deciziei, să schimbi povestea.

Dar ea e deja scrisă….

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


15 comments
 • 1

  :?

 • 2

  Goco, ma-ta te asteapta la gara.

  Urarea o stii prea bine: muje si la gara!

  Dora, sa-l banezi pe unde il vezi. Stii ca mai are vreo 3-4 nickuri. E cel mai “simpatic” atunci cand face spume la gura.

 • 3

  @Alexandra Enescu, oricât te-ai strădui să găsești grotescul în artă, nu-l vei găsi. :mrgreen:

  alt verdeparinjanbon
  2013-03-11 22:54:48 | Raporteaza
 • 4

  Enescu, tu ai văzut ce-ai scris aici?!

  … fără a fi cunoscut iubirea adevărată, cu excepţia unei prietenii de scurtă durată cu o domnişoară supraponderală care murise după ce-şi făcuse o operaţie de micşorare a stomacului.

 • 5

  @cosa Mergi sa vezi piesa, vei intelege ce-am scris….

  Alexandra Enescu
  2013-03-12 07:44:58 | Raporteaza
 • 6

  Nu, tu n-ai înţeles! N-are legătură cu piesa.

  Adică a avut o prietenie cu o domnişoară care tocmai murise … ?!

 • 7

  Bai Cosa, te credeam mai smecher, da’ m-am inselat. Pai aia e problema ca tocmai murise??? Si Julieta murise da’ cunoscuse iubirea adevarata, fraiere.

  Nepotrivirea e alta, cum draq sa fie o prietenie de scurta durata, dragoste adevarata???

 • 8

  la naiba cat puteti fi de superficiali! comentarii de dragul de a mai pune un comentariu. da, era dragoste pentru el desi era doar o prietenie de fapt pentru ca nu era capabil sa faca diferenta, netraind cu adevarat….. murise, atunci in povestea lui, a murit, n-a murit, nu va mai muri, n-o sa moara…adevarul e ca atunci cand citesti doar de dragul textului si nu a intelesului… dar imi pare atat de rau cand se intampla asa, piesa e atat de buna si merita vazuta. atat.

  Alexandra Enescu
  2013-03-12 13:58:18 | Raporteaza
 • 9

  Doamna Enescu…….dumneavoastra credeti dragostea este raspandita prin inima? Nu? Ati citit Viata si Destin de Vasilij Grossman sa intelegeti profunzimea dragostei sub un entitate totalitara?

 • 10

  Enescu, eu mă refeream doar la exprimarea ta!

 • 11

  Alexandra Enescu,

  ai dreptate. Si eu, cand am mancat prima oara masline, m-am crezut in Rai. Credeam ca-s icre negre.

 • 12

  Nu starea de necesitate dă valoare dragostei în vecinatatea m0rții ca manifestarea a vieții. „Tocmai” aceasta face diferența între dragostea (menită să facă din mai multe neajunsuri mai puține sau unul singur pe cât posibil) și iubirea care nu depinde de natura manifestării pentru că este chiar și manifestarea însăși. Iubirea nu include manifestarea (nu depinde de necesitatea de a a fi percepută) ci o fortifică.

 • 13

  Păcătoșii sunt cu inima în cușcă (de nevoia de timp sau voia de nevoie) și goliciunea la vedere (să uzeze cine s-o încumeta) căci cine uzează de goliciunea lor este mâncat/ă. Ceilalți sunt cu goliciunea la vedere (de nevoia de m0arte sau din lipsirea de voie) și cu inima zdorobită sub aceasta. „Nepăcătoșii” nu fac reclame ci fac doar troc de subzistență. Nu ști cât face până nu vezi ce se hotărăsc să vândă. Atunci te decizi dacă te interesează. Dacă te decizi înnainte cam cu ce ai vrea să te alegi la schimb ai încurcat trocul și nu se mai face vânzarea. Va trebui să iei tot căci o fărâmă din veșnicie este veșnici a însăși și nu o poți lua pe bucăți.

 • 14

  Dragostea este neajunsul copiilor născuți debili din lipsirea de iubire. Iubirea este suficiența sufletelor aproape av0rtate din pricina înfometării dragostei bolnavă de foame. Voi dați iubirea la o parte și puneți darvinismul materialist în locul ei. Ce nu v-a spus darvin este că specia este doar un compromis, materialismul este baza.

 • 15

  Iubirea pe de-o parte ca înțelepciune a dragostei și dragostea de celaltă parte ca nechibzuință în iubire. Raiul și Iadul. Pofta de măsline și s0domizarea constipată.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut şi am crescut în Bucureşti. Într-o vreme mi-era drag oraşul meu. Acum nu-l mai suport.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!